duminică, 25 decembrie 2011

Ce este Craciunul ?


"Nu-i asa", e perioada in care "trebuie sa fim mai buni", vorba aia: "macar acum, de sarbatori"! Dup'aia, vedem noi, pe principiul romanesc "treaca-mearga" sau "merge si asa"- nu mai conteaza, ce facem in timpul anului cu trairea noastra si sentimentele fata de cei dragi !

Exista o evidenta confuzie si-o necunoastere a momentului pe care il avem astazi de marcat. O mare majoritate folosesc acest prilej, pentru a ura de bine si La Multi Ani apeland la clisee hibernale.

Foarte multi, inclusiv in retele sociale, dintr-o jena si fatarnicie de neinteles, se feresc sa vorbeasca si sa aminteasca despre Iisus Hristos si Nasterea Sa ! In schimb, o ardem "crestineste" si-o dam pe sistem, cu Jingal Bels, urari in engleza (americana), din astea ..  



Avand sute de mesaje oferite gratuit de retele de telefonie mobile, este facil sa scrii un mesaj tipizat, formal si pe care sa il trimitem unei liste de cateva zeci sau sute de contacte din agenda telefonului. Lipsa unei personalizari catre cel care urmeaza sa il primeasca, mi se pare un gest care nu se face si-o lipsa de apreciere pentru destinatarul urarii noastre. 

Poate am mai facut-o in trecut, unii dintre noi, dar mi se pare lipsa de respect pentru destinatar, sa nu ii scrii ceva original, sincer si fara sa fie copiat de pe internet sau alte surse. Prin urmare, iata, despre ce este vorba, ce spun documentele :



Prin serbarea Craciunului pe 25 decembrie, a fost posibila inlocuirea cultului inchinat lui Mithra, zeul soarelui. Sarbatoarea pagana era legata de solstitiul de iarna, 22-23 decembrie, considerata a fi momentul in care se naste Soarele, numita Dies natalis Solis Invincti - Ziua de nastere a Soarelui nebiruit. Sunt istorici si liturgisti care sustin ca sarbatoarea Nasterii Domnului a existat inaintea celei pagane. Acestia sustin ca Aurelian a introdus in anul 274 sarbatoarea inchinata lui Mithra ca o incercare de a inlocui Craciunul. Ei tin seama de marturiile provenite din arhivele romane care indica data de 25 decembrie ca recensamantul imperial la care Fecioara Maria si Dreptul Iosif au participat. 


Nasterea Domnului nu a inlocuit doar sarbatoarea pagana inchinata lui Mithra, ci si Saturnaliile (sarbatoarea lui Saturn) si Juvenaliile (sarbatoarea tinerilor sau a copiilor), care faceau parte din sarbatorile de iarna. Initial, Saturnalia era celebrata intr-o singura zi, pe 17 decembrie. Cu timpul, sarbatoarea s-a extins, ajungand sa dureze o saptamana intreaga. Sarbatoarea era un prilej pentru sclavi sa manance, sa bea si sa se distreze impreuna cu stapanii.  



De ce trebuie sa apeleze unii gurmanzi slinosi la ambulanta, in aceasta perioada, dupa excese culinare exacerbate. Lor, le-as ura, clisma placuta "macar acum, de sarbatori" si, sa doarma pe tron, nu pe canapea :P



De ce nu mai exista obiceiul de a merge la biserica in dimineata de Craciun, pentru acele cantari speciale. Mai ales, in contextul ingrijorator in care o mare parte dintre bighidii de azi, cred ca de Paste se taie mielul iar de Craciun se taie porcul si, cam atat .. Plus ca, e musai, unei fete cu neuronii blonzi, (i)ubi sa ii faca cadoaie daruri multe, in timp ce ea se pregateste pentru concertul vreunui dj no name dintr-un club penibil. Ca, doar e Craciunul ..

Apropos, pentru cei din Focsani - recomand o biserica faina in parohia preotului Tufaru (strada Popa Sapca-zona Pompieri) unde cantarile sunt asistate de Corul "Pastorala" din Focsani dirijat de Dumitru Sandulachi - profu' meu de muzica la Scoala nr.9 "Stefan cel Mare". Ceva deosebit, n-am mai vazut, pana acum intr-o Biserica Ortodoxa, asa ceva. Inutil sa amintesc, cat de tari sunt ; probabil cel mai cunoscut si apreciat cor din Romania, dupa celebrul Madrigal ..

Va doresc, sa primiti de la mine o urare sincera si sa va bucurati de arome, culori si stari interioare care sa va reaminteasca de momentele din copilarie in care primeati, cat si cele de acum in care daruiti ..




Craciun Linistit, cu multe zambete si soare in sufletele fiecaruia ;)





PS : Daca vreti sa mai zaboviti olecuta si sa cititi ceva personal, am scris in 2009 de Craciun un articol savuros despre Iernile Copilariei Mele  ;)


4 comentarii:

  1. daca cred biblia nu reiese de nici unde data de 25 DECEMBRIE ca fiind nasterea lui ISUS,daca cred scrierile romane cum ca ar fi fost recensamantul pe aceea data atunci craciun fericit! DEPINDE CE CREZI!

    RăspundețiȘtergere
  2. @anonim : fratele meu alb, daca as stii precis, ti-as spune. Altfel, nu-mi place sa spun baliverne si prefer sa-ti spun ca ma voi informa incat sa iti dau un raspuns argumentat pe viitor, daca voi desluisi un raspuns.Asta ca o forma de a evita sa spun "nu stiu" care nu suna bine in co comunicare ; am invatat si incerc sa ma autoeduc in sensul acesta :)Craciun Linistit si tie ! Desi, as fi preferat sa scrii si tu un nume acolo, sa-ti zic altfel. Mno, poate pe viitor, te astept si cu o identitate, ca sa putem conversa cum se cuvine aici pe blog. Ne vedem voiosi in 2012 ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. saru'mana, Cristina ;)ce parere ai, despre aceste clisee de sezon ?ce insemna Craciunul, pentru tine ?

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)