luni, 5 decembrie 2011

Petre TUTEA : 1902-1991 - 20 de ani, fara cel mai mare roman !


Pe 3 decembrie 2011 au fost comemorati 20 de ani de cand cel mai mare roman (pentru mine) a intrat in armata Domnului dupa ce a fost apostolul Lui printre romani. Obisnuiesc, sa reamintesc, in online si offline, despre acest roman care nu e luat azi drept punct de reper, nu e lecturat precum Coelho si nu vinde precum Cartarescu. Recent, pe Youtube a aparut un film care prezinta o mare parte din interviul luat de Vartan Arachelian marelui filosof crestin in 1990. Episodul intitulat "Cuvantul care zideste" este din ce in ce mai apreciat astazi, la 20 ani de la moartea lui Tutea, de catre romani. Astfel, se pastreaza traditia romaneasca conform careia : trebuie sa mori, ca sa ti se ridice statuie, cartile sa aibe cautare si romanii sa perceapa cat a patimit omul acesta pentru poporul roman.



PS : inca ceva foarte important, pentru cei din politica care se pretind, in mod demagogic, a fii "de dreapta" si omit (constient sau nu), sa se raporteze la adevaratele simboluri ale dreptei :



"Marele roman Petre Tutea s-a stins din viata lucid, in ziua de 03 Decembrie 1991, intr-o rezerva a spitalului "Cristiana" din Bucuresti pe când era intervievat de un grup de reporteri.

Intrebat: "Ce inseamna un om de dreapta?", cateva clipe inainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a raspuns simplu :


"– Roman absolut, asta inseamna !"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)