joi, 31 decembrie 2009

Love Actually : Keira Knigtley, Emma Thompson, Claudia Schiffer, Rowan Atkinson, Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Billy Bob Thornton





1 - De Sarbatori, revad "LOVE ACTUALLY" - un film superb din 2003. Unul dintre cele mai bune pentru astfel de momente, cu o distributie excelenta. 

Plus ca e britanic, ceea ce face diferenta pentru mine iar actrita mea preferata Keyra Knightley (interpreta din "Mandrie si Prejudecata") are un rol foarte fain.




2 - Asa cum am promis la ultima postare, o sa fac cateva evidentieri din blogosfera. Pe parcursul anului 2009 am remarcat cateva bloguri care merita toata atentia, aprecierea si consideratia. Pentru analizele facute, argumentele aduse si echilibrul in sustinerea opiniilor. Fara sa fac vreun clasament, va asigur ca vom interactiona si-n 2010, pe blogurile fiecaruia dintre noi. Ii felicit pe :

* baietii de La Coltul Strazii
* Paul Marin - Alta Perspectiva

Colegii bloggari din Focsani, meritati si voi aprecierile mele, sperand ca 2010 ne va da posibilitatea de a interactiona nu doar on-line. Am putea sa ne cunoastem si sa schimbam pareri despre blogosfera si ce ne mai preocupa pe fiecare. Mi-ar face placere sa ma intalnesc la un suc/bere si sa ne cunoastem intre noi :
* Ioana - 22 minute
* Iulia - Nimicuri

3 - Ascult aproape orice gen musical si, probabil stiti, de preferinta mea pentru genul Progressive Trance. N-am scapat, in ultimii 2 ani, vreun concert cu un DJ exponential din topul mondial (Armin, Tiesto, ATB, Paul van Dyk, Chicane) alaturi de cei mai buni prieteni ai mei Bogdan si Dragos.
Am postat pe blog destule amintiri de pe la Concerte, unde ne simtim mai aproape de marile eventuri de pe afara, uitand pentru un uichend de problemele fiecaruia si de pseudo-musica din cluburile de fitze din Romanica. Iata, de ce nu mergem, in timpul anului in discoteci si preferam 2-3 concerte pe an, de calitate, cumparand civilizat bilet, nu pomana data de partide la parangheliile organizate pe bani publici cu formatii mediocre.
Pot spune, ca nu sunt prea apropiat de musica latino dar privesc cu admiratie la dansurile sud-americane. Probabil de aceea, la debutul lui 2009, o piesa m-a facut s-o ascult in nebunie, s-o fredonez zile-n sir. Iar acum, la finalul anului, imi place la fel de mult. Piesa Anului 2009 este, pentru mine, urmatoarea :


In loc de final : Sa incercam sa luam partea plina a paharului, sa ne bucuram de orice lucru marunt, in ciuda vremurilor grele care se anunta. Sa lasam deoparte rautatile si preferintele politice ale fiecaruia, sperand ca se vor lua masuri bune pentru economia romanesca, institutiile statului se vor reforma, firmele nu se vor mai inchide si vor beneficia de predictibilitate si stabilitate incat sa-si faca un plan pe mai multi ani.
Va imbratisez, la finalul lui 2009, dorindu-va ca in 2010 sa fim sanatosi, impliniti si sa zambim mai des. Noul An sa ne gaseasca cu ceva nou pe noi, un ban in buzunar si-o dorinta in suflet ! Dan va multumeste tuturor celor care m-ati onorat cu visitele si comentariile voastre in 2009.

Ne vedem in...2010 ! Sa fim iubiti;)

vineri, 25 decembrie 2009

Merry Christmans, Santa Claus !

Urez unora, in perioada asta : pofta buna la masa (sau la ma-sa) si sa faceti matzul gros de (la) crapelnita cei care vreti sa va simteti bine. Oricum e deschis non-stop la Farmacia 24 (in Focsani), mai fac si ei vanzare in perioada asta, ca sa zic asa :))
Altora dintre noi, va doresc sa retraim bucuria aromelor, culorilor si amintirilor din copilarie (asa cum am incercat sa detaliez in ultima postare), sa tanjim cu nostalgie la zilele in care veneam, murati de la zapada si sanius, cu obrajii rosii. 
Ne aducem aminte, de Nasterea lui Iisus si nu de cetateanul Craciun, aka "Santa" cu domiciliul in Laponia... Care Mos Cracila (Santa Klaus, ori Perre Noel) era verde, in traditia germana, din ce-mi amintesc. Dupa care s-a co-branduit cu bautura din Atlanta intr-o perioada numai buna de bagat apa colorata fritzanta (adicatelea cu bulbuci) pe gatlejurile cotropite de mancarea noastra traditionala !
Incercam, pe cat posibil, in aceasta perioada, sa ne incarcam bateriile sperantelor noastre secatuite de contactul cu solul arid al cotidianului in care traim ! Sa speram si sa visam, sa iertam si sa iubim...

PS 1 : abia azi am avut acces la calculator, avand probleme cu Uindous-ul ce-a trebuit reinstalat ! Multumesc frumos, celor care ati avut aprecieri si cuvinte frumoase, la precedenta mea postare ! 
PS 2 : am facut cateva constatari : foarte multi, sunt mirati ca de Nasterea Domnului serbam si Craciunul (asta daca, n-or fi una si aceeasi treaba, pentru dansii). In plus, lipsiti de originalitate, unii ureaza ceea ce ei si-ar dori sa primeasca ! Fratilor, desi e criza si Iisus n-a zis sa sacrificam niste porci in cinstea Lui, se golesc rafturile cu carne mai ceva decat se goleau cele cu carti acum 20 de ani... 
PS 3 : in urmatoarea postare - ultima din 2009 - voi face, un inventar al blogurilor pe care le-am citit cu drag in 2009, pe mai multe categorii !

vineri, 18 decembrie 2009

Iernile copilariei mele - Generatia cu cheia de gat

Si la mine la bloc, ca de altfel peste tot, era traditia ca iarna sa se asambleze celebrele "doze cu carbit" (sau carbid ?) care produceau un zgomot (desi inofensiv) destul  de asurzitor, mult peste ce fac actualele pocnitori din comert. Din ce-mi amintesc, se lua o cutie mai mare, de tabla, se punea carbitul de va vorbeam si putina apa. Totusi, parca mai era ceva - o substanta (parca), apoi se facea o gaura intr-o parte a cutiei si se dadea foc de la un chibrit.

Se zguduiau geamurile puternic, cainii si matele o zbugheau care incotro iar babele ne pandeau de dupa perdele conspirativ :D .. Bineinteles, unele dintre ele ascultau Europa Libera, iar altele turnau la Securitate :))


Cu toate acestea, nu se sesiza Militia ; e  drept, tot acest ritual nu avea ca scop sa accidenteze "civilii" sau copilasii nevinovati cum se intampla azi. Daca spune cineva, despre cei care se ocupau cu asta, ca erau teribilisti, atunci sa aibe in vedere ce oferta era atunci, in a-ti petrece copilaria si vacantele de iarna. Comparati cu actualii pustani teribilisti care arunca petarde in piete, la picioarele fetelor in curtea liceului, in toaleta si-n scarile blocurilor etc.

Ne putem intreba ce rost aveau asemenea ritualuri. Cred ca era un fel de dovada de maturitate fortata din partea unora care si-o etalau astfel ; un fel de "ba, aveti grija, nu va puneti cu noi", cu trimitere la cei din alte cartiere... Asta si pentru ca n-aveam cum "s-o ardem pe net toata noaptea", sa vorbim pe mess, ori sa mergem la un "long-night" !

Exista, ce-i drept, placerea de a merge la un film la Cinema Balada sau Unirea unde, in ciuda frigului, puteai face o gramada de chestii :D Se stia, indiferent de loc, toata lumea merge in spate si se venea cu juma de ora inainte ca sa iei locuri mai bune. Nu intru in detalii dar, la scenele din filme care atunci erau considerate mai fierbinti (iar azi ceva banal), exista celebra replica care ne amuza pe toti : "Pup-o, baaaaaaaaa" :))

Bine, veneam si pentru un film bun, care nu era difuzat la tv. Erau la moda atunci filmele frantuzesti de comedie ce au facut istorie : seria "Jandarmul" cu Louis De Funnes, ori divele BB (Brigitte Bardot) si Catherinne Deneuve.

Cat despre Alain Delon, era super-smecherie sa mergi la filmele politiste cu el, de la care ieseai cu un aer usor justitiar si multumit pentru ceva de calitate. Imi aduc aminte si acum de unul tare de tot "Clanul Sicilienilor", ori "Pe cuvant de politist". Altfel, ce puteai face acasa cand programul la tv avea 2-3 ore de balarii komuniste...  Cu discursurile lui Ceasca si ale Elenei (predecesoarea celor 2 de azi Udrea si Basescu).

Eram generatia "cu cheia de gat", care nu prea aveam ce face iarna in casa, decat sa privim pofticiosi la bananele care se coceau sus pe dulap, pe care le verificam zilnic si le intorceam sa se coaca mai repejor incat sa ne infruptam din ele. Asta in cazul in care aveam norocul sa le primim chiar si verzi, nu coapte de-a gata ca azi.

Portocale, gume de mestecat Turbo (astea dupa '90) si ciocolata chinezeasca erau primele pe lista Mosului Gerila - cum il chema pe Mosul komunist din timpu' lu' Ceasca-Ciuruitu'. Bineinteles, baietii ne doream acele masinute care se dadeau cumva in spate si apoi demarau puternic in fata, iar fetitele probabil ca asteptau nu papusile Barbie ci unele romanesti care se numeau Mihaela, dupa celebrul desen animat.

N-avem alternativa unei cafele cu un croissant, intr-o dimineata, la o tigara intr-un pub central de unde sa fim priviti ca la vitrina, de trecatori, cum se practica azi. Asta pentru ca a bea cafea era chiar un ritual inainte, se gasea foarte greu si de obicei facuta din inlocuitori - celebrul Nechezol. Asta din ce auzem si eu la babaci. E drept, priveam pachetul de tigari de pe masa ca o suprema tentatie si, pentru unii, a trece peste etapa "primului-fumat de Carpati", era o etapa bifata catre drumul spre maturitatea deplina. Restul etapelor, o sa le detaliem cu alta ocazie :D

Stau acuma si ma gandesc, la saniusul din cartier unde era cel mai tare derdelus din oras si nu lasam pe oricine "sa se dea" la noi. La zilele petrecute in celebrele "ciupercarii" unde se fuma Carpati-Marasesti-Snagov in nebunie, se juca zaruri pe surpize Turbo-Minti sau Cin-Cin cu zaruri facute din creta, ori la sfaturile altora care invatau cum sa confectionam alte goange pentru sarbatori. Ma refer la celebrea "punga cu surub" in care se punea fosfor de la chibrite apoi se arunca in sus si pocnea, la contactul surubului cu solul.

Dar, mai era, si o alta : pocnitoarea facuta dintr-o clanta smulsa de la vreo magazie, ce i se atasa o doza mica, si asigurata cu un cui indoit pe jumatate ; toate prinse cu un elastic, doza fiind umpluta cu acelasi fosfor. Apropos, cine punea peste 10 paie era super smecher si o tinea cumva in spate sa nu il asurzeasca.

Peste toate aceste bucurii ale copilariei, eram propriul meu sclav din cateva privinte. Eram fascinat de scartaitul bocancilor pe zapada proaspata iar vizual eram innebunit de o combinatie cromatica formata din rosu-alb-verde ! Zapada se depunea pana la nivlul caselor cam de 1-2 m, iar dimineata ieseam din casa/bloc sa facem partie, apoi ne construiam "omul-de-zapada" si celebra "cazemata"... Eram sclavul propriilor papile rapuse la nivel olfactiv de mirosul cozonacilor, a bradului natural (nu artificial ca azi), a portocalei careia ii smulgeam ca un barbar coaja cu degetele si mirosea bestial de tare in camera. 

PS : Stiu, is foarte multe de adaugat, ar mai trebui si alte postari in care sa intregesc tabloul cu multe alte bucurii ale copilariei. Probabil am sa mai adaug cate ceva zilele urmatoare desi, gandurile din ultimile zile, mi-au zburat la altceva. 

La acei tineri care acum 20 de ani au facut acel gest de sacrificiu pentru noi, tinerii de azi. Un gest fata de care eu le sunt recunoscator pe viata. Totul a inceput pe 17 decembrie 1989 cu adevarata si, probabil, singura Revolutie care a avut loc la Timisoara.

Voi, cum ati trait, "Iernile Copilariei" :) voastre ?

joi, 17 decembrie 2009

Sfantul Prooroc DANIEL !

Prorocul Daniel era din semintia imparateasca a lui Iuda. În anul 606 î.H., pe când avea în jur de 16 ani, a fost luat în robie de către regele Nabucodonosor şi dus în Babilon, împreună cu o mare parte a poporului Israel. 
Perioada exilului babilonic a fost una dintre cele mai grele şi mai triste din istoria poporului ales.
In Babilon – marea capitală a imperiului babilonian – Daniel a studiat în limba caldeilor, recunoscuţi pentru cunoştinţele lor de astrologie. Cei mai străluciţi dintre învăţăcei urmau să devină dregători la curtea regelui Babilonului.


Daniel a avut colegi de studiu împreună cu el şi pe alţi trei tineri evrei, Anania, Misael şi Azaria. Si aceştia sunt pomeniţi în această zi, împreună cu Daniel. Toţi patru şi-au asumat rolul de apărători ai credinţei strămoşeşti monoteiste, în condiţiile în care poporului Israel i se impunea religia politeistă babiloniană.
Au refuzat să mănânce din alimentele închinate idolilor, pentru a nu se întina şi pentru a nu încălca prescripţiile Legii mozaice. Refuzand sa se hraneasca din bucatele imparatului ii descopera acestuia ca printr-o alta hrana (doar seminte si apa) se pot arata mai frumosi la chip decat cei ce se hraneau din masa imparatului. A talcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrajitor de la palatul acestuia nu a reusit sa le explice. Pentru ca nu s-au inchinat unei statui a imparatului, cei trei tineri au fost aruncati intr-un cuptor incins. 
Datorita credintei lor, Dumnezeu va preface focul in roua. Motivul pentru care nu a fost aruncat si Daniel a fost acela ca el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducatorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, iar la babilonieni numele acesta era de o mare cinste, caci era nume de Dumnezeu.
Pentru ca se inchina lui Dumnezeu si nu idolilor, Daniel este aruncat intr-o gropa cu lei, in vremea imparatului Darie, din care va iesi nevatamat. In urma acestei minuni, imparatul Darie a scris la toate popoarele: "Pacea voastra sa se inmulteasca. De mine s-a dat aceasta porunca in tot pamantul imparatiei mele, ca fiecare sa se cutremure si sa se teama de Dumnezeul lui Daniil, pentru ca Acela este Dumnezeul cel viu, Care este in veci si imparatia Lui nu se va strica si stapanirea Lui indelung stapaneste, sprijineste si izbaveste. Apoi face semne si minuni in cer si pe pamant, caci a izbavit pe Daniel din gurile leilor". Mai tarziu va fi aruncat pentru a doua oara intr-o groapa cu lei din cauza credintei in Dumnezeul Cel Viu, dar si de aceasta data va iesi nevatamat.

Daniel si cei trei tineri au murit in vremea imparatului Atic. Din Sinaxar aflam ca la Invierea lui Hristos, au inviat si acestia si s-au aratat multora. Datorită darurilor sale deosebite, Profetul Daniel şi-a câştigat o poziţie importantă în ierarhia babiloniană. Această poziţie şi-a păstrat-o profetul şi după cucerirea Babilonului de către perşi în anul 539 î.H., când era în vârstă de 75 de ani.
În tradiţia iudaică se spune că Daniel ar fi fost cel care l-a sfătuit pe Cirus regele perşilor, cu privire la întoarcerea evreilor în ţara lor şi ar fi mijlocit pentru rezidirea templului de la Ierusalim. Sfintii Parinti au randuit ca pomenirea lor sa fie facuta cu 7 zile inainte de nasterea Mantuitorului, pe motiv ca acestia erau din semintia Iudeii, din care si Mantuitorul nostru Isi trage neamul dupa trup. Daniel insemna, in evreieste, "Dumnezeu este judecatorul meu“. Sfantul Proroc Daniel se numara intre cei 4 mari Proroci ai Vechiului Testament, impreuna cu Sfintii Isaia, Ieremia si lezechiel.


UPDATE : A nu se confunda sfantul Daniel din Biblie cu cel din traditia romaneasca - Daniil Sihastrul - sfatnicul lui Fane Babanu, care a fost canonizat si se serbeaza maine ! Spun asta pentru ca s-a facut o mica eroare in Ziarul de Vrancea de azi care i-a incurcat, desi n-as crede ca e vina celui care semneaza articolul... 
Oricum, despre sfantul al carui nume il port, ma raportez la cel din Biblie (Daniel) despre care am detaliat azi. Multi Ani, celor care purtam acest nume :)

luni, 7 decembrie 2009

Ave, Basescu ! "TAMPITII" te saluta !

Am mai zis ca NU reactionez la cald si in turul 1.  

Atunci, multi il felicitau pe Crin, pentru un rezultat frumos, simbolic, muncit pe bune, un precedent al Bunului-Simt, o apropiere de acea "majoritate tacuta" !  E o chestie ce mi-am impus-o in general, fata de mine insumi, indiferent de situatie. Asta si pentru ca nu sunt un tip instinctiv, impulsiv ori conflictual. Prefer o judecata la rece, pe argumente, rationala.
Nu am reactionat aseara la ecsit-poll-uri, observand o bucurie exacerbata a unora si cateva grimase pe fetele altora ! De aceea, nici azi nu voi comenta, cel putin pana la afisarea rezultatelor finale de catre BEC ! Ma gandesc, sa renunt, cel putin pana la finalul acestui an, sa mai comentez temele politice !

Mi-e sila si am o repulsie usor anormala, dar controlabila, fata de unele mentalitati inca invechite si deontologi de ocazie - altfel moralisti si "deloc profitori"- dependenti de "tatuci"... 
Mimica si gesticulatia - limbajul trupului - in cazul unora dintre acestia depasesc granitele doctrinare, principiale, morale. Interesele incep sa prinda aripi, (se) viseaza deja la scaunele, posturile si semnaturile pe viitoarele contracte.
Drept pentru care, am gasit aici , un mesaj care poate descrie mai bine ceea ce simt si as vrea sa transmit ! Iata, despre ce e vorba :


Domnule preşedinte al României, Traian Băsescu, vă doresc să ţineţi minte că nu aţi ajuns preşedintele României pentru al doilea mandat consecutiv prin realizările dumneavoastră, ci printr-un vot de blam, să vă amintiţi în fiecare zi că nu meritaţi acest mandat şi că nu mai aveţi doar responsabilitatea de a fi preşedinte, ci aveţi 22 de milioane de responsabilităţi, cîte una pentru fiecare cetăţean al acestei ţări. Şi vă doresc să vă amintiţi, în fiecare seară, înainte de a adormi, cît de bine trăim, dacă am ajuns să ne vindem, ca nişte curve ieftine şi proaste, cu 50 de lei votul.
Vă doresc să vă amintiţi că românii au votat împotriva birocraţiei, împotriva Elenei Băsescu, împotriva şpăgilor, împotriva justiţiei, că românii NU au votat pentru, ci au votat împotrivă. Vă doresc să vă amintiţi că lumea nu a votat pro-Băsescu, ci împotriva lui Iliescu, împotriva lui Năstase, dar mai ales împotriva lui Berceanu sau Udrea, pe care nu-i mai vor miniştri. Mai ales împotriva ultimilor.
Domnule preşedinte al României, vă doresc să vă amintiţi, zi de zi, că 22 de milioane de români nu mai au nici o speranţă de la dumneavoastră, ci au exclusiv aşteptări. Şi vă doresc să vă amintiţi că, de azi înainte, pentru următorii cinci ani, preşedintele Traian Băsescu nu mai are drepturi, ci are DOAR obligaţii.


PS : asa cum am zis joi, NU am mers la vot ! mi-am pastrat constiinta impacata, la fel ca in 2000 la turul 2 (WC Tudor versus Iliescu) ! pentru ca s-a votat anti, pentru ca votul negativ e preponderent, daca nu cumva majoritar, iar eu nu am facut asa ceva niciodata ! avand alternative, voi mai vota, altfel NU pot alege "raul mai mic" !
De aceea, NU regret votul acordat lui Crin Antonescu in turul 1, ii apreciez consecventa si argumentele puternice ce l-au determinat sa adopte o pozitie si sa sprijine un candidat ! A venit cu o propunere rationala pentru Premier incat sa avem un Guvern, o stabilitate, majoritate si predictibilitate economica cu masuri anti-criza...
In pragul comemorarii a 20 de ani de la Revolutia Romana, romanilor care inca mai vor "tatuci" le zic atat : hai sictir ! 
Da, in cel mai ne-academic stil si, fara menajamente ! Pentru ca doar asta meritati, dispretul nostru !

joi, 3 decembrie 2009

Draga prietene (2) ...

Zilele trecute, am incercat sa ne incurajam pentru a iesi la vot !

Azi, foarte multi dintre noi, nu ne putem concretiza o optiune politica, alegand dintre cei 2 candidati ramasi in cursa. Ma refer la iminentul Tur 2 al alegerilor prezidentiale.Pentru ca, foarte probabil, nici tu NU vei merge la vot ! De aceea, eu consider ca e corect sa nu-i abordez pe cei 2 candidati, saptamana asta si, sa nu incerc, un partizanat in beneficiul vreunuia. 
Mi-ar zice unii, sa las deoparte "balariile" astea la care eu tot fac apel: argumente, bun-simt si respect reciproc ! La ce bun, cand in ziua de azi, trebuie sa fii oportunist iar principiile, morala si doctrina is fluturate precum pliantele partidelor in campanii ajungand, sa fie aruncate, in "tomberoanele timpului"..
Draga prietene, crede-ma, sunt in starea in care nu-ti pot spune mai multe despre candidati incercand, pe cat posibil, sa-mi justific o eventuala optiune personala pentru Duminica. Mai ales pentru ca am avut o optiune in turul 1, am mers pe un vot pozitiv pentru un anumit candidat iar acum n-as putea merge pe un vot negativ, desi as avea suficiente justificari. 
Observam cum (justificabil) unii vor alege in 2009 "raul cel mic", aidoma Turului 2 din 2000 (Iliescu vs Vadim). Dar eu, n-o pot face acum, cum n-am facut-o nici in 2000... Am o jena, o retinere, pe care nu stiu cum sa o explic, dincolo de cei care graviteaza in jurul candidatilor sau trecutul lor mai mult sau mai putin komunist !
E frustrant si deloc civic pentru ca avem la indemana o arma puternica in care eu inca mai cred : votul ! Si nu mi-o pot folosi, desi am incurajat pe toti cei apropiati mie, cu care interactionez, sa mearga la vot si sa aleaga pe oricine vor ei, numai sa voteze ! Iar acum, imi primesc reprosuri, chiar de la cei mai apropiati prieteni: cum ca daca nu votez si, iarasi, iese un anumit candidat, cu tendinte conflictuale si dictatoriale, sa nu mai vorbesc si sa fac "ciocul mic"... Pe principiul "cine nu voteaza, nu co(me)nteaza" !
Votul asta e o "arma democratica" fata de care afirm ca multi tineri au murit la Revolutie devenind repere morale pentru mine (fara demagogie ieftina, cu mana pe suflet) si alti tineri responsabili din ziua de azi...  
Nu ! Acei tineri "n-au murit degeaba" cum spun unii cretini care cred ca sacrificul lor a fost fara folos ! Aceia care, cu o usurinta debordanta, generalizeaza in lipsa unei perceptii corecte si documentate asupra realitatii. Indiferent cat de mult a involuat societatea romana post-revolutionara, sa nu-i mai judecati pe eroii (cu sau fara voia lor) Revolutiei Romane ! Pentru ca eroii nu mor niciodata, cum bine spune un slogan. 
Iata, vom comemora, peste cateva zile, 20 de ani de la sacrificiul lor. Si, cu riscul de a parea ipocrit, pentru mine - tinerii aia reprezinta enorm de mult !! Ca nu ne merge atat de bine pe cat ne-am fi dorit, asta-i o alta problema ! Ciudat e, cum reusim sa vedem paiul din ochiul politicianului roman mioritic si nu vedem si barna din ochiul nostru carcotas al spargatorului de seminte si ultra-priceputului roman... 
Draga prietene, ti-as vorbi mai multe si despre cum incearca unii din ziua de azi sa confiste simbolurile si idealurile Revolutiei Romane, folosindu-le dpdv electoral. Mi-e scarba, de voi cei care ne vorbiti despre "comunistii si coruptii celorlalti" dar nu-i vedeti si pe-ai vostrii ! Asta dovedeste ca avem "mai multe Romanii" : a noastra, a celorlalti, a adversarilor nostrii, a celor non-votanti, a asistatilor-social, a celor ce muncesc in afara tarii etc. 
Un motiv pentru care nu am avut pana cum un "Presedinte al TUTUROR romanilor" ! Poate-ar trebui sa-i invidiem pe etnicii maghiari, de la care-am invata multe lucruri, dac-am fi mai toleranti si intelegatori cu nevoile lor ! E drept, in masura unui echilibru reciproc, fata de romanii din Ungaria.
Draga prietene, vezi bine si tu, ca in spatiul public si, mai ales, cel politic, totul se polarizeaza in functie de un anumit personaj politic vremelnic. Suntem dependenti de "tatuci" si nu intelegem ca in sistemul constitutional romanesc, presedintele (oricare va fi el) are un rol formal. Conteaza mai mult Legislativul (Parlamentul) si Executivul (Guvernul), la fel cum important e principiul separatiei celor 3 puteri in stat, daca e sa amintim si de cea judecatoreasca. Inca nu reusim sa aducem optiuni diverse si variante in discursul public si dezbaterea din viata cetatii...
Ne declaram crestin-ortodox in proportie covarsitoare (circa 90%) asta desi mergem pe la Biserica si ne rugam doar atunci cand avem nevoie. Apropos, este o intrebare geniala : "Cred pentru ca trebuie sau ca Imi trebuie" ?? 
O parte semnificativa dintre romani, is mai degraba "cretini" decat crestini, facand trimitere la fapte crestinesti, in timp ce injura de morti si raniti, de mama unora si-l amintesc pe Dumnezeu doar in contextul in care este prezent in invectivele adresate celorlalti !
Suntem extrem de invidiosi pe "capra vecinului" si cerem de la altii mai multe decat am fi in stare noi sa oferim. Am prefera sa stam degeaba pe o anumita remuneratie, decat sa muncim pentru una considerabil mai mare.
Depinde de fiecare dintre noi ce alegem in viata (in general) tot la fel si ce vom alege Duminica asta, daca vom merge la vot. Nu reusim sa avem mereu cea mai buna optiune politica dar, sa stii ca nu suntem primii in aceasta postura : parintii nostrii, dupa 1990, au fost si ei fascinati de-un anumit candidat care le-a inselat sperantele ! Tot asa cum si noi, am fost sedusi in 2004 de unul dintre candidati. 
Nu te pot influenta in a merge sau nu la vot, asisderea in a vota pe unul dintre cei 2 candidati ramasi in cursa. Cu atat mai mult, daca ai avut o alta optiune si ai impresia ca ti-a fost inselata. 
Te-as ruga, sa chibzuiesti bine, sa vezi dincolo de falsele aparente iar, pentru a vedea, daca esti intr-adevar un om liber, raspunde la urmatoarea intrebare, inainte de a vota: mai ai nevoie de cineva care sa-ti spuna ce sa faci ?
 
Draga prietene, suntem cumva pe marginea unei prapastii si, dupa mine, avem doar 3 posibilitati in ziua de azi, pentru a reusi :
1 sa cadem (involuntar)
2 sa ne aruncam (constient)
3 ori poate vom invata sa zburam.
Tu, ce alegi ?


PS : o piesa superba pe care v-o dedic tuturora - "Alegria"!
Sper ca Duminica asta ne vom asuma, impacati cu noi insine, o anumita decizie, trecand peste prejudecati, conceptii eronate si etichetele rau-voitorilor ! Avem o tara minunata, suntem destui care inca mai credem in ea si ca ne vom implini aici mergand pozitivi spre viitor ! 
Stiu, trebuie sa ne asumam trecutul, cu responsabilitate, dar nu mai putem alege oamenii din acel sistem ! Insa, de azi inainte, e timpul sa incetam cu  starea de conflict din politica, sa incetam cu justitia facuta la TV si sa avem in tara: bun-simt si diplomatie, competenta, normalitate si responsabilitate ! 

OBSERVATIE : acest articol a fost redactat si afisat pe blog anterior dezbaterii de la Tv dintre cei 2 candidati. Sper ca am procedat corect nefacand referire la nume de candidati si partide, pe parcursul postarii. 
Imi rezerv dreptul da a reveni, pana duminica, cu alte detalii si postari, in cazul in care dezbaterea din aceasta seara, imi va schimba convingerea actuala care este de a NU vota Duminica !

marți, 1 decembrie 2009

La Multi Ani, Romania ! Oriunde te-ai afla





E ziua noastra, a romanilor si un gand ma duce catre adevaratii romani, cei desavarsiti, acele repere care ne modeleaza constiinta, viata si actiunile noatre ! Unul dintre acestia, plecat dintre noi doar fizic, inca ne vorbeste prin opera sa, prin felul in care a ramas in mintea noastra si prin discursurile sale. 

Pe acesta, il consider cel mai mare roman al secolului trecut - Petre TUTEA - un reper fundamental pentru mine, ca tanar si roman modern european ! Despre Petre Tutea, am mai avut referiri pe blogul meu, una dintre acestea fiind AICI !
 

Petre Tutea ar fi implinit 101 ani pe data de 06 octombrie 2009. In randurile urmatoare, va redau, cateva fragmente dintr-un interviu luat in anul 1996. Alte interviuri la fel de mobilizatoare fiind despre "convertirea lui Petre Tutea" sau "De pe calea omului pe calea lui Dumnezeu". 


- In tinerete ati fost director de studii in Ministerul Economiei Nationale si puteti spune ca aveati atunci o meserie. Astazi, la 88 de ani, ce meserie credeti ca aveti in cetatea romaneasca? Doar nu sunteti un pensionar... 
- Daca exista o stiinta a natiunii, eu sunt de meserie roman!
- Rezumand, viata v-a fost impartita in doua perioade distincte: una de stanga, cand scriati articole induiosatoare si descriati soarta celor sarmani si «prosti», si una de dreapta, a nazuintelor nationale, cand v-ati apropiat si de credinta.
- Uite, cu prostii m-ara lamurit. Eram odata cu Iancovescu, actorul. Vorbeam despre prosti. Prostii, zic, reprezinta ideea de repetitie goala: o iau totdeauna de la inceput. Sunt invariabili ca orice lucru neinzestrat, nu au culoare. Dar Iancovescu imi spune: Prostii sunt foarte variabili. Eu am un prieten - si de cate ori il intalnesc e mult mai prost decat il stiam.
- Cum ati facut trecerea de la ateism la credinta?
- Nu am fost ateu ca atare, nu am avut curajul asta, insa exista doua cai: calea omului si calea Domnului. Cea a omului e batatorita de filozofie, stiinte si tehnica. Pe calea Domnului, omul este insotit de rugaciune. Iar eu am mers multa vreme doar pe calea omului.
- De fapt, ca prima consecinta a acestei treceri, ati descoperit adevarata libertate...
- Evident. Singura zona in care actioneaza libertatea absoluta a lui Dumnezeu este ritualul crestin din Biserica. Acolo nu exista teroare, forta coercitiva, ci eliberare absoluta a omului de legile pamantului, carnii si spiritului material. Acolo, omul nu are vecin decat pe Hristos. Iisus Hristos este eternitatea care puncteaza istoria.
- Ati avut momente cand prezenta lui Dumnezeu in viata dumneavoastra a fost evidenta?
- Ar fi o mare indrazneala sa afirm prezenta lui Dumnezeu in viata mea, dar si o mare bucurie sa spun ca am simtit aceasta prezenta.
- Daca politic trecerea de la stanga la dreapta a fost posibila fara prea mare durere, sub aspect ideatic trecerea de la pasivism religios la credinta cred ca a avut un plus de tragedie.
- Sigur. Mi-am dat seama ca singura definitie completa a omului este data de teologie: omul este fiinta religioasa. Filozofia si stiintele sunt ancore in calea omului. Singura credinta este descoperitoarea caii adevarate, care este calea spre Dumnezeu. De aceea, am un mare regret: regretul de a nu fi fost teolog; regretul ca nu am realizat in mine un mare teolog. In afara de teologie, se face onanie de prestigiu.
- Initial, ati plecat de la convingerea ca efortul cunoasterii e un efort strict individual. Nu aveati, atunci, nevoia unei invecinari transcendente.
- Nu te poti cunoaste singur. Cunoasterea vine numai prin revelatie, iar aceasta vine de la Dumnezeu. Anticii intuiau un mare adevar, cand spuneau: zeul este creator, iar omul este imitator. Insa mitologia este preistorie. Este omul infantil, care plasmuieste, dar e incapabil sa primeasca.
- Credinta e un mod pur de a gandi?
- Intrebat fiind cum intelege gandirea, in forma pura sau in exemple, Nae Ionescu a raspuns: exemplele au fost lasate de Dumnezeu pe pamant pentru a fi sesizate senzorial si de prosti!
- Puritatea imprumuta ceva si din frumusete.
- Da. Bulgakov a fost intrebat de ce il iubeste pe Dumnezeu. Pentru ca a raspuns: «Dumnezeu este o frumusete crestina», a fost acuzat de erezie.
- In credinta, care este "erezia" dumneavoastra?
- Erezia mea e sistemul clasic. Mai precis: aspiratia catre sistem. Cand gandesc un sistem, ma pun pe lista de candidati la parlament. De fapt, raportul dintre om si teoria ideilor e de la subiect la absolut, deoarece ideile sunt arhetipuri, modele nepieritoare si perfecte. Cand gandesc, nu gandesc cuvintele purtatoare de concepte, ca idei, ci gandesc in idei. Acum, am redefinit radical sistemul. L-am increstinat! "Erezia" ar consta deci intr-un preaplin de idei... Da.
- Ati trait si alte ispite in viata. Printre acestea, tensiunea dintre politic si economic v-a preocupat multa vreme.
- Pai, am fost in Ministerul Economiei Nationale... Politicul este legat de setea de putere, iar economicul este lupta de interese. Stii cum vad eu diferenta dintre omul politic si cel economic? Omul politic este vulturul de sus, iar jos, omul economic, negustorul, o rata care se uita la el.
- Perioada stangista din tinerete - am putea s-o trecem si pe ea printre "erezii"?
- Stiu eu? in vremea mea circula o vorba: daca cineva pana la treizeci de ani nu e democrat si de stanga, (atentie, portocaliilor de azi) nu are inima; daca peste treizeci de ani nu e conservator si de dreapta, e tampit!
- Cum va apare imaginea lumii de astazi, la 88 de ani?
- Eh... Societatea noastra de astazi este, evident, un turn al lui Babel. Oamenii traiesc in turnul lui Babel pentru ca sunt oameni. Omenescul nu e firesc. El reprezinta o mutatie biologica, urmare a caderii in pacat. Si cu toate acestea, crestin vorbind, intre Kant si Adam nu e nici o deosebire... De! E regretabil ca timpul trece. Eficacitatea timpului doare. Cand simti ca timpul e eficace, te ia maiculita dracului! Simt un vid interior. Cred ca sunt pierdut. Drama este ca acum ma simt numai om... Pana acum am pendulat, ideatic, intre supraom si neom.
- Drama de a fi om e de fapt drama de a urma cursul vietuirii acestuia, care culmineaza in moarte...
- Nu ma tem de moarte. Ma tem de insingurare. Eu, care am fost prezent la toate tragediile si victoriile acestei tari, ma simt ca un par in mijlocul furtunii. Singura nadejde este ca, om cum sunt, Dumnezeu ma iubeste si asa...
Tutea trecea in revista acea umanitate peregrina cu calmul si bucuria cu care parintele isi numara copiii. Se perindau nenumarate intrebari, disperari sau comoditati, insa nici o intrebare nu a fost luata ca atare, nici o disperare nu a fost sporita si nici o comoditate incurajata. Pus in fata unei varietati naucitoare, Tutea gasea repede un limbaj care, general, invatator, consolator, patrundea dincolo de interogatii, de zbateri sau linisti. Fara un program fix, haotica in aparenta, viata cu Tutea era o permanenta asteptare. Abia pleca cineva si astepta pe altcineva; pe altcineva, pentru ca mai avea ceva de adaugat, de spus in plus, intru o si mai mare intarire.

vineri, 27 noiembrie 2009

Ce inseamna sa fii OBIECTIV - exercitiu de vointa !

Mi-as fi dorit, sa emit mai repede, cateva pareri despre evenimentele de dupa Turul 1. N-am putut, motivatia este una simpla : demagogia si populismul gastii Basescu, santaj cu casete din 2004 la Basescu, consecventa blamata (de ce ?) a lui Crin anti-Basescu ! Iata ingredientele ultimilor zile...
Totusi, o sa incerc o abordare echilibrata si rationala chiar daca, de multe ori, am gandit cu inima, sufletul si-am avut deziluzii ! As vrea sa inteleaga ultrasii partidelor ca discutiile dumnealor din mediul on-line, forumuri, bloguri si saituri nu schimba nimic ! Procentul celor influentabili de aceste mesaje este unul extrem de redus, spre deloc. 

Iata, cum ar suna, o abordare echilibrata, cinstita, de bun-simt : din punctul meu de vedere, dezgustul si dispretul unora dintre dvs, fata de gesturile unor actori politici mioritici, le gasesc exacerbate. Pentru ca, multi dintre dvs (nu generalizez) sunteti dependenti de parghiile politico-administrative-economice oferite de institutiile publice, deconcentrate, sustinand un anumit partid politic. Iata, o posibila explicatie, de ce atata disperare...
De asemenea, in cazul judetului meu - Vrancea, ar fi de bun-simt sa poti recunoaste, fie ca esti DEMOCRAT sau LIBERAL, ca din punct de vedere declarativ, toti politicienii sunt contra lui Oprisan iar, pe la spate, cu el semneaza contracte ! A nu se intelege, ca actualii Democrati nu au avut acces la Borcanul cu Miere al Guvernarii, la Ciolanul dulce al Puterii ! La fel si cei de la PNL !
Constat, ca cei care pot spune si afirma asta cu SINCERITATE sunt extrem de putini ! Din pacate. In schimb, acestia se incadreaza, in ceea ce o vorba romanesca spune HOTUL, STRIGA HOTII ! In caz ca memoria le joaca feste si au uitat cand Basescu si-a vazut visul cu ochii (PSD+PDL) in 2008 !

Cred ca e destula demagogie si populism in spatiul public incat, o deratizare a dicursului public si a clasei politice, ar fi de dorit ! Mai ales in ziua de azi cand derapam spre o dictatura de care ne-am despartit cu grele consecinte, acum 20 de ani ... Iar azi, avem nevoie, mai mult decat oricand de 2 lucruri si NU neaparat DE-un PRESEDINTE : stabilitate politico-economica si predictibiliate pentru mediul de afaceri.
Iar, daca vom gandi altfel, vom intelege ca subiectul saptamanii nu este faptul ca Basescu a lovit un copil ci faptul ca avem un Comisar pt Agricultura, in persoana lui DACIAN CIOLOS, nominalizat de insusi BAROSO ! Iata, efectul JOHHANIS si semnalele pozitive primite din partea Germaniei care ne-a spijinit pentru acest Portofoliu extrem de important pt Romania !
Atat, deocamdata ! Nu pot comenta, pumnul lui Basescu dat unui copil nevinovat in 2004. Nu vad ce-ar mai fi de comentat ! Prin urmare, nu voi posta, vreun clip de pe Iutub cu gesturile actualului locatar de la Cotroceni...
Dar, as prefera, sa discutam despre efectele benefice ale numirii lui Ciolos ca si Comisar UE pentru Agricultura ! Asta poate si pentru faptul ca am crezut mereu in bine, in tot ce-i pozitiv si-am incercat sa vad mereu partea plina a paharului... Si ca Romania poate renaste, ca nu vom ajunge si noi tinerii de azi o generatie de sacrificiu, ca ne putem implini in tara !


Prin urmare, uitati-va la un film, cititi o carte, plimbati-va in parc cu sau fara catel ! Inchideti televizoarele si bucurati-va de lucrurile simple ! Uichend placut, va doresc ! Sper, sa fi fost obiectiv... 

luni, 23 noiembrie 2009

Reactii, la cald ?

Nu fac asa ceva, de obicei. Nu-mi sta in caracter sa reactionez precipitat, instinctiv si fara sa filtrez informatia. De aceea nu voi emite nici o concluzie, asteptand numaratoarea finala.
Se poate spune, totusi, ca fiecare dintre cei 3 candidati a castigat :
 * Crin pentru c-a depasit scorul PNL de 18% si l-a dus la 22% (update: 20% conform numaratorii finale) si a luat voturi de la tineri, nehotarati si cei care nu votau de obicei.
 * Geoana pentru ca nu a luat atat de mult sub scorul PSD reusind sa intre in finala.
 * Basescu pentru referenduum.
Clipul ales pentru saptamana asta din dreapta-sus este pentru fiecare dintre cei care am inteles ca trebuie ALTFEL in politica. Un prim pas s-a facut, votul nostru a fost cinstit, nefraudat si, in lipsa unei masinarii de partid, am strans un scor onest ce nu poate fi contestat. Am pierdut o lupta, nu batalia ; am creat un precedent. In plus, dupa 2000, Basescu pierde Capitala iar Crin Antonescu castiga majoritatea voturilor bucurestenilor. Nimeni nu poate nega asta.
Restul concluziilor, de maine incolo.
Voi ce aveti de zis ?

duminică, 22 noiembrie 2009

Draga prietene (1) ...

Te-ai gandit, cum ar fi, ca in absenta votului nostru, sa ne decida soarta cei cu 2 clase, asistatii social, needucatii si ofuscatii - captivi la discursurile demagogice si populsite ale "tatucilor" si altor "personaje providentiale" !  

Trezeste-te, prietene !!!
Nepasarea si sictirul nu ne rezolva situatia ; ne afunda, mai adanc, devenind complicii mlastinei actuale ! Nu vezi, ca asta vor politicienii, sa stam noi cuminti acasa incat sa-si aduca electoratul prin metodele cunoscute, pentru a iesi tot "EI cu EI" ?
Nu stiu cum gandesti tu dar, sa stii, ca eu m-am saturat, sa aud frecvent fraza asta "...ce sanse are candidatul X, cand abia are Y procente"? Iti spun eu, ce sanse ar avea un asemenea candidat - poate lejer sa ajunga Presedintele Romaniei ! Pentru ca, cei care nu voteaza, reprezinta 60% din totalul celor inscrisi in listele electorale ! 
Cu alte cuvinte, suntem 23 de miloane de romani, din care vreo 18 milioane au dreptul de a vota si abia 6-7 miloane merg la vot ! Prin urmare, daca tu si cu mine, cu inca 2-3 prieteni de nadejde din grupul nostru gandim la fel despre candidatul X si, la fel se petrece, cu altii care zic ca n-ar avea sanse, gandeste-te cati ar fi precum noi care am sta acasa doar pentru ca n-ar avea sanse ??
Dar, daca ne-am decide noi tinerii, asa dezamagiti cum suntem, sa nu ne mai complacem in starea asta de "dolce-far-niente" in care vegetam si le permitem astora sa se hahaie si sa se certe non-stop la TV si-am merge noi toti la vot, toti astia care ne-am sictirit, si dam o sansa candidatului X ! Gandeste-te, ce-ar iesi ?
In schimb, stam si ne plangem soarta precum niste mosnegi indoctrinati cu Ceausita, Iliescita si Basescianism ! Stam si injuram pe toti, generalizam si nu vedem ca avem alternativa ! Asta e precum cei care spun ca ei nu cred in minuni, decat daca le vad. Pai, iti zic eu : ca sa vezi o minune, mai trebuie sa crezi in ea, trebuie sa fi pregatit pentru aceasta, sa ai deschidere, buna-vointa, nu oricui se arata ! 
De cate ori n-ai vazut in jurul tau oameni bolnavi, persoane pesimiste si pline de indoiala, incertitudine, loviti de soarta, care nu fac decat sa se planga cat de neajutorati sunt ei ? In fapt, sunt oameni blazati, resemnati, ostracizati, refuzati de societate pe motiv ca n-au stiut sa se integreze ! Un soi de ipohondrie sociala contagioasa...
Din start ne cream un scut de auto-protectie si punem anatema pe intreaga clasa politica, apoi incepem sa aplicam aceeasi tacica si-n contextul social : nu mai dam buna ziua semenilor, traim doar ca sa ne fie noua bine, ii dam in cap vecinului pt ca are capra si bou si vitel iar noi abia ne ducem traiul... In loc sa luptam sa ajungem si noi precum el !

Ca si tine, sa stii, si eu m-am saturat de politicieni, de politichia mioritica si practicile existente. Am luat cunostinta de o multime de astfel de practici, in diferite situatii. Aproape m-am jurat ca nu mai merg la vot dar mi-am impus sa merg macar ca si simt civic.
Dar, iti marturisesc, prietene - am gasit un alt imbold, mai puternic decat datoria civica, atat de ridicata in slavi de teoreticieni si dentologi de ocazie ! Ma refer, la faptul ca nu mai vreau, sa-mi decida viitorul, cei despre care ti-am vorbit mai sus ! Acei oameni care se vand atat de usor pentru un vot, pentru cateva alimente (e drept, necesare, sarmani fiind), care-s carati cu masinile la vot, amenintati ca nu li se mai dau ajutoare sociale si nu li se vor repara ulitele daca nu voteaza conform indicatiilor date de liderii locali ai partidelor. Acesti oameni, preponderent din rural, plus cei needucati de la orase, slabi de inger si degraba primitori de foloase necuvenite, ne decid noua soarta, votand in numele nostru...

Cum ti se pare acest tablou, zugravit de realitatile ultimilor ani din tara noastra ? Esti de acord sa mai fim complicii acestor practici sau ne mobilizam si luam atitudine, la aceste alegeri ?  Noi tinerii care avem atatea dezamagiri si suficiente motive sa nu votam, vom fii, o noua generatie de sacrificiu, daca mai stam deoparte si-i lasam sa-si care oamenii la vot, sa fraudeze alegerile, sa ne promita marea cu sarea. Trebuie sa infaptuim o Revolutie a Responsabilitatii, atat de necesara clasei politice, prin care sa oprim derapajele unor politicieni care aluneca spre Dictatura...  
Draga prietene, pot sta, oricand de vorba cu tine, indiferent de simpatiile tale politice ori esti nehotarat/indecis... Atat timp cat regulile jocului sunt argumentele si bunul simt ! Asta pentru ca, eu si foarte multi altii ca noi, avem suficiente argumente pro/contra oricarui candidat, incat sa luam o decizie si nu votam cum ne zice domn' Primar care ne poate santaja cu ajutorul social. Noi nu avem nevoie sa fim carati, cu autobusul, odata la 5 ani, sa alegem Presedintele.

Noi toti vrem un ALTFEL de Presedinte - care sa ne reprezinte, sa ne respecte, sa nu ne mai promita absolut nimic dar sa faca putin, sa nu mai danseze giamparale, sa nu mai jigneasca presa sau cetatenii, sa nu se mai hahaie in prime-time si sa nu mai faca justitie la tv, sa nu mai spuna ca se lupta cu criza si peste cateva luni ca el nu poate face nimic contra ei, sa nu mai ofenseze Federatia Rusa, sa nu se mai faca covor in fata SUA si sa ia aminte la modelul de Presedinte european...
Cu totii ne-am simtit nasol cand actualul presedinte Basescu ne-a facut tampiti, dupa ce ne-am ros coatele 4 ani la o Facultate de Stat si acum poate ca nu profesam in domeniu. Cu siguranta, si tu urasti ipocrizia, falsitatea si demagogia lui Geoana care nu vorbeste despre guvernarea PSD cu PDL si se face ca uita de cele 10 luni de coabitare ! Cat mai toleram discutiile celor care vorbesc despre Grupuri de Interese ale altora si nu le vad pe cele din jurul lor...
Mi-as dori tare mult, sa-ti dau un imbold, o speranta si sa te asigur ca cele 10 minute alocate drumului si votarii, odata la 5 ani, sunt absolut necesare, in conditiile actuale din Romania. Daca in 2004 ne-am trezit, ce-ar fi ca in 2009 sa ne desteptam ?


Draga prietene - VOTEAZA !
Fiecare vot CONTEAZA !
Mai ales votul tau...

PS : sunt curios, cum vedeti fiecare dintre voi, procentele celor 3 candidati : Basescu - Antonescu - Geoana !

UPDATE 1 : intre orele 10-14, fluctuatia procentelor primilor 3 candidati este urmatoarea : CRIN ANTONESCU creste cu 4 procente, Mircea Geoana scade 6 procente, Traian Basescu scade 3 procente !!! 
Am facut media procentelor oferite de catre 3 Institute de Sondare : CURS, INSOMAR si CCSB ! Acuratetea datelor nu depinde decat de probitatea profesionala a acestor 3 institute mai sus mentionate ! Am si datele in procente reale dar, pentru cei obisnuiti cu cercetarile de piata, mai importante sunt trendurile !

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Romania, cauta Presedinte (2)

Presedinte ideal este acea persoana compatibila cu tranzitele care se produc peste harta Romaniei in 2009 – 2014. Daca alegem bine sau nu, acum, ne vom da seama in mai 2010. Apoi, pe parcursul lui 2011. Vom aduce la putere un fel de Carol II energic si carismatic, plin de promisiuni, sau o personalitate capabila sa ne insufle cheful de-a fi din nou ceea ce suntem cu adevarat: un popor increzator, vesel, inventiv, original si nepretentios, recunoscator si cooperant, entuziast si altruist?
Astrologic, Romania doreste o schimbare majora, o personalitate surprinzatoare, un candidat inedit, un om care parca vine din alte sfere decat cele politice obisnuite, o persoana care nu pare sa aiba legatura cu mediul sau stilul politic cu care ne-am obisnuit, mult mai degajat, mai firesc, fara ostentatie sau declaratii demonstrative si capabil sa trezeasca tot ce avem mai bun in noi – nu resentimentele, nu frica de viitor, nu dorinta de razbunare, nu dezbinarea.
Romania are nevoie de un presedinte suficient de curajos pentru a sustine interesele tarii in fata grupurilor politice externe. Suficient de inteligent pentru a intelege ca delimitarea intre interesele unui popor si interesele altuia a devenit mult mai precara in Europa unita si ca el trebuie sa fie deschis la o redefinire mereu in favoarea spiritului nostru, fara daunarea spiritului altui neam.
Sunt poate cele mai grele si responsabile alegeri. Pentru ca avem cea mai diversa, bogata si ofertanta alternativa politica. Cu cat oferta este mai variata, cu atat responsabilitatea fata de vot este mai mare, pentru ca realizam ca aveam de ales, ca se putea altfel – asumare de care am fost scutiti in ’92, de exemplu. 
Sa evitam votul negativ
Ce presedinte ii dam Romaniei depinde de noi, nu de candidati. Si asta pentru ca atentia noastra le da energie si ii sustine. Fara noi n-ar avea forta sa faca ceea ce fac – in bine sau in rau. Atentia noastra, sperantele, asteptarile, increderea si chiar furia si ura ii sustin energetic. De aceea, orice ales va fi dependent de acceptarea, sustinerea si increderea noastra. Noi ii tinem pe ei – si nu invers. Daca vom vota individual, vom vota simpatii. Daca vom vota colectiv – un presedinte bun si pentru cei din alta tabara decat a noastra – vom vota pentru Romania.
Daca ne pasa de Romania, alegerea trebuie sa exprime binele tuturor. Sa ne gandim la un presedinte bun pentru prietenii nostri ale caror probleme le stim, pentru vecinii nostri de ale caror necazui am auzit, ale cunoscutilor nostri, ale caror planuri de afirmare le sustinem. Abia atunci vom avea politicieni si presedinti buni, cand ne vom duce la vot dorindu-ne binele – noua, dar si celor de langa noi.
Probabil ca atunci am gresit – cand am votat mereu anti ceva/cineva. Acum sa fim pro, sa evitam votul negativ. Sa fim pentru ceva si cineva. Si sa votam pe cel care este pro, pe cel care are o atitudine de constructor, nu de demolator. Persoana care manifesta cele mai putine resentimente, care ataca cel mai putin, care are discursul cel mai pozitiv si constructiv, cel mai respectuos, cel mai increzator (nu laudaros), cel mai axat pe prezent si viitor, cel mai transparent, cel mai echidistant, cel mai putin reactiv, cel care zambeste cel mai mult. Acela indica un presedinte potrivit pentru Romania de mandat 2009.
Dar… pentru ca suntem principalii contribuitori la realitatea traita, putem face ca cel care vine – indiferent cine e si ce si-a propus – sa dea ce are mai bun, cat e in functie. Noi avem aceasta forta – sa-l aducem la cel mai inalt nivel al sau de constiinta, sa faca tot ce poate mai bine pentru noi. De aceea e important nu pe cine ci cum votam – cu ce constiinta, intentie, atitudine, credinta, viziune. Noi, milioane de votanti, cream un egregor in ziua votului – un camp mental si sufletesc, de o forta uriasa. Viitorul presedinte va fi sustinut sau hartuit de acest camp. Daca noi “informam” energia colectiva cu dorinta de a sustine un presedinte constient si bun pentru noi, fara teama-ura-dezgust- neincredere, atunci il vom inspira pe cel ales sa se ridice la cel mai inalt nivel al sau de constiinta, sa foloseasca la cel mai inalt nivel, inzestrarile sale astrale. Sa fie Omul Romaniei. Noi il inspiram! Noi ne sustinem presedintii. Pentru ca noi suntem Romania. Si Romania isi alege presedintele.
Dar daca nu avem o viziune clara despre Romania in care vrem sa traim, daca ne temem ca vom fi mai departe ignorati, ne vom trezi trasi in visul de marire al altora si vom suferi din nou. Acum trebuie sa ne votam viziunea, credinta si iubirea de Romania!

de la www.horoscoptv.ro

vineri, 20 noiembrie 2009

RIP : Puiu Siru



Am fost unul dintre cei care au apucat sa-l cunoasca si sa stea putin prin preajma sa, cu diverse ocazii. In tot ce facea era determinat, curajos si punea suflet in actiunile sale. Avea cuvinte frumoase si de apreciere pentru cei mai tineri, incurajandu-ne si gasind mereu o vorba mobilizatoare pentru noi. Nu pot sa uit, cum ne zicea, cu bucurie, cand ne intalneam la orice intalnire publica : "SALUTARE, TINERETE"!


Un om de dreapta care-a ramas asa, indiferent ca a fost in PNTcd, in Alianta Civica sau PNL, aparand valorile societatii civile si cauzele celor pe care i-a ajutat de-a lungul timpului !


Un spirit rebel care a fost printre putinii adversari reali ai Presedintelui Vrancei - Marian Oprisan, si-a plecat de aici nedand mana cu el si neavand combinatii de culise precum unii actori politici mioritici.


Un om de cultura, director al acestei institutii deconcentrate in Vrancea care a sprijinit si sustinut o multime de scriitori si oameni de litere, multi dintre ei, plecati la cele vesnice chiar in ultimii 2-3 ani. Toti acestia, se vor intalni, in ceruri, cu Don Quijote de la Vrancea, cum era cunoscut Nea Puiu !


Un tip nelinistit care a fost iubit si contestat, avea o memorie fabuloasa, o cultura vasta si-un discurs bun care avea in centru-i celebra "Politica in Romania se face de la Vrancea" ! 



La revedere, Nea Puiu ! Dumnezeu sa te odihneasca, la dreapta-I !


Poza este de cand era in formatia Evolutiv.




joi, 19 noiembrie 2009

Cine este Presedintele Romaniei ?

Multa lume s-a intrebat cine va deveni presedinte, sau ce candidat are cele mai mari sanse sa invinga in cursa electorala din 2009. Problema ar fi bine sa se puna altfel : care candidat e mai potrivit pentru Romania si pentru viitorul tarii ? 
Greseala majora este sa identificam, din masa candidatilor, un om cu calitati care ne plac sau care comunica pe gustul nostru. Pentru ca un astfel de om poate fi mai potrivit ca prieten sau vecin. 
Ar trebui poate sa cautam o personalitate si un caracter potrivite pentru un Presedinte al Romaniei ! Pentru aceasta, trebuie sa aflam (pe scurt) caracteristicile Romaniei, sa vedem care este menirea Romaniei, cum se pozitioneaza ea in contextul anului 2009. Vom afla astfel ce fel de personalitate poate servi tara sa-si implineasca menirea. 


Romania este Varsator cu ascendent Rac.
Un stat/popor independent, original, cu suflet poetic, iubitor de confort, de viata tihnita si capabil sa-si gaseasca linistea si naturaletea, chiar si in conditii de restriste. Un popor excentric, ce se multumeste cu ce poate obtine in mod simplu si fara mult efort, ce iubeste solutiile fara complicatii, constient de valoarea sa, dar mereu in asteptarea ca altii sa i-o recunoasca si sa o valorifice.
Un popor care sta cu placere pe poalele camasii, daca asta nu il costa, dar care se poate mobiliza exemplar, atunci cand are o miza, deloc materiala. Poate face lucruri mari doar din entuziasm sau credinta, ori cand stie ca altii se uita la el si il admira, cand efortul sau atrage admiratie, sau pare in ochii unora imposibil, sau cand cutitul aproape ca taie din os.
Romania este ambitioasa, vizionara, poetica, idealista, filantroapa, inedita, circumspecta cu propria sa valoare, bucuroasa de orice ajutor sau recunoastere primite. Si totusi, Marte in Berbec, in zona menirii, indica mai multa tarie, determinare si claritate in directie, decat ne-am putea imagina. Marte in Berbec este cazon: ferm, disciplinat, curajos, independent, creativ, vizionar. Marte in Berbec cauta sa atinga tinta, chiar si in lispa mijloacelor – atitudinea si calitatile morale sunt instrumentele de realizare ale Romaniei. Numai ca in ultimii 85 de ani, nimic nu a starnit major acest punct sensibil ce permite viraje spectaculoase. Marte in Berbec, starnit intre 2010 – 2013 de Uranus, indica independenta, creativitate si vizionarism, daca ne regasim unitatea de vointa. Sau degringolada si anarhie, daca ne dezbinam si ne dezinteresam de Romania. In ciuda calitatilor, Romania tinde sa fie totusi modesta si saraca cu ea insasi si bogata cu altii. Romanii nu isi valorizeaza calitatile si nici avutia materiala. 


Menirea Romaniei.
In primul rand trebuie spus ca depinde de noi toti, de atitudinea si purtarea noastra, daca Romania isi implineste destinul, menirea, sau daca esueaza lamentabil. Destinul (menirea) Romaniei este unul in primul rand spiritual. Nu ne referim la religie, ci la constiinta.
Romania trebuie sa dovedeasca toleranta etnica, atunci cand popoarele din jur isi pierd valorile si sunt gata sa renunte la fratii lor de alta radacina. Sa dovedeasca toleranta religioasa, cand altii isi ucid fratii de alta confesiune. Sa fie iertatoare, cand altii condamna. Sa fie morala, cand altii devin coruptibili, sau sa-si redescopere virtutea, cand nimeni nu-i mai da vreo sansa. Sa fie increzatoare, cand altii isi pierd credinta. Sa fie creativa si optimista, cand alte popoare devin blazate si conformiste/ inrolate. Sa fie curajoasa si militanta, cand alte neamuri sunt lase si dezarmate.
Destinul in Pesti/Varsator recomanda Romania drept o entitate statala implicata in probleme de arbitraj politic, o tara tampon – dar, atentie, desi este o tara mica, nu e doar un simplu executant al comenzilor venite de la marile puteri.
Este adevarat ca Romania are o mare deschidere pentru tot ce este strain sau vine din strainatate, fiind aproape fascinata de alte lumi. De aceea este extrem de toleranta cu valorile altor popoare si dornica sa invete sau sa faca schimb de informatie, gata sa absoarba, intr-un mod ce pare ca-i altereaza identitatea, tot ce o inspira din afara. De aceea i se potriveste un presedinte cu mult fler in relatiile internationale, care are ceva de spus, care renunta la obedienta si are, in sfarsit, demnitatea de a fi contribuitor politic in schemele de joc care ne implica.


Romania in 2009.
Uranus este planeta ce guverneaza spiritul tarii dar si viitorul ei. Acum, astrul revine in pozitia sa de la 1927 – cand regele Ferdinand se stingea din viata (si, odata cu el, o epoca) si tara era condusa de regenta, pana la intoarcerea lui Carol al II-lea, in 1930.Nu trebuie sa ne gandim ca istoria se repeta, ci ca in cursul vietii unei tari, ca si a unui individ, exista „noduri” ce permit alegeri personale, de o mare libertate, cand poti orienta destinul – in bine sau in rau, pentru cel ce face alegerea – om sau tara.
In 1927 Romania avea disperata nevoie de un rege. In 2009 tara are disperata nevoie de un presedinte. Atunci incepeam sa ne civilizam, sa ne dezvoltam, sa iesim din rural. Acum incercam sa iesim din criza, din saracie, coruptie si apatie. Cautarile de atunci au dus la revenirea lui Carol al II-lea, care nu si-a asumat rolul de adevarat monarh. Si niciodata n-a stiut sa faca disctinctie intre datoria fata de popor si tara si cea fata de propria sa persoana. Tot asa cum politicienii si guvernantii nostri nu stiu sa distinga intre binele personal si binele Romaniei.
Romania este vizionara. Ea nu este un stat al carui rol sa se manifeste doar in prezent. Ea are de facut o lucrare ce priveste viitorul. Poate ca de aceea mutarile ei pe harta politicii externe nu sunt mereu relevante pentru prezent.


Presedintele.
Romania are nevoie de un presedinte interesat de binele tarii de dupa conducerea lui, de un presedinte cu viziune transprezidentiala si transpartinica, capabil sa insufle o directie benefica si dincolo de prezenta sa. Ne trebuie un presedinte care sa ne redea sau sa ne intretina pofta si vointa de a construi Romania, independent de presedintia sa. Sau macar sa nu ne incurce, cand avem de lucru la ridicareaa Romaniei. Capabil sa ne retrezeasca cheful de a fi buni, morali si curajosi – pentru ca mai avem pentru ce si cu cine. Nu ne trebuie atat cel mai nepatat presedinte (ma tem ca nu l-am gasi) ci cel mai nepatabil ( de aici incolo). Cel mai uman, cel mai onest si cel mai darz.


Calitatile necesare presedintelui Romaniei - Trasaturile de care Romania are nevoie de la cel ce o conduce sunt :  
 * spirit independent, pentru a nu se lasa coordonat de simpatii personale sau obligatii partinice
* pacificator pentru a nu-si consuma energia in platirea politelor 
* contaminat de romanism sa se simta presedintele Romaniei, nu doar sa se pretinda a fi, dar si al celor ce nu l-au votat
 * curaj – pentru a-i infrunta pe cei ce incearca sa–l faca sa se simta obligat
 * viziune – sa constientizeze ca lucreaza pentru o Romanie ce va exista si dupa el
 * onoare – sa-si tina cuvantul, iar asta inseamna sa nu si-l dea cu usurinta
 * creativitate – pentru a permite solutii ingenioase, ce ies din tiparele politice
 * demnitate politica – pentru a reprezenta Romania ,cu eleganta si naturalete
 * echidistanta – pentru a pastra o atmosfera de libertate fata de/pentru institutiile statului
 * noblete – pentru a descuraja subcultura politica, violenta si superficialitatea, pentru a inspira pana si opozitia sa-si aduca aportul la binele tarii si nu la raul presedintelui
 * moralitate – pentru a incuraja clasa politica sa-si redobandesca prestanta
 * transparenta – mai ales in crize, cand totul depinde de puterea sa de a inspira, mobiliza si insufleti
 * inteligenta – pentru a se face agreat chiar si de opozitie, sa aduca astfel mai multa unitate si forta in politica

Defectele de neacceptat - ce trebuie sa lipseasca din comportamentul unui un presedinte:
 * sa fuga la partidul din care provine, cand are probleme
 * sa urmareasca razbunarea, mai mult decat coeziune apolitica
 * sa creada ca presedintia nu trebuie sa-i schimbe caracterul in bine
 * sa conteze pe institutii si mecanisme politice, mai mult decat pe oameni, dand dovada de orbire administrativa
 * sa-i lase pe altii sa faca ce poate si ce trebuie sa faca el
 * sa se faleasca cu functia de presedinte, crezand ca asta ii creste valoarea ca persoana
 * sa creada ca legea se aplica in litera ei si nu in spiritul ei, ca e facuta pentru a fi respectata de om si nu in respectul omului
 * sa creada ca e mai bun decat cei pe care ii conduce
 * sa creada ca Romania este doar tara vazuta din scaunul prezidential
 * sa fie obedient fata de partide sau grupuri de interese ce l-au propulsat sau il sustin, aratandu-se omul de paie fara surprize .


Preluare de la www.horoscoptv.ro

miercuri, 18 noiembrie 2009

Top Gear - Transfagarasan !





Imi place Top Gear si urmaresc emisiunea de 1 an si ceva la Antena 3. Se vede, foarte clar, profesionalismul unei tv britanice precum BBC care te cucereste din prima, pasionat sau nu de masini, care face un show de exceptie. Nu are rost sa mai dau detalii despre emisiune, fanii stiu mai bine ce-o recomanda.

Simpaticii realizatori Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May testeaza masini puternice, fac clasamentele celor mai "cool" si "uncool" masini, concomitent cu prezenta in studioul BBC al unui invitat si testarea unei masini de catre enigmaticul...Stig ! Gresit indetificat de catre massmedia cu celebrul pilot de F1 - Michael Scumacher !

Am urmarit filmarile cand au avut loc in tara noastra alaturi de echipa Top Gear Romania, acum cateva luni si am decis sa astern si eu cateva randuri si sa pun secvente din acest episod filmat in Romania.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=OLAtcrB0GZg]


Acum, cateva concluzii, cum obisnuiesc. Din pacate, n-am avut cum sa vad emisiunea in direct, aflandu-ma toata saptamana la un training in Bucuresti. Aflasem si tot ce am vazut au fost secventele postate pe Youtube. Insa, am intrat in posesia unui filmulet  - destul de mare ca si volum 1,45 Gb care circula cu intreaga filmare Top Gear din Romania, se pare ca sunt si cateva secvente nedifuzate, totul - in format HD :)

Ce m-a deranjat :
 1.faza cu BORAT's cont(r)y ! nici nu stiu cum a fost exact : contry sau county pt ca e o diferenta dpdv administrativ-teritorial !
 2. prea desele remarci si imagini cu tigani. la un moment dat se afirma si Gipsy Count(r)y.
 3. lipsa din episod a filmarilor ce au avut loc la Parlament, asta doar daca nu am fost eu atent.

Ce mi-a placut :
1. faza cand desfac o cutie de ceai de Canabis si incearca sa o amestece cu o tuiculita romaneasca adevarata :)) Apropos : ceaiul ala din canabis e foarte misto si-un adevarat energizant-natural... Am luat si eu de la Gima iar, rece, e foarte fain. In nici un caz amestecat cu palinca din care a beut May, ca sa adoarma mai bine.
2. mi-a placut faza cand adorm ei intr-un sat si se trezesc la Baraj, care este surprins excelent de camera din elicopter ; voit-exagerata, dar misto tare lucrata faza...
3.filmarea facuta in zona Transfagarasanului neuitand sa aminteasca cine a construit asa ceva... in stransa legatura cu constructia comunista si, oarecum peiorativ, n-au uitat sa mentioneze cei 100 km de autostrada ai Romaniei pe care au apucat sa-i parcurga integral...
4. faza cand May conduce un Sandero si, la final, il apreciaza cu sinceritate.



Cat despre faza cu tirul care accidenteaza un Sandero sau May care intra cu un Lamborghini intr-o antica Dacia 1310, se vede, de la o posta, ca au fost regizate. Cum vi s-a parut emisiunea ?

marți, 17 noiembrie 2009

Cine sunt candidatii la alegerile prezidentiale din 2009 ?

7. Gheorghe Eduard Manole - Om de afaceri, a devenit cunoscut după ce a candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2000, când a obţinut puţin peste 1% din sufragii. Absolvent al Facultăţii de Fizică Atomică din cadrul Universităţii Bucureşti, Manole are 45 de ani şi candidează ca independent la alegerile din acest an.

8. Hunor Kelemen - Preşedinte executiv al UDMR, Kelemen Hunor a intrat pe scena politică în 1997, când a devenit secretar de stat în Ministerul Culturii. Din 2000, este deputat UDMR de Harghita. Are studii de medicină veterinară, dar şi de filosofie. Este autorul a două volume de poezii şi a unui roman. Kelemen Hunor are 42 de ani şi candidează la alegerile prezidenţiale din partea UDMR.

9. Mircea Dan Geoană - Preşedintele Partidului Social-Democrat şi al Senatului României, Mircea Geoană a devenit în 1990 referent în Ministerul de Externe pe relaţia cu Franţa, iar în 1991 a fost numit directorul Direcţiei Afaceri Europene. Între 1993 şi 1995 a fost purtător de cuvând al MAE. În 1996, Mircea Geoană devine ambasadorul României în SUA. Patru ani mai târziu, ocupă fotoliul de Ministru de Externe în Cabinetul Năstase. În 2004 intră în cursa pentru primăria Municipiului Bucureşti, însă este învins de Traian Băsescu. In 2005 e ales preşedintele PSD, înlocuindu-l pe fostul şef al statului, Ion Iliescu. Înainte de 1990, Geoană a lucrat câţiva ani în domeniul energetic, a fost arbitru în Divizia Onoare şi a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti şi Facultatea de Drept. Mircea Geoană are 51 de ani, este căsătorit cu Mihaela şi are doi copii, Ana Maria şi Alexandru. Mircea Geoană candidează din partea PSD.

10. Sorin Mircea Oprescu - Actualul Primar General al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu a fost lider PSD până în 2008, când şi-a dat demisia din partid pentru a candida ca independent la alegerile locale. Oprescu a candidat de trei ori la Primăria Capitalei, însă a fost învins de Viorel Lis în 1998 şi de Traian Băsescu în 2000. În 2004, a câştigat în faţa lui Vasile Blaga (PD-L). Între anii 2000 şi 2008 a ocupat funcţia de senator. Sorin Oprescu este de profesie medic chirurg. A fost preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti între 1999-2007, directorul Spitalului Universitar Bucureşti - 1994-2006 şi directorul Spitalului Elias - 2001-2005. Oprescu are 58 de ani, este divorţat şi are un fiu, Mircea, iar de un an este bunic. Sorin Oprescu candidează în calitate de independent.

11. Traian Băsescu - şi-a început cariera politică în anii '90 când a fost deputat şi ministru al Transporturilor în guvernele Roman, Stolojan, Ciorbea, Vasile şi Isărescu. În 2001, devine preşedintele Partidului Democrat, iar în 2003 co-preşedinte al Alianţei D.A. Timp de 4 ani, ocupă funcţia de primar general al Capitalei, pe care o părăseşte în 2004 când este ales preşedinte al României, învingându-l în turul II pe Adrian Năstase (PSD). Înainte de cariera politică, Băsescu a fost comandant în cadrul Flotei Comerciale Române. Băsescu are 58 de ani, este căsătorit cu Maria Băsescu şi are 2 fiice, Ioana şi Elena. PD-L şi-a exprimat susţinerea pentru candidatul Traian Băsescu.

12. George Crin Laurenţiu Antonescu - Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu devine membru al acestui partid în 1990. Doi ani mai târziu este ales deputat în Parlamentul României, funcţie pe care o va deţine până în 2008, când este ales senator. În 1995, câştigă funcţia de vicepreşedinte al PNL, iar în 2009 îl înlocuieşte la şefia partidului pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. În perioada 1997-2000 a ocupat fotoliul de ministru al Tineretului şi Sportului. Înainte de intrarea în politică, Crin Antonescu a fost profesor de istorie şi muzeograf. Crin Antonescu, în vârstă de 50 de ani, s-a căsătorit anul acesta cu Adina Vălean, actualmente parlamentar european din partea PNL. Antonescu are o fiică, Irina, dintr-o căsătorie anterioară. Crin Antonescu candidează din partea PNL.

luni, 16 noiembrie 2009

Prezidentiabilii (1)

1. Ovidiu Cristian Iane - Directorul firmei INDACO SYSTEMS, Ovidiu Cristian Iane a devenit cunoscut după ce a fost arestat preventiv, în 2002, pentru că ar fi făcut public un dosar privind averea lui Adrian Năstase, premierul României la momentul respectiv. Iane fost acuzat de distribuirea de informaţii false şi a fost eliberat după trei zile. Iane are 39 de ani şi a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi are studii post universitare în relaţii internaţionale la Academia de Studii Economice Bucureşti. Ovidiu Cristian Iane candidează din partea Partidului Ecologist Român.
2. Remus Florinel Cernea - Preşedinte executiv al Partidului Verde, Remus Cernea este proaspăt intrat în lumea politică. Cernea este activist civic, fiind preşedintele Asociaţiei Umaniste Române şi, timp de cinci ani, directorul executiv al asociaţiei Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă. La începutul anilor 2000 a realizat şi promovat cărţi electronice şi enciclopedii multimedia dedicate unor autori contemporani şi unor clasici români. În 2007, a publicat volumul de articole "Manifest împotriva becalizării României". Remus Cernea este cel mai tânăr prezidenţiabil, având 35 de ani, şi candidează din partea Partidului Verde. VEZI CV REMUS CERNEA
3. Constantin Ninel Potârcă - Preşedintele Patronatelor Oamenilor de Afaceri de Etnie Romă, Potârcă este originar din judeţul Gorj. De etnie romă, Constantin Ninel Potârcă este patronul unor firme ce se ocupă, în principal, de comerţul cu fier vechi. În prezent, Potârcă este anchetat de Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru evaziune fiscală. Ninel Potârcă neagă însă orice vină în acest caz. Candidat independent la alegerile prezidenţiale, Potârcă a fost supranumit în presa centrală "Obama de Meteor" (Meteor este un cartier al oraşului Târgu-Jiu, unde locuieşte Potârcă n.red.). El a atras atenţia publicului şi presei când a venit la Bucureşti într-o caleaşcă, însoţit de copii, nepoţi şi de un alai de limuzine, pentru a depune la Biroul Electoral Central semnăturile necesare candidaturii sale.
4. Constantin Rotaru - Preşedintele Partidului Alianţa Socialistă din 2004, Constantin Rotaru a fost deputat PSM (Partidul Socialist al Muncii) în legislatura 1992-1996. Rotaru este de profesie economist. Constantin Rotaru are 54 de ani, este căsătorit şi are un copil. Candidează din partea Partidului Alianţa Socialistă.
5. Corneliu Vadim Tudor - Fondatorul şi preşedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor a candidat în mai multe rânduri la şefia statului, cea mai notabilă performanţă fiind intrarea în turul II, în 2000, când a fost învins de Ion Iliescu. Senator din 1992 până în 2008, C.V. Tudor a fost ales printre parlamentarii europeni români în 2009. Este de profesie sociolog şi a înfiinţat revistele România Mare, Politica şi ziarul Tricolorul. Pamfletele publicate de C.V. Tudor în aceste publicaţii i-au atras mai multe procese de insultă şi calomnie. Preşedintele PRM este autorul mai multor volume de poezie şi publicistică. În vârstă de 60 de ani, Corneliu Vadim Tudor este căsătorit cu Doina şi are doi copii, Lidia şi Eugenia. Corneliu Vadim Tudor candidează din partea PRM. VEZI CV CORNELIU VADIM TUDOR
6. George Becali - Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali a intrat pe scena politică în 2000, când a candidat pentru Camera Deputaţilor din partea unei asociaţii a italienilor din România. Din 2004, este preşedintele Partidului Noua Generaţie, iar în acelaşi an a intrat în cursa pentru Preşedinţia României, obţinând 1,77% din opţiunile de vot. În 2007, ratează fotoliul de parlamentar european, însă revine în 2009 din partea PRM şi câştigă un loc în legislativul de la Bruxelles. Om de afaceri de succes, Becali s-a clasat pe locul 11 în Topul 300 al revistei Capital şi pe locul 27 în topul Forbes al celor mai bogaţi români. În 2009, averea lui a fost estimată la 200 de milioane de euro. Gigi Becali are 51 de ani, este căsătorit cu Luminiţa şi are trei fiice, Alexandra, Cristina şi Teodora. Gigi Becali candidează din partea PNG. VEZI CV GEORGE BECALI