joi, 19 noiembrie 2009

Cine este Presedintele Romaniei ?

Multa lume s-a intrebat cine va deveni presedinte, sau ce candidat are cele mai mari sanse sa invinga in cursa electorala din 2009. Problema ar fi bine sa se puna altfel : care candidat e mai potrivit pentru Romania si pentru viitorul tarii ? 
Greseala majora este sa identificam, din masa candidatilor, un om cu calitati care ne plac sau care comunica pe gustul nostru. Pentru ca un astfel de om poate fi mai potrivit ca prieten sau vecin. 
Ar trebui poate sa cautam o personalitate si un caracter potrivite pentru un Presedinte al Romaniei ! Pentru aceasta, trebuie sa aflam (pe scurt) caracteristicile Romaniei, sa vedem care este menirea Romaniei, cum se pozitioneaza ea in contextul anului 2009. Vom afla astfel ce fel de personalitate poate servi tara sa-si implineasca menirea. 


Romania este Varsator cu ascendent Rac.
Un stat/popor independent, original, cu suflet poetic, iubitor de confort, de viata tihnita si capabil sa-si gaseasca linistea si naturaletea, chiar si in conditii de restriste. Un popor excentric, ce se multumeste cu ce poate obtine in mod simplu si fara mult efort, ce iubeste solutiile fara complicatii, constient de valoarea sa, dar mereu in asteptarea ca altii sa i-o recunoasca si sa o valorifice.
Un popor care sta cu placere pe poalele camasii, daca asta nu il costa, dar care se poate mobiliza exemplar, atunci cand are o miza, deloc materiala. Poate face lucruri mari doar din entuziasm sau credinta, ori cand stie ca altii se uita la el si il admira, cand efortul sau atrage admiratie, sau pare in ochii unora imposibil, sau cand cutitul aproape ca taie din os.
Romania este ambitioasa, vizionara, poetica, idealista, filantroapa, inedita, circumspecta cu propria sa valoare, bucuroasa de orice ajutor sau recunoastere primite. Si totusi, Marte in Berbec, in zona menirii, indica mai multa tarie, determinare si claritate in directie, decat ne-am putea imagina. Marte in Berbec este cazon: ferm, disciplinat, curajos, independent, creativ, vizionar. Marte in Berbec cauta sa atinga tinta, chiar si in lispa mijloacelor – atitudinea si calitatile morale sunt instrumentele de realizare ale Romaniei. Numai ca in ultimii 85 de ani, nimic nu a starnit major acest punct sensibil ce permite viraje spectaculoase. Marte in Berbec, starnit intre 2010 – 2013 de Uranus, indica independenta, creativitate si vizionarism, daca ne regasim unitatea de vointa. Sau degringolada si anarhie, daca ne dezbinam si ne dezinteresam de Romania. In ciuda calitatilor, Romania tinde sa fie totusi modesta si saraca cu ea insasi si bogata cu altii. Romanii nu isi valorizeaza calitatile si nici avutia materiala. 


Menirea Romaniei.
In primul rand trebuie spus ca depinde de noi toti, de atitudinea si purtarea noastra, daca Romania isi implineste destinul, menirea, sau daca esueaza lamentabil. Destinul (menirea) Romaniei este unul in primul rand spiritual. Nu ne referim la religie, ci la constiinta.
Romania trebuie sa dovedeasca toleranta etnica, atunci cand popoarele din jur isi pierd valorile si sunt gata sa renunte la fratii lor de alta radacina. Sa dovedeasca toleranta religioasa, cand altii isi ucid fratii de alta confesiune. Sa fie iertatoare, cand altii condamna. Sa fie morala, cand altii devin coruptibili, sau sa-si redescopere virtutea, cand nimeni nu-i mai da vreo sansa. Sa fie increzatoare, cand altii isi pierd credinta. Sa fie creativa si optimista, cand alte popoare devin blazate si conformiste/ inrolate. Sa fie curajoasa si militanta, cand alte neamuri sunt lase si dezarmate.
Destinul in Pesti/Varsator recomanda Romania drept o entitate statala implicata in probleme de arbitraj politic, o tara tampon – dar, atentie, desi este o tara mica, nu e doar un simplu executant al comenzilor venite de la marile puteri.
Este adevarat ca Romania are o mare deschidere pentru tot ce este strain sau vine din strainatate, fiind aproape fascinata de alte lumi. De aceea este extrem de toleranta cu valorile altor popoare si dornica sa invete sau sa faca schimb de informatie, gata sa absoarba, intr-un mod ce pare ca-i altereaza identitatea, tot ce o inspira din afara. De aceea i se potriveste un presedinte cu mult fler in relatiile internationale, care are ceva de spus, care renunta la obedienta si are, in sfarsit, demnitatea de a fi contribuitor politic in schemele de joc care ne implica.


Romania in 2009.
Uranus este planeta ce guverneaza spiritul tarii dar si viitorul ei. Acum, astrul revine in pozitia sa de la 1927 – cand regele Ferdinand se stingea din viata (si, odata cu el, o epoca) si tara era condusa de regenta, pana la intoarcerea lui Carol al II-lea, in 1930.Nu trebuie sa ne gandim ca istoria se repeta, ci ca in cursul vietii unei tari, ca si a unui individ, exista „noduri” ce permit alegeri personale, de o mare libertate, cand poti orienta destinul – in bine sau in rau, pentru cel ce face alegerea – om sau tara.
In 1927 Romania avea disperata nevoie de un rege. In 2009 tara are disperata nevoie de un presedinte. Atunci incepeam sa ne civilizam, sa ne dezvoltam, sa iesim din rural. Acum incercam sa iesim din criza, din saracie, coruptie si apatie. Cautarile de atunci au dus la revenirea lui Carol al II-lea, care nu si-a asumat rolul de adevarat monarh. Si niciodata n-a stiut sa faca disctinctie intre datoria fata de popor si tara si cea fata de propria sa persoana. Tot asa cum politicienii si guvernantii nostri nu stiu sa distinga intre binele personal si binele Romaniei.
Romania este vizionara. Ea nu este un stat al carui rol sa se manifeste doar in prezent. Ea are de facut o lucrare ce priveste viitorul. Poate ca de aceea mutarile ei pe harta politicii externe nu sunt mereu relevante pentru prezent.


Presedintele.
Romania are nevoie de un presedinte interesat de binele tarii de dupa conducerea lui, de un presedinte cu viziune transprezidentiala si transpartinica, capabil sa insufle o directie benefica si dincolo de prezenta sa. Ne trebuie un presedinte care sa ne redea sau sa ne intretina pofta si vointa de a construi Romania, independent de presedintia sa. Sau macar sa nu ne incurce, cand avem de lucru la ridicareaa Romaniei. Capabil sa ne retrezeasca cheful de a fi buni, morali si curajosi – pentru ca mai avem pentru ce si cu cine. Nu ne trebuie atat cel mai nepatat presedinte (ma tem ca nu l-am gasi) ci cel mai nepatabil ( de aici incolo). Cel mai uman, cel mai onest si cel mai darz.


Calitatile necesare presedintelui Romaniei - Trasaturile de care Romania are nevoie de la cel ce o conduce sunt :  
 * spirit independent, pentru a nu se lasa coordonat de simpatii personale sau obligatii partinice
* pacificator pentru a nu-si consuma energia in platirea politelor 
* contaminat de romanism sa se simta presedintele Romaniei, nu doar sa se pretinda a fi, dar si al celor ce nu l-au votat
 * curaj – pentru a-i infrunta pe cei ce incearca sa–l faca sa se simta obligat
 * viziune – sa constientizeze ca lucreaza pentru o Romanie ce va exista si dupa el
 * onoare – sa-si tina cuvantul, iar asta inseamna sa nu si-l dea cu usurinta
 * creativitate – pentru a permite solutii ingenioase, ce ies din tiparele politice
 * demnitate politica – pentru a reprezenta Romania ,cu eleganta si naturalete
 * echidistanta – pentru a pastra o atmosfera de libertate fata de/pentru institutiile statului
 * noblete – pentru a descuraja subcultura politica, violenta si superficialitatea, pentru a inspira pana si opozitia sa-si aduca aportul la binele tarii si nu la raul presedintelui
 * moralitate – pentru a incuraja clasa politica sa-si redobandesca prestanta
 * transparenta – mai ales in crize, cand totul depinde de puterea sa de a inspira, mobiliza si insufleti
 * inteligenta – pentru a se face agreat chiar si de opozitie, sa aduca astfel mai multa unitate si forta in politica

Defectele de neacceptat - ce trebuie sa lipseasca din comportamentul unui un presedinte:
 * sa fuga la partidul din care provine, cand are probleme
 * sa urmareasca razbunarea, mai mult decat coeziune apolitica
 * sa creada ca presedintia nu trebuie sa-i schimbe caracterul in bine
 * sa conteze pe institutii si mecanisme politice, mai mult decat pe oameni, dand dovada de orbire administrativa
 * sa-i lase pe altii sa faca ce poate si ce trebuie sa faca el
 * sa se faleasca cu functia de presedinte, crezand ca asta ii creste valoarea ca persoana
 * sa creada ca legea se aplica in litera ei si nu in spiritul ei, ca e facuta pentru a fi respectata de om si nu in respectul omului
 * sa creada ca e mai bun decat cei pe care ii conduce
 * sa creada ca Romania este doar tara vazuta din scaunul prezidential
 * sa fie obedient fata de partide sau grupuri de interese ce l-au propulsat sau il sustin, aratandu-se omul de paie fara surprize .


Preluare de la www.horoscoptv.ro

2 comentarii:

  1. Buna tema!Nu ma dau in vant dupa horoscop dar unele... prevederi sunt valabile. Dupa cum ar mai fi si alte calitati: prestanta, carisma.

    RăspundețiȘtergere
  2. dl Constantin, voi mai avea un episod -partea a 2-a, pe aceasta tema !bine ati revenit si dvs in blogosfera noastra din Vrancea :)numai bine !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)