7. Gheorghe Eduard Manole - Om de afaceri, a devenit cunoscut după ce a candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2000, când a obţinut puţin peste 1% din sufragii. Absolvent al Facultăţii de Fizică Atomică din cadrul Universităţii Bucureşti, Manole are 45 de ani şi candidează ca independent la alegerile din acest an.
8. Hunor Kelemen - Preşedinte executiv al UDMR, Kelemen Hunor a intrat pe scena politică în 1997, când a devenit secretar de stat în Ministerul Culturii. Din 2000, este deputat UDMR de Harghita. Are studii de medicină veterinară, dar şi de filosofie. Este autorul a două volume de poezii şi a unui roman. Kelemen Hunor are 42 de ani şi candidează la alegerile prezidenţiale din partea UDMR.
9. Mircea Dan Geoană - Preşedintele Partidului Social-Democrat şi al Senatului României, Mircea Geoană a devenit în 1990 referent în Ministerul de Externe pe relaţia cu Franţa, iar în 1991 a fost numit directorul Direcţiei Afaceri Europene. Între 1993 şi 1995 a fost purtător de cuvând al MAE. În 1996, Mircea Geoană devine ambasadorul României în SUA. Patru ani mai târziu, ocupă fotoliul de Ministru de Externe în Cabinetul Năstase. În 2004 intră în cursa pentru primăria Municipiului Bucureşti, însă este învins de Traian Băsescu. In 2005 e ales preşedintele PSD, înlocuindu-l pe fostul şef al statului, Ion Iliescu. Înainte de 1990, Geoană a lucrat câţiva ani în domeniul energetic, a fost arbitru în Divizia Onoare şi a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti şi Facultatea de Drept. Mircea Geoană are 51 de ani, este căsătorit cu Mihaela şi are doi copii, Ana Maria şi Alexandru. Mircea Geoană candidează din partea PSD.
10. Sorin Mircea Oprescu - Actualul Primar General al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu a fost lider PSD până în 2008, când şi-a dat demisia din partid pentru a candida ca independent la alegerile locale. Oprescu a candidat de trei ori la Primăria Capitalei, însă a fost învins de Viorel Lis în 1998 şi de Traian Băsescu în 2000. În 2004, a câştigat în faţa lui Vasile Blaga (PD-L). Între anii 2000 şi 2008 a ocupat funcţia de senator. Sorin Oprescu este de profesie medic chirurg. A fost preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti între 1999-2007, directorul Spitalului Universitar Bucureşti - 1994-2006 şi directorul Spitalului Elias - 2001-2005. Oprescu are 58 de ani, este divorţat şi are un fiu, Mircea, iar de un an este bunic. Sorin Oprescu candidează în calitate de independent.
11. Traian Băsescu - şi-a început cariera politică în anii '90 când a fost deputat şi ministru al Transporturilor în guvernele Roman, Stolojan, Ciorbea, Vasile şi Isărescu. În 2001, devine preşedintele Partidului Democrat, iar în 2003 co-preşedinte al Alianţei D.A. Timp de 4 ani, ocupă funcţia de primar general al Capitalei, pe care o părăseşte în 2004 când este ales preşedinte al României, învingându-l în turul II pe Adrian Năstase (PSD). Înainte de cariera politică, Băsescu a fost comandant în cadrul Flotei Comerciale Române. Băsescu are 58 de ani, este căsătorit cu Maria Băsescu şi are 2 fiice, Ioana şi Elena. PD-L şi-a exprimat susţinerea pentru candidatul Traian Băsescu.
12. George Crin Laurenţiu Antonescu - Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu devine membru al acestui partid în 1990. Doi ani mai târziu este ales deputat în Parlamentul României, funcţie pe care o va deţine până în 2008, când este ales senator. În 1995, câştigă funcţia de vicepreşedinte al PNL, iar în 2009 îl înlocuieşte la şefia partidului pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. În perioada 1997-2000 a ocupat fotoliul de ministru al Tineretului şi Sportului. Înainte de intrarea în politică, Crin Antonescu a fost profesor de istorie şi muzeograf. Crin Antonescu, în vârstă de 50 de ani, s-a căsătorit anul acesta cu Adina Vălean, actualmente parlamentar european din partea PNL. Antonescu are o fiică, Irina, dintr-o căsătorie anterioară. Crin Antonescu candidează din partea PNL.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)