duminică, 15 noiembrie 2009

Antonescu vs Basescu : Ce sunt Bunul Simt si Cinismul (1) ?!

De la ce a pornit - iata DISCUTIA INTEGRALA

Crin Antonescu: Da, ultima carte pe care am citit-o este o carte despre creştere şi decădere, "Creşterea şi decăderea Imperiului Britanic". Cartea mea favorită rămâne "Maestrul şi Margareta" şi filmul... 

Traian Băsescu: Aveţi şi o apropiere de decădere...

Crin Antonescu: Eu încă nu am crescut, domnule preşedinte. Staţi puţin, că nu de decăderea mea e vorba... Şi, şi filmul meu preferat, pe care îl văd, îl revăd la răstimpuri, şi am făcut-o recent, este "Parfum de femeie", cu Al Pacino.

Traian Băsescu: Şi, de ce vă supăraţi ori de câte ori auziţi de femei la Cotroceni, atunci? 

Crin Antonescu: A... daţi-mi voie să vă răspund! Pentru că...

Mihnea Măruţă: Trecem la întrebări. Un minut, răspunsul fiecăruia. Vă rog!

Crin Antonescu: Pentru că... da... nu... vreau să răspund aici, în jumătate de minut. Pentru că în ţara asta sunt foarte multe femei... noi suntem cam misogini, ştiţi, noi bărbaţii din politica românească... 

Traian Băsescu: Dumneavoastră. Eu, nu.

Crin Antonescu: Bun, bun. Să ştiţi că noţiunea este, un pic, cam complicată... asta, de misogin. Bun. În politică, noi am procedat: suntem, în continuare, o societate destul de conservatoare, şi, modelele feminine răzbat greu, şi, prin anumite mijloace, - din păcate - doar. Modelele feminine, de pildă, şi discursul raportat la femeie, în timpul mandatului dumneavoastră, sunt nepotrivite. Aţi promovat femeia-obiect, femeia cu succes facil, aţi vorbit despre 'păsărică', despre o femeie, nu despre un bărbat, i-aţi smuls telefonul, unei ziariste, nu unui ziarist, aţi invitat 'pe masă' o ziaristă, nu un ziarist. 

Asta înseamnă o atitudine nepotrivită faţă de femei şi n-am vorbit, şi n-am făcut-o suficient, şi n-am trimis nişte mesaje, şi n-am promovat modelul femeii pe care societatea, într-adevăr, creşte: femeia care ţine casa, care creşte copii, deşi - cu respect vă spun - aveaţi la îndemână un asemenea model, îl puteaţi promova mai mult - e chiar doamna Băsescu - şi, de asemenea, modelul femeii de succes care pe învăţătură face carieră, nu pe tupeu, modelul femeii de succes care câştigă admiraţia nu prin lucruri văzute ci prin lucruri care se simt, care se construiesc. Aţi promovat prea puţin modelul ăsta, şi, din păcate, femeile din România nu sunt doar 'păsărici', 'ţigănci împuţite', şi nici femei cu succes uşor.



Mihnea Măruţă: Domnule Băsescu.

Crin Antonescu: Asta, apropo de femei; putem să dezvoltăm. Subiectul e pasionant.

Traian Băsescu: Domnule Antonescu, cred că greşiţi în abordarea dumneavoastră, cel puţin în ceea ce mă priveşte, şi, decenţă ar trebui să vă spună că un bărbat, care are trei femei în casă, le respectă. Un bărbat, căruia nu i s-a întâmplat nici un incident dramatic, în care să-şi lase soţia singură, şi să ajungă în situaţii dificile. Vreau să vă corectaţi imediat şi să cereţi scuze pentru ce aţi spus. Pentru mine, femeia este mult mai importantă - orice femeie - decât dumneavoastră... 

Crin Antonescu: A, bun. Nu despre asta e vorba.

Traian Băsescu: ...decât dumneavoastră. Dumneavoastră nu aveţi în societate valoarea unei femei - oricare dintre ele. Până şi aceea pe care... căreia i-am cerut scuze ca am jignit-o... exact pentru că vorbiţi aşa despre femei. 

Crin Antonescu: Cum? Nu vă tulburaţi, că n-am vrut să vă jignesc şi, oricum, ... n-am jignit femeia. Am spus că aţi promovat un model de femeie care nu e cel mai sănătos în societatea românească. Asta am spus, şi n-am de ce să-mi cer scuze.

..................................................................

OBSERVATII :
1. primul care pronunta cuvantul "femeie", intr-un alt context decat cel la care se referea intrebarea moderatorului si deschide discutia pe marginea altui subiect, este Basescu ! Gasiti si mai sus, in transcriptul discutiei.
2. contextul in care apare discutia despre "femeile de la Cotroceni" este unul nepotrivit, avand in vedere ca celor 2 candidati li s-a cerut sa spuna o carte si-un film, vazute recent. Crin spune ca ultimul film vazut este "Parfum de femeie" iar Basescu il duce intr-o alta discutie, spunandu-i : "...Şi, de ce vă supăraţi ori de câte ori auziţi de femei la Cotroceni" (???) Apropos, unde ar fi zis Antonescu asa ceva ?
3. daca Basescu crede ca Antonescu a facut referire la  "modelele de femei-politician" promovate de Basescu (Udrea si Ridzi), am vazut cu totii ce fel de "doamne respectabile" a promovat Basescu ! De aici, totul deviaza usor, cei 2 urmand a detalia pe marginea unei teme la care moderatorul le-a lasat libertate !


CONCLUZII :
1. De ce s-a departat de la discutie Basescu si a dus discutia catre "femeile de la Cotroceni" ce a vrut sa zica prin asta numai el stie ! Nici nu mai conteaza, dar remarcile dumnealui fata de fosta sotie lui Crin Antonescu sunt certe, deplasate si astfel de cinism in bataliile electorale nu-si are locul. Mai ales cand au provocat atata suferinta unuia dintre contracandidati... Cum isi permite Traian Basescu sa-l "traga de urechi" pe Crin Antonescu ca nu i-ar fi fost aproape sotiei lui care a avut cancer ovarian ??? Este inimaginabil, unde s-a ajuns, in disperarea dupa voturi si procente !


2. Basescu, a dus discutia, printr-un "joc emotional", catre sotia dumnealui - doamna  Maria Basescu, incercand sa spuna, ca el a promovat multe in politica si, cu toate acestea, a ramas fidel si credincios sotiei dumisale. In ciuda faptului ca meseria de marinar presupune sacrificii si ruperea pt lungi perioade de familie si copii, in cazul dumnealui "CELE 3 FEMEI DIN VIATA MEA" (sotia Maria plus cele 2 fiice Ioana si Elena) !


3. Nu vi s-a parut ca Basescu s-a incadrat foarte tare in situatia "cine se scuza se acuza", din moment ce nimeni nu i-a zis ca si-ar fi neglijat familia ??? PS : constatam ca Antonescu nu a adus nici o ofensa doamnei Basescu ! De altfel, atat Crin cat si Base au facut gesturi firesti fata de doamnele din spatele lor, atat la inceput cat si la final ! Singura afirmatie deplasata, dupa aceasta dezbatere, care ramane, este cea in care Basescu vorbeste, cum se zice in popor "despre cei disparuti" (fosta sotie a lui Crin - Aurelia Antonescu) ! Restul e disperare dupa voturi sau, cel putin, proasta inspiratie sa te legi de necazul din viata unui om, care a trebuit sa-si creasca, aproape singur, fetita, dupa disparitia mamei ! ASTEPT COMENTARIILE VOASTRE, in caz ca subiectivismul meu a fost prea mare !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)