joi, 3 ianuarie 2013

Sergiu Nicolaescu : Un fleac, m-au ciuruit ..




Sergiu Nicolaescu - un regizor, scenarist si actor desavarsit, a spus adio scenei si vietii publice pentru ultima data. Totul a survenit in urma unei complicatii de la o apendicita inflamata ajunsa in stadiul de peritonita coroborata cu o cazatura si complicatie acum o saptamana.

Desi avea o conditie fizica impresionanta, varsta de 82 ani si-a spus cuvantul, intrand pe lista lunga si interminabila a celor care ne-au incantat copilaria cu filmele sale si ne-au parasit in ultimii ani. Critici si analisti indreptatiti spun ca locul lui este printre cei mai buni regizori la nivel mondial.


Carcotasi vor exista mereu, sigur i se va gasi ceva de reprosat, fata de : cum i-au fost bugetate filmele inainte si dupa 1989, raportarea la regimul comunist, rolul important si inca neelucidat jucat in Revolutia Romana din 1989, activitatea de pe scena politica ori filmele cu bugete exagerate si exacerbat de mediatizate cu vanzari putine de bilete facute dupa 1990. Iata o colectie impresionanta de filme ce poarta marca Sergiu Nicolaescu :

Nea Marin Miliardar, Triunghiul mortii, Noi cei din linia intai, Nemuritorii, Dacii, Carol I, Oglinda, Orient Express, Supravietuitorul, Duelul, Ringul, Revansa, Un comisar acuza, Mircea cel Batran, Mihai Viteazul, Ultima noapte de dragoste, Cu mainile curate, Osanda, Ultimul corupt, Poker, Lupul marilor, Ultimul cartus, etc ..



De la mine nu puteti lua decat un singur exemplu : MUNCA. Am muncit ca nimeni altul. Am trait pentru film.In momentul de fata am facut peste 70 de filme. Nu stiu daca am avut 2 vacante de vara. In al doilea rand SACRIFICIUL. In al treilea rand PROFESIONALISMUL.

Eu am controlat totul. Nu trebuie sa aveti incredere in nimeni. In lucrul cu actorii, le dati liberatate la inceput. Daca nu corespunde, le dai indicatii. Am lansat in Romania multi actori. IMDB considera filmul Mihai Viteazul al 3-lea film din lume. Pe locul 5 la filme biografice, pe locul 19 la filme de actiune. Pe locul 40 la filme drama. E o recunoastere extraordinara ! Va doresc sa imi urmati sfatul si sa ma intreceti !



Cu toate cele spuse mai sus, sa nu uitam un fapt incurajator ! Avem cativa regizori tineri foarte misto, care ne reprezinta cu cinste la Cannes, Berlin, Venezia si alte 2-3 festivaluri de profil. Imi plac scurt metrajele si filmele lui Cristian Mungiu si Tudor Giurgiu si ideile faine de la Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Stefan Constantinescu sau Marian Crisan.

Spuneam, mai sus, lista actorilor ce au spus adio scenei si vietii este una lunga .. Despre unii dintre acestia, am scris pe blog la vremea respectiva. Amintesc doar despre : Iurie Darie, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Jean Constantin, Puiu Calinescu, Dem Radulescu, Nicu Constantin, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Adrian Pintea.

RIP, Sergiu Nicolaescu .. 



 

2 comentarii:

  1. Dumnezeu sa-l ierte! Moartea marelui regizor Sergiu Nicolaescu reprezintă o pierdere imensă pentru cinematografia românească si pentru cultura română..Toţi trebuie să ne supunem, vrem, nu vrem, fiecare trebuie să-şi încheie cariera şi viaţa. E greu să te obişnuieşti cu ideea, pentru că suntem oameni slabi, nu avem putere să depăşim aceste momente.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dincolo de toate aprecierile ce i s-au adus .. Ce i se poate reprosa lui Sergiu Nicolaescu ?

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)