marți, 8 ianuarie 2013

Epifanie Norocel - ArhiEpiscop de Vrancea si Buzau : despre morti, doar de bine ..




Epifanie Norocel - nascut la 14 decembrie 1932 la Malini (Suceava) - Episcop si membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a plecat la cele vesnice. Inalt Preasfintitul Epifanie Norocel a murit dupa un stop cardio-respirator, in timp ce se deplasa spre Manastirea Brazi de langa Panciu (Vrancea).

In 1961 e licentiat la Academia Teologica din Sofia, a studiat teologia la Bucuresti si apoi la Moscova (precum Ion Iliescu - 2 komunisti "educati" de Kremlin pentru "linistea" noastra). Intre 1971-1975 a fost staretul Manastirii Neamt. In 1975 e ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului de Sinodul BOR. In 1981 e ales Episcop de Buzau.

Epifanie Norocel (Buzau si Vrancea) ori Teodosie Snagoveanul (Dobrogea) - cunoscut drept "SPAGOveanul" : nu ma intereseaza ! Ca student al Universitatii Ovidius din Constanta ce am stat in camin, am aflat multe detalii si stiu ce spun. Constantenii cunosc despre colaborarea IPS Dobrogei Teodosie cu Securitatea. Nu intru acum in detalii binecunoscute celor ancorati in realitatile ramase inca neelucidate .. 

Dosarul de colaborare cu Securitatea al lui Epifanie Norocel a fost distrus pe 22-12-1989, asa cum arata o nota a SRI ajunsa in posesia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii : CNSAS. 

Epifanie Norocel a pastorit o zona in care "se plimba ca Voda, prin loboda" si mi-a transmis imaginea unuia "aflat in treaba" - vorba lui Petre Tutea. Sunt mult mai ingrijorat de internarea maestrului Nelu Ploiesteanu in spital si ma bucur ca Mircea Albulescu a iesit de acolo. Sunt preoti, pustinici, calugari care au cuvinte sincere de invatatura si nu vorbesc in clisee perimate neancorate in realitate.

Am perceput acest preot ce a primit din "harul de la Kremlin" ca unul ce taia pamblici la evenimentele publice la invitatia liderilor politici din judetele arondate in fata carora avea o influenta fantastica. Cu toate acestea, nu se poate lauda, ca a inaugurat din truda lui macar 1 Spital sub patronajul Eparhiei sale pentru oameni nevoiasi din comunitate. Cand trimitea pastorale - acele scrisori citite de preoti cu prilejul slujbelor speciale la cele 2 mari sarbatori ale crestin-ortodoxiei : Pasti si Craciun - "vorbea cuvinte si spunea nimicuri" !

Am scris aceste randuri, precum un mirean sincer, practicant moderat si educat de mic in acest sens. Nu sunt habotnic, nu pup mainile preotilor la sfaristul slujbei cand urmeaza ritualul primirii mirului. Primesc in casa preotul, de Boboteaza si Ajun de Craciun, fiind duhovnicul meu si avand o relatie apropiata in familie. Nu-i dau bani, pentru ca nu obisnuiesc si oricum nu mi-ar lua. Da, mai sunt si astfel de cazuri de preoti ok.

Totusi, nu pot ingurgita si imi repugna aceste fandosite titluri efemere lipsite de consistenta in lipsa unei "sfintenii" sau a unei aure vizibila cu ochii mintii ori ai sufletului. Cum sa-l compari, pe Epifanie Norocel cu sfintii preoti-sfinti ai poporului roman : Nicolae Steinhardt, Dumitru Staniloaie, Arsenie Boca, Bartolomeu Anania. Sau Sfantul parinte cu chip bland si pilde frumoase - Constantin Galeriu ..

Dar, vorba cliseului, "despre morti, numai de bine" ! Prin urmare, Bunul Dumnezeu sa-l judece, sa-l ierte si sa-l odihneasca la cele vesnice, pe I.P.S. Epifanie Norocel ! Daca aveti o alta opinie, va ascult .. 


2 comentarii:

  1. atat de reduse posibilitati ai incat tot ce poti comenta este sa dai copy-paste la o chestie luata din titlu ?totul, doar pentru ca sa iti afisezi linkul acesta de la nume ? sper ca realizezi, ca va intra la SPAM si ca il voi sterge ! bine, asta in cazul dstul de improbabil, in care tu vei mai reveni ca sa iei nota de acest fapt ..mira-m-as !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)