vineri, 6 iulie 2012

SAVOY : Marian Nistor si Dorina Nistor !




Azi noapte, intors de la o faina plimbare de seara, dupa ploaia minunata ce ne-a racorit in Focsani, zapam pe la TV. Incercam sa evit emisiunile la care se discuta interminabil despre referenduum-ul pentru suspendarea lui Basescu. Negasind Top Gear (una din cele 2-3 emisiuni pe care le urmaresc) ajung la Antena 1 unde Capatos intretine o emisiune de mare angajament artistic si cultural.



 "Un show pacatos" promova un playback ieftin din partea purtatorului de bentite Marian Nistor. Mnoa, nenea asta, era un tip ok acum vreo .. 692 de ani, povestesc cronicarii vremii, ca sa zic asa. Intre timp, a ajuns la o varsta la care isi taraie flatulatiile (ca sa nu zic, exact la ce va ganditi) pe la Antena 1 doar ca sa mananca si gura lui o paine. Marian Nistor este un tip spongios cu centura neagra in libidinosenie. Nu il mai vazusem de niste foarte multi ani, cred ca eram in studentia mea de la Constanta cand l-am auzit la o terasa prin Mamaia, sau ceva. 

Savoy (intitulata initial Portativ) poarta numele unei sali din Teatrul Constantin Tanase unde trupa facea repetitiile in anii 1969-1970. Pratcic, Savoy se confunda cu Marian Nistor care a cantat de-a lungul vremii, cu artisti precum Mirabela Dauer, Angela Similea, pana la actuala sotie Dorina Nistor.

Pe scurt, Savoy rula chiar foarte bine inainte de 1989, serios acuma. E suficient, sa va amintesc cateva piese precum : Domnisoara , Frunza mea albastra , Privighetoarea , Multumesc iubita mama , etc. In 40 de ani de cariera, Marian Nistor are peste 10.000 de spectacole iar despre piesa "Domnisoara" va pot surprinde cu informatia conform careia a ajuns in topul realizat de BBC unde a rezistat 4 saptamani la rand. Ceea ce, mi se pare fantastic, pentru acele vremuri.

Revenind : Dorina si Marian Nistor apar la o emisiune nocturna care promoveaza mediocritatea - Un Show Pacatos - spre a-si lamuri unele neintelegeri familiale. Din cate am inteles eu, o cearta intre liderul trupei Savoy si fiul sau. Nu stiu motivele, nici nu ma intereseaza.

Savoy nu a inteles, ca sunt expirati si nu sunt ceruti de piata, iar datele statistice dupa emisiunile la care sunt invitati nu sunt deloc placute la rating, share, etc. Ce face Savoy astazi, este aidoma altora cupluri / formatii / interpreti (valoroase, la vremea lor cand erau in voga) precum : Vasile Murariu si Nae Lazarescu, Stela Popescu si Alexandru Arsinel, Gabriel Dorobantu, Catalin Crisan, etc. 

BTW : sper sa inteleaga si antipaticul de Gabriel Dorobantu - ala cu "Hai, vino iar, in gara noastra mica" ! Frate, ai scos doar o piesa cu care te stie lumea ! Nu poti sa pretinzi sa te cheme la emisiuni, daca tu nu esti in stare sa vinzi un cd cu musica ta nici macar celui mai bun prieten.

Deci in concluzie : am o problema mare, cu cei care se pretind, vezi Doamne, "artisti" si o subliniaza ostentativ precum isi etaleaza o pitipoanca geanta purtata pe brat in drumul catre o cafea pe un bulevard mai aglomerat spre a fi vazuta din masinile de lux in care ruleaza manele.
La fel, ma deranjeaza, sub pretextul unor studii finalizate cu 10, unor tomuri citite pana la epuizare si ani in care nu au stiut sa traiasca viata de student, cei care se pretind "intelectuali" dar lipsiti de inteligenta ce iti vorbesc de pe un piedestal subred si pretind ca au mereu dreptate.


Problema artistilor : actori, cantareti, ori cea a intelectualilor si altor categorii asemanatoare, este ca nu stiu cand sa se opreasca, nu inteleg cand nu mai sunt doriti. Prin urmare, se agata cu osardie de "conditia omului de geniu" - venerand teoria dezvoltata de Eminescu pe care incearca sa o transpuna in cotidian, in ceea ce avem azi in societate.
Aceasta invaluire sub mantaua superioritatii nejustificate, ii transforma pe multi dintre acestia (nu toti) in inadaptati dar, nicidecum, de sensul poemului filozofic Luceafarul. Mno, s-ar putea sa mi se para doar mie, sau poate asa ceva intalnim in jurul nostru frecvent ?

2 comentarii:

  1. Si tu "zapezi" la tv ?ma nimeni nu mai butoneaza astazi... Noroc cu Adam Sandler

    RăspundețiȘtergere
  2. care-i diferenta, intre "a zapa" si "a butona" ? n-am inteles, nici care-i spilul cu Adam Sandler ?poate imi explici, Claudiu :)

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)