marți, 3 iulie 2012

Campionatul European de Fotbal 2012 : Viva Spania, Grazie Italia, Danke Germania !




Cesare Prandelli vs Vicente Del Bosque : este un articol bun scris de Marius Buzuc in care veti gasi cateva argumente tehnice si tactice al unui pasionat de fotbalul care scrie constant pe aceasta nisa.

Eu nu cred, ca in Finala de la Kiev, Spania a gandit in finala o tactica in care sa nu primeasca gol de la Italia - asa cum scrie pe blog Marius.


Am in vedere, jocul lor ofensiv datorat posesiei, tehnicitatii, combinatiilor, ocaziilor si executiilor personale ce le poate garanta oricand un numar de goluri suficient sa rastoarne un scor defavorabil.
Din fericire pentru Spania, au gasit o echipa a Italiei intr-un moment neprilenic - succesul neasteptat (pana si de macaronari) contra Germaniei care i-a ridicat un pic in slavi. In schimb, Spania vine dupa cel mai slab joc al lor din ultimii ani, contra Portugaliei exemplar mobilizata in aparare, cu un mijloc si atac foarte bun, dominand Spania in special in a doua repriza.

Revenind, tocmai meciul mai slab al spaniolilor cu portughezii, i-a ajutat sa isi revina si sa se mobilizeze la adevarata lor valoare in finala cu italienii, oferind un joc spectaculos si un scor care reflecta diferenta reala de valoare a loturilor.
Este suficient sa ne uitam peste rezervele Spaniei care depasesc titularii Italiei. Squadra azzura nu avea cum sa emita pretentii neavand o rezerva macar care sa se ridice la nivelul titularilor. Balotelli nu e un jucator constant, fluctueaza si era imbatat de cele 2 goluri marcate panzerelor in semifinale. Magicianul Pirlo nu are cum sa se ridice la valoarea lui Iniesta sau Xavi. Doar Buffon ramane un jucator mult peste media lotului italian.

Deci in concluzie (mi-e dor, de formularea asta) : Spania va domina ani buni, in continuare, fotbalul european si la nivel de natioanala, avand in spate o generatie fantastica care creste. Doar Germania mai poate emite pretentii.

Am tinut si la acest turneu final european tot cu Olanda care a venit cu un lot imbatranit, un joc anost. Sper ca viitorul selectioner sa nu schimbe mare lucru in viitoarea campanie, nu de alta, ca mi-s dragi olandezi, dar le suntem adversari in grupele pentru urmatorul Campionat Mondial.
E mai aproape camasa ori dorinta sa mai ies odata in strada, aidoma noptilor albe de la World Cup SUA 1994 - dupa un succes major al nationalei Romaniei  :-)

5 comentarii:

  1. apararea nu inseamna a te retrage deliberat. apararea inseamna in primul rand acoperirea terenului, presing sufocant (unii il practica sus, altii in propia jumatate)marcaj in zona sau mixt (om la om a disparut, doar la faze fixe se mai practica)si nu in ultimul rand dublajul. in presa sunt multi care arunca usor cuvinte de genul echipa ofensiva sau defensiva. dar nu prea stiu ce inseamna asta. in realitate nu exista asa ceva. totul tine de tipul fundasiilor de distanta dintre linii. daca ai fundasi lenti nu poti juca la 30-40 de metri de poarta propie cu ei, fiindca sigur vei lua gol pe contraatac. daca sunt lenti joci cu ei la 20-25 de metri, si atunci atacantul tau, cand mingea va fi la adversar va fi in jumatatea propie.

    RăspundețiȘtergere
  2. apoi mai conteaza si prototipul de mijlocas. de exemplu aseara spania a avut 2 inchizatori si xavi. xavi la baza este mijlocas defensiv. in fotbal astazi cand ataci te aperi si invers. jocul fara minge este cel mai important.multumesc pentru raspuns. pirlo nu-i un magician al tehnicii acest om isi foloseste inteligenta. asemeni lui deschamps. pe deschamps nu-l obsrvai pe teren, dar pe reluare observai ca de la el porneau toate marile ocazii ale frantei sau juventus (96)

    RăspundețiȘtergere
  3. vorbeai de valoarea loturilor. ai dreptate dar sa vedem cum stau cu adevarat lucrurile. aici avem doua filozofii diferite. spania in permaneta a cautat si a practicat un fotbal spectaculos, asa zisul fotbal roamntic. cu aceasta filozofie produc jucatorii. de partea cealalta italia investeste si pune foarte mult accent pe antrenori. ei au o vorba : '' fara temelie solida nu poti ridica palate''. asa au luat 4 titluri mondiale. scoala italiana a reusit sa se impuna oriunde. capello - real madrid, ancelotti-chelsea, mancini-manchester city, candva trapatonni-bayern. in curand va fi ancelotti-psg. despre rezultatele lor in cupele europene nu are rost sa vorbim. in concluzie antrenorii lor au castigat (plecand de la premisa ca psg va iesi campioana in 2013) toate cele 5 mari campionate de fotbal. ei bine in italia antrenorii straini nu au facut mare lucru. cehul zeman a lasat o impresie frumoasa dar el a activat doar in italia (e de-al lor, are si cetatenie)mourinho (nici un fel de comentariu, omul asta a revolutionat acest sport. lucrez la un material pe aceasta tema cand il public nu stiu mai am nevoie de informare)si eriksson un fel de mourinho in anii 80-90. declinul suedezului a inceput in momentul in care a decis sa devina selectioner. alt tip de meserie.spre exemplu. vara trecuta as roma imprumuta filozofia spaniola. lui enrique era numit principal. a pus in practica filozofia barcelonei. rezultatul : as roma cu investitii majore a ratat cupele europene. cred ca de vreo 15 ani nu s-a mai intamplat acest lucru. multa lume afirma ca italia a avut un lot subtire. nu contrazic dar intreb si subliniez : va da-ti seama ce forta si cultura fotbalistica are aceasta natiune daca au reusit cu un asemenea lot sa joace finala?

    RăspundețiȘtergere
  4. pe scurt, vorba cliseului - "cea mai buna APARARE, este ATACUL" - nu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. e buna, comparatia cu Deschamps, se aseamana mult. nici pe Didier nu-l vedeai la Juve sau nationala atat de des. un jucator fabulos, ma bucur ca a facut parte din echipa fantastica a favoritei mele all time - JUVENTUS :)

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)