duminică, 2 decembrie 2012

Cutremur in Vrancea de Ziua Nationala



Nu e ceva mai marsav, la un cutremur, decat sa fie in miezul noptii, cand nu poti reactiona si, de multe ori, au fost urmari tragice. Alteori, faptul ca dormi, in cazul celor care intra usor in panica, e un element pozitiv - pentru ca multi nu reactioneaza instinctiv. Cutremurul din seara aceasta, are "meritul" de a potoli putin atmosfera in randul placilor tectonice si a le aseza. Este stiut, cele mai distrugatoare seisme (nu doar in Vrancea) se produc in lipsa unei activitati normale/regulate in scoarta terestra. Eu zic, sa luam partea plina a lucrurilor. In aceasta seara, am avut un cutremur bland, cu o zvacnire destul de tare precum un flash de 1-2 secunde pe care l-am simtit in Focsani. In Bucuresti s-a exagerat un pic, cand s-a afirmat din partea unor ziare, ca a fost un cutremur puternic.



Sambata, 1 decembrie, la ora locala 22:52, s-a produs un cutremur in regiunea Vrancea, cu magnitudinea estimata la 4,6 - 4,8 grade pe scara Richter. Seismul a fost resimtit la Roman, Ploiesti, Bacau, dar si la Bucuresti, precum si in centrul si estul Munteniei. Pentru ca a avut loc la circa 100 km sub nivelul pamantului, e mai bine pentru localitatile din restul tarii iar efectele se simt mai puternic la epicentru. Adica, in Vrancea. Atunci cand se produc seisme la adancimi mai mari, cu o magnitudine mare, el se propaga ca o unda dinspre epicentru.



Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului precizeaza ca seismul a avut epicentrul in Muntii Vrancei, zona Nereju - Andreiasu de Jos la 45,71 grade latitudine Nordica si 26,73 grade longitudine Estica. Mai exact, cutremurul s-a produs la adancimea de 93 km. Seismul nu va rezolva problema enuntata de imnul national "Desteapta-te, romane" ! Dar, ne va permite sa dormim ceva mai linistiti, noptile urmatoare. Ultimele cutremure majore in Romania au avut loc in 1986 (la pranz) si 1990 (tarziu in noapte). Le tin minte si acum, cu precizie. Ciudat este ca site-ul Institutului National de Fizica a Pamantului - INFP - este nefunctional. Eu stiam, ca unele dintre acestea, beneficiaza de o atentie sporita si fac parte dintr-un program firesc de securitate nationala. Poate explica cineva, de ce nu il putem accesa ?






2 comentarii:

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)