luni, 12 martie 2012

Un Secol cu Neagu DJUVARA





Dupa interviul cu Neagu Djuvara despre care v-a informat pe blog, urmeaza sa va prezint o carte in care seniorul liberal trece în revistă momentele principale ale vieții sale.
Notabile sunt referințele la animismul african și mărturisirea (în premieră) erorii uceniciei legionare la Paris. Volumul e îmbogățit cu poze intre 1918-2010, o prefață scrisă de Andrei Pleșu și postfață semnată de Mihai-Răzvan Ungureanu. 

“Cei care nu sunteți siliți de meseria voastră să stați în străinătate, încercați să veniți în România chiar înghițind câteva hapuri. Trebuie să ridicăm țara cu cunoștințele pe care le avem! Mai întâi trebuie să înceteze această hemoragie a creierelor. În al doilea rând, eu aș dori ca viitorii guvernanți români, președintele republicii sau primul-ministru să creeze un fel de jurământ al învățătorilor. 
Așa cum se cere un jurământ pentru medici, ar trebui să fie acum un jurământ al învățătorilor. Ei trebuie să-i reînvețe pe copii că furtul este o crimă și că face parte dintre cele zece păcate fundamentale. Dacă vor fi câteva generații care de când au șapte ani și până la maturitate vor învăța că furtul este cel mai mare păcat, România se va schimba. 
În momentul de față, nu toată lumea, dar majoritatea celor care au puțină putere fură. Or, nu poți să faci progrese în asemenea condiții” .. spune, adresându-se tinerilor, Neagu Djuvara într-o carte de interviuri realizată de jurnalistul George Rădulescu pentru Biblioteca Adevărul.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=OwjK-qyHuGo]

Cristian Preda a recomandat cartea aceasta, pe blogul sau. Recent, mi-am cumparat-o si abia astept sa parcurg gandurile venerabilului senior liberal Neagu Djuvara - unul dintre acele repere despre care va mai vorbeam eu cu alte ocazii!

Va (imi) doresc, pofta buna la lectura :)

2 comentarii:

  1. După apariția cărții lui Lucian Boia, ”Capcanele Istoriei”, va trebui să fim mai circumspecți în a acorda credit nelimitat intelectualilor (oricare ar fi ei) ...practic Boia a arătat că intelectualii sunt mai degrabă, (în plan moral în primul rând), ”fățarnici, duplicitari, ipocriți, lași, sinecuriști, etc.” ...exemplul venerabilului Neagu Djuvara e ultimă ilustrare exemplară în acest sens - a trecut de la dreapta liberală la dreapta neoconă într-o noapte, la fel ca și ”încă stimatul venerabilului”, peședintele Băse, care a trecut de la stânga la dreapta într-o zi ...oare de ce, ce ”resorturi absconse” l-au făcut să susțină peste noapte un președinte securisto-comunist (doar pentru că a condamnat ipocrit comunismul, devenind apoi aplaudacul primilor 10 ani ai lui Ceuasescu?!?...) ...mai poate fi considerat democrat un intelecual ca venerabilul Djuvara care cere, textual, ” e indispensabil, ca domnul preşedinte Băsescu să dez-lănţuie, în sfârşit, Justiţia.” ?!? (vezi Scrisoarea deschisă de pe RL)...si o intrebare-provocare pentru toți liberalii – Oare cum ar comenta ”venerabilul ne-indignat de derapajele băsiste și dezlănțuitor justițiar” Djuvara, (atât ca istoric dar si ca trăitor efectiv al perioadelor de comunizare și decomunizare), aforismul lui Păstorel ”Căpitane nu fii trist, garda merge înainte prin partidul comunist”, cu cel pe invers ”Ceaușescu nu fii trist, securisto-comuniștii merg înainte prin partidul neocon băsist” ?!?

    RăspundețiȘtergere
  2. @ IVI : hmm .. foarte profunde si consistente aceste afirmatii ale dumneavoastra !eu am o foarte mare rezerva fata de cei care se afiseaza fatarnic cu statutul de intelectul si il clameaza ostentativ in ideea de a arata cat de mare e ecartul lor fata de unii dintre noi in emiterea unor teorii si idei la care doar ne putem uita cu jind.Neagu Djuvara nu se incadreaza in aceasta categorie, doar ca a avut cateva iesiri publice in care a criticat atitudini ale PNL sau ale lui Crin Antonescu discutabile. as dori sa pot crede ca domnia sa nu a fost sedus de farmecele basiste si ca in finalul vietii memoria, ratiunea, intelepciunea, il vor face sa plece onorabil si sa debina acel reper pe care il invocam eu.referitor la mrejele legionarismului, nu am inca destule informatii incat sa pot spune ceva, asa incat e mai bine sa tac cand nu stiu,m decat sa par interesant. oricum, mi-a placut versul lui Pastorel Teodoreanu pe care l-ati adus in atentie si e foarte potrivit pentru a intelege si cititorii mei ce ar fi insemnat LUSTRATIA si punctul 8 de la Timisoara, imediat dupa 1990.va multumesc intr-un mod foarte sincer, mi-as dori asemenea comentarii bine argumentate la articolele mele din partea unor cititori precum dumenavoasta. cu mare drag, va astept si pe viitor, stimate do(a)mn(a) Ivi ;)cele bune !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)