luni, 18 mai 2009

Vot negativ lui Traian Basescu ?!

Am rezerve fata de gestul lui Basescu de a mai candida, in actualele conditii economice si sociale, desi are un usor avantaj fata de ceilalti, ce poate fi remontat. In aceste conditii, nu e deloc imposibila o confruntare, in turul 2, intre Antonescu si Geoana !
Nu e deloc exclusa candidatura unuia dintre putinii ce i-au ramas credincios, lui Basescu, anume Premierul BOCanila. La fel, a lui Mihai Razvan Ungureanu sau a unui independent (tehnocrat) precum Isarescu. 
Nu trebuiesc uitate recentele scandaluri, cu iz de "perdea de fum", legate de Popoviciu-Becali, cat si semnalele ce vin pe cai neoficiale din afara tarii (anumite capitale, institutii, organisme) sau din interior (servicii, structuri, massmedia).

Sunt mai multe scenarii ce se discuta acum, la Cotroceni, in functie de cum vor evolua lucrurile pana la toamna. Si, nu e vorba doar de efectele crizei cat, mai ales, de imposibilitatea actualului Guvern, Premier si Presedinte de a veni cu masuri din care sa apara noi locuri de munca, sa stimuleze consumul intern si exporturile, intarirea leului vis-a-vis de euro, credite si dobanzi in favoarea populatiei si micilor intreprinzatori (in schimb au comis grava eroare de a impozita forfetar).
Peste toate, Basescu este vazut ca cel care si-a asumat criza, avea habar despre ea, informat fiind de fostul Premier Tariceanu. Tot Basescu si-a asumat imprumutul de la FMI, gest perceput ca atare de populatie si-n cateva masuratori sociale efectuate recent.  
Basescu a legitimat Guvernul PSD-PDL, dupa negocieri si promisiuni cu actualul ministru al agriculturii Ilie Sarbu-PSD, recunoacute de amandoi. Tot Basescu a recunoscut ca asocierea acestor 2 partide il va afecta pe termen lung, dorindu-si o stabilitate politica, in fapt, avand o incoerenta la guvernare si lipsa de viziune.  
Basescu a ajuns Presedinte in 2004 pe sustinerea masiva a PNL de atunci (rolul dominant in "Alianta baDA-baNu") care propune, un candidat propriu la acste alegeri, cu sanse de a aduna voturi de la nehotarati/indecisi ("ns, nr"-istii din sondaje) - un bazin electoral de circa 60% extrem de sensibil si decisiv.
In aceste conditii, candidatura lui Basescu este cheia acestor alegeri. In caz ca va exista (nimeni nu-l poate banui pe Basescu de lipsa orgoliului si instinctelor), va putea fi in stare sa intre in turul 2, desi trendul sau este unul descendent. Plus ca, poate negocia ramanerea la guvernare a PDL, cu unul dintre celelalte partide, sprijinindu-i candidatul. Interesanta este declaratia facuta de Basescu cu ocazia "portilor deschise de la Cotroceni", conform carora, daca NU va ajunge Presedinte, "NU va mai reveni intr-un partid", iesind din structurile de conducere si decizie.
Am facut toate aceste remarci, de mai sus, pentru ca stim, electoratul roman, dupa 1990, a avut optiuni pro/contra traduse prin ceea ce se cheama "VOT NEGATIV". In baza acestui "vot negativ", electoratul roman se va pozitiona pro/contra Basescu
Astfel au fost toate situatiile si, in toate cazurile, cei supusi "votului negativ" AU PIERDUT ! Aduceti-va aminte de vot negativ dat lui Iliescu (1996), lui Constantinescu (2000) si Nastase (2004)

In fapt, nu putem spune ca romanii au votat "PRO", preferand sa sanctioneze pe cineva, mai degraba ! Astfel, "Basescu NU a castigat in 2004. Mai degraba, putem zice, Nastase a pierdut" !

2 comentarii:

  1. Clar, vot negativ lui Basescu! Dar inca nu stiu in favoarea cui...

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta ma gandeam si eu : ca il vom sanctiona, printr-un vot negativ, pe Basescu.Cel putin, in turul 2 (daca va candida sau va ajunge) sigur romanii vor aplica votul negativ.Sa zicem ca, in primul tur, fiecare va vota intr-un anume fel, in functie de cum apreciaza mandatul actualului presedinte Basescu.Pana acuma, cel aflat in functie, a pierdut un nou mandat !Nimeni n-a avut 2 mandate consecutive si, pana la un punct este chiar bine acest lucru. Desi, mi-am propus, sa nu mai merg vreodata la vot, voi face o ultima alegere in aceasta toamna, in favoarea unuia dintre Crin Antonescu si ASR Radu.Eu zic ca, timp de reflectie mai este, urmatoarele luni putand clarifica unele aspecte pt cei indecisi, in favoarea unuia dintre contracandidati.De obicei, se intampla destule pe ultima suta de metrii, cand probabil ne vom decide cu totii.Sper doar, sa avem mai multa inspiratie, de data asta !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)