miercuri, 27 mai 2009

Barcelona vs Manchester = Messi vs Ronaldo !

Frecvent, in preajma unui astfel de finale, se fac discutii (inutile, dupa parerea mea) vis-a-vis de "cine e cel mai tare" ! 

Deseara, vom avea de vazut, cine va razbate in urma duelului MESII vs RONALDO !

Daca-i asa, se mai uita cineva la meci, la cum evolueaza compartimentele celor 2 echipe si cum functioneaqza indicatiile tactice ale celor 2 antrenori ?





Pe de o parte, avem pe Alex FERGUSON care se confunda cu istoria clubului din Manchester, un antrenor prodigios, cu trofee nenumarate si disctinctii pe masura, innobilat la rangul de "SIR" de catre Regina, caruia i-au trecut prin maini, atatea generatii de jucatori valorosi. 
Ce-ar mai putea fi spus despre "SIR" Alex ? Un antrenor in Top 3 al celor mai buni, cu rezultate, din ultimii 20 de ani, pe care i-am vazut eu! Probabil, chiar primul, alaturi de Marcello Lippi si Trapatonni !

Pe de alta parte, avem pe tanarul antrenor al celor in "bleu-granna", fost jucator exponential al Catalanilor si ex-jucator de baza a nationalei Spaniei - "Pepe" GUARDIOLA ! Aflat la inceputurile carierei sale de antrenor, in fata unui trofeu important, pentru debutul sau.
Am inteles ca la Barca va lipsi ax-ul median al apararii (fundasii centrali), o mentiune importanta in analiza meciului. Mai trebuie spus ca, finala este o ocazie, pentru Manchester, de a-si apara trofeul castigat anul anterior si, o provocare, in acelasi timp.

Nu analizez un meci de fotbal, doar dupa "vedetele" celor 2 echipe : Messi si Ronaldo. Cei 2 sunt jucatori cu calitati care pot hotari soarta meciului!
Se poate intampla, ca Van der Saar sa prinda o zi buna si sa opreasca toate ocaziile Barcelonei, devenind eroul meciului, in urma unui gol inscris de Vidici!


Sau, ce se intampla daca Barca controleaza jocul la mijloc dar Messi este blocat mereu de catre Ferdinand, reusind catalani sa castige printr-un gol marcat de Etoo ? 

Cine va castiga trofeul de "cel mai cel" dintre Messi si Ronaldo ? Ar trebui, in functie de situatie, sa fie cel care s-a remarcat mai mult in acest meci, in speta Van der Saar sau Etoo, in ex de mai sus ? Ma rog, acestea ar fi variantele cele mai putin de dorit, pentru microbisti, fanii celor 2 echipe si, mai ales, de catre televiziuni, dornice de a scoate un erou, dintre Messi si Ronaldo!

Acum, daca tot se fac aprecieri, fata de cei 2, voi spune si parerea mea !
Cristiano RONALDO are marele merit de a-si impune numele sau, dupa ce acesta a fost confundat, in ultimii 10 ani, cu celalalt Ronaldo (Louis Nazario da Lima, daca nu ma inseala memoria) ce a jucat, in Europa la : Betis (aidoma celuilalt co-national unflat de media : Denilsson) , Barca, Real, Inter, Milan. Sincer, nu mi-a placut in mod expres de acel "celebru" Ronaldo (de fapt nu prefer brazilienii, ci argentinienii...asta ca sa n-avem vorbe mai incolo la Maradonna vs Pelle!). Un jucator plin de calitati, ce a stralucit la Barca, dupa care a fost mediocru, plecand la alte echipe !

Acest Cristiano Ronaldo este un portughez talentat, descoperit de Loti Boloni pe cand antrena Sporting Lisabona si, daca nu ma insel, s-a remarcat intr-o finala de Cupa UEFA (?) cu Manchester Utd, dupa care a fost luat de Ferguson, in circa 1 luna de la acel meci ! Momentan, a preluat din rolul (chiar si tricoul) lui Becham la Man Utd desi, mai are de mancat multa paine (ori fish&chips), pana sa realizeze ce a facut Becham (in zilele lui bune) la Red Devils ! Calitati bune, dribling facil, mai ales in viteza, celebra bicicleta (devenita un cliseu al fotbalistilor), sut puternic si joc acceptabil cu capul. Atat. In rest, nenumarate "fitze" incepand de la gelul din par, cercelul de aur cu numele sau (parca!), sfidarea cand marca un gol-gesturi si mimica de superioritate. Plus altele, nedescoperite ! Pe scurt : talent si fitze multe!

Luca MESSI imi pare cel mai natural jucator vazut in ultimul timp ! Ok, din start, pentru ca, sigur apare interbarea : Messi e urmasul lui Maradonna ? Raspunsul MEU-NU! Maradonna (ca si Hagi, Matheus, Van Basten) nu au urmasi, is jucatori ce si-au impus un stil, in urma talentului si rezultatelor de care au dat dovada!
Luca Messi
, asadar, l-as apropia extrem de mult de al nostru Gica Hagi, dintr-un anumit punct de vedere : joaca de placere, radiaza bucurie din jocul sau, mangaie mingea, picteaza pase uluitoare si nu iese-n evidenta decat atat cat ii trebuie echipei!
Aduceti-va aminte, de jocul si rolul lui Hagi (de altfel extrem de improtant in angrenajul echipe Nationale) care, nu iesea in mod expres in evidenta, avad alaturi, in linia mediana un Lupescu si 2 extreme rapide : Selymesi si Dorinel Munteanu, siguranta apararii data de axul central (Gica Popescu si Didi Prodan), iar in fata un Ilie Dumitrescu si Florin Raducioiu, faceau pressing si o pasa de la Hagi decidea meciul ! Sau o executie magica din lovitura libera, o pasa, o sclipire de geniu, din partea lui Hagi !
Messi, incanta, Messi este bucuria ce-o au pustanii talentati care trag din greu la antrenamente si pun mai presus de jocul lor, victoria echipei ! Messi a crescut la juniorii clubului catalan, fiind promovat in urma unor etape de evolutie si, in cazul sau, de talent ce iese usor in evidenta ! Messi nu are deloc un fizic impresionant (nici inaltime, nici masa musculara) dar, reuseste sa-si impuna jocul in fata unora cu calitatile fizice. Deseara, va avea de trecut de zidul colosilor Vidic-Ferdinand ! Messi are dribling in viteza si lovituri libere nu foarte puternice (precum Ronaldo) dar bine plasate. Aidoma lui "Pinturichio" - Alex Del Piero, jucatorul ce-l apreciez cm mult din ultimii 20 ani, de cand urmaresc fotbalul, alaturi de un Raul si Ryan Giggs ! Daca e sa fac un Top 3 al jucatorilor favoriti !

Deci in Concluzie : deseara, nu ma intereseaza (neaparat) duelul Messi vs Ronaldo, ci jocul celor 2 echipe. Desi, nu prevad un joc spectaculos, inchis, dominat de Barca (la mijloc) cu Man Utd periculoasa pe contra-atac ! Cu putine goluri (tg 1 pentru pariori) circa 1-2. Daca e sa am un favorit, dintre cei 2, acesta este, fara discutie Luca Messi. Echipa favorita : Barca, deseara ; dar si echipa favorita alaturi de Juventus si Steaua (pardon de expresie!) Pronosticul meu egal (dupa 90 minute) sau castiga una dintre echipe cu 1-0. Sansele par a fi egale, de altfel casele de pariuri dau aceeasi cota ambelor formatii. Recomandarea mea este sa mergeti pe Manchster United la castigarea trofeului ! Probabil lipsa axului central al apararii Barcelonei nu va castiga duelul cu Berbatov sau Rooney !

Daca sunt alte pareri, as fi interesat de ele, vis-a-vis de meciul de deseara ! Analiza de mai sus e perfectibila ! Macar, o doza de obiectivitate se intrevede : desi tin cu Barca, vad Man Utd castigatoarea trofeului !

Pozele sunt prezentate aici !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)