miercuri, 20 mai 2009

Duminica Orbului - 20 Mai 1990




Iliescu a fost ales presedinte la 20 mai 1990, in Duminica Orbului (a 6-a duminica dupa Paste), potrivit calendarului ortodox. Insa, in memoria si constiinta celor ce i s-au impotrivit lui Ion Iliescu si regimului sau, acea zi de 20 Mai are o semnificatie peiorativa, cand afirmam "Duminica Orbului" !

Acest prim test electoral din istoria post comunistă a României, reprezentat de alegerile generale din 20 mai 1990, s-a desfăşurat pe baza decretului CPUN nr. 92 din 14 martie 1990 privind alegerea Parlamentului şi a Preşedintelui României. 
Decretul stabilea că Parlamentul va fi ales prin vot proporţional, pe liste de partid, fără existenţa unui prag electoral. Astfel a fost posibilă intrarea în Parlament a nu mai puţin de 27 de formaţiuni politice la Camera Deputaţilor (între care 11 aparţinând unor minorităţi naţionale) şi 7 la Senat. 
Cu toate acestea, s-a manifestat un dezechilibru accentuat între câştigătorul FSN (67,53 % din mandate) si celelalte formaţiuni. Doar UDMR şi PNL mai deţineau o anumită pondere parlamentară de câte 7,34 % fiecare.
Rezultate alegeri prezidentiale din 20 mai 1990 (participare 86%):
Ion Iliescu (FSN) 85,07%
Radu Campeanu (PNL) 10,64%
Ion Ratiu (PNT-CD) 4,29%

Cum ar fi aratat azi, Romania ? Cum ar fi fost fara Ion Iliescu ? Am fost atras, in acele momente, de catre personalitatea lui Ion Ratiu si, de-as fi avut drept de vot, ar fi fost optiunea mea !

Pana la alegeri a fost o perioada marcata de demonstratiile generate de anuntul fostului CFSN de a participa la alegerile generale, dupa ce, in decembrie 1989, mentionase ca va fi doar un organism de conducere provizoriu si nu va participa la nici un proces electoral. Daca e sa vorbim despre un "secret" al castigarii primelor alegeri de catre FSN, putem aminti despre propaganda (pe toate mijloacele media, in cel mai pur stil comunist, cunoscut bine de Iliescu) de denigrare a partidelor istorice si mai ales a liderilor acestora.
Ne mai aducem aminte de acele vremuri sau lasam istoria sa se repete ? Putem vorbi despre "momentul 2004", ca inceputul hegemoniei unui "nou tatuc"-Traian Basescu, aidoma "momentului 1990" ?
Cu ce s-a schimbat Romania de la Ion Iliescu la Traian Basescu si ce e dorit sa se intample in toamna lui 2009? O rupem cu trecutul, cu acesti "presedinti comunisti" si mergem catre viitor, alegand un Presedinte European? Sau batem pasul pe loc inca 5 ani ?

3 comentarii:

  1. 1 Ce rost mai are sa ne imaginam cum ar fi fost daca... A fost cum a fost.2 Nu exista comparatie intre Ion Iliescu si Traian Basescu. Iliescu este un politician de meserie care s-a adaptat si a evoluat in permanenta. Iliescu de azi, este altul decat Iliescu din 2004,altul decat Iliescu din 2000, altul decat Iliescu din 1996, altul decat Iliescu din 1992 si cu totul altul decat Iliescu din 1990.Traian Basescu este un vaporean bisnitar care pe unde a fost s-a gandit mai intai sa traga un profit pentru el. Vezi Ministerul Transportutilor - FLota, Primaria Capitalei - casa din Mihaileanu, combinatiile cu Casuneanu si cu Luxten, Presedintia Romaniei - casa fiicei celei mari, afacerile fratelui si ce-o mai fi si de care nu am auzit.Ion Iliescu este un tip educat, chiar daca la Moscova, care nu ar fi stat niciodata la sprit cu Becali si nu ar fi baut sampanie din sticla. Basescu vine de la coltul blocului, in slapi de guma si maiou cu gaurele si nu cred ca ar avea vreun stres sa se afiseze cu Vanghelie la un gratar de mici si o lada cu bere. Singurul lucru care-l opreste este ca Vanghelie e din PSD. Drept urmare, in 1990 Iliescu instaura un regim autoritar pentru ca mentalitatea lui nu depasise epoca comunista. Eu cred ca el mai credea atunci ca socialismul este bun. Omul nu credea in economia de piata. Drept urmare ii acord oaresce circumstante atenuante. In 2004 Basescu a pus bazele unui sistem autoritar pentru ca "asa vroia muschii lui". El stie ca democratia este calea, insa isi doreste sa fie un dictator. Sa-i dea toata lumea ascultare, sa-i plateasca toata lumea tribut si sa faca ce vrea el,asa cum vrea el. Asta este un lucru rau.

    RăspundețiȘtergere
  2. de acord cu argumentele dvs, vis-a-vis de ambii actuali-fosti Presedinti !singurele momente cand am inceput sa-l apreciez pe Ilici, au fost din anul 2000, incoace si, inca mai are rostiri si vorbe intelepte ! pana in 2000 n-am ce sa apreciez la el.nu se pot uita criticile aduse baronilor locali ai PSD din anii 2002-2004 cand ascestia organizau "ciolhanuri publice" : Sechelariu, Oprisan sunt doar cateva exemple. Rezultatul, s-a vazut la Congres cand, puterea baronilor si procentele mari aduse la zestrea cetrala a "partidului-stat PSD" au contat mai mult si si-au pus un "om de incredere" - Geoana.Amuzant e ca, aceia pe care i-a criticat si i-a pocit (poreclit), au ajuns destul de bine : Primarul Mazare ("mai animalule") cand era ziarist si inca nu intrase in politica in fostul PD in CTA, sau Catindatul Geoana ("Prostanacul")!Cat despre Traian Basescu, vom vedea la toamna ce hotaraste pulimea (pardon de expresie, dar asta-i formularea corecta in zilele noastre) si daca a fost lasat sau nu din bratele serviciilor, structurilor si Capitalelor decidente !

    RăspundețiȘtergere
  3. ai perfecta dreptate!!tot ce ai scris este perfect corect!!

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)