joi, 1 noiembrie 2012

Hallowen - Trick or Treat ?



Hallowen este o sarbatoare care a intrat si in obisnuintele romanilor de cativa ani, organizandu-se petreceri pe aceasta tema in multe puburi din Romania. Pe mine nu ma deranjeaza, chiar daca e o sarbatoare de import. Mai nasol, este ca pica la mijlocul saptamanii, altfel participam si eu cu drag in aceasta seara. Ca o revansa, am ales sa scriu pe blog cateva consideratii, sa nu supar spiritele la noapte :) 
Desi legenda dovleacului isi are originea in folclorul irlandez / celtic, traditia mai puternica este in SUA. Acolo, copiii colinda pe la case intreband " Trick or Treat ? " (pacaleala sau dulciuri ?) - ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va face o farsa. Avem o intrebare similara, la Ajunul Craciunului, in acel un cantecel "Buna dimineata, la Mos Ajun / Ne dati, ori nu ne dati ?"

Specific pentru Halloween e dovleacul sculptat care reprezinta Lanterna lui Jack. Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows' Even - sarbatoarea crestina a tuturor sfintilor cu care Halloweenul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental (catolic si protestant). Mai jos, aveti un videoclip pe aceasta tema, de la un interpret controversat - Marilyn Manson - care se pliaza perfect peste specificul acestei sarbatori.



Sunt curios : de Hallowen, ati mancat placinta cu dovleac ? Mie, imi place la nebunie :)

La noapte, veti merge cu "Trick or Treat" pe la neamuri, prieteni ori straini ?
Stiati, de similitudinea, cu traditiile romanesti, de Mos Ajun ?


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)