joi, 21 iunie 2012

Adriane, nici nu stii, cat de mic incepi sa fii !



Adrian Nastase a fost condamnat printr-o sentinta definitiva si irevocabila la 2 ani inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii. Avand in vedere, mandatul sau de Premier al Guvernului Romaniei intre 2000-2004, cand au fost inregistrate numeroase derapaje constitutionale, democratice si politice. Numeroase fapte si acte asupra carora planeaza o multime de semne de intrebare. 


Pe scurt, in 30 ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul "Trofeul calitatii". Acuzatia a fost strangerea de fonduri pentru campania electorală din 2004 cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Nu mi se pare corect, fata de Ion Iliescu care inca nu a platit pentru mortii din Revolutia din 1989, pentru Mineriade si faptul ca a fost in cele 3 mandate precum o closca care si-a aparat puii ! Ilici, fiind inzestrat, dpdv imagologic de catre cativa raspandaci dibaci in astfel de tertipuri, cu acel cliseu penibil referitor la persoana lui Ion Iliescu : "sarac si cinstit"

Pe scurt, fostul Premier s-a impuscat, la domiciliul sau din Strada Zambaccian, in zona gatului si este in stare grava dar stabila. Ma gandesc (desi e doar o supozitie), ca Traian Basescu avea pregatita miscarea prin care urma sa acorde gratierea lui Adrian Nastase - dupa pronuntarea hotararii judecatoresti. Probabil, Nastase a anticipat aceasta umilinta din partea Presedintelui Romaniei si, simtind ca ii este incalcata demnitatea, a preferat sa iasa din scena vietii si politicii intr-un mod pe care dansul l-a considerat onorabil.

O alta ipoteza interesanta la care ma gandesc este contestarea deciziei interne la CEDO de catre Nastase. Cum putem corobora, o potentiala contestatie admisibila la Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu suicidul din pricina deciziei instantei interne ? Cum raspunde instanta romana ?

M-a dezamagit profund, omul politic Adrian Natase intre 2000-2004, pentru regimul centralizat instaurat in Romania, aroganta si derapajele de la democratie, libertatea de exprimare si a presei, plus alte motive la fel de serioase. In plus, in anul 2003 a aparut Legea nr. 215 a Administratiei Publice Locale ce a pus in dezbaterea publica (pe langa regionalizare si altele) subiectul inca neelucidat privind descentralizarea administratiei publice.

Cu toate acestea, nimic nu m-a impiedicat, sa il pretuiesc pe Adrian Nastase (aproape ca pe Teodor Melescanu) pentru pozitia sa din diplomatie - redutabil Ministru de Externe, cat si pentru cea academica - excelent Profesor Universitar.

Din 2004 pana in prezent, Adrian Nastase a fost demolat ca imagine publica, anchetat pe chestiuni nesemnificative fata de ce trebuia sa dea socoteala, pe principiul picaturii chinezesti. Totusi, nimic nu scuza gestul las si sfidator al unui jurist eminent, fata de decizia unei instante, mai ales ca sigur urma sa i se reduca pedeapsa de la 2 ani la aproximativ 8 luni.

Un sfarsit trist si umilitor, chiar si pentru cel mai aprig adversar politic - Traian Basescu care i-a urat lui Adrian Nastase in 2004 celebra fraza : "Adriane, nici nu stii, cat de mic incepi sa fii" ! Acesta (si nu altul) e motivul pentru care am ales titlul articolului - fiind vorba de o fraza care a intrat in istorie si l-a marcat / urmarit pe cel care a determinat un breaking-news sumbru in aceste zile.

A fost unul din cei mai vanati politicieni dupa 1999, dar dezaprob gestul lui Nastase si nu-l consider demn ! Cei cu memoria scurta, va rog, sa reflectati la martirii inchisorilor comuniste ! 
Poate va spun ceva, numele acestea despre care am scris in decursul timpului pe blog : Gheorghe Bratianu, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu sau cel mai mare roman pentru mine - Petre Tutea !! 

Cum vi se pare hotararea instantei fata de Adrian Nastase si gestul sau de sinucidere ? 

8 comentarii:

  1. Chiar dacă Băsescu îl va graţia, Năstase şi-a terminat cariera politică. Graţierea exonerează răspunderea ,dar, vina rămâne. De-aia zic :Băsescu şi-a atins scopul !Cât despre tentativa de suicid...cine vrea să se omoare, cu adevărat, o face !Nu că m-aş fi bucurat dacă murea, dar, nu era vreo pierdere, Năstase are o imagine de politician rapace, de un lacom fără pereche...

    RăspundețiȘtergere
  2. Uni nici nu stiu ce vorbesc!Va bucurati de răul altuia,crederi ca base va scapa ,unde e flota,cine a terminat CFR,?cine a vândut tara?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ANONIM : cine se bucura de "raul altuia" - unde vezi tu aceasta nuanta in cuprinsul articolului ? nu stiu daca "Base va scapa" - sper sa dea si el socoteala pentru toate lucrurile de care se face vinovat, deocamdata e acoperit de imunitatea prezidentiala care face imposibila cercetarea lui ! incearca sa renunti la acele intrebari-cliseu, mai ales aceea cu "cine a vandut tara" ! exprimarea ta este superficiala, poti folosi exemple concludente, daca ai cunostinta ! CFR l-a terminat Mitrea si Necolaiciuc, in guvernarea PSD ! Flota nu stiu exact cine a vandut-o, ai tu doveezi clare ca e Base implicat ? Atunci, fa-le publice, sa plateasca !Tara "a fost vanduta" prin cedarea unor obiective si domenii strategice in schimbul intrarii in NATO si UE : le pot enumera ! Totusi, te-as lasa pe tine sa o faci, pentru a-mi demonstra ca nu esti doar un banal ANONIM care nici macar un nume fictiv nu esti in stare sa il lasi cand comentezi pe blog. nu neaparat numele real, ca nu te verific ! hai, spune-ne tu, CINE A VANDUT TARA, cu exemple :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca este vorba de o conjuctura politica faptul ca Nastase a fost condamnat. Cel putin asa sper. Pentru ca daca Basescu a avut vre-un cuvant de spus la acest proces asta inseamna ca el intr-un fel sau altul controleaza justitia si pentru mine, cetateanul roman, acesta este un dezastru. Cand ma gandesc cum seful tarii poate sa ingroape un om, inevitabil ma gandesc ca el poate la fel de bine sa sustina pe cineva nepotrivit (si aici imi aduc aminte involuntar faptul ca presedintele tarii are un frate al carui fin este un cap al lumii interlope, dar ma rog...). Cat despre tentativa lui Nastase de a scapa de rusinea incarcerarii pe cale suicidala, cred ca fie este un semn de slabiciune fie este o mare facatura prin care acesta incearca sa scape de inchisoare, sa dispara din viata publica si sa-si pastreze onoare, asta in conditiile in care nimeni nu a auzit nicio impuscatura...

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt de acord cu comentariul tau, Nicu ! cam asa cred si eu ca stau lucrurile.PS : am vazut ca esti blogger vrancean, ai trimis cumva o cerere catre Blogosfera Vrancea sa te adaugam in grup ? www.facebook.com/groups/BlogosferaVrancea

    RăspundețiȘtergere
  6. aaa, aicea m-ai atins la coarda sensibilă! ştii că iau foc cînd aud de cucuveaua aia, nu ?despre patima asta de pe inima ţării am scris pe blogul meu, mai ales că, pe 13-15 iunie s-au împlinit 22 de ani de la mineriadă !

    RăspundețiȘtergere
  7. buey, cine mai da 2 bani pe Mineriade astazi ? nu vezi, pulimea-i ocupata sa faca maztul gros si audienta la emisiunile CanCan. vorba ceea : ete d'aia, n-are coada urs ..

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)