duminică, 25 decembrie 2011

Ce este Craciunul ?


"Nu-i asa", e perioada in care "trebuie sa fim mai buni", vorba aia: "macar acum, de sarbatori"! Dup'aia, vedem noi, pe principiul romanesc "treaca-mearga" sau "merge si asa"- nu mai conteaza, ce facem in timpul anului cu trairea noastra si sentimentele fata de cei dragi !

Exista o evidenta confuzie si-o necunoastere a momentului pe care il avem astazi de marcat. O mare majoritate folosesc acest prilej, pentru a ura de bine si La Multi Ani apeland la clisee hibernale.

Foarte multi, inclusiv in retele sociale, dintr-o jena si fatarnicie de neinteles, se feresc sa vorbeasca si sa aminteasca despre Iisus Hristos si Nasterea Sa ! In schimb, o ardem "crestineste" si-o dam pe sistem, cu Jingal Bels, urari in engleza (americana), din astea ..  



Avand sute de mesaje oferite gratuit de retele de telefonie mobile, este facil sa scrii un mesaj tipizat, formal si pe care sa il trimitem unei liste de cateva zeci sau sute de contacte din agenda telefonului. Lipsa unei personalizari catre cel care urmeaza sa il primeasca, mi se pare un gest care nu se face si-o lipsa de apreciere pentru destinatarul urarii noastre. 

Poate am mai facut-o in trecut, unii dintre noi, dar mi se pare lipsa de respect pentru destinatar, sa nu ii scrii ceva original, sincer si fara sa fie copiat de pe internet sau alte surse. Prin urmare, iata, despre ce este vorba, ce spun documentele :



Prin serbarea Craciunului pe 25 decembrie, a fost posibila inlocuirea cultului inchinat lui Mithra, zeul soarelui. Sarbatoarea pagana era legata de solstitiul de iarna, 22-23 decembrie, considerata a fi momentul in care se naste Soarele, numita Dies natalis Solis Invincti - Ziua de nastere a Soarelui nebiruit. Sunt istorici si liturgisti care sustin ca sarbatoarea Nasterii Domnului a existat inaintea celei pagane. Acestia sustin ca Aurelian a introdus in anul 274 sarbatoarea inchinata lui Mithra ca o incercare de a inlocui Craciunul. Ei tin seama de marturiile provenite din arhivele romane care indica data de 25 decembrie ca recensamantul imperial la care Fecioara Maria si Dreptul Iosif au participat. 


Nasterea Domnului nu a inlocuit doar sarbatoarea pagana inchinata lui Mithra, ci si Saturnaliile (sarbatoarea lui Saturn) si Juvenaliile (sarbatoarea tinerilor sau a copiilor), care faceau parte din sarbatorile de iarna. Initial, Saturnalia era celebrata intr-o singura zi, pe 17 decembrie. Cu timpul, sarbatoarea s-a extins, ajungand sa dureze o saptamana intreaga. Sarbatoarea era un prilej pentru sclavi sa manance, sa bea si sa se distreze impreuna cu stapanii.  



De ce trebuie sa apeleze unii gurmanzi slinosi la ambulanta, in aceasta perioada, dupa excese culinare exacerbate. Lor, le-as ura, clisma placuta "macar acum, de sarbatori" si, sa doarma pe tron, nu pe canapea :P



De ce nu mai exista obiceiul de a merge la biserica in dimineata de Craciun, pentru acele cantari speciale. Mai ales, in contextul ingrijorator in care o mare parte dintre bighidii de azi, cred ca de Paste se taie mielul iar de Craciun se taie porcul si, cam atat .. Plus ca, e musai, unei fete cu neuronii blonzi, (i)ubi sa ii faca cadoaie daruri multe, in timp ce ea se pregateste pentru concertul vreunui dj no name dintr-un club penibil. Ca, doar e Craciunul ..

Apropos, pentru cei din Focsani - recomand o biserica faina in parohia preotului Tufaru (strada Popa Sapca-zona Pompieri) unde cantarile sunt asistate de Corul "Pastorala" din Focsani dirijat de Dumitru Sandulachi - profu' meu de muzica la Scoala nr.9 "Stefan cel Mare". Ceva deosebit, n-am mai vazut, pana acum intr-o Biserica Ortodoxa, asa ceva. Inutil sa amintesc, cat de tari sunt ; probabil cel mai cunoscut si apreciat cor din Romania, dupa celebrul Madrigal ..

Va doresc, sa primiti de la mine o urare sincera si sa va bucurati de arome, culori si stari interioare care sa va reaminteasca de momentele din copilarie in care primeati, cat si cele de acum in care daruiti ..




Craciun Linistit, cu multe zambete si soare in sufletele fiecaruia ;)





PS : Daca vreti sa mai zaboviti olecuta si sa cititi ceva personal, am scris in 2009 de Craciun un articol savuros despre Iernile Copilariei Mele  ;)


vineri, 23 decembrie 2011

C(in)e este Blogosfera Vrancea ?



Un oarecere "Pingu" ,face o remarca la adresa comunitatii bloggerilor vranceni, pe blogul lui Alexandru Negrea
Se cuvine, sa ii cerem, intai de toate, incuviintarea si blagoslovirea insului cu nume desprins din familia lexicala a unui mamifer nordic - Pingu (nu merita link, catre blog).
Vom apela la marinimia distinsului blogger caruia ii voi acorda un rapuns spre edificare si liniste inainatea Sarbatorilor ..



Ne pare rau, Pingu, ca nu te-am anuntat in Februarie 2010 cand, alaturi de Chinezu, Murgeanu, Vlad Dulea si Claudiu Ciobanu, am pus de primul blogmeet in Focsani ! Prilej cu care, a luat nastere oficial Blogosfera Vrancea (desi noi existam cu blogurile noastre de prin 2007), dar si DreamTeamRo. 

Ne pare tare rau, ca nu te-am instiintat in Martie 2011, atunci cand Blogosfera Vrancea si DreamTeamRo au serbat 1 an de existenta pentru cele 2 grupuri de prieteni si bloggeri consacrate in blogosfera  din Romania.

De asemenea, alte actiuni si proiecte, precum cel recent de Mos Niculae cand Blogosfera Vrancea a mers la 25 copilasi autisti de la Centrele Pralsea si Harap Alb din Focsani. Foarte rapid, ne-am alaturat comunitatii locale, incercand sa schimbam mentalitatile, praticile si lipsa de atitudine a concitadinilor nostrii. Am creat un grup pe Facebook - Blogosfera Vrancea - unde activam de 1 an, ne provam articolele, plus alte proiecte pe care le vom pune in practica, in viitorul apropiat. 

Vezi tu, stimabile Pingu, noi am purces la a ne organiza, a ne intalni frecvent (de minim 3-4 ori pe an, in ultimii 2 ani) si am obtinut o notorietate (vorbind despre entitatea numita Blogosfera Vrancea), dar si destula credibilitate (particularizand, pe cativa dintre bloggeri din Vrancea).

Revenind, la comentariul tau usor tendentios (ca sa nu zic mistocar), tin sa te informez ca exista in tara asta, destule alte blogosfere locale organizate la fel ca si a noastra, a celor din Vrancea. Per a contrario, este doar problema ta, daca inca nu ai facut ochi si pasi concreti, alaturi de colegii tai din Brasov, iesind din online, catre offline (asa cum bine zice Chinezu).
Mai ales, pentru ca ai un mare atuu, de a-l avea in preajma (in Brasov) pe Zoso, de la care ai avea destule de invatat daca ai citi fie si numai ultimul sau articol pe aceasta tema - Cum sa scoti capul in multime !

Io, cam atat am avut de adaugat, desi se pot spune destule, despre fapte laudabile ale Blogosferei Vrancea. Desigur, exista si destule aspecte la care mai trebuie sa lucram dar, asta tine de bucataria noastra interna. 

Voi, daca aveti ceva de adaugat, la remarca tendentioasa a lui Pingu din Brasov, aveti liber la discutii ! Prin urmare, va intreb : Cine este Blogosfera Vrancea ? 

joi, 22 decembrie 2011

Eroii nu mor niciodata : 22 ani de la 22 decembrie 1989 !

Azi e 22 decembrie 2011 iar online-ul romanesc este trist astazi pentru mine din pricina .. UITARII voastre !

Am adaugat o poza, daca nu m-am facut inteles pentru unii dintre cei care v-au uitat azi. Am preluat-o de la Liviu Mihaiu, dupa o discutie la un topic recent pe Facebook.


Pentru mine, toti acei tineri - frumosi si nebuni - contati enorm, prin forta exemplului vostru. Fara vreo ipocrizie, va marturisesc, atat timp cat voi exista p'acilea, voi reaminti, in fiecare Decembrie, despre gestul vostru ! Va multumesc, pentru sacrificul vostru.

Nu stiu sigur, daca m-as fi alaturat si eu, in nebunia acelor clipe de euforie si exaltare a unor crezuri care au prins aripi. Am mai povestit, pe blog, despre ce m-a tinut departe de a iesi in strada - un accident la piciorul drept, imediat dupa Mos Niculaie din Decembrie 1989.
Imi amintesc, cand luam taxiul si mergeam la pansat la Spitalul Judetean, privind curios, fermecat si, din pacate, neputincios, la tabloul Revolutiei din Focsani. Singur, am iesit doar de vreo 2 ori in Piata Unirii, de curiozitate .. Mno, o curiozitate ce-a fost unora fatala. Faceam, prin rotatie, cu ceilalti baieti de pe scara, de veghe sa nu intre teoristii in blocul nostru :) 

Ce stiam noi atunci, cand am fost manipulati in felurite forme de gasca ce a preluat puterea din jurul nefastului Ion Iliescu ? E clar, ca a fost vorba, de-un razboi psihologic, psihotronic, cu arme moderne necunoscute atunci unora ca noi. 
Ce nu am inteles, pana azi : de ce a trebuit, sa muriti, unii ca voi, care nu aveati vreo vina, care ati protestat pasnic ? Mai ales, dupa prinderea si executarea lui Ceausescu, cui au servit acele sute de victime ? 

Chiar trebuia, ca gasca lui Ilici, sa isi legitimeaza astfel, preluarea puterii, din mana armatei : avand nevoie de sangele vostru ? Daca a fost asa, trebuie sa stiti : voi, tineri ai Revolutiei romane - foarte multi romani de azi, va catalogheaza sacrificiul vostru, drept unul in zadar, fara folosinta ! 
Aud frecvent, aceasta eticheta cruda si crunta, din partea unor romani anchilozati in complacere si neputinta, care va zic, ca "ati murit DEGEABA" ! Fals, se inseala, pentru simplul motiv ca ei n-au stiut sa lupte pana la sacrificiu, precum ati facut voi ! In pus, e preferabil sa mori pentru o cauza dreapta pierzand si intrand intr-un Panteon al celor care merita respect, consideratie, apreciere. Decat, sa castigi, cum fac multi astazi, sarind etape, "descurcandu-se", in viata de zi cu zi.

N-au nici un drept sa va critice, cei ce nu sunt in stare sa lupte nici pentru ei, daramite pentru o cauza comuna precum cea imbratisata de voi in 1989 cu sufletele curate. Cei de azi, nu au atitudinea voastra, nu mai viseaza, nu stiu sa-si castige ori sa ceara drepturile. Voi ati murit, avand deasupra idealuri, principii, onoare. Cei care v-au uitat azi, nu va merita ! Iata melodia lui Vali Sterian - "Vino, Doamne" care ne-a marcat acel Decembrie 1989

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NY-w98SKB-s]

PS : articolul nu e adresat voua, celor din online ! Voua, celor din online, va recomand sa meditati la poza de mai sus, macar o farama din timpul pretios al unei zile banale de 22 decembrie 2011 .. 

marți, 20 decembrie 2011

Petre Craete - taranul cu Maserati din Anglia - batut de o femeie !

Petre Craete a devenit un personaj extrem de mediatizat de catre o parte a massmediei, din pricina faptului ca textele sale fac referire la Traian Basescu caruia ii poarta o pretuire si-o iubire maladiva. Din acest punct de vedere, Petre Craete e mai sincer si de apreciat, fata de slujitorii, bufonii si ultrasii lui Traian Basescu care se ascund sub principii negociate pe bani frumosi, o falsa deontologie si multa ipocrizie. E cunoscut, drept Taranul cu Maserati si v-am mai vorbit pe blog despre el. Si-a etalat, de fiecare data, atat luxul unor obiecte, bunuri, bani (ce nu-i apartin), cat si limitele umane (psihice, de limbaj, etc). Dupa mine, este un personaj insalubru, trist, jenibil care face umbra pamantului ..



Petre Craete face o proasta imagine Romaniei in Marea Britanie. Totusi, v-as invita, sa urmariti mai atenti, clipul acesta, care are o mica-mare diferenta fata de precedentele : Petre Craete si-a aranjat aceasta filmare in urma careia, constient, voit si premeditat, iese foarte nasol pentru el. N-am inteles, de ce avea nevoie de asa ceva ? Daca as aduce in discutie, "teoria conspiratiei" - as spune ca acest personaj este o supapa ideala pentru potolirea unor nemultumiri firesti ale romanilor, in contextul vremurilor grele din tara.






Romanca, prin gestul ei, satisface dorinta multor romani stabiliti in Anglia care muncesc onorabil si au o viata exemplara acolo. Dar, si a noastra, a celor de aici.  Totusi, pare ceva aranjat, dintr-un sir mai lung de episoade care vor continua cu alte peripetii ale personajului ? Sa fie cineva, care a gandit acest personaj ale carui clipuri strang mii de vizualizari pe YouTube ? Credeti ca e aranjata, aceasta filmare ? Daca da, care este rostul ei ?



luni, 19 decembrie 2011

Asigurari RCA de la eMAG




Cei de la eMAG au lansat un nou produs in eMAG Marketplace - Asigurari RCA. Din ce am analizat eu, avantajul principal al clientului este ca poate compara rapid toate ofertele disponibile pe piata. 

De asemenea, polita va fi livrata a doua zi in orice localitate din tara iar transportul este gratuit. Practic, in loc sa mergem la brokerul de asigurare, castigam timp pe care il putem dedica celor dragi de sarbatori :) 
Sistemul este integrat in timp real cu toate companiile de asigurari din Romania, comanda fiind procesata si livrata de un broker certificat in eMAG Marketplace : Asigura | Netrisk Broker de Asigurare. 

In plus, toata luna decembrie, eMAG oferta un discount suplimentar de 15% la orice polita RCA pe care o veti incheia. Toate campaniile au perioada de valabilitate limitata, iar toate produsele pot fi cumparate si in 15 rate fara dobanda, online sau in showroom-urile eMAG. 

Accesati urmatorul link pentru a analiza aceste Oferte RCA de la eMAG. Daca aveti intrebari, le puteti scrie aici celor de la eMAG : profitshare@emag.ro

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Concert de Craciun - Orchestra de Camera "Unirea" Focsani

Va informez, asupra unui eveniment notabil in peisajul molcom si ostenit al vietii social-culturale focsanene. 

Prin urmare, va lansez invitatia de a participa Duminica 18 decembrie, ora 18.00, la sala mare a Ateneului Popular "Maior Gh. Pastia" 
Este vorba, despre concertul extraordinar oferit de ansamblul nostru instrumental, Orchestra de Camera UNIREA.

Concertul este prilejuit de Nasterea Mantuitorului si este intitulat simplu : Concert de Craciun


Vom avea cu totii bucuria sa ascultam colinde de Craciun dar si lucrari celebre din creatia romanesca si universala. In pauza concertului se va lansa CD-ul : "The Best Of ..." al Orchestrei UNIREA.

Biletele s-au pus deja in vanzare la Agentia de bilete a Ateneului Popular. Pretul unui bilet este de 50 lei iar elevii si pensionarii si vor plati 30 lei. 

PS : Tot in Focsani, deseara, in Club Extrem este invitata trupa Directia 5 pentru un concert Live, in nota obisnuita de profesionalism a trupei care incanta romanii de 19 ani de zile !

UPDATE : sa nu uit - pe celalalt blog al meu, dedicat exclusiv evenimentelor din muzica, va fac amintire despre un concert semnificativ ce va avea loc deseara cu cea mai buna femeie DJ din lume. Fanii Inna vor trebui sa fie foarte dezamagiti, ca NU e vorba despre migniona insuportabila.
Daca vreti sa aflati detalii, despre evenimentul "Claudia Cazacu in Club Space – Bucuresti : 17 decembrie 2011" - totul e, doar la un click distanta ;)

miercuri, 14 decembrie 2011

Malina Olinescu si Madalina Manole - ce sunt sinuciderile ?

Disclaimer - pentru a intelege de ce a fost necesar acest articol ! Nu aveam de gand, sa scriu despre episodul nefericit ce a dus la moartea unui artist care intrase intr-un con de umbra, din pricina unor caderi emotionale ce au determinat-o sa faca acest gest. M-am abtinut, sa scriu pe blog, ori sa am un punct de vedere in retelele sociale si dupa gestul necugetat al Madalinei Manole Nu m-am gandit vreodata, sa scriu dupa sinuciderea (in diversele ei forme) unui om, indiferent ca a fost un mare artist, ori ilustru necunscut .. De aceea, nu m-am gandit la o postare de pe urma careia sa obtin niscaiva trafic. Pentru ca, hai sa dam cartile pe fata : astfel de postari, sunt vanate de cei care fac compromisuri in dauna continutului si obtin trafic bun. Este suficient, gestul deontologilor mizerabili (care-si aroga nejustificat titlu de "jurnalist") de la Evenimentul Zilei. Ieri, Chinezu a avut aceeasi observatie.



Malina Olinescu a fost un artist bun care in ultima perioada nu mai reusea sa comunice cu publicul si sa-si vanda muzica. Nu cunosc, motivul pentru care s-a sinucis si nu vreau sa ma pronunt asupra cauzei. Nu ma priveste pe mine, nici pe voi. Motivul care m-a determinat sa fac aceasta postare, este frecventul comportament al unora in retele sociale, pe care il voi descrie in continuare.

Exista, pe Facebook, obiceiul de a pune clipuri embeduite de pe Youtube, cu artistul care abia s-a stins din viata. La fel ca in cazul Madalina Manole, multi vor sa-si arate "omagiul" fata de Malina Olinescu. De fapt fapt, acestia comit o serie de gesturi penibile care le demonstreaza ipocrizia vis-a-vis de un artist pe care nu l-au pretuit cand avea cea mai mare nevoie. In acele momente, cand omul este cel mai scurt drum, intre viata si moarte.

Nu e de inteles suicidul, dar nu are nimeni dreptul sa judece acest fapt/gest ! A trebuit sa moara un artist bun promovat de celebra Scoala Vedetelor (despre care nu stiu cati au auzit), pentru ca unii useri din online sa il bage in seama ?! Respectati, in mod civilizat, durerea celor apropiati si a familiei ! Faptul ca puneti clipuri cu Malina Olinescu acum, va transforma in persoane care apreciaza un artist doar dupa ce a murit ! Ce v-a oprit, sa puneti o melodie cu ea pe Facebook, acum 1 luna sau 1 an ?!  



PS : cei care imi vor da UnFriend pe Facebook sau UnFollow pe Twitter, ori nu-mi vor mai citi blogul cu Feed Burner, pentru argumentele mele de mai sus, ma scutesc de un gest pe care l-as putea face chiar eu ! Prin urmare, va multumesc anticipat, in cel mai sincer mod ! As aprecia, sa imi spuneti : gresesc, in ceea ce afirm mai sus ?

marți, 13 decembrie 2011

Consiliul Tineret din Romana : Participarea tinerilor la viata democratica – stimularea creativitatii si inovarii

Context european și național :
La sfârșitul anului 2009, Consiliul de Miniștri a adoptat Noua Strategie pentru Tineret "Investiție și Capacitare" 2010-2018 care pune în lumină importanța dialogului dintre tineri și responsabilii pentru politici publice, la toate nivelurile decizonale, proces cunoscut sub denumirea de dialog structurat

Ca Stat Membru al Uniunii Europene, România și-a asumat prioritățile Strategiei și implicit angajamentul de a dezvolta consulări periodice cu tinerii, la nivel național, atât pe probleme de interes local/regional pentru aceștia, dar și din perspectiva europeană luând în considerare calitatea de cetățeni europeni a tinerilor.

La nivel european, dialogul structurat între tineri și reprezentanții politici se desfășoară oficial în cadrul Conferințelor pentru Tineret ale fiecărei președinții UE (o dată la 6 luni) și a altor evenimente de tradiție europene precum Săptămâna Europeană a Tineretului. Temele principale sunt abordate pe parcursul a trei președinții (un an și jumătate), fiecare președinție stabilind o subtemă de discutat.

În cadrul Președinției Daneze (1 ianuarie – 31 iunie 2012) tema propusă este ’’Participarea tinerilor la viața democratică – stimularea creativității și a inovării’’. Rezultatele dezbaterilor și consultării cu tinerii pe această temă, în toate cele 27 State Membre UE, vor fi discutate la nivel european în cadrul Conferinței pentru Tineret în Martie 2012).

În România, coordonarea consultărilor în cadrul acestui proces este asigurată de Grupul Național de Lucru constituit sub egida Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, din care face parte Consiliul Tineretului din România alături de reprezentanți ai altor organizații neguvernamentale de tineret. Consultările s-au desfășurat până în prezent pe bază de chestionar on-line, dorindu-se în continuare îmbunătățirea procesului și folosirea rezultatelor atât la nivel local/regional, dar și european.

Importanța dezbaterilor și a participării
Angajarea în dialog este primul pas pentru a asigura participarea reală a tinerilor la procesul decizional și la soluționarea problemelor care îi privesc în mod direct. Angajarea în mod responsabil și informat în dialogul cu autoritățile publice este un pas important în implicarea și recunoașterea tinerilor ca cetățeni activi. Asigurarea continuității acestui dialog pe termen mediu și lung este fundamentală pentru dezvoltarea democrației și participarea deplină în comunitate, la nivel național și în cadrul UE.

Organizațiile neguvernamentale de tineret (ONGT) – ca reprezentanți ai socității civile - joacă un rol esențial în acest proces, ele fiind purtătorii mesajului tinerilor, cei care apără interesele acestora și lucrează în beneficiul lor. De aceea, ONGT trebuie să fie promotorii acestor dezbateri la nivel local și regional, stimulând astfel implicarea activă a tinerilor (a celor organizați, dar și neorganizați) și aducând la aceeași masă reprezentanți ai tuturor actorilor direct interesați de problematica de tineret.

Scopul și obiectivele dezbaterilor
Dezbaterile regionale în cadrul dialogului structurat au ca principal scop consultarea directă a tinerilor și a altor actori direct interesați de problematica tineret cu privire la participarea tinerilor în spațiul democratic național și european în vederea îmbunătățirii și dezvoltării cadrului legislativ pentru tineret la toate nivelurile decizionale.

Obiective:
1. Stimularea dialogului între tineri și responsabilii politici la toate nivelurile decizionale și încurajarea continuității acestuia pe termen mediu și lung;
2. Contribuție din partea României la dezvoltarea cadrului legislativ pe problematica de tineret la nivel european, în acord cu nevoile reale ale tinerilor români;
3. Stimularea participării civice a tinerilor prin angajarea în dialog și dezbateri pe probleme care îi privec în mod direct;
4. Implicarea directă a tinerilor români în dezbaterea temelor și a priorităților europene pe problematica de tineret prin organizarea dezbaterilor regionale în cadrul dialogului structurat;
5. Implementarea priorităților europene pe problematica de tineret asumate de România în calitate de Stat Membru.

Temele de dezbatere
Tema principală a dezbaterilor este cea propusă la nivel european pentru următorul ciclu de consultări, respectiv ’’Participarea tinerilor la viața democratică – stimularea creativității și a inovării’’. Ca subteme ale acesteia vor fi abordate:
1) Participarea tinerilor la democrația instituțională – participarea la vot și în relația cu instituțiile statului.
2) Participarea tinerilor în societatea civilă, în special prin voluntariat și în cadrul organizațiilor de/pentru tineret, stimulând capacitatea de creație și inovare a acestora pentru a participa la dezvoltarea comunității.
În acest sens, subiectele de discuție pot varia în funcție de nevoile specifice la nivel regional, respectiv considerând prioritățile și nevoile la nivel național. Astfel, pot fi abordate subiecte precum: participarea responsabilă a tinerilor la vot, participarea tinerilor la procesul decizional, participarea tinerilor în toate etapele politicilor publice care îi privesc direct, stimularea voluntariatului, susținerea organizațiilor neguvernamentale pentru tineret, stimularea creativității tinerilor și recunoașterea plusului de valoare adus comunității etc.

Cine organizează și cine participă la dezbateri
Dezbaterile locale/regionale vor fi inițiate de una sau mai multe organizații neguvernamentale de tineret aplicante din localitatea/regiunea respectivă, ca urmare a unui parteneriat între acestea.
Participanii la dezbateri sunt reprezentanți ai tuturor actorilor interesați de problematica tineret: autorități publice locale, ONGT, tineri neorganizați, cadre didactice, cadre universitare, reprezentanți ai grupurilor informale de tineri etc.

Cum folosim rezultatele
Rezultatele dezbaterilor vor fi folosite atât la nivel local și regional, dar și la nivel național și european. Astfel, acestea vor constitui în primul rând recomandările din partea României pentru următorul ciclu de consultări la nivel european, consultări în urma cărora va fi îmbunătățit cadrul normativ pentru tineret. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât, în perioada respectivă, se decide viitorul programelor pentru tineret la nivel european (precum Tineret în Acțiune) pentru perioada 2014-2020.
La nivel național, rezultatele consultărilor vor fi folosite de către CTR în demersurile sale de îmbunătățire a cadrului normativ național pentru tineret, respectiv de către ANST ca principala instituție publică abilitată în domeniu.
La nivel local și regional, rezultatele pot fi folosite de către organizațiile neguvernamentale în fundamentarea acțiunilor desfășurate și dezvoltarea de noi activități, pornind de la nevoile reale identificate. Totodată, pot fi folosite în demersurile de advocacy în raport cu instituțiile publice locale și pentru a contribui la dezvoltarea politicilor publice pentru tineret.

Cum se pot implica organizațiile neguvernamentale de tineret
CTR invită organizațiile neguvernamentalede nivel local/regional să se alăture, în calitate de Parteneri, demersului de consultare a tinerilor prin:
-inițierea la nivel local/regional a unei dezbateri pe temele mai sus menționate;
-dezvoltarea, alături de CTR, a conținutului și metodologiei pentru dezbatere;
-asigurarea suportului logistic pentru desfășurarea dezbaterii: identificarea unei locații adecvate, invitarea reprezentanților instituțiilor publice locale și alți actori interesați, inclusiv tineri și alte ONGT, promovarea evenimentului și diseminarea rezultatelor;
-identificarea/selectarea unui tânăr voluntar în calitate de moderator al dezbaterii, interesat de problematica discutată;
-realizarea unui scurt raport în urma evenimentului care să conțină concluziile dezbaterii și recomandările tinerilor din localitatea/regiunea respectivă.

CTR sprijină prin ... 
-recunoaștere oficială și folosirea rezultatelor în urma dezbaterilor, atât la nivel național, dar și european, în cadrul Conferințelor pentru Tineret;
-oferirea de suport informațional și expertiză în dezvoltarea conținutului și a metodologiei, în toate etapele evenimentului, atât pentru organizatori, dar și pentru moderator.
-promovarea și susținerea parteneriatului și a activității la nivel național, pe canalele on line, în rândul organizațiilor membre și în cadrul Grupului Național de Lucru.

Calendar:
24/11/2011 - 15/12/2011 : apel deschis pentru ONGT de nivel local/regional;
19/12/2011 - 31/01/2012 : desfășurarea dezbaterilor (pregătire, implementare, evaluare) și centralizarea rezultatelor;
Pe măsură ce își vor manifesta interesul de a se implica în organizarea dezbaterilor, ONGT locale/regionale vor fi contactate de CTR pentru încheierea parteneriatului și începerea pregătirilor.

Alte aspecte importante
- Datele exacte ale dezbaterilor vor fi stabilite împreună cu Partenerii.
- CTR își propune să susțină cât mai multe dezbateri locale/regionale. Acestea se vor desfășura în localitățile de proveniență ale organizațiilor aplicante. CTR încurajează dezbaterile și în localitățile/regiunile cu un grad mai scăzut de implicare a tinerilor în viața comunității, cu scopul de a stimula participarea acestora.

- Dezbaterile pot fi inițiate de una sau mai multe ONGT, de un ONGT și o instituție publică și/sau de un ONGT și un grup informal de tineri, în baza unui acord de parteneriat între aceștia.
- CTR încurajează parteneriatele ONGT – instituții publice locale/regionale și posibilitatea ca aceste dezbateri să fie inclusiv susținute financiar de către autoritățile locale/regionale, în baza Legii 350/2006 – Legea Tinerilor (Art. 28.)
- CTR va încheia parteneriate de comun agreate cu fiecare dintre organizațiile partenere la nivel local/regional;

Documentele necesare aplicării sunt

- scrisoare de asumare din partea reprezentantului legal, semnată și ștampilată în original; 
- scurtă descriere a organizației aplicante; 
- datele de contact ale persoanei responsabile. 

Termenul limită pentru trimiterea acestora este data de 15 decembrie 2011 la adresa de email : office@ctr.ro. 
Ca si in precedentele articole pe care vi le-am prezentat spre informare, urez multa bafta, aplicantilor. De asemenea, mult succes in acest proiect, reprezentatntilor romani si echipei care lucreaza la acest proiect, coordonata de catre Corina Pirvulescu - Sef Departament Proiecte si Programe CTR.

luni, 12 decembrie 2011

Ce este Autismul ? Care sunt bloggerii vranceni ?




Orice persoana care vrea sa cunoasca activitatea bloggerilor vranceni, are posibilitatea sa citeasca blogurile celor care facem parte din Blogosfera Vrancea.Ca sa putem vorbi despre cine sau ce suntem, pe langa activitatea zilnica de blogger, trebuie sa prezentam si sa ii convingem pe cei cu care interactionam (cititori, advertiseri, etc) asupra unui aspect la care eu tin foarte mult. Un blogger e o persoana careia ii pasa, ia atitudine si doreste sa atraga atentia cand ceva nu merge bine in societate. Asa vad eu lucrurile, incerc si sper sa reusesc sa tin cont in evolutia viitoare a mea si a acestui blog ..



Sa va explic, cum au decurs lucrurile ..  Duminica dimineata am facut o donatie copiilor autisti de la Centrul "Praslea si Harap Alb" Focsani. Apoi, la un Blogmeet in Irish Pub, am analizat ce am facut bine si ce avem de imbunatatit in actiunile noastre viitoare. Tudor Bezea ne-a prezentat un eveniment major pentru online-ul din Romania - Social Media Camp la care a participat recent.

Pentru actiunea umanitara de Duminica dimineata si Blogmeet-ul ce i-a urmat, ambele aduse la cunostinta colegilor mei bloggeri pe grupul ce l-am creat pe Facebook, nu am facut (nici de aceasta data) invitatii nominale. Ma repet, este bine ca orice blogger vrancean sa cunoasca, sa invete sa inteleaga un principiu la care majoritatea am subscris : daca esti blogger, vrei sa te dezvolti, te consideri parte din blogosfera si faci parte din grupul nostru de pe Facebook - Blogosfera Vrancea - nu (ave)ai cum sa nu stii despre aceste Blogmeet-uri (intalniri ale bloggerilor) ori despre un asa proiect sensibil precum cel al nostru !



Prin urmare, m-am alaturat si eu colegilor bloggeri vranceni care am raspuns de indata apelului :  Cristian Florea , Vali Crintea , Madalin Blidaru si Gabi Micu , contribuind material, emotional si organizatoric la reusita actiunii. Actiunea aceasta pe care am desfasurat-o, nu e prima sau ultima. Mai avem multe de imbunatatit, in a ne coordona ca grup pentru reusita acestor proiecte de suflet (actiuni umanitare in sprjinul unor copii cu dizabilitati, dereglari comportamentale, etc) pentru a ne reusi mai bine.




Insa, pentru cititorii care doresc sa stie de ce suntem noi mandrii dupa gestul nostru de Duminica dimineata, aflati ca a fost un proiect gandit si pus in practica in mai putin de o saptamana, la demersul colegilor mei Stanica Bostanaru, Adi Mangu si Costel Mustatea - prezenti si ei la intalnire.Am avut resurse putine si nici nu am marsat puternic pe sensibilizarea unor agenti economici de la care am fi putut obtine sume considerabile. Am vrut sa vedem, ce inseamna sa faci ceva, atunci cand cineva are nevoie si e musai sa te misti repede. Nu am vrut sa fie de Craciun cand, destui alti oameni buni si frumosi la suflet, vor merge cu daruri pentru acesti micuti.


Din cate am inteles din discutia purtata cu doamna Mihaela Chirita - directoarea centrului "Praslea si Harap Alb"- problema fundamentala nu este aceea a dezvoltarii intelectuale ori a succesului educational, ci a dezvoltarii emotionale si a contactelor celor 25 de copilasi autisti cu cei din jur, din societate.Pentru aceasta este necesara stimularea si incurajarea in orice mod a intregului potential si a personalitatii copilului. Si, credeti-ma, oamenii acestia fac eforturi fantastice, invaluindu-i pe micuti cu caldura, atentie, afectiune, acordandu-le cele mai bune conditii de hrana, caldura, igiena.

Prin urmare, am fost surprinsi placut, de lipsa "mirosului de spital", spre lauda celor care au grija de copilasii autisti din Centrul Praslea si Harap Alb (aflat in incinta Scolii Elena Doamna) de pe Strada Cuza Voda nr. 52 Trebuie sa stiti, faptul ca  aceste 2 case-modul au fost construite de fundatia SERA si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea. Copilasii autisti sunt ajutati si gazduiti pana la implinirea varstei de 18 ani dupa care merg in centrul pentru adulti situat in comuna Cotesti (Vrancea). Acolo, in principiu, sunt tinuti si ingrijiti pe toata durata vietii lor.




Am inteles cu totii, faptul ca autismul este o boala neurologica, cu care te nasti, nu devii. Este precum schizofrenia - mai devreme sau mai tarziu se declanseaza, nu ai cum sa-i schimbi destinul. Autismul nu se vindeca desi, este adevarat, simptomele se pot diminua, IQ-ul poate creste si gradul de independenta de asemenea in cursul a multi ani de terapie, munca sustinuta si implicare totala. Autismul nu dispare, ba chiar reprezinta substanta identitatii lui, autismul este modul lui de a gandi si de a interactiona. 



Noi, cei din Blogosfera Vrancea, am mers la ei, i-am cunoscut, am facut poze, ne-am jucat si i-am privit in timp ce desenau personaje din povesti. Apoi, le-am oferit : pachetele cu dulciuri, sucuri, jucarii, medicamente, cutii de ceaiuri naturale, plus produse ce tin de cosmetica si igiena personala cat si a locului unde sunt internati.O infima parte din cat i-ati putea si ajuta voi cei care cititi aceste randuri, fie aveti parghii, posibilitati sau stiti alte persoane care i-ar putea vizita si ajuta. Ceva important : odata ajunsi acolo, sa fiti pregatiti sa traiti o experienta unica pe care, oricat as incerca eu aici sa v-o prezint, tot nu imi gasesc cele mai potrivite cuvinte care sa traduca starea avuta ieri.


Dupa experienta avuta Duminica dimineata, pot spune ca acesti copilasi autisti vor reusi sa se integreze in societate noastra ca persoane adulte nu neaparat tinand cont (in mod special) de inteligenta si aptitudinile lor. Cat, mai ales, luand in calcul toleranta noastra si capacitatea de a-i ajuta sa-si foloseasca fixatiile si stereotipiile inerente bolii de care sufera, intr-un mod creator. Ma gandesc la orice activitate in urma careia acesti micuti sa isi dea seama de propria lor valoare si, asfel, sa devina utili societatii actuale. Una destul de cruda, nemiloasa, grabita si, nu stiu, cata rabdare poate avea cu acesti copilasi nevinovati .. 



PS : acum, sper ca (v)-am raspuns la intrebarile din titlu : Ce este Autismul ? Care sunt bloggeri vranceni ? Cu acest prilej, am raspuns si la o alta potentiala intrebare - C(ar)e sau C(in)e este Blogosfera Vrancea ? Per-a-contrario, raspundem si la o alta intrebare justa : cum actioneaza un blogger ? Observa si semnaleaza, ia atitudine, se implica si ajuta in masura in care poate genera o reactie in societate. Apoi, prezinta problema mai departe pentru ca cei indreptatiti, abilitati sau mai potenti dpdv financiar sa intervina si sa rezolve o anumita problema din viata cetatii.

Puterea exemplului, gesturi simple si afectiune oferita fara mari sacrificii care bucura cateva sufletele chinuite de soarta, nepasare, indiferenta, semeni, societatea actuala.



Va multumesc, in mod special, celor care ati gasit cateva argumente in articolul meu care sa va convinga in a repeta gestul din suflet facut de bloggerii vranceni la o scara mult mai mare. Picatura noastra, cu picatura voastra, poate umple un pahar al unor nevoi pentru acesti copilasi autisti. Actiunea desfasurata de Blogosfera Vrancea a fost mediatizata multumita lui Gabi Sava in Ziarul de Vrancea.



vineri, 9 decembrie 2011

WEEKend LINK : Legea cainilor comunitari, Mihai Morar acuzat de plagiat, lista lui Mircea Popescu cu bloguri inutile !

LINK 1 : Legea câinilor comunitari – cum votaţi ?
Vlad Pietreanu ne informeaza ca aceasta lege asteapta semnatura presedintelui Basescu si, stiind pozitia lui Traian Basescu fata de cainii fără stapan, exprimata pe vremea cand era primarul Capitalei, sunt indoieli ca ar refuza promulgarea ei.
Legea nu prevede eutanasierea automata a cainilor din adaposturi. Legea impune comunitatii sa decida ce se va intampla cu animalele – vor fi mentinute in adaposturi, returnate in teritoriu, eutanasiate sau o combinatie a acestora.

LINK 2 : Mihai Morar e actionat in judecata pentru plagiat de colegul blogger de la DailyCotcodac.RO
In data de 27 octombrie 2011, in cadrul emisiunii "Rai, da’ buni", realizatorul Mihai Morar a prezentat un top al numelor amuzante din Romania, pretinzand ca a fost intocmit de el insusi, cu ajutorul unui "prieten recenzor, care a făcut vreo 2 cartiere la recensamant". Pe parcursul emisiunii s-a mentionat in mai multe randuri ca este vorba de "un top facut de Mihai Morar".

LINK 3Despre Mircea Popescu si ce nu ar mai dori sa vada pe post de bloguri
Cel care detine Trilema (un blog de referinta in online-ul mioritic) ne prezinta o lista detaliata cu bloguri care intra, in zilele noastre, intr-o desuitudine. Daca nu vi se pare prea pretentios termenul :)
Aceasta lista contine : Bloguri de gadget-uri , Bloguri de nemultumiti , Bloguri de sentimente , Bloguri de sfaturi , Bloguri de vandut chestii. Aflati, la linkul recomandat, toate motivele si argumentatia celui dinsus mentionat.

joi, 8 decembrie 2011

RomaniiSuntDestepti.RO


Recent, Piticu a demarat o campanie interesanta prin care ne propunem sa schimbam trendul de cautare in motorul Google a informatiilor despre romani.
Este o campanie prin care trebuie sa vorbim despre lucruile frumoase care definesc Romania.
Acest lucru, n-ar fi ceva dificil, daca ne-am asuma ca o misiune pe termen lung, nu doar ceva conjunctural, legat de Ziua Nationala a Romaniei.


Asa cum a fost mediatizata, campania despre care va fac io azi referire, indeosebi pe un anumit post tv, recte Realitatea TV.

In plus, campania este asociata cu un produs pentru care se face imagine, publicitate si, nu e de dorit, sa amestecam un demers laudabil cu Ciocolata ROM. Prin urmare, in ciuda unor mici chestiute care sunt inca discutabile, eu subscriu si va invit sa accesati : "Romanii sunt Destepti" ;) 

Sa vedeti, ce tara faina ne tragem, daca participam si schimbam perceptia strainilor, in motorul de cautare Google. Nu mai raman de schimbat, mari lucruri, doara cateva : cainii vagabonzi si gunoaiele care impodobesc peisagiul mioritic al Romanicai, mitocania unor romani si mentalitatile retrograde, ipocrizia si demagogia unei mari parti din clasa politica, etc ..

Ma opresc, nu ca nu ar mai fii exemple mai exemplificatoare (ca sa ma inteleaga si Traian Igas) ! Ce parere aveti, despre aceasta campanie ? 


poza este d'acilea.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Und7tNOt9qM]

UPDATE : 
Faptul ca ROM este o marca profund romaneasca ne obliga sa luam atitudine atunci cand vedem ca Romania este victima unor prejudecati grave. Si de aceea ne-am hotarat sa ne asumam o cauza care ne face onoare: aceea de a lupta pentru imaginea romanilor. Imaginea romanilor pe internet, imaginea romanilor despre ei insisi, imaginea romanilor in afara tarii.
Campania „Romanii sunt destepti” continua demersul lansat prin campania „Noul ROM” din toamna anului trecut, si anume retrezirea la viata a mandriei nationale”, spune Gabriela Munteanu, marketing manager Kandia Dulce.


Site-ul campaniei are si o sectiune care isi propune sa adune cat mai multi romani valorosi, oameni care nu sunt nici gainari, nici hoti, nici prosti.
"Auzim prea des stiri despre imaginea proasta a romanilor in strainatate. Din cauza numarului lor, aceste stiri au ajuns aproape sa nu ne mai mire. Ele doar genereaza un sentiment neplacut de indignare combinata cu frustrarea ca nu poti face nimic sa schimbi asta”, sustine Catalin Dobre, group creative director McCann Erickson.
Campania ”Romanii sunt destepti” isi propune sa transforme ceea ce parea inca o veste proasta intr-o cauza in jurul careia sa se uneasca toti romanii.

miercuri, 7 decembrie 2011

Consiliul Tineretului din Romana - Program Tineret in Actiune 2014-2020


 
Consiliul Tineretului din România lansează apelul pentru crearea Grupului de Lucru privind susținerea demersurilor pentru continuitatea Programului Tineret în Acțiune în perioada : 2014–2020. 


Context european și național
Comisia Europeană a comunicat în data de 23 noiembrie 2011 propunerea sa privind viitorul Programului european care susține educația, formarea, tineretul și sportul sub denumirea „Erasmus for all : The EU Programme for Education, Training, Youth and Sport” (2014–2020). În acest context, problematica mai sus amintită a primit o susținere financiară de 15.2 mld. Euro în plus pentru această perioadă, conform propunerii financiare multianuale a CE pentru perioada 2014–2020, comunicată în iunie 2011.
Deși investiția în tineri ocupă un rol cheie în tratatele și strategiile europene, susținerea organizațiilor de și pentru tineret și a lucrului cu și pentru tineri nu este menționată ca o prioritate distinctă, respectiv fără a avea alocată o linie sau un program independent de finanțare.

Programul Tineret în Acțiune al Comisiei Europene (2007–2013) special destinat activității de tineret, lucrătorilor de tineret și tinerilor neorganizați a avut un aport semnificativ în atingerea obiectivelor stabilite în domeniul tineretului la nivel european și s-a dovedit, în majoritatea statelor europene, inclusiv România, complementar politicilor și programelor pentru tineret existente la nivel național. 

Astfel, în urma evaluării parțiale la nivel european a eficienței implementării Programului, se poate concluziona faptul că Programul a avut o contribuție majoră în sfere precum: dezvoltarea personală și profesională a tinerilor beneficiari, învățarea interculturală în rândul tinerilor, profesionalizarea lucrului pentru tineri (youth work), respectiv și în cadrul organizațiilor de și pentru tineret.
În România, Programul a contribuit semnificativ la dezvoltarea și susținerea activităților pentru tineri, a organizațiilor de și pentru tineret și a lucrului profesionist pentru tineri, fiind singura linie de finanțare constantă la nivel național care oferă organizațiilor de/pentru tineret posibilitatea de a desfășura activități în mod sustenabil și eficient, având costuri de cofinanțare minime și prefinanțare care permite desfășurarea activității cu un minim de riscuri.

Comunicarea Comisiei Europene bazează viitorul Program „Erasmus for all” 2014–2020 pe trei acțiuni principale : Mobilitatea în învățământ, Cooperare pentru inovare și bune practici și Reforma politicilor.

Acestea pun accentul în special pe educația formală superioară și mobilitatea individuală a tinerilor, fără a considera rolul și importanța organizațiilor de și pentru tineret ca principali actori atât la nivelul politicilor pentru tineret, dar și a procesului de învățare și dezvoltare a tinerilor. 
Fără a avea un angajament explicit pentru problematica de tineret, aceasta va rămâne în afara politicilor publice care vizează tinerii iar riscurile pentru scăderea standardelor de calitate în ce privește munca de tineret sunt tot mai mari.

Grupul de Lucru pentru continuitatea Programului Tineret în Acțiune 2014-2020 : În acest context, Consiliul Tineretului din România lansează apelul pentru formarea unui Grup de Lucru care să susțină în perioada următoare (2012–2013) demersurile pentru continuitatea Programului Tineret în Acțiune 2014–2020. Obiective:
· Crearea unui Grup de Lucru format din persoane cu expertiză relevantă în organizarea și susținerea campaniilor de advocacy în vederea realizării și desfășurării demersurilor de susținere, pe lângă toți actorii relevanți, a continutății Programului TiA în perioada 2014–2020;
· Mobilizarea segmentului de tineret al societății civile și a persoanelor direct interesate de problematica tineret pentru a asigura sustenabilitatea finanțării activității de tineret și a lucrului pentru tineret în perioada următoare;
· Introducerea pe agenda publică la nivel național a problemei finanțării și susținerii activităților pentru tineret și a muncii pentru tineret, în acord cu prioritățile asumate de România în calitate de Stat Membru UE, dar și la nivel național prin Programul de Guvernare.

Principalele activități în cadrul Grupului de Lucru:
· Dezvoltarea și susținerea campaniilor de lobby și advocacy la nivel național și european, pe lângă instituțiile publice abilitate în domeniu, membrii români ai Parlamentului European, organizații neguvernamentale de și pentru tineret, presă etc.;
· Dezvoltarea de acțiuni care să aducă în dezbatere publică problematica finanțării sustenabile a activității de tineret în România, și în special prin Programul Tineret în Acțiune (ex: mese rotunde, dezbateri publice, conferințe, seminarii etc.)
· Participarea la evenimente și activități cu scopul de a susține continuitatea unei linii de finanțare distincte la nivel european pentru problematica de tineret;
· Alte activități stabilite de comun acord în cadrul Gruoului de Lucru.

Cine poate face parte din Grupul Național de Lucru:

· Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de și pentru tineret din România cu experiență pe problematica de tineret și politici publice care vizează tinerii;
· Reprezentanți ai instituțiilor publice cu abilități pe problematica de tineret;
· Orice persoană direct interesată de problematica discutată și care are experiență relevantă în domeniul campaniilor de advocacy.

Alte aspecte importante:
· Consiliul Tineretului din România va asigura coordonarea Grupului și va pune la dispoziție spațiul desfășurării întâlnirilor, precum și alte resurse logistice, în limita posibilităților;
· Grupul va fi format din 5–7 persoane cu expertiză în problematica pentru tineret;
· Grupul se va întâlni în medie o dată pe săptămână, în funcție de volumul de lucru, iar disponibilitatea persoanelor de a participa la întâniri este un aspect important în selectarea acestora;
· Costurile de transport, cazare și masă pentru persoanele din afara Bucureștiului nu pot fi suportate de către CTR.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV-ul în format Europass și o Scrisoare de susținere la adresa office@ctr.ro până la data de 15 decembrie 2011 cu mențiunea „Aplicație Grup de Lucru-tineret”.

marți, 6 decembrie 2011

Dinamo - Steaua : 1-3 ! "Forza Steaua" si "Gigi, pleaca din Ghencea" !



Dincolo de victoria clara din meciul de aseara, am apreciat ceva rar in fotbalul romanesc la acesti jucatori mediocrii (cu mici exceptii) : atitudinea din jocul Stelei .. 

Dupa foarte mult timp, am vazut, ca atunci cand o echipa conduce cu 2-1, nu e musai sa se retraga in aparare sa conserve un avantaj infim. 

Aceasta intareste acea butada care circula in fotbal, conforma careia - "cea mai buna aparere este atacul". Nu suna rau, e demna de "Arta Razboiului" a lui Sun Tzu :)

Ilie STAN a dovedit ca este un antrenor providential - de fiecare data cand cand a avut nevoie de victorii, in meciurile importante, a dat dovada de inspiratie si, a reusit sa castige. A se vedea si meciul cu Maccabi Tel Aviv Maccabi Haifa (mereu le incurc) cand, desi condusa, Steaua a reusit sa revina si sa castige cu 4-2 !

Steaua poate sa joace mai bine, antrenorul trebuie sa aibe continuitate si stabilitate, nu amenintat cu demiterea la fiecare declaratie a oierului miliardar din Pipera. Prezenta nefasta in fotbal a acestui insalubru personaj supramediatizat - George Becali - este o rusine care satisface (trebuie sa recunoastem) "pretentiile" unei categorii semnificative dintre romanii mediocrii in educatie si asteptari de la fotbal.

Circul mediatic ce-l intretine la paritate cu televiziunile avide de imagine si reporterii care pun intrebari tampe, este dovada clara ca fotbalul romanesc e o interfata perfecta a politicii, aratandu-ne mediocritatea, lipsa de caracter a actorilor si neputinta de a face performanta.

In incheiere, sa nu uit : "Gigi, pleaca din Ghencea". Semnat, un fost mandru suporter stelist care aseara a gustat din paharul victoriilor contra celor de la Dinamo cu moderatie ! Forza Steaua !

luni, 5 decembrie 2011

Petre TUTEA : 1902-1991 - 20 de ani, fara cel mai mare roman !


Pe 3 decembrie 2011 au fost comemorati 20 de ani de cand cel mai mare roman (pentru mine) a intrat in armata Domnului dupa ce a fost apostolul Lui printre romani. Obisnuiesc, sa reamintesc, in online si offline, despre acest roman care nu e luat azi drept punct de reper, nu e lecturat precum Coelho si nu vinde precum Cartarescu. Recent, pe Youtube a aparut un film care prezinta o mare parte din interviul luat de Vartan Arachelian marelui filosof crestin in 1990. Episodul intitulat "Cuvantul care zideste" este din ce in ce mai apreciat astazi, la 20 ani de la moartea lui Tutea, de catre romani. Astfel, se pastreaza traditia romaneasca conform careia : trebuie sa mori, ca sa ti se ridice statuie, cartile sa aibe cautare si romanii sa perceapa cat a patimit omul acesta pentru poporul roman.



PS : inca ceva foarte important, pentru cei din politica care se pretind, in mod demagogic, a fii "de dreapta" si omit (constient sau nu), sa se raporteze la adevaratele simboluri ale dreptei :



"Marele roman Petre Tutea s-a stins din viata lucid, in ziua de 03 Decembrie 1991, intr-o rezerva a spitalului "Cristiana" din Bucuresti pe când era intervievat de un grup de reporteri.

Intrebat: "Ce inseamna un om de dreapta?", cateva clipe inainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a raspuns simplu :


"– Roman absolut, asta inseamna !"

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Ce este FeedBurner ?



Azi dimineata, am observat, faptul ca Feedburner ne priveaza, pe cei care ii folosim serviciile, de statistica celor care s-au abonat la site-urile ori blog-urile noastre. E un criteriu pe care il urmaresc cu atentie si, orice om activ in online, da o importanta acestui instrument prin care se poate tine evidenta subscriberilor.


Incercand sa ma documentez, din cate am citit in lecturile de pe blogurile de specialitate salvate in Google Reader, aceasta disfunctionalitate va persista cel putin si maine.Pe aceasta cale, multumesc celor aproximativ 100 de cititori fideli pe care ii am constant de cativa ani - abonati prin intermediul acestui instrument - Feedburner, la articolele de pe acest blog.





UPDATE - azi dimineata (duminica) Feedburner si-a revenit, dupa ce Google a dat porunca de la stapanire, sa purceada supusii la a-l reabilita cu o potiune magica a carei formula nu o vom afla niciodata :) 


joi, 1 decembrie 2011

Romania Reala !


Motto : Doamne ! Ce vom fi facut 1000 de ani ?! Toata viata noastra de un secol incoace nu este decat procesul prin care am ajuns sa ne dam seama ca nu am facut nimic ! Emil Cioran : Schimbarea la fata a Romaniei. 

Romania, este si va fi, o tara ce nu va conta in lume, atat timp cat nu-si va depasi statutul de tara mediocra in ambitia si idealurile ei prezente si viitoare. Nu vorbim,despre trecut si semnificatia zilei de 1 Decembrie 1918, cand era o alta situatie si idealurile romanilor din acele provincii, au fost convergente catre un scop comun. Datoram recunostinta acelora care au depus eforturi pentru reintregirea teritoriala, la unire, modernizarea statului si a institutiilor sale, pentru ceea ce este azi Romania.

In decursul timpului si, din ce in ce mai frecvent astazi, Romania apare ca o tara defensiva si auto-suficienta, ceea ce l-a determinat pe "piscul literaturii" (vorba acelui cliseu penibil) sa spuna ca "noi, romanii, ne-am aparat saracia, nevoile si neamul". Ne-am "remarcat" prin faptul ca ne otraveam fantanile si parjoleam pamanturile apoi, ne refugiam in munti si codrii de unde, dimpreuna cu natura (alti aliati n-am putut avea), atacam miseleste dusmanul, in locul unei lupte drepte.

Plateam tribut sultanului sa nu ne atace si, cand termenul trecea iar noi ne puneam pe adus ofranda lui Bachus, dedicandu-i recolta de struguri proaspat culeasa, ne trezeam atacati de armata  turca care era "cata frunza si iarba". Maiestruoasa zugravire, a acelor lupte, din partea letopisetilor, scribilor si cronicarilor vremii. Ce sa mai, eram o armata de plaesi ori panduri condusi de Bruce Lee sau Chuck Norris :) 

Ne-am aliat cu armata germana si-am terminat razboiul intorcand armele contra lor, alaturi de "Stalin si poporul rus" care, vorba cantecului, "libertate ne-au adus". Si jumatate de veac de comunism, bonus pentru fidelitatea in retea, din partea Moscovei. Dupa care, ne-am biciuit si intemnitat romani adevarati, care au devenit martiri ai rezistentei anti-comuniste, intrati intr-un anonimat nefiresc si-o uitare tipic romaneasca. Ce mai reprezinta azi, pentru unii dintre noi, Petre Tutea, Nicolae Steinhard, Ion Diaconescu, Ionel Bratianu, Corneliu Coposu, etc.


Ne-am trezit, dupa un somn al ratiunii care a produs monstrii ce ne-au subjugat demnitatea, spiritul si actiunea, in mijlocul unor evenimente care au culminat in 1989 cu ceva la care visam dar n-am indraznit sa contribuim. Cred, din ce in ce mai mult, ca am trait o Revolutie la care am fost precum niste meseni poftiti la dans si bautura, fara sa stim care este pretul si cine comanda muzica. Borna si cumpana ce a reprezentat-o anul 1989 cu toate acele evenimente, este una evidenta, fireasca, pentru mersul actual al Romaniei. Ne-am trezit in postura unui atlet buimac si anchilozat (trezit, dintr-un somn indelung, pe un culoar defavorabil) si, cand a trebuit sa predam stafeta, am scapat-o frecvent.


Orice roman normal, nu ar trebui sa isi fluiere astazi Presedintele, sa vocifereze peste momentul in care se intoneaza imnul national, sa lipseasca de la viata cetatii, retragandu-se intr-un spatiu personal in care nu-l mai intereseaza ce se intampla dincolo de lumea lui. Din pacate, astazi, tot mai multi romani, confunda institutia Presedintelui cu cel care ocupa vremelnic, pozitia de Presedinte al Romaniei, de la Palatul Cotroceni. E drept, de prea mult timp, fara demnitate si rezultate intru bunastarea poporului dar, cu indeosebita si grabnica aplecare, catre cei din jurul sau. Nici mie, nu-mi place actualul imn national "Desteapta-te, Romane", pentru simpul motiv ca nu-mi trezeste sentimentul national, patriotic, romanismul .. Bla-bla si alte clisee penibile. Ma consider un roman moderat, atent si cumpatat la astfel de evenimente. 


E drept, as fi putut avea o alta abordare, in aceasta zi semnificativa pentru istoria poporului roman. Din aceea, cu floricele si culori vii expresive, cu indemnuri des intalnite la statusurile de pe retelele de socializare. Care incep, de buna seama, cu "haideti, macar astazi" .. sa fim mai buni, sa fim romani, sa ne iubim tara, sa ne .. ! De buna seama, as fi putut iesi astazi, in piata publica a orasului in care domiciliez si sa particip la  festivitatile organizate de autoritatile administratiei publice locale si judetene. Am ales, in schimb, sa scriu aceste randuri, intr-o dimineata de 01 Decembrie 2011, ca un roman constient, responsabil care alege sa ia atitudine in orice alta zi din an, nu doar astazi.


Vreau, ca o carte pe care o recomand si-o consider un fel de "biblie a romanului" - "Schimbarea la fata a Romaniei" scrisa de Emil Cioran (un roman pe care-l consider punct de reper), sa fie mai des intalnita printre lecturile multora dintre tinerii romani, elevi ori studenti. Mno, Coelho apare mult mai tentant desi, nu am inteles pana acum, de ce ?!


Vreau, sa vad, mai mult respect pentru institutiile statului roman si sa nu mai confundam politicianul, directorul, etc cu functia sau demnitatea publica pe care o ocupa vremelnic. Sa vad, romani luand atitudine si participand la viata cetatii ori la vot, atunci cand nu sunt multumiti de cei care ne conduc, de faptele si actiunea lor cand ne afecteaza interesele.


Inchei acest articol prin care v-am propus sa vorbim cu sinceritate despre "Romania Reala", asa cum o vedem multi dintre noi si cum am vrea sa o transformam. Stiu, astfel de articole, nu atrag atentia multora dintre colegii mei bloggeri, este foarte posibil sa nu am un feedback multumitor. Dar, cred, ca trebuia sa am acest articol astazi, chiar daca a trebuit sa anulez participarea la un eveniment public la care mi-am propus initial sa ajung.La Multi Ani, Romania, oriunde te-ai afla ! Nu cred, ca sunt un roman mandru - probabil unul constient !



Vreau sa stiu daca demersul meu e corect ori deplasat ! Daca mai sunt romani ce gandesc la fel, ori au alte puncte de vedere. Fiecare dintre noi, suntem o parte din "Romania Reala". Prin urmare, as fi interesat, de vocea fiecarui roman, in aceasta zi importanta. Ce semnificatie are 01 Decembrie 1918 - pentru cei care traim astazi in "Romania Reala" ?