luni, 23 septembrie 2013

Vanatoare de tortionari, calai si turnatori !

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si istoricul Marius Oprea au scos la lumina cel mai dureros capitol din istoria poporului roman ! Din pacate, traim in tara care a asistat, acum cativa ani, la condamnarea comunismului in Parlament de un presedinte care nu s-a preocupat veodata de aceste cazuri .. Basescu si Visinescu sunt piesele unui mecanism dintr-un sistem morbid, criminal si opresiv in care au activat ! Motiv pentru care Base nu are dosar de colaborare cu Securitatea, iar Visinescu incaseaza o pensie cat cuantumul salariului a 3 medici care salveaza vietile oamenilor ..


Un paradox trist si tipic romanesc care ne arata distanta uriasa fata de tarile civilizate care si-au dezvaluit calaii : public si rapid. Visinescu nu e singurul tortionar mediatizat aflat in viata. In 2009, Curtea Suprema a descis urmarirea penala a lui Misu Dulgheru - Sef in Directia 5 de Ancheta a Securitatii - organul represiv al regimului comunist !


Recent, un alt caz mult mai dur e adus in atentia opiniei publice, cel al fostului comandant al Coloniei de Munca (Inchisoarea) Periprava - Ion Ficior. El este acuzat de genocid prin cele 103 crime fata de care se presupune ca a avut un rol important. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICC-MER) - prin directorul executiv Andrei Muraru, a cerut inceperea urmaririi penale fata de Ion Ficior.


Vorba lui Fitz din serialul britanic Cracker : Care-i morala ? Acest prilej neplacut, ne face sa reflectam la un alt moment nefericit inregistrat de istorie si la o atitudine ostila (observata prin clisee, prejudecati si teorii ale conspiratiei) fata de poporul evreu ! Nu ma refer la supradimensionarea existentei mesianice a acestora ! Este cunoscut faptul ca organizatiile evreilor din intreaga lume cauta, de zeci de ani, criminalii de razboi, din randul nazistilor. Ceea ce e firesc, just si absolut necesar pentru evrei care considera aceatsa o datorie cel putin morala fata de acea opresiune numita in termenii istorici Holocaust.


Pastrand proportiile, ceva similar incepe sa se petreaca si cu poporul roman, prin cazurile prezentate in ultima perioada. Aceste demersuri incurajatoare ale IICC-MER au un caracter reparatoriu fata de memoria celor disparuti in temnitele comuniste. Ori fata de acei putini anti-comunisti care au mai ramas in viata si au scapat de acolo.


Revenind, la tortionarii nostri : unii comunisti cu creierul spalat si mintea odihnita la sesiunile lungi de la Congresele PCR, vor spune ca suntem prea duri cu amaratii astia de pensionari, majoritatea trecuti de 80 de ani ! O noua dovada, ca unii romani sunt cretini, nu doar crestini ! In fapt, nu se ia nimeni de ei, de vreme ce legea penala, dupa cunostintele mele de drept penal, nu retroactiveaza. Acesti banuiti tortionari, au prezumtia de nevinovatie ..


Vanatoarea de tortionari presupune un proces moral, firesc si absolut necesar, conform caruia acestia vor fii judecati  (cel mai probabil) potrivit legilor din perioada comunista (v-am zis, legea penala nu este retroactiva) ! Incadrarea juridica, daca zic eu bine, va fii la omor deosebit de grav - ceea ce, nu se prescrie vreodata, din fericire ! Legiuitorul, a instituit aceste prevederi, ramane de vazut, cat de repede se vor misca institutiile abilitate !


Acelor dintre romani care inca mai considera ca "se traia bine" pe vremea comunismului si a lui Nicolae Ceausescu, le doresc cele mai negre cosmaruri ! Sa simta, macar 1% din chinurile la care au fost supusi cei care au pierit in iadului de la Sighet, Ramnic si alte temnite represive ale acelui regim de trista amintire ..


PS : acest articol este dedicat memoriei fratelui bunicii mele, Dasu Stavar zis "grecul" care facea comert in pravalia familiei de pe Strada Mare din Focsani a familiei, alaturi de strabunicul meu Dasu Nicolae ! A fost acuzat de colaborare cu armata britanica si de actiuni ostile regimului comunist ! Era cunoscut si apreciat in randul breslei patiserilor si covrigarilor din micutul targ al Focsaniului din acei ani. Insa, unul dintre ei, a fost fortat sa declare ca Dasu Grecu' pregatea aruncarea in aer a unui pod si o miscare de rezistenta.


A fost inchis, batut si a iesit dupa veo 6-7 ani, daca retin eu bine. Si-a intalnit atat turnatorul cat si calaul pe care, dupa spusele bunicii mele, a reusit sa ii priveasca in ochi. Ei nu au reusit, murind la putina vreme dupa aceasta intalnire absolut necesara pentru reabilitarea onoarei lui Dasu Grecul. Desi nu mai auzea bine, dupa bataile din temnita, si-a reluat meseria dupa 1990. A deschis prima patiserie si covrigarie dupa Revolutie in Focsani, alaturi de bunicii mei. A murit acum cativa ani .. Reabilitat !

3 comentarii:

  1. Simona Bran vorbea despre consecintele la care sunt expusi tortionarii din penitenciarele comuniste. Nu mica mi-a fost mirarea sa constat cu stupoare faptul ca guvernantii nostri au reusit sa dea o lege care in proportie destul de mare, ii va face scapati pe acesti criminali. Din pacate, obiectiv vorbind, diminuarea sau anularea pensiilor va fi cel mai milos lucru ce se poate intampla monstrilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Marian : cred ca acesti guvernanti au procedat astefl pentru a nu se alatura solidar cu statul roman din perioada comunista. caz in care, actualii diriguitori ai statului roman, ori statul ca entitate prin institutiile sale ar fi trebuit sa ii despagubeasca considerabil pe fostii dizidenti si victime ale regimului comunist.
    am si o intrebare / provocare pt tine : crezi ca diminuarea pensiei poate sa fie atacata de acesti tortionari, pe considerentul ca acestia "isi faceau datoria / treaba" fata de fostul regim comunist ? sunt curios de un raspuns ! multam fain pentru vizita ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Marian : cred ca acesti guvernanti au procedat astfel pentru a nu se alatura solidar cu statul roman din perioada comunista. caz in care, actualii diriguitori ai statului roman, ori statul ca entitate prin institutiile sale ar fi trebuit sa ii despagubeasca considerabil pe fostii dizidenti si victime ale regimului comunist.
    am si o intrebare / provocare pt tine : crezi ca diminuarea pensiei poate sa fie atacata de acesti tortionari, pe considerentul ca acestia "isi faceau datoria / treaba" fata de fostul regim comunist ? sunt curios de un raspuns ! multam fain pentru vizita ;)

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)