sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Istoria zilei de 28 ianuarie 1990




Prietenul din Blogosfera Vrancea - Adi Mangu - intretine fain un grup pe care l-am creat in cadrul platformei Facebook - Focsani. Apropos : daca doriti sa va alaturati, accesati linkul anterior si veti fi admisi indata ! 
Acolo, Adi posteaza o istorie a zilei respective cu date semnificative, spre aducerea aminte a noastra a celor de azi. Iata, ce putem vedea in trecutul acestei zile de 28 ianuarie :

2012 - Ziua internationala a mobilizarii impotriva razboiului nuclear, proclamata de Consiliului Mondial al Pacii, sarbatorita din 1966
1992 - A decedat Ion Vlad, sculptor francez de origine romana
1990 - In Romania, la Bucuresti, are loc o demonstratie a simpatizantilor PNTCD si PNL, impotriva transformarii FSN, in partid politic
1986 - Are loc explozia navetei spatiale americane Challenger
1955 - S-a nascut Nicolas Sarkozy, politician francez, presedintele Frantei din 2007
1949 - Infiintarea Consiliului International al Muzicii
1943 - S-a nascut Florina Cercel, actrita romanca de teatru si film
1880 - S-a nascut Camil Ressu, pictor si membru al Academiei Romane
1865 - Intemeierea Societatatii culturale "Ateneul Roman"
1813 - Jane Austen publica "Mandrie si prejudecata"
1725 - A decedat Petru cel Mare, tar al Rusiei

Intrebarea ar fii, ce considerati ca va reprezinta din toate aceste momente importante ? Alegeti, 1-2 dintre ele, pe care le-ati evidentia ?

Eu, am mai scris despre ecranizarea cartii deosebite care este "Mandrie si Prejudecata" - in filmul in care favorita mea Keira Knightley are o interpretare pe masura talentului ei binecunoscut.
Prin urmare, ma voi referi la cealalta pe care am subliniat-o : Pe 28 ianuarie 1990 - In Romania, la Bucuresti, are loc o demonstratie  a simpatizantilor PNTCD si PNL, impotriva transformarii FSN, in partid politic .. Pe scurt, vorbim despre ceea e azi avem in PSD (via FDSN si PSDR) si PDL (via FSN si PD) continuatoarele FSN care a castigat alegerile din 1990.
Drept urmare - diversiunea organizata in 13-15 iunie 1990 in Piata Universitatii de acea putere a aratat ca in sediile acestor 2 partide traditionale au fost gasite droguri , valuta etc ! "Multumim", minerilor care nu au fost opriti de catre Traian Basescu - subsecretar de stat in Ministerul Transporturilor ! Forta bruta si minte ingusta care a servit acelui regim al FSN care conducea tara in 1990 !

Iata de ce, acel protest legitim al PNT si PNL din 1990 afecteaza azi modul cum arata clasa politica, neavand partide total curate. Amintesc si de celebra cerinta a revolutionarilor - "Punctul 8 de la Timisoara" care ar fi dus la imposibilitatea vechii nomenclaturi si comunistilor cu functii sa mai poata candida in functii si demnitati publice dupa 1990. Oare, cum arata azi, politica din Romania ? Apropos : ce presedinte ati fi ales azi, dintre cei din 1990 : Iliescu - Ion Ratiu - Campeanu ? Eu, l-as fi votat pe Ion Ratiu !

Moral, what's the moral (vorba lui Fizt, din serialul britanic Cracker) : alegeti-va cu grija, reprezentantii, sa nu (mai) regretati cand va uitati in urma ! Un prin sfat, nu mai alegeti raul cel mic ! Nu mai votati contra cuiva (cum multi gandesc azi) ! 

Daca nu va convine Basescu, sa stiti ca nu e atat de oportun si constructiv sa continuati a va exprima nemultumirea fata de actualul presedinte al unora dintre romani, daca nu veniti cu alternative viabile ! 
Peste noapte, nu vom "confectiona" un partid politic nou, asa cum ni-l dorim ! Din pacate .. Si, nici nu va aparea acel partid - "Alba ca Zapada" - gandit in "laboratoarele" de la Cotroceni de catre fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)