luni, 16 ianuarie 2012

Internet si Fundrising in campaniile electorale !




Colegul meu din Blogosfera Vrancea, Tudor, are un foarte interesant si util articol astazi. El ne vorbeste, pe blogul sau, despre faptul ca Internetul nu asteapta politicienii.
Mi-aș dori ca lista cu testele la care vor fi supusi candidatii la urmatoarele alegeri politice, sa contina si unul despre internet. Merge si un test grila. Ai adresa de email ? Ai blog ? Cate adrese de email ai in mailist ? Pe ce retele de socializare ai cont ? Ce este un browser ?

Daca Tudor abordeaza un aspect ce-l intereseaza in mod deosebit - Ce este internetul - eu voi incerca sa subliniez cateva idei din perspectiva unui alt aspect aflat intr-o faza incipienta in marketingul politic din Romania.

Intr-adevar, a contat foarte mult internetul in ultima campanie din SUA : Obama vs McCain. Dar, un alt aspect, care a contat si este abia la începuturi in Romania, este fundraising-ul : aspect ce i-a permis staff-ul sau, sa colecteze sume uriase, sa implice oamenii si sa-si finanteze campania. pentru ca, in SUA, bani de la buget, pentru campanii electorale, n-ai sa vezi, in veci.

In ambele privinte, vorbim insa despre 2 zone care difera fata de ce prevede legea electorala, normele din Constitutie si viziunea legiuitorului despre cum ar trebui sa decurga un scrutin, fie el local, parlamentar, ori prezidential. 

In Romania, vorbim si despre cetateni / alegatori, care la sunt santajabili cu 1 kg de zahar si ulei, ori o suma de bani livrata in ziua alegerilor. Iata de ce, mai avem mult, pana departe ;)

Voi, ce politicieni cunoasteti care se implica pe internet in retele de socializare, site-uri sau bloguri, ori care au apelat la fundrising ?

2 comentarii:

  1. 1. Din punctul meu de vedere, exista un prag peste care nu poti fi eficient fara o adresa de email. Din pacate, multi politicieni romani sunt sub acest prag.2. Cunosc cativa politicieni care dispun de o identitate online. Cu parere de rau, putini dintre ei scriu personal cu sinceritate. Cel mai mult content apartine celor din linia secunda, triat cu foarte mare atentie. Orice spun este folosit de catre contracandidati in timpul campaniei electorale.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1 un politician nu are nevoie neaparat de o adresa de mail, mai ales daca este investit cu un mandat si poate fi gasit la un sediu in filiala, prin programare la secretara, in vederea unei intalniri. dar, mailul poate fii o dovada de mai mare deschidere catre cei care l-au ales.2. Mie imi plac si, chiar am salvat in Reader, blogurile lui Cristian Preda (PDL), Adrian Nastase (PSD) ori de al PNL - Varujan Vosganian si Alina Gorghiu ! Cei mentionati anterior, este clar ca isi scriu singuri articolele. Dar, este clar, ca alti politicieni cu deschidere catreonline, folosesc 2-3 persoane pentru a le scrie articolele.

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)