luni, 13 iulie 2009

Cine este Principele Radu !

Via Roxana Iordache, am intrat in posesia dialogului avut de Principele Radu cu Ion Cristoiu, ieri la Antena 3, la emisunea "Zig-Zag" ! Neputand urmari emisiunea in direct, am stat pana pe la 04 dimineasta, cand a fost data-n reluare!

Sincer, mi-a placut, cum s-a prezentat Principele, devoaland o multime de chestii interesante. Precum : de ce este atat de populara Regina Silvia a Suediei, cum isi fierbe Regina Angliei apa de la ceai singura, intalnirea recenta avuta cu Juan Carlos-Regele Spaniei si sfaturile primite, explicatia data unor lucruri care trebuiesc facute intr-un anume fel (mis-en-place-ul de la fiece masa de la Casa Regala, mergand pana la a recunoaste ca se enerveaza cand lucrurile nu ies asa cum ar trebui, sau rostul Gardei de la Palatul Buckingham si dc are loc acel ritual) ! Apoi, ne-a prezentat cum a fost el crescut in familie. Mai intai, de catre bunicii de la Barlad apoi, de la 7 ani, de parintii din Iasi ; si, educatia primita ce l-a ajutat sa se acomodeze cu rigorile, ritualurile si pretentiile Casei Regale a Romaniei !

Dar, ce mi-a retinut atentia, a fost urmatorul dialog, din finalul interviului :
I.Cristoiu: "Spuneţi-mi un lucru bun despre Traian Băsescu !
Principele: Cel mai redutabil om politic pe care l-a avut România în ultimii 20 de ani...
I.Cristoiu: Şi decât Ion Iliescu ?
Principele: Da, pentru că e un om care provoacă frica...
I.Cristoiu: Ce are specific ?
Principele: Setea de putere. Plăcerea ei...
I.Cristoiu: Îi place puterea ?
Principele: Nu, lupta pentru putere. E o mare plăcere, aşa cum vă place să fumaţi. Omul poate înceta să iubească, dar nu va înceta să-i fie foame şi sete. La Cotroceni trebuie să fie un om de stat, să acţioneze statal, nu politic, să respire statalitate. Adenauer nu era un monarh, dar respira statalitate. Marea dramă a statului român e că-l are în frunte pe cel mai talentat om politic. Succesul lui e insuccesul statului român. N-ar trebui să fie acolo, ar trebui să fie în altă parte".

Interviul integral, il gasiti AICI ! Observatie : emisiunea are 115 minute, in prima ei parte este invitat Adrian Cioroianu, iar pe Principele Radu il are ca invitat incepand de la minutul '64 !
Merita sa urmariti emisiunea, omu' vorbeste misto si, oarecum utopic, putem vedea (din pacate) in Principele Radu, un candidat dezirabil, prezidentiabil, cu sanse minime (sa recunoastem), din cauza lipsei unei "masinarii de partid" care sa duca greul unei campanii in tara ! Dar, pe viitor, cine stie...
Personal, imi doresc o Monarhie Parlamentara sau, eventual, o Republica Parlamentara ! Dar, in actualele conditii socio-politice din Romania, este ceva ce, nici macar nu este inteles ce presupune, dara-mi-te sa mai aibe aderenta populara si dezbatere publica...
PS : nu uitati de "poll-ul" (SONDAJUL) din dreapta-sus unde, il puteti vota, pe Principele Radu, in cazul in care considerati ca se apropie de modelul de Presedinte dorit sau, daca e cazul, sa avem un altfel de Presedinte - un Presedinte "al tuturor Romanilor" !

2 comentarii:

  1. La inceput mi-a placut Principele Radu, insa intre timp a devenit liniar, plictisitor. Acelasi discurs, aceiasi abordare, nici o rupere de ritm. Imi pare rau pentru el, credeam ca va face o figura frumoasa. Aseara la Cristoiu, din pacate, n-am rezistat sa-l vad mai mult de cinci minute, m-a luat somnul.

    RăspundețiȘtergere
  2. de acord, e monoton !dar, aseara a devoalat niste lucruri interesante despre familia regala ori alte case regale europene !chiar si asa, nu ma mai astept la prea multe de la alti candidati, incat imi place de Principele Radu cum se prezinta si mi-as dori un astfel de candidat ! independenta sa de politic (dincolo de faptul ca a lucrat cu mai toate guvernele posibile, in folosul tarii) e o garantie a faptului ca vom avea un presedinte mai obiectiv, deloc partinic, care sa nu-si subordoneze serviciile, structurile si justitia, in folosul personal si-al grupurilor de presiune din jurul sau (nu de interese, cum fals abereaza Basescu) !stiu ca in curand o sa apara intoxicari cum ca s-ar retrage Principele in folosul unuia dintre cei 3 candidati ! ar fi o mare greseala din partea Principelui Radu, acest fapt !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)