miercuri, 10 iunie 2009

KRAFTWERK in ROMANIA !

O noua trupa foarte tare, cu state vechi in musica buna de afara, va sosi in Romania. I-am descoperit mai recent, acum vreo 5 ani, ascultandu-l pe favoritul meu Jean Michel JARRE, ce are cam acelasi stil cu nemtii de la Kraftwerk. Oricum, o chestie ii apropie pe nemtii de la Kraftwerk si pe francezul JM JARRE - au pus bazele musicii electronice si au influentat extrem de mult musica actuala, inclusiv modernele si indragitele stiluri Trance, Progressive, Minimal. Plus concertele grandioase ale amandurora, cu sunete, lumini, lasere si proiectii de personaje ce se misca in ritmul musicii pe scena.

Kraftwerk vor concerta vinerea aceasta (maine), pe 12 iunie, la Sala Palatului din capitala. Acesta este primul concert sustinut de Kraftwerk in Romania dupa aproape 40 de ani cariera, iar fanii se vor convinge ca a meritat asteptarea: trupa le-a pregatit o experienta multimedia senzationala, amplificata de peste 50.000 de wati de sunet si lumini.

Concertul Kraftwerk de vineri va fi unul dintre putinele spectacole de sala in care se vor folosi efecte quadrofonice, in acest scop urmand a fi instalate boxe si subwoofere chiar si in spatele publicului! Pentru proiectarea imaginilor holografice, echipa Kraftwerk va aduce la Bucuresti si ecranul de 64 de metri patrati cu care trupa si-a obisnuit deja fanii. Desi productia tehnica este impresionanta, echipa trupei nu petrece mai mult de 2-3 ore inaintea unui concert pentru a definitiva toate detaliile, mult mai putin decat o trupa rock! Kraftwerk se numara printre pionierii conceptului de “events architecture” fiind printre primii artisti care au studiat si dezvoltat fiecare detaliu al unui show live, de la lumini si sunete la dinamism si prezenta scenica. De altfel, Ralf Hutter a studiat arhitectura pentru o perioada scruta de timp, fiind convins ca desfasurarea unui spectacol live are legaturi stranse cu acest domeniu.

Vazut ca un adevarat grup avangarda la vremea aparitiei lor pe scena internationala, Kraftwerk a adus o majora contributie la dezvoltarea muzicii electronice, devenind principalul punct de referinta pentru numeroase tinere trupe ce le-au urmat. Ceea ce Kraftwerk a creat la inceput - un sound revolutionar combinat cu sectiuni ritmice si melodii sintetizate, toate aranjate in general intr-un stil clasic acompaniat de versuri simple - a devenit mai tarziu cunoscut ca synthpop, electro, techno, house si IDM (muzica dance inteligenta), trupa generand astfel un impact masiv aproape asupra tuturor genurilor muzicii populare moderne.

Florian Schneider si Ralf Hutter au pus bazele Kraftwerk in 1970, urmand ca mai tarziu celor doi sa li se alature Wolfgang Flur si Karl Bartos. Componenta trupei a mai suferit schimbari de-a lungul timpului, in formula actuala fiind Ralf Hutter (voce, clape, sintetizatoare, producator, "lider de trupa"), Fritz Hilpert, din 1987, (percutii, sintetizatoare, inginer de sunet), Henning Schmitz, din 1992 (sunetele de bass, sintetizatoare, clape inalte) si Stefan Pfaffe, din 2008, (operator video).

Timp de aproape 40 de ani, Kraftwerk a fost constant in atentia fanilor, piese precum „Tour de France”, „The Robots”, „Radioactivity”, „Neon Lights”, „Autobahn” sau „The Model” fiind considerate veritabile imnuri ale muzicii electronice. Lansand de-a lungul carierei 12 albume de studio, trei materiale live, peste 10 compilatii, 25 de single-uri si o videografie de aproape 20 de titluri, Kraftwerk este astazi vazut ca o adevarata legenda a muzicii electronice, fiind considerat cel mai influent grup al tuturor timpurilor, dupa Beatles!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=wY63c_y_gok]

Alaturi de concertul Kraftwerk, vom mai avea o premiera in Romania: 3D DISCO party, o experienta muzicala inedita care va oferi spectatorilor sansa nu doar sa asculte, ci sa si „vada” muzica prin intermediul unor ochelari speciali, intr-un uimitor spectacol tridimensional.

Biletele pentru concertul Kraftwerk costa 100, 150, 220, 300 sau 500 lei, in functie de pozitia in sala, si pot fi gasite in reteaua magazinelor Diverta, urmand ca in seara spectacolului acestea sa poata fi achizitionate si de la casa de bilete a Salii Palatului, in limita disponibilitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)