luni, 1 iunie 2009

Crin ANTONESCU - "roacherul liberal" !

Am intrat azi pe unul dintre blogurile ce le citesc frecvent apartinand lui Nenea Lars, la care a comentat Mihai Voicu, apoi am incercat si eu o opinie. O sa incerc sa dezvolt un raspuns, neavand pretentia ca ii pot oferi o explicatie. Mai degraba, cateva pareri, pe marginea articolului de azi. Am fost intrebat: "ce legătură are președintele partidului liberal cu conservatorii și tradiționaliștii?" Lars, cred ca am intra in discutii lungi (la intrebarea adresata) ! Pe scurt, raspunsul ar trebui sa fie acesta : "nici o legatura" !

Dar, ne-am putea intreba, cum arata votantul liberal sau cum ar trebui sa arate ? Deocamdata, pentru PNL, e inceputul unui drum de re-cucerire a electoratului traditional, de iesire din rural, catre urban. In ideea de a obtine (la proximele alegeri) cateva mandate in plus la Consiliile Locale si sa aibe mai multi Primari in orase, municipii si municipii resedinta de judet. Asta ar conta, avand in vedere ca nr de mandate in cadrul Consiliilor Judetene is date de voturile aduse din rural, nu din urban, in cazul PNL. Recunosc asta !


In legatura cu intrabarea ta (justificata, de altfel) : "...Ala e discurs de roacher liberal? Sau nu mai e roacher? Sau nu mai e liberal? Ce fel de public incearca el sa prinda cu asa ceva? " ...


Putem spune ca, un "rocker" este un tip "rebel" si, in esenta, este mai apropiat de doctrina liberala, decat de oricare altele. Dar, la fel, nu putem generaliza ; cel putin eu nu obisnuiesc. Aici, da - poate aparea, drept o contradictie, cunoscand ca, in intimitatea sa, Crin este un fan al musicii rock ! Asa cum detaliaza si Mihai Voicu si, cum mai stim si noi ! Deci, e justificata, indoiala ta, vizavi de dicursul lui Crin si, poate chiar sinceritatea opiniilor exprimate, in replica data Elenei Basescu !


Pe de alta parte, analizand afirmatia lui Crin, ce ar viza (mai degraba) un electorat conservator si traditionalist (cum am afirmat eu), nu putem evita subiectul verticalitatii partidelor politice din spatiul public mioritic ! La fel, usurinta cu care azi partidele se departeaza de doctrina (PDL de la socialisti la populari)sau de electoratul fidel-traditional (PNL, in fosta guvernare). Unii au platit, pentru asta (PNL) ; altii, vom vedea (PDL) ! Dar, electoratul din urban, ce se vrea re-cucerit de catre PNL (educat, cultivat, studii superioare, interesat de viata cetatii si cititor de ziare) este conservator si traditionalist, intr-o masura destul de mare.


Nu stiu daca am raspuns la intrebarea de mai sus dar, cred ca nici Crin (sau consilierii sai) nu au gandit mesaje cu tinta catre un anumit tip de electarat. Deocamdata, se pozitioneaza anti-Basescu si, nu face rau ! Avand in vedere ca, pana acum, alegerile au fost castigate pe vot negativ asa cum am dezvoltat intr-un articol recent ! Crin vrea sa fie perceput ca o alternativa la Basescu si, inoculeaza (frecvent, in discursurile lui) ideea ca, "schimbarea lui Basescu cu Geoana nu aduce nimic nou" ! De altfel, e bine ca marcheaza pe aceasta idee. Crin, mai are de lucrat (dupa umila mea parere) la mesaje, mai ales ca, (banuiesc) e interesat de voturile ns/nr-istilor, ori non-votantilor, din frecventele sondaje de opinie ! Acolo e un bazin imens, de dezamagiti (circa 60% din cei cu drept de vot) iar, macar 10-20%, pot fi convinsi. In fine...Crin, macar a speculat momentul, in timp ce Geoana, abia a reusit sa dea un raspuns firav (la afirmatiile nechibzuite ale pupilei matelotului) ; conteaza si asta. Crin cu Geoana se dueleaza, deocamdata, desi nu o arata, iar mesajele il vizeaza pe Basescu !


M
-am saturat de "deontologii portocalii de ocazie" (vezi Doamne), care-l critica pe Crin ca se ia de Helenne de Basesco, in loc sa il vizeze doar pe "presedintele gimparagiu" ! Eu zic asa, din moment ce si-a asumat prezenta in viata publica si politica, sa-si asume si rezultatele "inSUCCESELOR lingvistice", aceasta "pepushe mica si sexoasa de Dorobanti & Bamboo" ! Basca, faptul ca "electoratul roman este oricum misogin" asa ca nu poate pierde nimic (dpdv politic) nici un candidat ce speculeaza ineptiile "fetei lu' tata" !


Poate afirmatia de mai sus e "dura" dar, e verificata, si-n cercetari de piata si-n ce obervam cu totii, din perceptiile noastre. Ma mira prezenta, unui numar considerabil de doamne, in primele 4 pozitii (eligibile) ale PNL, la aceste euro-parlamentare ! Unii ar putea vorbi chiar de o excesiva mediatizare si promovare a acelor doamne desi, competenta si rezultatele danselor, sunt mult peste ce ofera alti candidati (mai mult sau mai putin elegibili). Unde mai pui ca, dupa parerea mea, "femeile nu voteaza femei, in politica". S-a vazut cu Lia Roberts si alte exemple, mai putin mediatizate.


5 comentarii:

  1. cum e sa te legi de baseasca folosind pluralul serviciuri ? de la crin pentru limba romana: multa... sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema copchilei de Dorobanti cu fitze de Bamboo este ca persista in greseli. La fel, nu-si asuma declaratiile facute, ragandindu-se asupra lor : a spus sa ar fi de acord cu legalizarea drogurilor, iar peste cateva ore, a revenit asupra declaratiei facute zicandu-ne, vezi Doamne, doar daca UE ne-ar impune asta. Ca si cum UE (alta greseala) poate impune asa ceva, fara existenta, in prealabil, a unui referenduum, care sa fie validat (in improbabila situatie de "acord" al poporului) de catre fiecare Parlament National. Asta e procedura, nu "impunerea" de la UE, fiecarui stat membru, nu m-am referit doar la Romania.Cum a spui ca sunt legale in SUA drogurile, chiar si cele usoare, cate rad curcile ? Cum sa abereze si sa n-aibe habar de mecanismul institutional al UE, unde vrea sa lucreze in beneficiul poporului roman, in speta in forul legislativ (Parlamentul European) cand ea e "tuta" rau de tot ?Cum sa spuna ca "...in Olanda si alte tari din Europa drogurile is permise" ! Fals, sunt interzise si acolo, numai in situatii extreme se permit, cu avizul medicului, pt unele tratamente insa, dupa o prealabila ancheta sociala. Am ajuns sa ne comparam cu Olanda ? Sau, poate, mai degraba, a cedat insistentelor cercului ei "amici care fuck liniute" (nu cu motoare, ci cu "iarba") ?Drogurile sunt legale in Olanda, la fel cum sunt si-n Bamboo, unde merge Elena Basescu, cu "prietenii ei" (cu Hrebe jr, Cocos jr, si alti bajeti care alimenteaza Lamborghini sau Bugatti Veyron cat are leafa un bugetar pe 5 ani). E normal sa faca "lobby" pt ei, sa intre in legalitate !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat il priveste pe Crin, asta e, a fost criticat ca oricare politician pt o greseala gramaticala. E normal, dar a trecut, poate vrei sa revezi, mai degraba discursurile din Parlament, memorabile.Acuma nu uita sa o bagi pe aia cu absentele din Parlament, de parca ar conta cantitatea prezentelor parlamentarilor nostrii si nu calitatea luarilor de pozitie. Stii ce, dupa ce ca exista un chiul pe capete acolo, am pretentia sa existe prezente putine dar pline de continut. Dac poti spune despre Crin ca este un "anonim" atunci n-avem ce discuta. Hai sa ii vedem si pe cei care nu au luari de pozitie, nu au demersuri si initiative, nu iau cuvantul si trec 4 ani doar pt salariu si pensia de dupa. In acest context, accept o mica eroare gramaticala, care nu e frecventa, in schimbul luarilor de pozitie calitative si discursurilor ce starnesc aplauze si-n randul adversarilor politici, ale lui Crin. Sa fie si pt Crin invatare de minte, ca oricine poate face greseli, chiar si el sau oricare alt parlamentar cu vechime si care stapaneste bine limba romana si n-o faulteaza constant precum Elena Basescu.Daca ai pretentia ca poti compara pe cei 2, inseamna ca ne-am tampit de-a binelea. Copchila asta, abia a angajat-o tac'su la LUXTEN in timp ce era Primar al Capitalei, si ia leafa din bani publici (ca doar cu statul lucreaza Luxtenul, avand contracte cu primariile).DECI in CONCLUZIE : iti dau un pont, draga DANNI !!!Analizeaza atent emisiunea lui Victor Ciutacu, in care a fost invitata Elena Basescu ! Dar foarte atent si, poate faci un denunt, in baza faptului ca Elena Basescu a confirnat imixtiunea tatlui ei Traian Basescu , in calitate de Primar al Capitalei, in vederea angajarii ei la firma LUXTEN ! In timp ce era Primar, sa ne intelegem!Baseasca a zis cu gurita ei, e drept, fara minte si, intrand in jocul lui Victor Ciutacu, destul de usor ! Asta, daca e sa ne referim la chestiuni semnificative. Hia sa lasam deoparte micile "rautacisme" legate de un plural si sa vedem ca ea habar nu are de lesgislatia din SUA, la care face referire in privinta drogurilor ! La fel, vrea in PE si n-a discutat nimic legat de institutiile UE in acea emisiune, care s ane priveasca. Dar, per ansamblu, are o buna campanie electorala, un bun slogan si va primi cele 10 voturi de la membrii PDL, asa cum au fost date instructiunile din PDL. A recunoscut ca se va intoarce, deci demerusl ei de independent, nu tine, decat la gasca ei si vreo 2-3 baieti de cartier frustrati si de un IQ apropiat de D.A.E. ("dobanda anuala efectiva") a oricarei banci din Romania.Salut si te mai astept, DANNI !

    RăspundețiȘtergere
  4. salut patrick! nu vorbim de prezenta in parlament ca acolo specialista e madam cap de lista, Nicolai: iti trimiti nepoata sa voteze in locul tau :Din alta ordine de idei, eu m-as astepta ca PNL si EBA sa fie in ligi diferite. la nivelul unui partid cu pretentiile pnl, nu e normal ca dusmanul tau politic sa fie o "pipita"! cu cat o injosesti pe ea mai mult, cu atat atacurile par a fi mai disproportionate. un partid cu pretentii "teoretice" sa castige alegerile ar trebui sa se comporte ca atare nu sa stea la 6-6 cu orice candidat punctual.ps: nu sunt fan eba, nu sunt fanul nimanui, ba dimpotriva chiar caut pe cineva sa pot vota si apoi sa nu imi fie rusine. din pacate, inca nu am gasit :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, Danni !sunt sigur ca iti aduci aminte ca nu a fost o generalizare in discursul lui Crin, dar, prin ricoseu, s-a referit si la cele 2 Elene din politica mioritica, evident. Problema este ca ele s-au simtit vizate si, cazand in capcana, au reactionat !Danni...inca o chestiune la care sa reflectam, cu totii : daca PSD nu o critica pe EBa, de ce sa nu profite PNL, avand in spate, o "audienta" (confirmata de sondaje) de circa 75% (ostila Basestilor) care aproba acest gest si, doar 25% care sunt fideli "modelului Basescu" din politica (Traian, Ioana, Elena) ? Bine, stim cu totii ca, cu cat ia mai multe voturi Elena Basescu, cu atatea mandate scade PDL la aceste euro-parlamentare ! Ce nu inteleg eu si, probabil, f multi, este urnatorul aspect : desi PDL, Basescu si Felix Tataru stiu ca vor pierde circa 2-3 mandate, prin voturile PDL directionate catre EBa...de ce au aprobat acest lucru ? Ce castig pe termen lung au sesizat, pt ca un esec al PDL (f previzibil) la aceste euro-parlamentare, dublat de pierderea alegerilor de catre Traian Basescu, pratic, duce PDL de azi, unde era PD de acum 5 ani, la un real si normal 10-15 %. Si, in mod normal, pentru repararea unei greseli, inapoi la Socialistii Europeni. Danni, te inteleg perfect, nu vrei sa te (mai) arzi votand gresit ! Dar, nu ai cum sa stii asta si, deocamdata, este bine ca intentionezi sa mergi la vot. Plus ca te informezi, analizezi si nu cum iti spune altcineva, contra a ceva !Te mai astept cu opiniile tale si dupa alegeri sa vedem daca am ales cm buna optiune, ok ?Bafta !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)