LINK 1 : Recentele discutii din coalitia de guvernare PDL-UDMR-UNPR & minoritatile nationale, pe marginea sistemului de vot pentru 2012, se indreapta catre un compromis. Astfel, la insistentele Presedintelui Basescu, via PDL, se doreste un sistem mixt care imbina votul uninominal si majoritar cu o forma de compensare proportionala.
Am gasit un articol bine scris, argumentat si cu detalii despre aceasta modificare care va produce destule nemultumiri celor din USL. Opozitie care va avea multe surprize neplacute, de genul acesteia despre care va invit sa lecturati. Singura sansa, ar fi ca cei din UDMR sa refuze a se alatura la votul final iar proiectul legii sa nu treaca in Parlament.
Cei de "La Coltul Strazii", care-l citeaza pe Cristian Andrei, ne prezinta in acest link detalii foarte interesante si utile, ale sistemului de vot ce ar putea fi implementat la alegerile locale si generale din 2012.
Astfel, "Alegerea parlamentarilor se va face, anul viitor, uninominal, într-un tur, fiind vorba despre 300 de aleşi, din care 200 de câştigători ai colegiilor, iar restul de 100 dintre cei învinşi, locurile urmând să fie distribuite în funcţie de procentele obţinute de partide".
Din ce inteleg eu, acesti 200 de invingatori din colegii vor avea mandatul asigurat, eliminandu-se situatia in care un castigator sa nu isi valideze mandatul in detrimentul unuia de pe locul 2 sau 3, cum s-a intamplat in 2008. Parlamentar va deveni, cel care castiga colegiul, indiferent daca va obtine 30%, 50% sau 90% din voturile valabil exprimate.
LINK 2 : Cristian China Birta a demerat de ceva vreme, un proiect tare fain, intitulat Blogal Initiative. Pana acum, a lansat mai multe provocari interesante, precum campania "Refinantare de la BCR".
De curand, Chinezu ne-a lansat o noua provocare si un concurs despre cum sa devenim Bloggeri Europeni. Avand in vedere ca bloggeri romani trebuie sa se faca cunoscuti, Reprezentanta Comisiei Europene (RCE) in Romania a decis ca e vremea ca europenismul nostru sa fie scos la iveala.
Perioada de desfasurare: 15 septembrie-20 noiembrie 2011. ”Reporter European” e un concurs organizat anual de RCE, care vizeaza inscrierea in competitie a materialelor ce dezbat temele europene.
Temele de concurs din acest an sunt : voluntariatul (2011 e Anul European al Voluntariatului) si reforma politicii agricole comune. Sunt 2 posibilitati de incadrare a materialelor inscrise in concurs : campanii sau materiale individuale.
Premiile sunt : un echipament IT in valoare de maximum 450 de euro si o vizita de 5 zile, la institutiile europene sau in statele membre ce detin presedintia Consiliului UE. Costurile vizitei (transport, diurna si cazare) vor fi acoperite de Reprezentanta CE.
LINK 3 : una dintre mandrele din grupul Blogosfera Vrancea de pe Facebook - Camelia Coviltir - a scris un articol tare fain despre spiritul de unirist (despre care v-am mai amintit si eu pe blog).
Articolul este scris pe blogul oficial al Colegiului National "UNIREA" Focsani - "Nod in Papura" - intitulat dupa numele revistei oficiale a CNU. Iata, un pasaj din aceasta postare de la Link 3 :
"...CNU a transformat atâtea fiinţe în oameni de prestigiu, încât aceştia nu pot rezista departe, recunoştinţa se impregnează în piele, respectul devine haina pe care o îmbracă involuntar înainte de a păşi în materialul rutinier . Şi din acest motiv, spiritele nu vor înceta să existe în liceu.
Spiritele din cadrul liceului sunt spiritele oamenilor cărora le este dor, sunt fragmente de suflete pt care CNU a însemnat un drum iniţiatic la capătul căruia succesul se revela timid, dar fezabil.
În zorii zilei, clădirea pare adormită, însă e un focar de reverie, spiritele se perindă prin fiecare ungher încercând să retrăiască emoţiile de odinioară. Se hrănesc cu amintirea fericirii trecute, revăd imaginea proprie reflectată în geamul uşilor de pe timpul în care păşeau pentru prima oară în liceu, din timpul în care entuziasmul primei reuşite notabile era incredibil de viabil, din timpul în care decăderile morale se risipeau la auzul încurajărilor calde".
In final, traditionala urare de la sfarsitul saptamanii : sa aveti un weekend placut, cu zambete si soare ;)
nu va fi nici-o schimbare
RăspundețiȘtergereMai greu sa se schimbe ceva.
RăspundețiȘtergere@ Informer :Crezi ca sistemul propus cu doar 300 parlamentari va fi mai bun decat cu acesta care contine cira 470 parlamentari ? Ma refer, in privinta faptului ca alesii nostrii sa tina mai bine legatura cu electoratul (cei care ii votam) si sa fie mai eficienti in forul legislativ ?Renunta sa te gandesti la ce bani se vor scuti cu salariile lor, este o idee gresita ! Iti dau doar cateva exemple, despre cum am scuti bani de la bugetul national : * lucrarile din bani publici date firmelor din sfera de influenta a primarilor, monistrilor, parlamentarilor* contractele paguboase la nivel national (a se vedea doar Bechtel)* fiscalizarea marfurilor care intra in tara prin vamile noastre atat de permisiveAsadar, ti-am raspuns, in privinta diferentei INFIME de bani ce am scuti-o cu salariile numarului de parlamentari care, sa zicem, nu ar mai avea mandate !Pe mine si, cred ca si pe tine, ne intereseaza (indiferent de numarul alesilor din Parlament) :* eficienta parlamentarlor* o mai buna comunicare-colaborare si interactiune mai frecventa cu cei care i-am votat, din colegiul unde au fost alesi* legi functionale care sa genereze cresterea nivelului de traiDaca gresesc, te rog frumos sa ma completezi :)Bafta, desi dupa profilul site-ului tau, nu ma astept sa intervii in discutie. Probabil, ai preferat, sa iti lasi un link catre afacerea ta cu blue-jeans ..
RăspundețiȘtergere@ Ioana :Desigur, ai putea sa completezi atat de scurta interventia, spunand mai exact la ce te referi ! Sa inteleg, ca ideea celor 300 parlamentari, ti se pare una buna / potrivita pentru Romania, dar nu o sa treaca la votul final din Parlament ?
RăspundețiȘtergere