Dupa marii romani si lideri exponentiali ai Partidului National Taranesc : Ion Ratiu si Corneliu Coposu, un al treilea se duce la cele vesnice. Ion Diaconescu lasa in urma un gol inca neumplut de actualii reprezentanti ai acestui "partid istoric".
Lideri actuali care, s-au scindat in multe fractiuni ce vor sa-si adjudece trecutul, istoria si traditia in politica romaneasca ale PNT, pretinzandu-se "urmasii lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Al. Vaida-Voievod".
Traim intr-o societate confuza aflata-n criza de identitate, solutii si viziune iar, politica romaneasca, nu are cum sa fie diferita. Lipsa reperelor, atat in randul politicienilor, cat si in zona societati civile sau al spatiului public, se simte profund.
Prin urmare, sa nu ne mire, daca simbolul lui Ion Diaconescu si viata lui crunta (17 ani in inchisorile comuniste, din cei 94 ani) va fi alterat si confundat cu numele unuia precum (pardon de expresie pentru comparatie) Dan Diaconescu. Acest "salvator national" va fi luat de reper de o categorie de populatie redusa la nivelul de subzistenta, ce sufera de un handicap in perceptia corecta a realitatilor si are nevoie de un "reper". Farseur-ul mizerabil de la OTV, se alatura altora precum Vadim Tudor sau Gigi Becali, tocmai dintr-o criza de oameni credibili, verticali, cu simt al raspunderii in viata politica a Romaniei.
La 22 decembrie 1989, 20 de supravietuitori s-au strans in casa lui Corneliu Coposu si-au redactat "Manifestul catre tara al PNT"-primul document politic al urmaşilor lui Maniu dupa 50 de ani de ilegalitate. Semnatarii erau : Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Ion Puiu, Ion Barbus, Nicolae Ionescu-Galbeni, Sergiu Macarie şi Ion Lup. Cei 7 adunau impreuna peste 100 de ani de puscarie in temnitele comuniste. Evident, Ion Diaconescu a incercat fara succes sa publice documentul, a doua zi, in Informaţia Bucurestiului.
Aceasta postare are un rost, altfel nu as fi scris cateva randuri astazi despre simbolul ce l-a reprezentat Ion Diaconescu. Pe parcursul existentei acestui blog, cititorii atenti au putut observa predilectia mea catre teme cu tenta politica.
Am amintit, in postarile mele, despre alte personalitati-simbol, ce le-am avut si ne-au parasit, nepretuite la adevarata lor valoare. Ma gandesc, la Petre TUTEA - cel mai mare roman pentru mine. Putem continua cu cel pe care mi l-as fi dorit Presedintele Romaniei in 1990 - Ion RATIU. In acel context dominat de figura "Tatucului Iliescu" si "neocomunismului cu fata umana" ce l-a instaurat in Romania. L-am avut printre noi pe "seniorul" Corneliu COPOSU, in jurul caruia s-au strans sperante si nevoi de transformare a societatii romane post-revolutionare. In proximitatea anului 1996, rolul lui a fost covarsitor in castigarea alegerilor de care Conventia Democrata din Romania.
Am trait, dupa 1990, intr-o gresita perceptie asupra unor actori politici pe care i-am supradimensionat (Iliescu, Basescu) ori minimizat (Ratiu, Coposu). Din pacate, inca mai suferim de o criza profunda de repere. Stiu, ma cam incapatanez sa folosesc acest termen la insemnatatea lui maxima. In fond, fiecare e liber sa aleaga ce doreste : in functie de pregatire, cunostinte aprofundate, perceptii corecte, argumente solide si viziuni asupra chestiunilor din Romania ..
Corneliu Coposu si Ion Diaconescu pot fi considerati "parintii" renascutului PNTCD in decembrie 1989. La ora la care in Bucuresti si in Tara se desfasurau inca confruntarile dintre revolutionari si fortele de ordine ale vechiului regim, Corneliu Coposu,Ion Diaconescu si alti membri ai elitei PNT istoric au decis readucerea PNT in arena partidelor politice care renasteau. In fapt insa - lucru mai putin cunoscut! - PNT aderase in secret la Internationala Crestin-Democrata Europeana cu mai multi ani inainte. Aceasta aderare curajoasa si nelipsita de pericolele unor posibile tradari a fost una de succes. Inca din ianuarie 1990 PNTCD devenise o forta politica importanta. In 1996 acelasi partid aflat in fruntea Conventiei Democrate si-a asumat conducerea acesteia si a dat un nou guvern. Succesele si neimplinirile guvernarii CDR nu au fost insa impartite obiectiv la sfarsitul acesteia. Succesele au fost asumate (chiar insusite!) de unele dintre partidele componente ale Conventiei iar neimplinirile au fost atribuite doar PNTCD. Astazi PNTCD cauta sa isi regaseasca forta de a reveni in constiinta electoratului. Din pacate insa, dupa cate se pare!,nu mai are nici "vectorii" puternici de odinioara si nici forta de coagulare necesara. Aceasta concluzie nu trebuie neaparat sa duca la concluzia ca PNTCD este un partid politic expiat. El este doar intr-o adormire temporara si vom vedea probabil si ziua in care Partidul va reveni pe scena politica romaneasca. Adica acolo unde ii este locul!
RăspundețiȘtergereEste corecta analiza efectuata asupra evolutiei PNT in Romania de dupa 1990 - sunt cateva argumente pertinente fata de efortul facut de cativa LIDERI cu adevarat ai PNT ! Din pacate, acest partid si-a compromis sansele de revigorare, de vreme ce isi tranzactioneaza existenta ratacind in mrejele unor lideri ai PNT actuali care isi urmaresc doar scopurile personale !Astept sa ma contraziceti, in cazul in care ma insel eu din ceea ce observ !
RăspundețiȘtergere