vineri, 29 aprilie 2011

Spaga pentru Cultura in Focsani !

Proiectul initiat de colegul meu, Bogdan Constantin, este unul usor cam pretentios, deoarece si-a propus "ecologizarea mediului social-politic pentru o decenta si onesta relationare intre guvernanti si guvernati". Tinerii Liberali din Vrancea - TNL Vrancea - isi propun, prin acest proiect indraznet, apropierea de "starea de gratie" a omului inteligent si cult, a omului capabil sa discearna intre autentic si falsitate.

Proiectul "Spaga pentru cultura" este un demers care isi ia zborul de sus in jos, de pe cerul inca innourat al politicului. Isi propune formarea unei baze “terestre” a inteligentei, adica strangerea laolalta a oamenilor dreptei masuri, din care politicul, in viitor, sa isi recruteze “cadrele” cele mai capabile si mai de buna credinta.

Prin urmare, "dam spaga" si "mituim intru cultura", "instigand la citit", incercand o subjugare a unei practici infame unui scop cat se poate de nobil - lectura, cititul. Vino Sambata (maine) 30 aprilie, in fata Teatrului Municipal "Maior Gheorghe Pastia", citeste impreuna cu noi si, te vom răsplăti baneste.

Concluzionand, am putea spune ca esenta proiectului nostru consta tocmai in acel mesaj care razbate din cele doua ziceri ale lui Constantin Noica, anume: “Somnambulismul inteligentei, nu veghea desteptaciunii, ne trebuie in viata” si “Cartile omenirii sunt constinta noastra mai buna”.

UPDATE : Explicatie (pentru cei care nu au inteles) : sa tot fie, vreo 7 ani, de cand Tineretul National Liberal incerca astfel de proiecte inimoase, indraznete, in judetul Vrancea. Ceva similar, a fost in 2006 cand am cerut unor tineri de liceu, sa scrie un eseu pe tema "Ce inseamna comunismul pentru mine"! Avand invitati, la lansare, veterani de razboi si erori ai rezistentei anticomuniste din Vrancea, profesori de istorie si cercetatori din institute nationale ! Am ramas impresionati. de calitatea lucrarilor incat, am decis, cu greu, lucrarile premiate dintre atatia tineri meritorii din Vrancea...De data aceasta, ne-am asumat anumite pareri din partea unora care probabil nu vor intelege, adevaratul scop ! Si, ne vor spune, cat de mult am gresit, punand accent pe "spaga", langa o actiune precum cea de "lectura". E drept, din actiunile de impartire a flayerelor, in randul tinerilor din Focsani, am suprins reactii de genul "misto, dar cat trebuie sa citim pentru a primi bani" ?!

Mno, ideea e sa vina lumea, chiar daca vor citi toti si ne vor face sa bagam mana adanc in buzunar, pentru a le rasplati acest gest de cultura ! Ne-ar surprinde placut, sa avem macar cativa tineri care se vor prinde in atmosfera, vor intelege demersul nostru si nu ne vor cere bani ! Probabil, pe ei ii va rasplati viata, daca vor dovedi aceeasi probitate morala si gust pentru lectura !

Ceva similar, a avut loc pe 25 aprilie in Focsani, cu proiectul "Schimb de Carti". Ori, la nivel national, cu "Orasul citeste" si "Lecturi Urbane" - proiect initiat in online de catre colegul meu blogger Adrian Ciubotaru ! Demersul TNL Vrancea, se inscrie in aceeasi actiune de revenire la citit, discutii constructive despre lectura si aplecarea catre studiu/cercetare, in randul tinerilor !


2 comentarii:

  1. Doamne ajută la cât mai multe astfel de acţiuni! Nu mă deranjează dacă orice partid ar gândi şi acţiona aşa. Măcar ar fi spre trezirea din somnambulismul cotidian. Patrick, urmăresc de ceva vreme activitatea TNL Vrancea şi tare mult mi-aş dori să văd astfel de acţiuni şi activităţi (ca ale voastre) la toate partidele, în toate judeţele. Cred că doar aşa oamenii ar putea înţelege că defapt politica nu înseamnă doar ceea ce se percepe la tv ci este un proiect pe viitor, un proiect care ar trebui să aibă rădăcini sănătoase ca să poată creşte sănătos şi face lucruri sănătoase. Felicitări.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumim frumos, Sandrina pentru aprecieri !daca va reusi, proiectul are toate sansele sa devina un Proiect National al TNL ! ceea ce ar insemna o mai mare mediatizare si constientizare a nevoii de cultura, lectura ! ma bucur, ca nu faci parte dintre cei care cred ca folosirea cuvantului "SPAGA" denatureaza buna intentie a actiunii nostre ! probabil e o modalitate mai dura de a pune accent pe ce ne-am propus !te asteptam, sperand intr-o frumoasa dimineata de sambata, maine la Teatru ;)

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)