sâmbătă, 2 aprilie 2011

HELP AUTISM !

Azi este marcata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului !
Intereseaza pe cineva, acest aspect, atat timp cat unii se scuza, cum bine spune Cristian China Birta, "Nu mă interesează dacă nu mă afectează" ?! Statisticile spun, ca sunt circa 30.000 de romani care sufera de autism... Pentru a te informa, am ales sa ma alatur si eu prietenilor mei care au abordat acest subiect sensibil. Si, cum cel mai mare semn de nepasare, pleaca de la necunoastere (multi invoca acest aspect drept o scuza), te las sa citesti mai jos, cateva lucruri care te vor pune in tema :



Autismul nu este o boala rara – la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. dr. “Alexandru Obregia” se diagnosticheaza in prezent 10-15 cazuri noi de autism, saptamanal. Autist te nasti, nu devii. Este o boala neurologica, care nu poate fi provocata de parinti, de alimentatie sau de mediul de viata. Este ca schizofrenia, mai devreme sau mai tarziu se declanseaza, nu ai cum sa-i schimbi destinul.


Si mai este ceva ce nu poti schimba: autismul nu se vindeca, este o boala pe care o va purta cu el (pentru ca afecteaza predominant sexul masculin) toata viata. Este adevarat ca simptomele se pot diminua, IQ-ul poate creste si gradul de independenta de asemenea in cursul a ani de terapie, de munca sustinuta si de implicare totala. Dar autismul nu dispare, ba chiar reprezinta substanta identitatii lui, autismul este modul lui de a gandi si de a interactiona.
“Poate nu e chiar autist, ci doar incapatanat. O sa-si dea drumul la vorba. Nu vezi ca intelege tot ce zici? Sigur o sa se trezeasca intr-o dimineata vorbind…”. Dar copilul cu autism nu se va trezi in nicio dimineata vorbind. Dimpotriva chiar, in perioadele in care nu face terapie, va pierde tot ce a invatat, informatiile sunt sterse de la o zi la alta de groaznicul burete al autismului.

Ajungi sa vorbesti singur, in fata unui perete. si totul trebuie luat de la capat. Totul, de la cum se sta pe scaun, de la ordinea in care iti imbraci hainele, la informatii despre animale, la recunoasterea culorilor, la invatarea unui instrument muzical, la matematica. Totul invatat prin imagini, la masa de lucru.Prima sarcina care le revine parintilor este sa invete sa traiasca alaturi de copilul autist, creand o atmosfera pozitiva, fara sa se desfiinteze mediul constructiv pe care o familie normala il ofera unui copil in creştere. Nu este de niciun folos ca familia sa cedeze şi sa-şi adapteze existenta la modul lui de viata. Conştienti de asta, vom putea cauta in noi insine forta necesara pentru cresterea si educarea unui copil autist.Pentru ca programul de terapie nu are loc numai in cabinet, trebuie continuat acasa, in metrou, in vizite, in parc, peste tot. Copilul va purta cu el zilnic in rucsac dosarele cu imagini, caietele si penarul. Terapia de recuperare a copilului autist devine un mod de viata, iti schimba rutina zilnica, iti schimba casa si familia, iti modeleaza si vocabularul. Nu este usor, dimpotriva – este vorba despre lupta zilnica impotriva autismului.



Este important sa-i lasam copilului cu autism sansa de autocunoastere si de autoexprimare, sa-i acordam sprijinul pentru a se realiza in domeniul in care este inzestrat. Problema esentiala nu este aceea a dezvoltarii intelectuale sau a succesului educational, ci a dezvoltarii emotionale si a contactelor cu ceilalti. Pentru aceasta este necesara stimularea si incurajarea in orice mod a intregului potential si a personalitatii copilului.

Masura in care acesti copii vor reusi sa se integreze in societate ca persoane adulte nu depinde de inteligenta, aptitudinile sau posibilitatile de comunicare, ci de toleranta noastra, de capacitatea de a-i ajuta sa-si foloseasca fixatiile, stereotipiile intr-un mod creator spre activitati manuale si arte, dandu-si seama de propria valoare si devenind astfel utili societatii.


Alaturati-va Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) in incercarea noastra de a primi acesti copii cu bratele deschise si de a-i ghida sa inteleaga lumea in care cu totii traim. In spatele autismului se afla un om unic, ca oricare dintre noi, ba poate chiar mult mai tolerant si intelegator, mult mai afectuos si sincer decat noi, cei normali.


Mno, daca ai avut rabdare sa parcurgi intreg fragmentul acesta, e un semn bun pentru mine, drept pentru care iti multumesc, cu sinceritate ! E semn, ca am reusit sa intind si eu o mana de ajutor celor care au initiat, promovat si scris despre acest aspect dureros ! O boala neurologica de care toti incercam sa ne ferim, mai ales atunci cand ne gandim la a ne intemeia o familie si la copii nostrii ce vor sa vina... Drept pentru care, mai jos, ca recomand o lista cu cativa pretenari ce s-au alaturat acestei cauze, asociatii si institutii, fundatii care sprijina, intr-o forma sau alta, autismul :

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania , Nicu Simion , Claudiu Ciobanu , Stefan Murgeanu , Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata , Help Autism , Constientizeaza Autismul , Autism Romania ,



Scrie si tu despre acest subiect sensibil, da de stire celor care au initiat aceasta cauza in online - ANCAAR si intra in randul prietenilor care sustinem cauza, inserand un banner pe al tau site/blog !


2 comentarii:

  1. AM FOST LA MARS ! M-AM GASIT CU G. MINCU SI MADALINA MOCANU !

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate stiu, Gabi Micu merge de fiecare data la acest mars ! Este laudabila aceasta initiativa ce tine de cativa ani in orasul nostru. Un merit foarte mare il are doamna Gabriela Dima, o doamna deosebita !
    Vali : poate ne gasim in acest an si la acel semi-maraton ce va avea loc prin vara. Cel la care a mers in 2013 Cristi Irimia, in jurul celor localitati de rezistenta din al doilea razboi mondial. Ce zici ? Te bagi si tu :-)

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)