luni, 5 octombrie 2009

STS si blogosfera !





Activitatea Serviciului de Telecomunicatii Speciale este organizata si coordonata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Controlul asupra activitatii institutiei se exercita de catre Parlamentul României, prin comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale celor doua Camere.

Autoritatile publice ale statului român în folosul carora functioneaza telecomunicatiile speciale sunt: Parlamentul României; Administratia Prezidentiala; Guvernul României; Institutiile care desfasoara activitati în domeniul apararii; Administratia publica centrala si locala.

Pe scurt, ca sa nu o lungim prea mult, intelegem ca :
* STS detine linii telefonice terestre si aeriene, detine benzi de comunicatii GSM, radio si prin satelit.
* STS gestioneaza comunicatiile militare, precum si cele intre institutiile de importanta deosebita.
* STS-ul functioneaza ca un ISP pentru anumite institutii militare si guvernamentale.

Mi-am adus aminte de un articol citit mai demult despre o posibila monitorizare a STS asupra blogosferei. Pe 30 Aprilie 2008, Sorin Tudor isi punea urmatoarea intrebare : "...nu cumva accesarile blogurilor de pe IP-uri STS este fireasca de vreme ce STS este providerul internet al institutiilor guvernamentale? Sau, altfel formulat: nu cumva este firesc ca armata de functionari guvernamentali sa-si lase amprentele plictiselii bugetare inclusiv pe bloguri?"

Ok, intrebarile lui Sorin Tudor de acum 1 an, erau pertinente, cat timp aceste accesari aveau loc de luni pana vineri, in timpul programului unor asemenea institutii. Dar, ma intreb : ce se intampla cand aceste "vizite" in blogosfera au loc Duminica pe la orele 18:30 precum in poza aceasta ? Sa fie vorba de vreun functionar care a stat peste program in vreo institutie ? Duminica ? Mira-m-as...

Daca ne uitam la sectiunea "Search Words", observam ca respectivul a cautat pe Goagal un potential blog ce-ar fi tratat persoana lui Becali. Personaj recent lansat in lupta electorala, cu vreo 2 zile inainte de a fi eu "onorat" de vizita STS pe blog ! Nu inteleg ce legatura are activitatea acestei institutii sau alteia fata de care STS functioneaza ca ISP, cu candidatul Becali si alegerile prezidentiale ! Sa fie vorba doar despre vreun functionar care era interesat de programul politic becalian ? Putea sa o faca de acasa ! Dar, daca era la munca ? Hmmm... asta ma cam nedumireste!

Imi place teribil, vorba asta: "ochii care nu se vad, te vad" ce se potriveste "baietilor cu ochi albastrii" ! In aceasta situatie, poate reusesc, cei de la STS, sa ia exemplu de la colegii lor de la SRI si sa nu mai lase "urme".

Cazuri asemanatoare in care blogurile inregistreaza asemenea visite de la STS (observatie: ca institutie sau provider) se petrec zilnic. Chiar daca prefer o abordare mai putin suspicioasa in legatura cu acest subiect, tot n-am inteles : cum puii mei umbla astia pe net duminica seara ? Daca vizitele erau in timpul saptamanii la program, puteam banui ca e un bugetar sictirit care n-are ce face si-o arde pe net, ori unul care face rapoarte despre activitatea din blogosfera!

N-o sa ma stresez prea tare 'ca-mi pierd timpul de pomana. Doar daca se incumeta careva sa dea un raspuns pertinent la qestiune ! Care v-ati mai patit ?

6 comentarii:

  1. Buna PatrickDan :)Sa incerc oarecum sa iti explic ce se intampla. Poate ai observat ca vizita a fost extrem de scurta. 0 secunde. STS inregistreaza automat toate paginile care contin anumite cuvinte cheie: de exemplu securist, SRI, Basescu.. si multe altele. Nu conteaza ora la care te acceseaza pentru ca atunci cand vezi 0 secunde nu citeste nimeni. Monitorizarea se face automat, nu de catre o persoana anume. :) Daca o sa vezi ca sta mai multe minute, atunci da, curiozitatea ar fi ciudata.

    RăspundețiȘtergere
  2. de asemenea, orice ip de sts poate fi si al guvernului, omul negasind ceea ce cauta sau clickand din greseala pe link-ul tau. e un functionaras plictisit, nu vreo conspiratiune de a te inregistra.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa zicem ca STS n-are ce face si monitorizeaza niste bloguri. Care-i problema? Avand in vedere ca fiecare publica ceva care sa fie citit de altii, de ce n-ar intra si un stsist sa citeasca. Problema era daca prindeai stsistul la tine in casa si te spiona cand te uitai la tv sau daca iti monitoriza computerul si-ti citea documentele. Altfel nu vad ce problema ar fi... E si ei oameni si are dreptul la informare. M-as bucura sa stiu ca este cineva care citeste zilnic articolele pe care le postez. Poate ajunge sa o fac din placere. :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Lilick : intai de toate Multi Ani frumosi iti doresc si impliniri pe toate planurile ! apoi, multam de vizita si de explicatie ; e posibil sa fie doar o monitorizare insa, cum le recomandam, putina discretie nu strica si de la STS...:)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Mihnea : nu am mania persecutiei si nu cred in vreo conspiratie fata de bloguri. cer doar putina discretie, altfel ajungem la situatia lui Nicu Gheara care a luat de guler cativa baieti din servicii care-l spionau in fata resedintei lui...bine, comparatia e deplasata, ce mi-o fi venit sa ma compar cu Nicu Gheara :))totusi, cum zici tu: functionar plictisit. dar duminica ? mai degraba as crede ca e vreun soft care sorteaza si analizeaza unele saituri/bloguri in functie de anumite "cuvinte-cheie" ! ceva similar cum au americanii dupa 9/11 pt a preveni atacurile teroriste...dar, in acest caz, de ce "becali" ? hmmm !

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Ionel Sclavone : ce sa zic, poate o fi vreun amic de-al meu de prin "servicii". vreun fost coleg de liceu ;)in cazul asta is mai linistit, totul se explica. m-am gandit si la varianta asta mai tarziu. hmmm, dar care dintre ei :) PS : sau din presa locala, astia acoperiti :D

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)