Busola politica a fost introdusa pentru prima oara in Romania cu ocazia alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, actuala versiune fiind imbunatatita si adaptata pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2009. Aplicatia electronica este un instrument al societatii civile prin care se doreste cresterea nivelului de cultura politica a cetatenilor. El a fost lansat pentru prima oara in Olanda, unde quiz-ul a fost completat de aproape 2 milioane de utilizatori. Modelul a fost extins cu succes in Marea Britanie, Franta, Belgia, Germania, Suedia si Bulgaria, precum si in Statele Unite.
Busola politica se doreste a fi un instrument pe care publicul sa il utilizeze pentru a deslusi viata politica de dincolo de perdele de fum create de catre candidati pentru a-si ascunde actiunile. Este un instrument care vine in intâmpinarea nevoii oamenilor de a se orienta in jungla din viata politica autohtona, caracterizata de demagogie, declaratii ambigue, scandaluri si diversiuni generate de politicieni cu scopul de a distrage atentia cetateanului de la adevaratele probleme. Dincolo de toate acestea, ramân optiunile politice ale candidatilor, solutiile pe care actorii politici le intrevad pentru rezolvarea problemelor societatii noastre si pe baza carora cetateanul responsabil se va ghida in conturarea optiunilor politice proprii. Am facut testul de la Busola Politică ! Iată, ce a ieşit, la final :Rezultatul afişat nu îţi sugerează cu cine să votezi. El îţi oferă doar un indiciu despre măsura în care fiecare candidat DOREŞTE să îţi reprezinte interesele şi punctele tale de vedere. În formarea opţiunii politice un cetăţean poate să ţină cont şi de alte elemente, precum CAPACITATEA fiecărui candidat de a-şi îndeplini programul politic. Un candidat se apropie cu atat mai mult de optiunile tale cu cat punctajul obtinut este mai mare. Dimpotriva, un candidat se departeaza de optiunile tale cu cat punctajul obtinut este mai mic, putand atinge chiar valori negative. Pe baza răspunsurilor tale la întrebări şi a importanţei pe care ai considerat că fiecare dintre aceste teme o are pentru tine, candidatul care se apropie cel mai mult de punctele tale de vedere este Crin Antonescu. Pe poziţia a doua la mare distanţă se află Corneliu Vadim Tudor. La polul opus, candidatii care se îndepărtează cel mai mult de punctele tale de vedere sunt Traian Basescu şi Kelemen Hunor.
Busola Politica e o idee extrem de atractiva. Spre surprinderea mea, rezultatul este cel la care ma asteptam, candidatul mi se potriveste si recomand tuturor sa inceapa testul!
RăspundețiȘtergereOANA - multam fain de visita !ma bucur de bucuria ta, ca sa zic asa :) testul este bun si abordeaza temele majore ale principalelor curente politice, ideile definitorii ale stangii si dreptei, principiile ce stau la baza doctrinelor. asta chiar daca se vorbeste, din ce in ce mai des, in Romanica, despre o aproape utopie in privinta doctrinelor, principiilor si pozitionarii stanga/dreapta a partidelor si actorilor politici. te astept cu placere si alta data p`acilea :) ozy haioasa syo saptamana minunata, Oana !
RăspundețiȘtergereStiam eu ascunzi un mic Vadim in tine :-D
RăspundețiȘtergeretot atat de mult precum tii tu cu Steaua :Papropso, deseara este Steaua-Rapid !
RăspundețiȘtergere