sâmbătă, 24 octombrie 2009

Crin Antonescu - Manifestul BUNULUI SIMT !

Manifestul bunului-simt se refera la lucruri despre care politicienii vorbesc, din pacate, foarte rar sau deloc. N-o sa explic aici despre ce e vorba, cred ca textul e suficient de clar. Doar o idee mai simt nevoia sa adaug. Vom schimba lucrurile plecand de peste tot si actionand impreuna. Nesimtirea unui ministru care nu ne baga in seama face casa buna cu nesimtirea soferului care iti taie calea ranjind. Si amandoi sunt foarte mandri de asta. Chiar daca par diferite prin dimensiune, sa zicem, sunt atitudini identice care se hranesc una pe alta.



După 20 de ani de la o revoluție politică, România e nemulțumită și blocată. Am construit instituții care nu funcționează, am adoptat legi care nu se aplică. Între conducători și conduși e o prăpastie. Dar soluția nu mai este o altă revoltă violentă. Ci o revoluție a bunului-simț.România din afara politicii este o ţară cu oameni corecţi, care respectă legea, au frică de Dumnezeu şi care sunt, la rândul lor, respectaţi de instituţii.
În prezent, sistemul din jurul nostru este unul lipsit de bun-simţ. E un sistem căruia nu-i pasă de oameni. Este un sistem care nu mai reacţionează la durere, la sărăcie, la boală, la jigniri, la violenţă si la dispreţ. Ca preşedinte, vreau să forţez acest sistem, inclusiv prin exemplul propriu, să reacţioneze. Şi să redevină sensibil la problemele oamenilor.
Mesajul meu către oameni este să se implice. Să reziste şi chiar să riposteze. Nesimţirea se extinde în societate cu complicitatea oamenilor normali, a celor corecţi, care stau pe margine pasivi. Eu reacţionez, prin candidatura mea, la nesimţirea din aceşti ani. Sper ca, alături de mine, să vină cât mai mulţi români care s-au săturat de tot ce se întâmplă în jurul lor, în ţara lor.


Cum construim ROMÂNIA BUNULUI-SIMŢ:1. BUN-SIMŢ ÎNSEAMNĂ SĂ NU-ŢI UIŢI PĂRINŢII. Să nu îi ignori. Să ai grijă de ei, de bătrânii din jurul tău, pentru că şi ei au avut grijă de tine. Ei nu sunt o povară, ci sunt dovada cea mai caldă a umanităţii noastre
2. SPUNEŢI NU VIOLENŢEI. Ura, violenţa, agresivitatea nu rezolvă nimic. Te răcoreşti pe moment, dar atât. Nu poţi trăi normal într-o ţară în care oamenii se atacă cu ură unii pe alţii pe stradă, în trafic, pe internet, la televizor, în instituţii.
3. NU INCHIDEŢI OCHII LA FURTURI. Din banii publici, din buzunarul celui de pe stradă, din bugetul localităţii dvs, de peste tot. Nu vă lăsaţi atraşi de şmecheri şi de cei care se descurcă în afara legii. Ei sunt, totuşi, o minoritate.
4. REFUZAŢI MINCIUNA. Respingeţi ipocrizia. Spuneţi mereu adevărul, chiar şi atunci când doare. Iar când vedeţi oameni care mint, nu-i lăsaţi să meargă mai departe. Tolerând minciuna timp de 20 de ani, am lăsat ca politicieni fără bun-simţ să ajungă parlamentari, primari, miniştri sau chiar preşedinţi.
5. NU INSTIGAŢI LA URĂ ŞI LA INTOLERANŢĂ.
Nu bătrânii sunt vinovaţi de problemele tinerilor, nu cei de la stat sunt vinovaţi de problemele celor de la privat. Suntem cu toţii cetăţenii aceleiaşi ţări. Trăim cu toţii împreună. Suntem o singură ţară. Trebuie să învăţăm să ne respectăm, pentru că vom trăi împreună şi după ce alegerile se termină.

6. NU VĂ MAI GRĂBIŢI SĂ VĂ ÎMBOGĂŢIŢI PESTE NOAPTE. Acest mesaj e mai ales către toţi cei care vor să intre în politică. Lupta noastră trebuie să fie împotriva sărăciei, şi nu pentru a face milioane de euro din bani publici. Bunul simţ ne spune că nu vom reuşi luând de la unii - mai mici, mai săraci, mai izolaţi, şi dând doar celor puternici şi bogaţi. Modelul corect este acela în care câştigăm cu toţii, nu doar unii. Suntem o comunitate, nu o junglă.
7. HAIDEŢI SĂ NE REZOLVĂM PROBLEMELE CU TRECUTUL.
După 20 de ani, tot nu ştim adevărul despre comunism, despre marile probleme ale tranziţiei, despre marile ilegalităţi financiare. Dacă nu rezolvăm problemele trecutului, le vom repeta la nesfârşit.
8. MODELUL CORECT
în orice societate este cel bazat pe educaţie. Pe civilizaţie. Pe politeţe. Pe cultură şi bun-simţ. Respectaţi valorile şi respingeţi mitocănia. Doar aşa ne pregătim copiii pentru o viaţă mai bună.

9. VORBIŢI UNII CU CEILALŢI. Citiţi, informaţi-vă, schimbaţi păreri. Dialogul este singura soluţie. Trăim împreună şi trebuie să ne înţelegem unii cu ceilalţi. Chiar dacă avem păreri politice diferite, elementele de bază ale societăţii trebuie să rămână aceleaşi.
10. AJUTAŢI-I PE CEI DIN JURUL VOSTRU.
Din credinţa în Dumnezeu, din moralitate sau din bun-simţ. Nu toţi au noroc, nu toţi au o viaţă normală, nu toţi au o zi bună. Suntem oameni dacă ne ajutăm unii pe alţii. Nimeni nu trebuie să se simtă abandonat de comunitatea din care face parte.



Eu nu vă voi propune o Românie pasivă. Nu asta e alternativa la România agresată şi asurzită de gălăgia de azi. EU VOI PROPUNE O ROMÂNIE CARE SĂ LUPTE. O Românie care să riposteze în faţa nesimţirii. A inselaciunii si a tupeului. Cei care îşi fac cinstit datoria, cei care au bun-simţ şi respect sunt majoritari în România. Infractorii, corupţii, tupeiştii şi mitocanii sunt minoritari. Dar ei vor continua să ne domine viaţa, dacă nu luăm atitudine.

Eu vă cer să vă implicaţi. Să reacţionaţi când vi se face o nedreptate. MIZA MEA, ÎN ACEASTĂ CAMPANIE, ESTE RETREZIREA ROMÂNIEI LA VIAŢĂ.Vreau stoparea fenomenului Băsescu, cel care a dus la blocajul din ultimii cinci ani şi la deziluzia majoră pe care o trăim cu toţii. Dacă facem asta, avem şansa de a schimba ceva în bine. Doar aşa putem spera ca soluţiile pentru oameni să fie unele de bun-simţ şi doar aşa forţăm politica să redevină utilă pentru toti. Dar, pentru asta, voi, cei care cititi acest manifest, VENIŢI LA VOT ! 


4 comentarii:

  1. Foarte frumos si foarte bine punctat! Noi suntem Romania bunului-simt :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Astazi, regele Mihai implineste 88 de ani. E un bun prilej de a ne aminti de normalitate, moralitate si bun-simt!http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/10/regele-mihai-la-88-de-ani.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai succint si mai bine nici ca se putea puncta! Acum, ramane pentru cei ce au urechi, sa auda si pentru cei ce au ochi, sa vada.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Irina : Multam fain de vizita si de comentariu. Sper, asa cum bine spui pe blogul tau, sa convingem lumea ca nu suntem acei "postaci" cu acea tenta peiorativa de "mercenari on-line" ! Faptul ca avem un punct de vedere argumentabil, de bun-simt si ni-l sustinem in mod civilizat, ar trebui sa fie apreciabil, chiar si cu usoara tenta de subiectivism pentru Crin !PS : Cred ca te stiu :) ne-am vazut la concert atunci cand am venit la Chicane, nu ;)O saptamana minunata !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)