marți, 13 octombrie 2009

Cine a fost Che Guevara ?

Am primit o leapsa de la Codrin Scutaru legata de Che Guevara si cei 40 de ani trecuti de la disparitia acestuia.
Nu-mi vine foarte usor sa vorbesc despre acest subiect, avand ceva lacune dupa perioada liceului. Totusi, sper sa nu ma auda diriga - doamna Atarcicov :))

Nu am habar de ce trebuie sa discute poporul roman despre un eveniment fata de care poporul cubanez comemoreaza, zilele astea, 40 de ani, din cate am inteles. 
Chiar daca am absolvit profil de Istorie in Liceu, nu m-au atras revolutiile in sine ci, mai degraba, ce le-au determinat sa se produca. Am preferat revolutiile ce-au decurs din cea franceza din sec 18, decat cele sud-americane, cu personaje providentiale si lideri charismatici.
Personajul, asasinat de catre CIA printr-un spion bolivian, a sedus si ridicat la lupta popoarele sud-amerciane fiindu-le un simbol in acest sens. Multi vorbesc despre manipularea lui Che Guevara de catre URSS si cred ca si asa au stat lucrurile. Tot la fel cum, dupa Guevara, un alt personaj - Carlos "Sacalul" a fost folosit de catre Rusia Sovietica in perioada Razboiului Rece cu SUA si statele europene.

Nu am nici o consideratie fata de revolutionarul cubanez, tot asa cum nu am fata de social-democratie. Nu pot sa tolerez un tip charismatic care instiga la nesupunere poate si pentru faptul ca sunt adeptul fortei ideilor, programelor si curentelor de gandire, in rasturnarea unui regim. Sunt adeptul pragmatismului si cailor diplomatice in rezolvarea unui conflict, de orice natura, pana la urma.
Nu pot sa fiu de acord cu un revolutionar fata de care ma simt opus (doctrinar, social), cum e modelul propus de Che Guevara, prezent intr-o oarecare masura si-n actualele forme ale social-democratiei. Sper, ca nu am uitat, cele 5 mineriade si-un Miron Cozma care venea, cu armatele de ortaci disponibilizabili, inspre capitala unei tari europene instigand la lupta si rasturnarea unui regim legitim ?

Nu discut, despre viabilitatea acelei masuri de inchidere a minelor neprofitabile si sumele compensatorii uriase alocate minerilor, despre infiltrarea unor baieti din servicii intre ortaci, blamarea liberalilor si taranistilor, discursul de multumire al lui Ilici si prigoana pe "intelectuali". 'Ca, ma enervez cu nervii ! Toate acestea sunt fapte din istoria recenta a poporului roman.
Nu pot fi de acord nici cu Nicu Banicioiu care a avut initiativa (cand era liderul TSD) de a se asocia imagologic cu Che Guevara, imbracandu-se (la un Congres PSD) cu tricouri personalizate, apoi petrecand intr-o discoteca cu Geoana, Nastase si alti lideri social-democrati. Am inteles, ca PSD are nevoie de-un alt "tatuc", dupa sfarsitul hegemoniei lui Iliescu. Totusi, cum sa-l asociezi pe Che Guevara cu Mircea Geoana ? Ce naiba, iti vine sa razi, nu alta :))

Nu inteleg "CHE" treaba are criminalul GUEVARA cu unii pustii teribilisti din ziua de azi (nu generalizez) care cred ca esti "cool" daca-i porti imaginea imprimata pe-un tricou... Tot asa cum sunt la moda tricourile cu CCCP, ori cele cu secera si ciocanul pe un fundal rosu - culoarea socialistilor.
Nu cumva e o confuzie, in cazul unora dintre tineri, intre asocierea imagologica cu revolutionarul sud-american si cum ar trebui sa-si manifeste spiritul liber si idealurile varstei dand dovada, mai degraba, de libertarianism ? Ma refer, inclusiv la cei care ar fi de acord cu legalizarea drogurilor usoare, a prostitutiei si care sunt adeptii jocurilor de noroc, teme ce au tinut agenda publica pentru cateva zile.
Nu inteleg de ce aleg, unii dintre ei, sa suprapuna valorile si perceptele socialismului-revolutionar demodat cu ceea ce inseaman sa fii rebel, teribilst, nesupus, in ziua de azi.

Esti tanar si-ti plac extremele, viata traita la maxim ? Atunci ce cauti cu un T-Shirt rosu pe tine cu imaginea lui Che Guevara ? Nu crezi ca esti intr-o confuzie doctrinara si sociala ? Ok, nu-ti cer sa-ti imprimi tricoul cu Keynes, Locke sau Montesquieu dar, nici chiar asa...

PS : leaspa merge catre oricine vrea sa comenteze subiectul !

2 comentarii:

  1. Si a inceput si campania pt. Geoana - "Be red, be cool!" . Astia-s penibili :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Alex, ce sa zic : eu is innebunit dupa culoarea rosie, sincer acuma !pana si mobilul e rosu asortat cu negru...treningul, cana preferata, etc !asta ce-ar insemna ? ca sunt "cool" si trebuie sa votez cu PSD :)))

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)