luni, 22 aprilie 2013

Blogosfera Vrancea la Vincon Vrancea




Sambata anuntam Vincon Vrancea Blogmeet, raspunzand alaturi de colegii mei bloggeri vranceni invitatiei facuta de Vincon Vrancea. Cel care ne-a facilitat legatura cu Vincon Romania a fost colegul nostru blogger vrancean - Alin Ionita de la PunctulpeVin.ro



Compania Vincon detine aproximativ 1600 hectare de vita de vie in podgoriile Odobesti, Cotesti, Panciu, Husi, 12 crame (intre care renumitele crame Paradis si Beciul Domnesc), 3 platforme industriale pentru conditionarea si imbuteliere de vin, vinars, spirtoase si otet si 3 depozite de produse finite. In prima noastra oprire, am vizitat celebra Crama Paradis - cea mai mare vinoteca profesionala din Romania si Sud-Estul Europei, avand 4200 de butoaie din stejar ! Compania produce vinarsurile JAD de 35 ani, Mioriţa 25 ani, Miorita 15 ani si Triumf.


Aici, aprecierile noastre au mers unanim catre JAD - cel mai vechi vinars din Romania, recunoscut la cele mai prestigioase competiţii de vin locale si internationale. Eu il consider fara rival in Romania si rivalizeaza doar pe plan extern cu celebrul cognac Hennessy. Vinars-urile sunt obtinute prin metoda de distilare Charante preluata din regiunea "Cognac" Franta. Sticlele din poza nu le veti gasi in comert, ceea ce ne-a transformat pe noi - grupul bloggerilor vranceni, in privilegiati ce au pornit parca intr-o calatorie initiatica.


La final, dupa prezentarea procedurilor destul de complicate, am descoperit produsul finit care arata in genul acesta. Am degustat un vinars JAD de 34 ani care s-a odihnit cel mai mult in Crama Pradis plina de mistere, povesti si arome de la Vincon Vrancea ! Taria JAD-ului de 28 de ani din comert este de 40% Dar, in aceste sticle, e o potiune magica ce are pana la 68 grade care, odata ingurgitata, iti transmite o puternica si foarte indelungata sensatie de savoare, noblete si gust puternic-rafinat al unui cognac venerabil. Aroma puternica e preluata din butoaiele de stejar in care maestrii vinars-ului de la Vincon strecoara cateva fructe exotice aduse din Orient dar pastrate ca secret ;)


Dupa ce am vizitat Crama Paradis - localizata in Cartierul Sud din Focsani, am plecat catre Odobesti la Beciul Domnesc - care da si denumirea liderului pe segmentul de vinuri rosii premium al Vincon.

Amintesc, dintre acestea : Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir si Riesling, Feteasca Alba, Şarbă si Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel si Rose.

O mentiune speciala vreau sa fac pentru un soi de vin autohton denumit Şarba - un vin local de calitate deosebita creat la Statiunea de Cercetari Vitivinicole Odobesti. 


Vincon Romania a lansat cu acest prilej vinul Ambrosio - care intruneste o calitate fundamentala pe care o cautam la un vin special - sa (ne) spuna o poveste .. Inspirat din acea licoare legendara a zeilor, care celebrează placerea de a trai si de a petrece momente deosebite impreuna cu cei apropiati, gama Ambrosio cuprinde vinuri albe (Muscat Ottonel sec si Tamaioasa Romaneasca) si vinuri rosii (Merlot, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon).  


Cu ocazia aceasta am participat la prima degustarea profi de vin a 7 soiuri de vin deosebite fiecare in felul lor. Vreau sa fac 2 aprecieri, din fiecare categorie :



- imi plac vinurile seci dar, in ton cu majoritatea colegilor mei, am apreciat Tamaioasa Romaneasca : vin dulce cu buchet nobil galben-auriu, arome de miere de albine, tei si salcam. Acest vin e obtinut prin invechire la sticle timp de 36 luni. Tămâioasă Românească il recomand la desert si va spun ca a primit Medalia de Aur la Concursul International de Vinuri Bucuresti.  

- am apreciat si Feteasca Neagra : vin cu o culoare vie, gust discret si fructat ce iti transmite indata o aroma fantastica de prune uscate. E un vin moale si catifelat, armonios si rotund, datorita maturarii in baricuri de stejar timp de 12 luni, urmata de invechirea la sticla cam 24 de luni.  



Desi nu l-am (de)gustat sambata, trebuie sa remarc unul din soiurile mele preferate pe care l-am zarit in gama diversa de vinuri de la Odobesti. Este vorba despre Merlotul Ambrosio : un vin sec, armonios si echilibrat datorita maturarii sale timp de 12 luni si apoi invechirii la sticla timp de 24 de luni. Acesta a obtinut Medalia de Argint la Concursul Mondial de Vinuri Bruxelles, 2011. Din descrierea facuta, am inteles ca acesta are o aroma fructata de zmeura si coacaze negre, cu usoare sensatii de cirese amare si putina vanilie .. 



Sambata, am vazut Blogosfera Vrancea incantata de aceasta experienta unica. Se cuvin multumiri pentru Vincon Romania si voi nominaliza pe cei care ne-au insotit in acest tur prezentandu-ne povestea frumoasa a unui brand si business de succes in Vrancea: Simona Hancu~Marketing Director, Nicu Mateescu~Director de Productie, Iulia Suteu~Eye PR.



5 comentarii:

  1. La 68 grade te transformi intr-un mic dragon :)N-am fost pana acum la nici o degustare de vin, vreau sa merg de ceva vreme, sa vad cand imi fac curaj. Oricum frumos din partea lor ca v-au prezentat aceste sortimente

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte nostima descrierea ta, dar ai nimerit-o perfect : desi JAD-ul isi merita aprecierile si medaliile mai ales pentru ca e un vinars ajuns la maturitata deplina ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. eu recomand JAD, alaturi de un trabuc de calitate (preferabil cubanez), citind o carte buna (preferabil, Henry Miller), pe un sezlong asezat pe o plaja nu neaparat populata - usor retrasa : pentru a scoate in evidenta diferentierea clara a profilului consumatorului unui astfel de vinars JAD fata de restul consumatorilor ocazionali sau "sedusi" de alte bauturi carora le lipseste consistenta, povestea si caracterul ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu as prefera, pe langa tot ce-ai enumerat mai sus, Bukowski.

    RăspundețiȘtergere
  5. fiecare cu "gusturile" lui pe partea e lectura, chiar daca nu am citit pana acum ceva din Bukowski ;)din vinurile enumerate, ce prefrinte ai ? ca sa ne cunoastem mai bine dpdv al minunatelor soiuri de la Vincon :)

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)