marți, 16 august 2011

Cum este la Balcic ?

Dupa concertul din weekend-ul trecut de la Navodari - The Mission Dance Weekend 2011 - am dat o fuga la "fratii nostrii bulgari cultivatori de castraveciori si posesori de cefe groase". Vorba cliseului tendentios si vadit xenofob al "romanilor ospitalieri" corijenti la serviciile oferite turistilor.
Trecerea vamei catre Bulgaria, n-a durat prea mult, formalitatile vamale fiind lejere. Indata ce am intrat efectiv in Bulgaria, ne-a lovit un deja-vu cu imaginea unor asezari ce ne-au intors inaintea lui 1989 : f multe masini vechi Skoda si Moskvici, dubite pe 3 roti care inainte carau inghetata si peste congelat, cladiri in degradare pline de rugina unor vremuri de trista amintire comunista.

Drumul de la granita romano-bulgara catre Balcic (circa 40-50 km) e insotit de terenuri agricole lasate in paragina. Singura prezenta interesanta, a constituit-o numeroasele mori eoliene pe partea stanga a drumului, care ne-au impresionat ceva asemanator celor din Austria.

Balcic-ul nu l-a gasit din prima, desi aveam si-un aparat GPS, lucru de care ne-am dat seama doar cand am avzut placuta ce ne semnaliza acest fapt. Din pacate, nu am intrebat localnicii si-am aruncat prezumtia de vinovatie asupra lor, cum ca nu ne vor ghida corespunzator. Probabil si din pricina drumului si asteptarilor noastre de o tara civilizata, europeana, ce ne-au fost inselate...

Am avut intuitia sa discutam cu cativa nemti sau austrieci, ce vorbeau o engleza ok, de la care am aflat unde e situata Gradina Botanica si Palatul Reginei Maria. A fost un moment in care ne-am simtit mandrii europeni, dincolo de balcanismul unor prejudecati stupide ce ne-au facut sa ne ferim absurd de bulgari.


Odata ajunsi la destinatie, lucrurile s-au schimbat uimitor de mult (in bine). Imediat dupa ce am platit taxa de intrare in cuantum de 10 leva (circa 25 lei), am vizitat un loc foarte fain, plin de istorie, situat pe locul fostului Cadrilater - teritoriu ce a apartinut Romaniei si pe care l-am pierdut in urma unui Tratat incheiat de Romania si Bulgaria (la presinile lui Hitler, Stalin si Musolini) in anul 1940.

Inainte de a intra, am lasat masina intr-o parcare langa aleea ce duce catre Palatul Reginei, dupa ce ne-a apostat in romana un bulgar simpatic. Acesta ne-a oferit un voucher la un restaurant (un discount de 20% din consumatia noastra acolo, plus 15% la parcare).



N-au fost probleme cu securitatea masinii : v-am spus, sunt si multe prejudecati in meandrele carora am intrat si noi. Recunosc :)

Cand spui Balcic, imedita iti vine imaginea unui cadru natural superb, ce se imbina cu istoria. "Un mic colt de rai", cum l-am numit eu : flori deosebite de toate culorile, cateva exemplare rare de cactusi aclimatizati bine acolo, cascade si poteci sculptate in stanca, o plaja fantastica in fata Palatului Reginei...



Cateva rusoaice foarte misto (scuze, de pleonasm) si grupuri de turisti bulgari ori rusi, insotite de ghizi, le studiau mai detaliat decat o pot face eu acum. Mno, sper sa va fi facut o parere, cat de cat.

La iesire, am servit masa am pranzit la carciuma destul de faina de care va vorbeam anterior, abordati in strada de patron intr-o romana ce ne-a lasat uimiti. Astia cred ca nu fac angajarile daca nu vorbesti romana si rusa (natiunile ce dau cei mai multi turisti la Balcic). 



Baiatul care ne-a luat comanda era la fel de amabil si vorbea bine romaneste. Mancarea foarte satioasa, usor picanta, nu scumpa : cu 15-20 de leva (circa 30 lei) o persoana poate manca lejer 2 feluri, pe saturate, plus apa sau bere). N-am luat desert, ce naiba, avem grija de silueta ;)

Ne-am intors pe un drum foarte bun cel catre nordul Bulgariei, care iese la Calarasi, dupa ce treci cu bac-ul pret de 15 minute. Este o zona ceva mai dezvoltata a Bulgariei, cu 2-3 orasele curate destul de ok. 




Deci in Concluzie : Balcic-ul : "este o oaza intr-un desert". Cam asa stau lucrurile si cu zona Albena si Nisipurile de Aur, unde e totusi mult mai fain. Insa, in restul Bulgariei, e jale mare. Faptul ca ne dau clasa in privinta serviciilor oferite si-a preturilor bune, plus a sistemului "all inclusive", este o dovada ca nu stim, noi romanii, sa ne vindem tara. 

Iata de ce, e bine sa ai un neamt, daca nu te duce capul. Bulgarii au cedat managementul turismului unor tur-operatori experimentati din Germania dezvoltand o zona mica unde atrag romanii saturati de mizeria de pe litoralul nostru, serviciile proaste si nesimtirea de la tot pasul.



Update : am scris acest articol spre a nu ramane cu restante. Mai ales, ca urmeaza o noua provocare din acest concediu. In aceasta dimineata, pornim pe un traseu ceva mai dificil #prinRomania, anume Transfagarasan ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)