marți, 11 mai 2010

Batrana care vinde flori in Focsani ..





Doar am citit ultima postare a lui Adrian, n-am vorbit cu el. Bag mana in foc, ca persoana la care face referire in postarea lui recenta, este babuta aceea care vine frecvent (si) pe la Times Pub. Asta pentru cei care mergeti acolo mai des si-ati observat-o, vara, cu precadere.

Daca e asa, am inteles, despre dansa, ca vine de undeva pe langa Paunesti (o comuna de pe langa Adjud, la destui km de Focsani) aproape in fiecare zi in oras, ca sa vanda flori. Si, in conditiile astea, nu putem vorbi de un castig financiar considerabil. De fapt, chiar nu inteleg o persoana care face lucrul asta, mai ales ca nu se imbogateste, de pe urma acestei activitati.

Din cate stiu eu si, mai puteti adauga si voi, cei care mergeti frecvent pe la tersasele din Focsani, vara vine foarte des si, desi noi stim ca florile dansei nu sunt cele mai proaspete si aranjate, sunt flori incarcate de semnificatii intense.

Ce-mi place la dansa, e ca are vocea aceea usor tremuranda cu care iti spune ceva de genul : "tinere, daca doresti sa oferi o floare domnisoarei de langa tine..." Iti rupe inima-n doua, parol daca va mint... Mai ales felul corect in care nu accepta acei banuti daca nu luam si florile.
Noi, va dati seama, daca nu suntem chiar mereu in prezenta unei fete in acel moment, ne face o deosebita placere sa oferim o floare fetelor de la Times.

Babuta, despre care va vorbesc eu cu Adi, e o persoana despre care as fi vrut si eu sa scriu mai demult dar, despre care v-am spus cateva ganduri, in urma postarii recente a lui Adi. Pe care vi-l recomand sa-l mai cititi. Mi-e prieten si-un tip foarte talentat in ale scrisului, capabil sa creeze versuri inspirate si prezentari reale ale contextului social difuz in care traim.

Babuta aceasta chiar exista, astfel de persoane, intalnim frecvent, depinde doar de noi daca suntem dispusi sa intindem o mana de ajutor, un zambet si poate un banut. Sa fie vorba despre ceva mai puternic, din prezenta acestei "babute care vinde flori" in unele locatii frecventate de tineri ? Poate sa ofere dansa, unele sensuri nobile sufletului fiecaruia dintre noi ?
Poate fi, aceasta batrana, intruchiparea sau imaginea stilizata a bunicutei noastre, care vinde flori si ne sensibilizeaza atat de mult incat, n-avem cum sa o neglijam si sa nu o ajutam cu o vorba frumoasa, cu un banut, cu un saru'mana sincer ?

Nu stiu, dar simteam nevoia sa va spun asta...
O zi minunata, cu zambete si soare :)

7 comentarii:

  1. Scrisoare deschisa.De cca doua ore m-am intors de la medicul de familie. Fusesem pentru: reteta compensata pentru hipertensiune arteriala si cardiopatie ischemica ( de care sufar de aproape 12 ani), o trimitere pentru analize si o alta pentru un medic specialist ( la care de fapt merg regulat de cca doi ani) de unde urmeaza sa iau alta retetă.Rezultatul: am fost programat saptamana viitoare pentru data de 18 mai sa iau reteta si pentru a doua zi sa iau cele doua trimiteri. Dispozitiile Casei de asigurari de sanatate sunt că medicul de familie nu poate da mai mult de 20 de retete/trimiteri pe zi!!!Peste 2 zile voi termina medicamentele. Ce va trebui sa fac? Sa renunt sau sa le cumpar la pret nominal? Sa renunt nu pot. Risc foarte mult. In ultimii ani am fost dus de 4 ori cu salvarea pentru tensiuni de 22-24. In urma cu 3 ani am avut o cadere de tensiune pierzandu-mi cunostinta chiar la poarta spitalului. Le-as cumpăra dar nu mi-a venit pensia pe luna aceasta.Avand si retetă compensată nu este sigur că o voi putea folosi. Inca nu au venit bani la farmacii.Medicul de familie mi-a detaliat problemele cu care se confrunta. Trebuie sa aduca bani de acasa pentru a acoperi cheltuielile. Este hotarat sa abandoneze aceasta activitate. Mi-a relatat si despre exodul medicilor in alte tari. Unde - atentie!- sunt primiti numai de clinicile particulare. Statul isi protejeaza sistemul de “venetici”.Sunt hotarat sa actionez. Mai intai voi face un demers la casa judeteana de asigurari. In functie de raspuns voi actiona in consecinta.Am muncit 39 de ani si sunt pensionar de numai 15 luni. Si VREAU sa mai traiesc!-- Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu o stiu pe doamna de la Wasserman, mereu am cumparat flori de la ea. Nu o mai vazusem de mult, dar am tinut-o minte, caci o privire asa blanda nu prea intalnesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. O stiu pe babuta...am luat(primit:p) si eu flori de la ea....chiar mi-a placut postul asta Dane...si in sfarsit am spart gheata si am scris si eu ceva....de-acuma sa nu-mi mai scoti ochii ca numai te citesc!....misoginule:P

    RăspundețiȘtergere
  4. Iulia, cred ca vorbim despre aceeasi babuta, probabil vine, atat la Times cat si la Wasserman.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gabi, se pare ca acum ai vrut neaparat sa scrii, dovada ca ai si reusit :)cat despre misoginismul meu, ce faci, dai din casa :))nu ne mai jucam :D

    RăspundețiȘtergere
  6. dl Constantin, postarea dvs de pe blog, cat si ce ati scris aici, ma cutremura...nu inteleg cum poate un medic sa emita doar 20 de retete pe zi, excluzand, prin asta, ceilalti cetateni romani care au tot dreptul si ei sa beneficieze de o trimitere.ce facem acuma, ne trezim cu noaptea in cap sa mergem la coada la medicul de familie, precum odinioara, la coada la lapte ?e incredibil, acest "tratament" fata de persoane care au platit o viata drepturile cuvenite sistemului medical de stat.in cazul asta, de ce nu apelam la masuri ultra(neo) liberale incat sa implementam un sistem privat de sanatate, la fel la asigurari sociale, daca tot ne indreptam spre un aproape-faliment in aceste domenii ?

    RăspundețiȘtergere
  7. cu siguranta vorbim de aceeasi persoana. e aceeasi batrana care merge prin aceleasi bodegi focsanene si care umple golurile din sufletele tineretului cu petale de flori.E MAGIC SA FII OM !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)