luni, 24 mai 2010

Partidul National Liberal : 1875 - 2010

Pentru cei care au uitat, azi PNL aniverseaza 135 de ani de la infiintare ! Nu stiu cati dintre actualii lideri nationali si locali ai PNL se simt confortabil alaturi de cei care se adunau acum 135 de ani, pe 24 mai 1875, in casa englezului Stephen Lakeman (Coalitia de la Mazar Pasa) : Ion C. Brătianu, Mihail Kogalniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, C. Fusea, Al. Candiano-Popescu, Anastase Stolojan, Gh. Chitu, C.G. Pesacov si N.C. Furculescu. Toti acestia, puneau bazele Partidului National Liberal.


Politica, in conceptia mea, e rodul imbinarii negocierilor eficiente si diplomatiei unora dintre politicieni, cu principiile doctrinare caracteristice fiecarei formatiuni politice si aplicabile societatii, dimpreuna cu negocierea eficienta a interesului public (binele colectiv). Toate astea, intr-o viziune pe termen lung, transpusa in guvernari asumate (nu cum e azi cu impotentii aciuiati langa Basescu).

PNL are obligatia sa gaseasca solutii in astfel de perioade nasoale, cum au mai fost in istoria moderna a Romaniei. Nu ma astept la nimic bun de la PSD, care va tine tare de un impozit diferential, ce va prinde la popor, concomitent cu belirea bogatilor (burghezilor, daca vreti) si menajarea fiscala a micilor contributori. Cat despre PDL... uitati-va-n jur !



PSD va intra, in foart scurt timp,  intr-o contradictie clara si fireasca cu PNL care fie va dori metinerea actualei Cote Unice de Impozitare de 16% si a TVA de 19% sau chiar scaderea acestora. Ca atare, lipsa de viziune a actualei monstruoase coalitii din jurul PDL coagulata de actualul locatar de la cotroceni, va trebui inlocuita, fie de viziunea liberala a PNL, fie de cea a socialistilor din PSD.



Mihai Voicu, este unul dintre putinii politicieni liberali care, reaminteste azi, pe blogul lui, celor care au uitat, despre Constituirea Romaniei moderne care a fost opera PNL, liberalii conducand tara aproape in intreaga perioada de pana la 1947, cand comunistii au pus stapanire pe Romania cu sprijin sovietic. Noi, cei mai tineri, continuam sa speram, sa visam, printre idealuri si principii, pe care am dori sa le regasim si la restul clasei politice. Printre putinii care (mai) scriu despre aceste lucruri, fapte si evenimente din trecut, amintindu-le actualilor "politicieni", mai ales celor care se regasesc in PNL, este si Alex Marin.

Perceptiile mele, referitoare la liderii locali ai PNL, nu-s optimiste ; acesti asa-zisi "liberalii" locali (peiorativul e intentionat) prefera sa faca altceva : aliante conjuncturale si jocuri de culise alaturi de adversarii politici cu care, aparent, se contreaza in dezbaterile publice... Ok, sunt de acord, ca "Scopul scuza mijloacele" in politica, doar daca el vizeaza binele cetatii, bunastarea oamenilor prin onorarea promisiunilor facute si mustrarea constiintei fiecarui politician fata de votul cu care a fost investit de alegator. 



Pana cand vom ajunge la o clasa politica constienta de rolul ei, sa nu uite alegatorii ca actualii politicieni mioritici sunt ecspresia transparenta a celor ce voteaza, indiferent ca o fac in schimbul unor vremelnice foloase materiale, functii publice in deconcentrate si ministere, ori contracte semnate cu statul din bani publici. De aceea, cand critici ceva, vii si cu solutii cu care sa inlocuiesti actuala stare de confuzie a executivului. Este bine ca PNL a conceput un Program Anti-Criza, cat si un document intitulat Platforma Liberala pentru o Noua Economie. Ramane de vazut, asa cum spuneam mai sus, cum va reusi sa se inteleaga cu restul partidelor politice. 



Pentru ca, mai mult decat oricand, este nevoie de o viziune pe termen lung, asumarea redresarii economice si a iesirii dintr-o iminenta stare de "faliment al statului" de catre toate fortele politice actuale. In lipsa dialogului intre salariati-sindicate-Guvern, a negocierilor transparente si a unui "consens national", dincolo de  ce recomanda FMI (care si-a luat deja tainul de la actualul presedinte), treaba-i naspa...

4 comentarii:

  1. Foarte tare articolul. Tot ce pot sa urez partidului e sa aiba parte de oameni precum fondatorii lui si sa scape de lipitorile care l sug din interes.PNL, TRECI LA GUVERNARE!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani! Eu atat am de spus: ca doctrina, PNL este preferatul meu. Ca la noi in tara nu prea se mai tine cont de asta, e o alta problema...

    RăspundețiȘtergere
  3. Adi, doar stii ca pentru asta militez si eu de atata vreme...asta chiar daca carcotasii si deontologii din alte partide si-au format o parere usor gresita despre mine, ori seniorii din partid ma inteleg cam greu...

    RăspundețiȘtergere
  4. mie-mi spui : e greu, Iulia, cu doctrina, am vazut asta din interior ;) trust me...din punctul meu de vedere, e natural si perfect firesc sa fii liberal : gandirea, viata si felul in care vezi rezolvarea lucrurilor, nu se pot face decat sub primatul principiilor liberalismului ! iar, ca mici intreprinzatori, cu atat mai mult ! La multi ani si tie ;)

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)