luni, 19 aprilie 2010

Tudorel TROFIN - bilant in TNL Vrancea !

Colegul si amicul meu, Tudorel Trofin, si-a facut bilantul dupa 2 mandate in care a reusit sa mobilizeze alaturi de el, numerosi tineri care vor o ALTFEL de politica. A fost si cazul meu cand, dupa terminarea studiilor, m-am intors acasa si am aderat la PNL, la ora aceea singura posibilitate de a face opozitie la celalalt partid de stanga (PSD) in Vrancea. PD-ul, aflat atunci alaturi de PSD in Internationala Socialista, exista in Focsani si Vrancea putin peste pragul electoral.



Alegerea mea a fost fireasca, avand in vedere cei 4 ani de activitate in cadrul Uniunii Fortelor de Dreapta (UFD) din timpul studentiei in Constanta. Ulterior, singurul partid de dreapta autentic (UFD) dupa 1990 in Romania, a fuzionat (in 2003) cu PNL reintregind polul de centru-dreapta in jurul PNL, dupa mai vechile fuziuni ale APR si Alianta Civica cu PNL.



Pot spune, ca principiile, valorile si doctrina unei dreptei autentice promovate de UFD (un partid conservator-traditionalist) m-au purtat natural catre liberalism. Aceasta fiind, in mod normal, singura optiune a unui om activ, tanar, educat, care are asteptari mari de la el si cei din jurul sau, asisderea de la viata, non-dependent de ajutorul statului.



In TNL Vrancea, ne-am imprietenit si-am descoperit ca ne leaga destule lucruri, nu doar felul in care vedem politica. Am reusit, sa ne strangem numerosi tineri care am absolvit studiile universitare si-am revenit acasa, cat si elevi in clasele terminale de la majoritatea liceelor din judet. Cu totii, am beneficiat, de un alt grup de prieteni decat cel in care ne miscam, putand interactiona si socializa alaturi de alti colegi, invatand unii de la altii. Au fost si "recompense", sub forma training-urilor, cursurilor si scolilor police la care am participat, scoli de vara sau iarna din Romania, Gale si Congrese Nationale, oportunitati de a vizita institutii fundamentale pentru bunul mers al Uniunii Europene din Belgia si Austria, plus activitati remunerate din campanii, in functie de activitatea fiecaruia dintre noi.



N-as putea sa vorbesc despre Tudorel Trofin si despre organizatia TNL Vrancea decat ca un grup care am pus mereu prietenia noastra deasupra altor scopuri politice. Au fost momente in care nu eram prea multi cei care ne intalneam la sediu fiind, alaturi de inca 3-4 colegi, printre putinii care i-am fost aproape si-n celelalte structuri de conducere. Tudorel a reusit sa fie ceva ce astazi nu o sa vedeti prea des in politica, acel LIDER de care avem nevoie (nu conducator) care face o politica bazata exclusiv pe bun-simt, principii, argumente, alegandu-si cu grija colegii, partenerii, cuvintele si mesajele ce le ofera celor cu care intra in dialog politic sau de alta natura.



Ne-am bucurat de clipele placute din viata fiecaruia, tot asa cum am fost alaturi si la cateva momente dureroase ale unor colegi. Asta a demonstrat ca putem fi impreuna la bine si la greu.  Am gustat din succesul unor victorii politice, tot asa cum am cunoscut si gustul amar al unor esecuri. Poate n-am reusit noi sa (ne) promovam tinerii si colegii nostri asa cum ne-am propus, dar putem spune ca ne leaga mai puternice trairi, principii si idealuri decat ii leaga pe unii dintre actorii politici mioritici. De fiecare data, vocea noastra a fost mai puternica in cadrul PNL decat intentiile unora dintre colegii nostrii mai in varsta, seniorii. Dovada stau destule momente cu alegeri interne ale seniorilor in care le-am incurcat planurile. Marturie stau si recentele alegeri din cadrul PNL Focsani, reusind sa fim mai bine organizati si mobilizati in a ne urmari scopul nostru in cadrul PNL : promovarea colegilor nostrii mai tineri.



Dupa 2 mandate, in activitatea politica a lui Tudorel a aparut recunoasterea eforturilor facute in cadrul partidului, tradusa prin pozitia de membru in cadrul Biroului Permanent National (BPN) al TNL Romania. Asta dupa ce un alt coleg de-al nostru, Paul Ciubotaru, a ocupat aceeasi pozitie in urma cu cativa ani. Prin urmare, retragerea sa de la conducerea filialei TNL Vrancea a fost fireasca, la decizia sa contand si cateva proiecte si momente in care nu am reusit sa ne sincronizam cu seniorii din PNL Vrancea, despre care nu voi detalia aici, nefiind politically correct.



TNL Vrancea are o noua echipa, dupa alegerile din uichendul trecut, schimbata in proportie de 50% fata de precedentele. Unii dintre noi, am ales (dupa o chibzuinta indeliungata, as adauga) sa-l sprijinim pe actualul Presedinte Adrian Buruiana, care a inteles ca are nevoie de sfaturile si experienta noastra (mai ales in relatiile cu seniorii din PNL) pentru a incerca sa mentinem linia distincta promovata de catre TNL in Vrancea si in Romania.



Inca usor visatori (sperand ca o ALTFEL de politica va fi posibila si la noi), suntem ceva mai caliti si puternici prin prisma unor experiente ce ne-au facut sa intelegem mai bine cum e cu politichia mioritica. Totodata, unii dintre noi au inteles ca suntem, mai degraba liberali decat PNL-isti, saturati de comportamentele unor actori politici mioritici, de jocurile lor de culise si promisiunile neindeplinite. Va veni, vremea in care a fi om politic va fi o meserie, rodul unei cariere atent construite si nu oportunismul unor decizii bazate pe influenta, resurse materiale, nepotisme si favoritisme ?



Deocamdata e la putere vorba asta : "Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri... Pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine". Desi drumul poate fi lung, laurii merita a fi culesi la timpul lor. Cel putin asa cred eu, ca in politica, conteaza pe langa diplomatie, bun-simt si abilitatile de negociere, un tanar sa nu sara etape. Succes, celor care au rabdare, in acest sens ! Succes, Tudorel Trofin !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)