luni, 26 aprilie 2010

Teasing 2

Vii si tu acasa, ca omu', vrei sa urmaresti cateva "head-line-uri locale" si  pornesti "cutia cu trubaduri" la un anumit post local. Stii prea bine, functioneaza dictatura telecomenzii si, daca nu gasesti nimic interesant, sunt 2 variante : schimbi pe ceva total rupt de cotidian, sau inchizi magaoaia.
Acuma, zii repede, ecsact ce gandesti : conteaza doar subiectul/stirea prezentat(a) sau, si felul in care iti este livrat(a) tie, ca si consumator de media, ca om informat, desprins de marea masa a turmei? 
Putem duce discutia si-n cazul presei scrise unde avem, deseori, subiecte interesante prezentate vadit deformat din anumite interese si/sau prin omisiunea/neajunsul/interesul celui care a redactat materialul.

Precizare : nu mi-am propus sa critic, in aceasta abordare, jurnalistii.  Ba, dimpotriva ! Sunt altii, cu porniri deontologice, care au dezvoltat din asta o pasiune, uneori indreptatita, alteori vadit tendentioasa...
De ceva vreme, suntem din ce in ce mai multi, care nu avem pretentii de profesionisti si, le dezbatem dupa priceperea fiecaruia, in blogosfera (New-Media), anticipand formele noi de socializare, comunicare si empatie. Vorbim aici, de reteaua sociala a fiecaruia dintre noi.

Forma de manifestare ca sa zic asa, poate fi diversificata, in ziua de azi, ajungand pana la teme de discutie in cadrul unor mese rotunde, dezbateri publice pe seama unor modificari ale Constitutiei, referenduum-uri locale/nationale. De asemenea, forumurile ziarelor axate (si) pe on-line, ori cadrul legal de manifestare si lupta pentru impunerea unor opinii comune ("partide politice") ori voluntariat (ONG-uri, fundatii / asociatii) etc.
Informatia, se stie (ce manelistic suna), este calea catre detinerea puterii. Totusi, observam in ziua de azi ca lucrurile au evoluat catre cei care o folosesc pentru a influenta cetateanul, consumatorul, alegatorul, lucrandu-i-se la subliminal. Este cazul unor filmulete trucate, poze prelucrate, reclame agresive, etc.
Ca atare, culegerea ei atenta, documentarea din mai multe surse si oferirea informatiei publicului consumator, devine nu doar o obligatie profesionala, ci si o garantie (un atuu) din partea jurnalistului/moderatorului TV, fata de probitatea lui profesionala.
Informatia, de multe ori, se obtine pe canale neoficiale si se arunca neverificata, ajungandu-se la intoxicari, frecvent sesizabile. Ori, alte situatii, cunoscute drept "perdele de fum" des intalnite si in Romanica, cand trebuie sa duci dezbaterea publica de la un subiect care poate genera prejudicii de imagine cuiva, catre ceva mai putin semnificativ, ori creat artificial, cu scop de manipulare.

In alta ordine de idei, observam cu totii, lipsa de inspiratie si nici o viziune la majoritatea (caci nu-mi plac generalizarile) clasei politice si guvernantilor actuali, o multitudine de gafe din partea actorilor politici mioritici, lipsa de profesionalism din partea celor care ocupa functii in deconcentrate si numiti pe criterii politice.
Ce se intampla cu tine cand ajungi la saturatie, cand nu mai poti tolera toate aceste din partea celor care ne conduc prin aceleasi metode si jocuri de culise ? Un posibil raspuns ar fi sa iei atitudine si sa protestezi, sa iesi in strada, sa le cerem socoteala, sa nu mai afisam aceasta impasibilitate si complacere.
Dar, poate vei spune, ca nu-ti gasesti suficiente incurajari, imbolduri si oameni care sa declanseze in tine acel declic al tuturor frustrarilor, neajunsurilor si neimplinirilor, mai ales daca faci parte din acele "generatii de sacrificiu".
Aici, vin eu si te intreb, ce pretentii ai de la moderatorul unui talk-show, cum ai vrea sa-si construiasca formatul unei emisiuni care sa te faca sa iesi din casa si sa mergi in audienta la trimisul tau in Parlament dintr-un anume colegiul uninominal, la alesul local/judetean ori managerul institutiei publice si, sa-ti ceri drepturile?

Apropos, daca tot suntem in zona asta : iti mai amintesti emisunea "Marti - 3 ceasuri rele" ? Era difuzata, prin 2007, la postul local DTV (Diplomatic) Focsani si realizata de Sebastian Oancea.
As fi interesat, cum vi se pareau, prin comparatie cu oferta actuala de la posturile locale, invitatii, intrebarile si stilul moderatorului?
Hai, recunoaste si tu : uneori, iti vine sa inchizi televizorul, ori sa lasi din mana un ziar NU pentru ca te-ai saturat de teme politice sau economice ! In schimb, te deranjeaza la unii dintre actualii moderatori, felul in care tin sa iasa in prim-plan monopolizand spatiul de emisie, tonul agresiv si intreruperea invitatilor etc.

Deci in Concluzie  : Focsani-ul, in Realitate - este un oras resemnat, unde lucrurile se misca ecstrem de greu, unde simtul civic si atitudinea lipsesc cu desavarsire. 
Prin urmare, avem nevoie de jurnalisti /moderatori profesionisti, care pot sa inoculeze oamenilor acea atitudine de care vorbeam mai sus, sa transmita mesaje maselor, sa determine reactii fata de jocurile de culise ale politicienilor si, sa iesim, din starea asta, de dolce-far-niente !

UPDATE : nu ascund, ca prin cele 2 articole : teasing 1 + teasing 2, am intentionat sa-ti prezint o stire "pe surse". Care are legatura cu ultimile mele postari si asteptarile mele, vis-a-vis de subiectul abordat. Asta desi, un ochi avizat a intuit deja despre ce e vorba, oricat de subtil as fi incercat eu sa fiu...
Daca nu am fost indus in eroare si, sper sa nu te fi dezinformat, la randu-mi, in fiecare seara, vom avea parte de emisiunea :

FOCSANI, in REALITATE - cu Sebastian OANCEA !
La Realitatea Tv Focsani - in fiecare seara, dupa stirile locale.

3 comentarii:

  1. de cand ai postat randurile astea am intrat in fiecare zi sa vad daca se incumeta cineva...sa scrie ceva...mai ales dintre vranceni. se pare ca nu. daca au trecut deja 4 zile, probabil nu o s-o mai faca nimeni. Oare de ce? :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Mirolara, multam fain pentru atentia cu care ai urmarit eventuale rectii fata de ce am scris eu.Sunt destule postari si la mine, si la tine, unde am fi asteptat sa avem feed-back.eu am scris stiind ca sunt cativa cititori care urmaresc anumite subiecte si care oricum nu reactioneaza. n-am vrut sa prezint o informatie de interes local destul de semnificativa, fara sa o imbrac in jurul unor asteptari personale. de aceea acel "Teasing" la care am apelat ;)sper ca am procedat corect asa si ma bucur ca n-am dezinformat.important e ca avem alte standarde de acum la acea emisiune. nu de alta dar ma plictisisem de Tibi care ne cam urmarea prin casa in fiecare seara :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot ce pot sa spun eu e ca moderatorii nu au atat de multa libertate pe cat se crede. E adevarat ca fiecare isi construieste un stil anume si daca el corespunde unor cerinte la un moment dat, bine pentru el, daca nu, nu. Face altceva. Sunt multe chestii de “interior” care primeaza si despre care publicul nu afla niciodata. Iar din afara, lucurile se vad atat de diferit. In privinta reactiilor, eu mi-am schimbat cumva parerea. Sunt mult mai multumita sa vad ca intra cateva persoane, raman pe subiect si apoi trec si la altele. Da, feedbackul e important, dar acum ce sa facem?! Sunt zeci si zeci de bloguri care apar zilnic? Pe cine citesti, pe cine comentezi, pe cine printezi? Noi scriem inainte de toate pentru noi. Apoi pentru ceilalti. Nu? Hai ca m-am intins la scris! De la tine mi se trage :)) pfiuuu…

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)