joi, 21 ianuarie 2010

Cum ma inscriu intr-un partid politic din Romania ?

Cristian China - aka "Chinezu" ne prezinta azi, in Vox Publica, modul in care putem deveni membrii in cele 3 partide exponentiale, apeland la mijloacele on-line. Asta desi, nu stiu cati din cei interesati de fenomenul politic autohton, ori care ar avea nevoie de o recomandare la CV (ma refer la liceeni), ar apela la asa ceva. Mai degraba, cred ca multi au fost tentati sa se alature partidelor (din anumite interese de moment) in campaniile trecute care, fie vorba intre noi, au fost extrem de multe si epuizante. Iar, per-ansamblu, n-au imbunatatit cu nimic actualul sistem politico-administrativ din Romanica. Ma refer la esecul votului uninominal si la un sistemul unicameral absurd.


Asadar, pentru ce sa se inscrie un tanar intr-un partid ? De la cine sa ia exemplu ? Ce invata, cum poate schimba el lucrurile, se va tine cont de parerea lui ? Cu ce se alege dupa, sa zicem, vreo 4-5 ani ? Cu toate asta, implicarea in politica a romanilor si evitarea starii de "chibit", o apreciez ca  fiind singura modalitate in care lucrurile in tara se vor schimba. Altfel vom asista la o rotativa a cadrelor comuniste, a celor care-au profitat de unele schimbari post-revolutionare, ori a aciuiatilor conjunctural prin partide. Pe modelul celebrei "rotative guvernamentale" care avea alte semnificatii in perioada in care partidele traditionale in tara noastra (PNL, PC, PNTcd) aveau principii, doctrina, morala si alte "bullshit-uri" care ii baga in ceata pe majoritatea actualilor politicieni. Nu mai discut despre PSD (ex PDSR, via PSDR, by FDSN) ori PDL (via PD, by FSN) !

Cu toate acestea...
Sa zicem ca ma bate gandul sa ma fac membru de partid. Sunt tanar si m-am trezit in dimineata asta decis sa fac o schimbare, sa imi aduc contributia la ceva bla bla. Si decid subit ca pentru a-mi atinge obiectivul (oricare, nu importa, dar, desigur, e unul maret) trebuie sa ma inscriu intr-un partid. Dar in care? Si acum, pentru usurinta demersului meu, hai sa zicem ca sunt mai multi tineri in ipostaza asta si fiecare isi alege unul din partidele de mai jos decis sa devina membru. Si, fireste, intra pe net, ca doar e tanar modern si se asteapta ca si partidul care ii sta la suflet sa fie la fel. Mai jos aveti niste posibile scenarii despre ce gaseste un tanar pe siteurile partidelor. Posibil am spus !

PNL : pe www.pnl.ro, sectiunea “Cum sa devin membru” se vede lejer, cum intri in site, aflata (strategic sau doar intamplator) fix sub ditai sigla partidului. Intri in sectiune. La nivel vizual totul e foarte frumos, cu 5 pasi clar ilustrati pe care trebuie sa ii urmezi ca sa devii membru si cu formularul de adeziune pe care poti sa-l descarci dand click pe un ditai butonul. Simplu si la obiect. Singura chestiune mai delicata, de fapt o mica minciunica, e ca la Pasul 4 ti se spune ca iei adeziunea pe care, fireste, ai printat-o, o duci la sediu de partid si gata, esti liberal get beget. Ceea ce, evident, nu se intampla asa. Pentru ca tu lasi adeziunea acolo, poti chiar “sa iti cunosti viitorii colegi liberali”, cum se zice la Pasul 4, dar nu esti “liberal cu acte in regula” decat dupa ce cererea ta este aprobata atat de Biroul Politic Local, cat si de Biroul Politic Teritorial. Care organisme, ma intelegeti, nu fac de permanenta la sediu numai ca sa iti aprobe tie adeziunea. Asa ca mai stai si tu o tura pana primesti aprobarile alea.

PSD : intri pe www.psd.ro. Si te uiti, si te uiti, incerci la “Echipa“, ca te gandesti ca acolo poti sa “intri in echipa”, dar nu, acolo e doar conducerea. Te mai uiti in stanga, te mai uiti in dreapta, stai un pic si cugeti si apoi iti vine ideea sa te uiti mai in josul paginii. Ahaaaa, acolo era, uite “Inscrie-te“. Bucuros, dai click. Laser, frate… Adica la ei pot sa imi fac online adeziunea. Mistoo. Adica nu, nu prea misto. Ca imi cere codul numeric personal si serie si numar act de identitate. Hmmm, cam naspa sa imi dau toate datele astea asa pe internet. Stiu eu ce dracu or face astia cu ele? Nu vad nici o precizare acolo ca datele mele personale sunt protejate sau ceva de genul asta. Plus ca dupa aia cum facem cu carnetul, cum ma intalnesc cu cineva din organizatie sa mi-l dea sau cum? Ca nu scrie nimic acolo. Ceva nu e in regula, nu imi miroase bine…

PD-L : tastezi, fireste, www.pdl.ro. Da-i pace… Dai un google. Aha, e vorba despre www.pdl.org.ro. Ia sa vedem cum pot sa ma inscriu in partid. Aha, cred ca e la “Sustine PD-L“. Nu prea… acolo sunt tot felul de fetze, dar altceva nimic. O fi la “Echipa“? Nu, ca aici sunt doar sefii. Da’ unde e, frate, sectiunea aia unde ma pot informa si poate, daca am noroc, ma pot chiar inscrie? Tanarul nostru inca o mai cauta si in ziua de astazi, daca nu s-a plictisit intre timp…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)