marți, 31 martie 2009

Ce inseamna Legea lui Boyle ?

Urmatoarea intrebare ar fi fost pusa la un examen de chimie la Universitatea "Ovidius" din Constanta, in urma cu cativa ani : Este iadul exoterm (emite caldura) sau endoterm(absoarbe caldura) ? Pentru a-si demonstra opinia, cei mai multi studenti au folosit legea lui Boyle, care spune ca un gaz se raceste atunci cand se extinde si se incalzeste atunci cand este comprimat, sau ceva similar.


Unul dintre studenti a scris urmatoarele: intai, trebuie sa cunoastem cum se schimba masa iadului in timp. Asadar, trebuie sa cunoastem rata cu care sufletele ce intra in iad comparativ cu rata celor care pleaca din iad. Cred ca putem sa presupunem cu destul de multa siguranta ca, odata ce un suflet ajunge in iad, nu mai iese niciodata.

 
Prin urmare, nici un suflet nu iese din iad. In ceea ce priveste rata celor care intra, sa ne uitam la diferitele religii care exista astazi in lume. Cele mai multe dintre aceste religii spun ca, daca nu esti un membru al lor, vei ajunge in iad. Dat fiind ca existe mai mult de o singura asemenea religie si cum oamenii nu sunt membri mai multor religii simultan, putem sa facem estimarea ca toate sufletele merg in iad. 

Date fiind ratele nasterilor si deceselor, putem sa spunem ca numarul sufletelor din iad creste exponential. Acum trebuie sa ne uitam la volumul iadului. Din cauza ca legea lui Boyle spune ca, pentru ca temperatura in iad sa ramana constanta, volumul iadului trebuie sa creasca proportional cu numarul sufletelor care intra.



Acest lucru arata ca sunt doua posibilitati:


1. Daca iadul se extinde cu o rata mai mica decat cea cu care intra sufletele in el, atunci temperatura si presiunea in iad vor creste atat de mult incat pana la urma se va declansa tot iadul pe pamant.

2. Daca iadul se extinde cu o rata mai mare decat cea cu care intra sufletele in el, atunci temperatura si presiunea vor scadea pana cand o sa inghete iadul.



Asadar, care din ele este ? Daca acceptam postulatul pe care mi l-a dat Cristina in al treilea an de facultate, "o sa inghete iadul inainte sa ma culc cu tine" si tinand cont de faptul ca m-am culcat cu ea, pana la urma, atunci ipoteza a doua trebuie sa fie cea corecta. Prin urmare, sunt sigur ca iadul este endoterm si ca a inghetat.



Corolarul acestei teorii este ca, din moment ce iadul a inghetat, rezulta ca nu mai accepta nici un suflet si a disparut...ramanand numai Raiul ! Ceea ce, prin urmare, dovedeste existenta unei fiinte divine si se explica de ce, intr-una din nopti, Cristina striga ... "Dumnezeule!".



PS : nu am habar cand vine vorba despre chimie, desi am avut profesori buni : d-na Dragusanu in Generala si d-na Sarbu in Liceu. Fizica si chimia erau "crima si pedeapsa", am preferat geografia si istoria. Asa ca, nu cred ca m-ar fi dus capul, la asemenea explicatii, pana la urma amuzante si interesante.

Textul de mai sus l-am primit de la un coleg pe care il salut cu aceasta ocazie ! Imi aminteste de studentie si de cateva momente dragi din camin ! O zi haioasa, zambete si soare ;)

6 comentarii:

  1. O traducere si adaptare a unei glume destul de vechi.http://www.pinetree.net/humor/thermodynamics.html[...] examen de chimie la Universitatea "Ovidius" din Constanta [...] haha.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Cornel : nu te contrazic, e posibil sa fie un text cunoscut care a circulat sub diferite forme. Eu l-am primit recent de la un coleg din camin. Nu avem habar despre el, recunosc.Presupun ca a fost modificat putin, cand s-a referit la Universitatea la care am studiat noi. Numele fetei e si el semnificativ, am inteles la ce s-a referit.E, o cunostinta comuna, a mea si prietenului meu !Doar ca e prea tare ! Bafta, Cornel, scuze daca nu m-am facut inteles !Oricum, multam de vizita si, cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Alibus : recunosc ca nu aveam de el habar nici in romana nici in engleza...Povestea asta amuzanta se aseamana cu o experienta din camin, din trecut. :DIn varianta noastra, fata (Cristina) chiar a fost colega de camin si studenta la chimie...Si, a avut o afirmatie de genul celei de mai sus, initial !Dupa care, a devenit mai...sociabila, ca sa zic asa !Viata de camin este fascinanta, adevarata viata de student !Insa, la asemenea explicatii nu ne-a dus mintea pe noi atunci !Salutare ! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne... de aia nu mai avem parcuri in Focsani... din cauza acestor copii teribilisti. Cat despre acei actori din urmatorul filmuletul sunt fascinanti.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Laur : nu stiu daca asta e adevaratul motiv, mai degraba totalul dezinteres al Primariei, care administreaza parcurile si lipsa pazei.Cat despre acei actori, nu e ceva deosebit decat poate pt unii. Este bine-cunoscut faptul ca francezii (tv5, tf1) mai ales dar, uneori si italienii (rai), au spectacole de acest gen.in plus, marea majoritatea a filmelor frantuzesti si englezesti chiar merita urmarite. "cultura de tip Hollywood" nu produce decat rar, filme si productii interesante.tot in Europa se face arta, musica si film.

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)