miercuri, 20 februarie 2008

KOSOVO : cu sufletul NU, cu mintea DA !



Avem deziluzia vechilor reactii din perioada celor doua Razboaie Mondiale cand "ne-am dat" cu toata lumea, lucru ce ne-a adus in postura ca sa confruntam atat cu nemtii, cu trupele americane ce au bombardat valea Prahovei, iar Rusia sa ne "elibereze". In fapt, sa abuzeze, pentru o lunga perioada de timp, de romani.


Ne-a placut sa vedem institutiile statului la unison, Presedintia, Guvernul, Parlamentul, plus majoritatea partidelor politice. Plus ca prabusirea lui Emil Constantinescu a venit si pe fondul deciziei de a pune la dispozitia americanilor aeroporturile de unde se ataca Serbia. Cat de frumos, ne solidarizam noi cu poporul sarb, fratele nostru ! Imi plac, astfel de gesturi si am o afinitate speciala fata de sarbi, armeni, greci. Insusi strabunicul meu era grec, iar evreii, armenii si grecii erau multi pe vremea lui, in Focsani - orasul de pe Milcov.


Sa privim nu numai cu sufletul ci si cu mintea. Cu dreptul popoarelor la autodeterminare cum ramane ? Am invatat in Facultate la una din materiile ce mi-au placut in mod special - Drept International Public - ca exista acest principiu si, in baza lui, s-au nascut popoarele din Europa actuala. Inclusiv Marele Regat Sarbo-Croato-Sloven, asa cum am invatat in liceu la istoria universala.


Masacrarea populatiei albaneze, existenta unor procese pe rol fata de liderii sarbi implicati in luarea acestor decizii reprezinta repere mai importante. Acestea, alaturi de dreptul la autodeterminare, au dus la reactia comuna a SUA si a multora dintre statele europene.


Istoria ne-a mai invatat ceva important. Anume, ca mai conteaza, sa joci alaturi de cei puternici, cei care decid in plan international, au interese si "fac jocurile". Iar, la ora asta, nu Rusia ori China sunt in aceasta postura. Recent, Germania s-a alaturat Frantei, recunoscand noul stat european - Kosovo si Guvernul de la Pristina. Este notoriu, ca "leaganul poporului sarb" este locul unei mari batalii duse cu turcii - la Kossovopolje - numita si "Campia Mierlei". Au luptat acolo, alaturi de sarbi, multe trupe conduse de domni sau voievozi din teritoriile romane.



De ce nu acceptam, un numar de oameni ce si-au determinat viitorul, alegandu-si organe de conducere ? 



Ne sperie problema minoritatii maghiare din Romania ? Sa fim seriosi, situatia nu suporta comparatie, reactia UDMR a fost una ce se inscrie pe linia lor din ultimul timp. Cer si ei mai mult ca sa primeasca mai putin. Este un mod de a negocia interesele unei minoritati ce nu trebuie sa ne sperie.  De ce nu ne ridica semne de intrebare, crearea Partidului Civic Maghiar ? Ori, faptul ca pe 01 decembrie, un anume reprezentant al acestui PCM sau UCM, purta in Parlamentul Romaniei "doliu", aratandu-si reactia ostila fata de ziua nationala a Romaniei ?

De ce acceptam rezultatul falsificat al lui Laszlo Tokes obtinut la recentele Euro-Parlamentare ? Cum a reusit sa obtina 1000 voturi in judetul Vaslui unde, dupa datele de la evidenta populatiei, sunt doar 54 de etnici maghiari ? Acest aspect dubios, nu ne ridica semne de intrebare ?



Deci in concluzie : KOSOVO ? Cu sufletul NU, cu mintea DA ! Cu sufletul, sunt de acord cu reactia autoritatilor romane si cu poporul sarb. Cu mintea, inteleg de ce se petrec astfel de fapte ce nu se pot transforma in precedente cu referire la vechiul Imperiu Austro-Ungar (Romania, Ungaria, Austria, Slovenia) !



PS : ma gandesc, ca trebuie sa apara, in acea zona : Mc'Donalds, Carrefour, francize si reprezentante. Kossovo este locul ideal pentru cei ce vor piete noi, de desfacere a marfurilor. Un fel de "El Dorado"... Ramane de vazut, daca din punct de vedere fiscal, va fi atractiv.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)