joi, 9 aprilie 2009

Cine este "ESCU" ?

Azi, 09-aprilie 2009, Principele Radu ("Duda") si-a anuntat (oficial) intrarea-n cursa prezidentiala, marind numarul celor care aspira la Palatul Cotroceni.
Nu intentionam sa scriu despre acest fapt, avand in vedere ca, din informatiile mele, anuntul urma sa apara in jurul datei de 10 mai 2009 (o data cu semnificatii multe pentru Casa Regala a Romaniei). Oricum, urechile ciulite, deseara, incepand cu orele 19, cand va vorbi Principele legat de intentia de a candida.

Am discutat, despre aceasta implicare in viata politica, a Principelui Radu, recent, pe blogul lui Codrin (vi-l recomand) si, s-au conturat, multe opinii interesante acolo. Va invit sa urmariti discutia, incat sa nu mai reiau argumentele mele fata de Principele Radu, pro/contra.

Fiind vorba, despre "aducerea la cunostinta" a unui fapt - lansarea candidaturii, va informez ca, staff-ul dansului, este deschis si metodelor moderne de comunicare : blogul personal si pe profilul HI5. Este de apreciat desi, internetul, inca nu influenteaza in intentia de vot, decat intr-o proportie destul de mica.

Pe scurt, la ce informatii am pana acum, aceasta candidatura, vine sa confirme (?) zvonurile privind lansarea unui "candidat surpriza" in cursa electorala. Nu am inteles care ar putea fi acest "candidat surpriza", avand in vedere ca-ti trebuie o structura de partid bine dezvoltata in teritoriu, pentru a candida si a nu te face de rusine. Am considerat, de la inceput, ca sansele cele mai mari le au, tot reprezentantii celor 3 partide : PDL, PSD si PNL.

1 - PDL : in mod normal, candidatul va fi Traian Boc. Am cateva rezerve, privind implicarea in cursa electorala a lui Basescu, in toamna, nefiind exclusa candidatura premierul BOCanila. Ce-ar putea face rocada cu Basescu.
Candidatul PDL, va fi tot Traian Basescu ; interesant va fi pe ce discurs va miza, in campanie. Pentru ca, pana acum, a esuat in tot ce si-a propus : reforma justitiei, stoparea coruptiei, scaparea tarii de "partidul-stat PSD".
In Justitie vedem cu totii cum decurg lucrurile chiar in zilele noastre. S-a implicat prin Macovei si Morar, prin DNA si favorizarea numirii unor apropiati in structurile de conducere a Justitiei.
Stoparea coruptiei n-a realizat-o, acuzand ca exista "moguli, tonomate si baieti destepti", insa nu-i vede si pe cei din ograda proprie din Modrogan. O prima lovitura a avut-o prin esecul catastrofal al lui Blaga (intrat in dizgratia lui Basescu) la Primaria Capitalei, cand Oprescu "a taiat macaroana" grupurilor de interese si de presiune din jurul PDL lovind, prin rediscutarea Contractului Daly si oprirea inlocuirii bordurilor lui Videanu. Firme de constructie ce au luat contracte de la PDminusL, ziaristi platiti sa scrie (comenteze) Pro-Basescu (ex: Traian Radu-Ungureanu si alti deontologi portocalii: PIPIdi, Radu Moraru, Cotidianul, Curentul, Evenimentul Zilei, etc).
Cat despre "partidul-stat PSD", hulit in campania din 2004, Basescu a dorit sa sparga PNL (prin desprinderea unei grupari pro-basesciene si mentinerea discursului public de atragere a electoratului PNL). Dar si PSD-ul (excelent ca structura de mobilizare in campanii) si, sa-si faca, un mega-partid-prezidential. Ceea ce se poate intampla in viitorul apropiat, asa cum bine se arata si AICI.

2 - PSD are o situatie mai simpla : Nastase, plimbat aiurea pe la DNA pentru niste prostii (termopane), "i se mai arata pisica", incat sa se linisteasca si sa renunte la cursa pentru presidentiale. Desi, daca urma sa candideze, avea sa scoata, la toamna, mai multe voturi decat Geoana, care va avea mari surprize (chiar din PSD) incat, foarte probabil, nu va intra in turul 2.
Chiar si cu Cozmin Gusa - consilier personal al lui Mircea Geoana si cu ajutor de peste Ocean (prin contractul incheiat cu consultantii americani), candidatul PSD va avea soarta decisa de baronii locali PSD care, abia asteapta, sa-l devoreze. Mitrea isi va satisface "fantasmele" cu saritul la beregata, Ilici ii va trage o scalftoaca, dupa ce a pierdut influenta in PSD, Nastase va reveni pe cai mari din toamna.

3 - PNL a aratat prin Congresul din 20-21 martie 2009, ca este transparent, nu depinde de un "tatuc" - lider conjunctural (Tariceanu) precum depinde PDL de Basescu si poate atrage la urne (prin candidatura lui Crin Antonescu) un segment de populatie al "nehotaratilor, non-participantilor".
Asta desi, meritele pentru mentinerea PNL la 20% sunt in favoarea lui Tariceanu, de pozitionare clara ca principal adversar politic al lui Basescu, singur partid de dreapta, cat si faramarea visului-prezidential de spargere a PNL.

Crin Antonescu, va beneficia de :
* votul PNL (nucleul-dur al partidului) ;
* votul celor din PDL : saturati de excesele unui presedinte ce se dezice tot mai mult de acest partid, de unii membri vechi ai fostului PD ;
* votul din PSD : Iliescu nu-l inghite pe Geoana si a exprimat, in dese momente, admiratia pentru omul Crin Antonescu. Chiar daca, din partea lui Crin si a oricaruia dintre noi, Ilici e de condamnat pentru lovitura de stat din 1989 ! Insa, e de apreciat astazi, pentru judecati de opinie corecte privitoare la politica romaneasca, in general ;
* voturi de la un segment de electorat ce insumeaza circa 60% (indecisi, nehotarati sau siderati, de actuala clasa politica, in ansamblul ei) ;
* ajutorul media este foarte important - fapt dovedit de sustinerea avuta de Basescu in 2004. Favoare intoarsa, de actualul locatar de la cotroceni, prin apelative la adresa mass-media, precum : tiganca imputita, gaozarilor sau, recentul "caraghiosule" ;
* mana intoarsa de Sorin Oprescu, dupa ajutorul dat de Crin Antonescu actualului Primar General al Capitalei. Se stie ca, in campania de la locale, Crin a iesit pe fata, alaturi de Sorin, ajutandu-l. In ciuda unor reprosuri venite chiar din cadrul PNL, cum ca "poate n-ar trebui sa se afiseze", Antonescu si-a asumat sprijinul lui Oprescu, ce se va intoarce acum, in mod firesc, as zice ;
* ultimul (poate nu cel mai lipsit de semnificatie) pe care l-am putut sesiza, este dat de viitorii consultanti ai candidatului presidentiabil Crin Antonescu, care l-au consiliat pe actualul Presedinte al SUA - Barack Obama. Este vorba despre Directorul Executiv al Campaniei lui Obama care, recent, a vizitat Romania - Betsy Myers ;
* ar mai fi un argument in favoarea lui Crin ANTONESCU. Nu stiu, cum sa-l prezint, intitulez, fiind, cel mai putin vizibil privitorilor, simpatizantilor unor candidati, noua, in general. In nici un caz nu pot spune ca eu am observat acest aspect. Din mai multe surse, cunostinte, canale neoficiale, pot prezenta un aspect de "culise" : si-n 2004, candidatul Basescu a beneficiat de acest "ajutor discret" care, in 2009, il vizeaza pe Antonescu. Este vorba despre cei care vor : sa ofere sfaturi bune gratuit, sa se ofere voluntari in campanie, sa contribuie la raspandirea unor mesaje catre anumite segmente de populatie, etc. Si, nu ma refer, la simplii oameni, ci la unii cu putere de decizie, de influentare, ce pot inclina decisiv balanta.

Deci in Concluzie : am incercat o prezentare a celor 3 forte politice asa cum se situeaza la ora actuala, cu propriile-mi informatii, incercand sa mentin un echilibru desi, nuante de subiectivism, mi se pot reprosa.
Toate acestea, in contextul anuntat la inceputul postarii, de intrare in cursa electorala, a unui candidat "surpriza", posibil a fi "Principele Radu". Asta desi, unii, l-au vazut (pe acest "candidat surpriza") in postura lui Oprescu, altii au tinut cont de caracterizarea facuta de Patriciu (cum prezenta si Lilick) ori, s-au gandit, la un independent sustinut de o larga coalitie.
Parerea mea este (daca lucrurile vor decurge "normal") ca, vom avea, o confruntare electorala, intre : Basescu, Antonescu, Geoana.

7 comentarii:

  1. Doar nu crezi in mod serios ca cineva care a votat PDL ,,s-a saturat'' de Basescu. Cat despre tatonarile PNL cu aripa Ilici-PSD, nimic nou, se stie de mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Riddick : dc NU ?nu cred ca toti din PDminusL is dornici de-un "tatuka" care sa le arate drumul ! foarte multi s-au convins, pe parcursul acestui prim si ultim mandat, de ce e in stare actualul presedinte al unei 1/3 dintre romani !o fi PDminusL "partid de lider" dar, in fiecare partid, macar simulata, trebuie sa existe si o opozitie la conducere.exact ca in PNL cu gruparea Antonescu-Orban. Chiar si-n PSD exista vreo 2 grupari ostile lui Geoana : una conservatoare (Ilici-Nastase), alta a baronilor locali (extrem de puternici, grabnic aducatori de voturi, buni mobilizatori).altfel, am trecut de la Ceausescu la Basescu, cu cateva "victime colaterale" uitand ca au fost adevarati Eroi, acei tineri.uitam prea usor momentul '89 si ce a fost inainte ! Basca, cei din aripa asa zisa "liberala" nemultumiti de cum au fost integrati. Boureanu, e unul dintre ei, te asigur ca sunt multi din fostul PLD (la nivel local) ce vor face pasul inapoi, catre PNL, cat de curand. O sa ne convingem, in foarte curand !am pretentia ca o parte din electoratul PDminusL e mai destept decat vor unii deontologi portocalii sa creada.altfel, intre PRM, PNG SI PDminusL, nu e nici o diferenta : partide de lider, incapabile de produce alte personalitati care sa ia conducerea partidului. toate au soarta PRM, PNG. ce e mai grav, in cazul PDminusL, este ca, in zilele noastre, se doreste transformarea PDminusL dintr-un "partid de lider" intr-un "partid-sistem".exact ce era PSD in 2004 si acuza Baselu in campania electorala, atunci !oricum, Baselu ii va surprinde pe multi din actualul PDminusL, prin modul sau de a reactiona, desprinzandu-se usor, de vechea garda din PD (pe care i-a atacat in destule cazuri), prin promovarea celor usor controlabili, din sfera sa de influenta, rupand din PSD gruparea lui Ioan Rus (grupul de la Cluj). mai greu sa rupa ceva din PNL, care a reactionat prin mobilizarea in jurul altui tip de lider, neatacabil, desi Motocicleanu i-a rezistat eroic Baselului !in ceea ce priveste candidatura lui Radu Duda, momentan, singura concluzie este ca ii blocheaza candidatura lui Crin Antonescu, favorizandu-i pe Geoana si Basescu !

    RăspundețiȘtergere
  3. Aproape ca sunt sigur ca prezidentialele vor acompania parlamentarele anticipate !

    RăspundețiȘtergere
  4. Riddick , sa inteleg ca nu te referi la anticipate la presidentiale, prin iunie, odata cu euro-parlamentarele ?voi cerceta sa vad daca supozitia ta este posibila dpdv legal. Oricum, tot ce e posibil, in ce spui tu !Bafta ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Candidatura asta e menita sa rupa din voturile destinate pana acum lui Crin.Este a doua mare lovitura de dupa Congres,prima fiind cu Gigi si Vadim,care de altfel prin mesajele lor haotice vor rupe din voturi.Basescu realizeaza ca nu se poate bate singur cu Crin si apeleaza la diferite trucuri,ca nu degeaba e educat in scoala comunista.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Alex : uite cum vad eu lucrurile cu duetul unora ce au uitat sa-si ia medicamentele la timp : "JJI-VADIM"!Sustii, Alex, ca acestia ar rupe din voturile lui CRIN ?E mai mult decat FALS, cum ar putea avea ANTONESCU un bazin electoral identificabil cu al celor 2 tacniti ? Ba, dimpotriva, aceasta candidatura, "suna ca naiba" pt Baselinnio (ca sa citez o expresie celebra a politichiei mioritice)! E cel mai naspa lucru posibil pt actualul locatar de la cotroceni care "a iesit Presedinte in 2004" bazandu-se, tocmai pe voturile venite in turul 2 de la Vadim. ATENTIE : am zis ca "a ajuns Presedinte" nu ca Basescu "ar fi castigat alegerile".Parerea mea e ca in 2004 a castigat Nastase dar, asta e o alta discutie.Deci, duetul Jiji-Vadim, este cel care va arunca o mana de pamant peste "coparseul extremismului romanesc", post-decembrist. Si, va rupe din voturile lui Basescu, insa, nu foarte mult.Teoretic, impreuna, ar trebui sa scoata mai mult, decat separat. Au acelasi segment de populatie ce-l vizeaza, numai ca...acest segment a fost preluat de catre Basescu.Asadar, in privinta chestiunii cu aceasta candidatura, dau scris acum pe Blog ca, impreuna, nu vor lua mai mult de 3%, in cel mai nefericit caz, vor atinge 4%. Desi, daca stam sa analizam, tocmai aceasta candidatura ar rupe din voturile lui Basescu si, i-ar crea serioase probleme.Personal, nu agreez astfel de personaje publice, iesirea lor din viata politica echivaland cu o ecologizare necesara.Doar ca, mai rau decat acesti 2 actori politici penibili, este electoratul ce i-a votat, ce s-a transferat, din 2004, in zona PDminusL. Un motiv ar fi si imposibilitatea PSD de a lansa un alt "tatuc al natiunii" dupa Iliescu, rol preluat de catre Basescu.Alex, daca faci o cercetare in mediul rural, o sa constati (poate surprinzator) ca acel electorat ce vota constant Iliescu la alegerile presedintiale (si-ti rupea dinti-n gura daca ziceai ceva de "tatucul lor") s-a mutat in bazinul eletoral al lui Basescu, care a preluat foarte lejer acel segment constiincios in privinta participarii la vot.PSD si Prostanacul Geoana vor avea serioase probleme sa convinga populatia din rural sa voteze cu Geoana si nu cu Basescu. Cu toate ca, PSD are o "masinarie electorala" foarte buna, aproape imbatabila in rural.Daca le-ai spuna alora ca va candida Iliescu, l-ar vota cu 2 maini, ar merge pe jos pana la sectia de votare prin noroi. Multi, dintre ei, inca mai au reminiscenta lui Ceausescu in suflete si, dupa Iliescu, aceasta a fost preluata de Basescu. Unii nici nu stiu dc nu poate candida Iliescu si tb ei sa-l voteze pe Geoana !PS : asculta la mine - Geoana va lua in toamna sub scorul PSD de la parlamentare. Asta ii va grabi iesirea din prim-planul politicii dambovitene, urmand sa aibe soarta decisa de unii care vor sari cu argumente ca si-au facut treaba, pe buna dreptate. Toti, il vor avea ca "lider" pe Liviu Dragnea (presedintele unui for f important din Romania - UNCJR), secondat de baronii locali, grabnic aducatori de voturi, care-si FUCK treaba serios pt PSD. Momentan, PSD e un cazan in fierbere, avand circa 2-3 tabere ce-si ascut cutitele, asupra gruparii lui Geoana (Vanghelie-PSD Bucuresti, Hrebenciuc). E vb de gruparea conservatoare (Iliescu, Nastase), grupul baronilor locali extrem de puternic (Mazare, Oprisan, Dragnea). Plus nemultumitii : Mitrea si Gabriel Oprea, aflati cu un pas in ograda PDminusL.

    RăspundețiȘtergere
  7. in privinta chestiunii cu candidatura Principelui Duda, lucrurile is mai complicate, decat apar pe scticla, la TV. in mod normal, nu-l favorizeaza, pe CRIN, acest fapt.apoi, daca aducem aproape informatia cum ca, acei consultanti ai lui Oprescu, il consiliaza (in unele privinte) pe Duda, apare un element interesant in ecuatie.daca ne aducem amiinte ca OPRESCU a afirmat ca il va spijini pe ANTONESCU, iata, alt element.daca observam interesul consultantilor americani din campania lui Obama, pt alegerile din Romania si, implicarea lor in campania lui Duda dar, ATENTIE, si-n cea a lui Antonescu, deja avem suficiente elemente incat...sa nu mai intelegem nimic sau sa fie extrem de simplu.nu uita, Alex, ca Antonescu este un admirator al Casei Regale. Bine, nu intr-n detalii cu faptul ca Duda nu are "sange albastru". Omul e, pana la urma, integrat prin casatoria sa, in randul celor ce poarta titlul de Alteta Regala. E recunoscut in randul celorlalti reprezentanti ai Caselor Regale din Europa si retsul lumii, carevasazica, e legitimat. Buuun !Unde vreau sa ajung ? Pai, am stat si judecat destul de mult aceasta candidatura, ridicandu-mi serioase intrebari. E posibil ca, ajungand la o anumita concluzie, sa mi se spuna - "uite-l si pe asta, iarasi cu scenarii de 2 lei fumate intr-o carciuna" ! Posibil...Nu pot spune tot ce cred eu acum despre o concurenta aparenta intre Crin Antonescu si Principele Radu pe un bazin electoral ce se suprapune, aparent ! Inca nu am toate informatiile la indemana dar, citesc, de obicei printre randuri...O sa-ti spun, Alex, ce incep sa cred tot mai mult desi, repet, risc sa fiu acuzat ca vad prea multe scenarii, perdele de fum sau is nebun.Aducandu-ti aminte de consultantii lui Oprescu si cei veniti de peste Ocean toti pt Principele Radu si de faptul ca, Antonescu va beneficia, de aportul substantial al Sefei de Campanie a lui Obama... te intreb : Iti mai aduci aminte, cum a decurs preCAMPANIA DEMOCRATILOR, in SUA ? Si, cum s-a hotarat, contracandidatul conservatorului John Mc Kain ?Sunt sigur ca vei intelege...PS : DA, fireste...recent, PATRICIU a anuntat ca-l sustine "SI" pe Crin ANTONESCU ! Asa, si ? Zi-mi si mie cand a sustinut Patriciu "DOAR" un singur candidat ?BTW : legat de raspunsul meu anterior si concluzia personala cum ca...GEOANA NU INTRA IN TURUL 2 !El, are o singura sansa, sa nu fie decapitat, din interiorul PSD ! Desi, e iminenta, chestiunea ! GEOANA NU trebuie sa candideze !

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)