vineri, 26 septembrie 2008

SEINFELD sau Familia Bundy : Care e cel mai bun serial de comedie ?




Imi place SEINFELD acuma, la fel de mult ca si in momentul in care a fost lansat in Romania si il consider cel mai bun serial de comedie difuzat de vreo televiziune din Romania.

Dar ce facem, pentru ca sunt persoane care admira si, chiar si-au insusit din gesturile lui Al Bundy. Automat, aceia vor considera ca "FAMILIA BUNDY" merita acest titlu, nicidecum SEINFELD.


Prin urmare, se naste o inevitabila intrebare : Care este cel mai bun serial de comedie ?

Fiecare parte isi sustine, cu argumente, parerea. Toti vor spune ca glumele si gesturile lui Al Bundy ii caracterizeaza, se regasesc in ele si, chiar le-au insusit in comportamentul cotidian. Berica cu colegii de dupa scarbici, cinzeaca la carciuma, ori "una mare de...Unirea" (tot e la moda reclama cu Dorel) pentru cei de pe santier. 
Pasiunea lui Al Bundy pentru acel Dodge vechi, e asisderea cu a romanaului pentru a lui Dacie 1300. Mana dusa de Al Bundy (stiti dvs unde) cu degetul aratator inafara si "scobitul in nas" il apropie de romanul cu studii medii, aspirand la clasa mijlocie de la oras, ori de cei care lucreaza pe santier si se amuza la reclama coniacului "Unirea".
Atat in film, dar si in Romania zilelor noastre, "Peg" este deasupra lui "Al Bundy". Sunt si diferente, specifice celor 2 natii, anume ca femeia de la noi "tine casa" ! Pe cand, la ei Peg este o catastrofa !

Ce inteleg eu din FAMILIA BUNDY este ca, in foarte mare masura, se potriveste cam la 60% din populatia tarii. Cu unele mici diferente, fiecare se regaseste in personajele de acolo. Al Bundy este personajul principal, cu si despre el "se rade". Multi se regasesc in el, in gesturile lui sau cum interactioneaza cu cei de langa acesta.

Despre SEINFELD se poate pune o intrebare buna :  care este personajul principal in acest serial ? Hmmm, Jerry Seinfeld, nu ? Doar serialul este despre el ! Din acest motiv, i-au spus aia astfel ! Dar, oare e chiar asa ?
Haideti, sa vedem ! Spuneti repede o faza cu Jerry la care "v-ati ras pe voi" ! Liniste...dupa 10 secunde, aveti deja in cap cel putin 2-3 faze la care personajul este ... Kramer ! Hai, fiti sinceri ;)
Eu unul, asa am reactionat cand mi-am adresat intrebarea. Desi am vazut serialul si pot sa ma gandesc si la momente in care Jerry e amuzant. De exemplu, atunci cand incerca sa-l imite pe ... Kramer :)

Fuck...dar despre ce vorbim, doar de Kramer ? Cand ar trebui sa fie despre Jerry Seinfeld. Doar apare mereu, actiunile au loc 80 % in apartamentul lui Jerry, el este in centrul tuturor actiunilor. Episoadele incep cu Jerry, pe scena, si se incheie tot cu el.

In FAMILIA BUNDY se abordeaza subiectele unei familii si, primordial, frustarile barbatului (reprezentat de Al Bundy) care "se salveaza" prin alti prieteni la randul lor frustrati in familiile lor. Motiv pentru care, si-au facut acea organizatie "NO MAAM".

In SEINFELD, este vorba "despre nimic". SEINFELD este un serial despre nimicurile unor prieteni ce au in comun, prietenia ce-i leaga fata de Jerry. Toti sunt burlaci si au povesti diferite.  
George locuieste cu parintii, a schimbat foarte multe locuri de munca si e in cautarea unei relatii stabile. Elaine e dintr-o familie buna, tatal ei era un om de afaceri prosper (apare doar odata in serial), e pasionata de design si a fost "combinata" cu Jerry, la inceputul serialului. Jerry se imbraca in "blugi si adidasi", poarta camasi, nu sta cu parintii si si-a luat un apartament in New York, avand o viata lejera, presteaza show-uri de genul "stand up comedy" in diverse baruri.
Kramer tranteste usi, deschide frigiderul lui Jerry, avand grija sa-si ia de acolo tot ce-i trebuie pt a-si face un sandvis (certandu-l daca nu are tot ce vrea) si este singurul ce locuieste in bloc cu Jerry. Practic, Kramer duce o viata lipsita de reguli, obisnuinte, poarta bermude, fumeaza marijuana, trezind, prin gesturile sale mimica si amuzamentul.

Subiectele sunt despre orice in Seinfeld, avand in prim plan comicul de situatie. Imi place SEINFELD pentru ca se adreseaza celor care vor altceva decat "umorul badaran" din FAMILIA BUNDY, specific doar la o anumita varsta...


Am ajuns la concluzia ca in liceu ma asemanam teribil cu Kramer, prin faptul ca pretuiam foarte mult colegii de clasa si, alaturi de un alt coleg Adi, faceam totul pentru ca cei de langa noi sa fie bine-dispusi. Nefiind in primii 5-10 dupa criteriul mediilor am preluat rolul lui Kramer, desi unii vanau notele si toceau din greu. Aproape in aceeasi masura in care incercam eu sa ii amuz pe ceilalti si sa avem o stare pozitiva in grupul din clasa noastra.

Din aceste considerente, asociez perioada minunata din liceu cu SEINFELD-ul, avand si acuma pretuire pt serial, in care inca ma mai regasesc. Imi place sa cred, ca am destule momente in care sunt "Kramer", alaturi de grupul de amici. Desi, daca stau bine si ma gandesc, suntem cativa care deja ne-am apropiat mult de umorul dintr-un alt serial de comedie. Unul romanesc de data asta - "B.D." (Brigada Diverse). Pe care il consider, de departe, cel mai bun serial de comedie facut vreodata de Romania.

Gata, ajunge ! Pana la urmatorul moment de sinceritate ... SEINFELD, frate :)

PS : pt cei care il urmaresc si acum, am un link catre "Pro Cinema", unde Bogdan NAUMOVICI (ala cu replica "LASER, frate", are cateva secvente zilnice in care povesteste un episod din SEINFELD. Adaugand, cu umor, intamplari misto (reale) din viata lui, din viata noastra, care se incadreaza pe tiparul serialului.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5v4_kf4hJ7I&hl=]

4 comentarii:

  1. Imi place si Seinfeld si Bundy. Dar pentru Seinfeld iti trebuie un simt al umorului mai cultivat pentru a aprecia serialul la justa lui valoare. De aceea si sunt unii care pricep mai bine ceea ce se intampla in familia Bundy. Li se pare cunoscut mediul.

    RăspundețiȘtergere
  2. ecsact asta face diferenta intre ele 2 seriale. ele acopera cam toata paleta de preferinte a publicului amator de seriale de comedie.situatiile din Seinfeld, mi se par mai aproape de varsta mea si de situatiile cu care se pot confrunta tinerii, intr-un grup inchegat, la un moment dat.tipurile de personaje din Seinfeld se potrivesc si, uneori, ne confundam cu ele. sa recunoastem, majoritatea prefera personajul "Kramer" interpretat de Michael Richards, insa poate se aseamana mai mult cu "George", desi, obisnuiesc, la petreceri sa aibe un dans foarte ciudat (precum al lui "Elaine", la acea petrecere). Asta, desi se imbraca "casual" (Bluji-Tricou-Adidasi), precum Jerry. Sa nu-l uitam si pe "Newman" postasul sacaitor, vecin al lui Jerry. El e opus ca si temperament lui Kramer, insa foarte bun tovaras cu acesta.Sau fostul "sef " al lui George, ala de vorbea neintrerupt "despre orice", nespunand "nimic".Sau "Bania" cel care il imita, in serial, pe Jerry si-l sacaia, copiindu-i glumele.Ma opresc, urmariti "Seinfeld, frate" la ProCinema, cu Radu NAUMOVICI, care are un umor foarte neaos, pe limba noastra, cu situatii din viata lui, savuroase celor din Seinfeld.http://www.procinema.ro/emisiuni/seinfeld-frate-cu-bogdan-naumovici/trailere-clipuri/

    RăspundețiȘtergere
  3. BTW, nu stiu e se intampla, dar accesul la blogul tau, imi este blocat uneori. se incarca f greu si-mi da erori. ma gandeam sa-ti spun, poate cunosti deja situatia.bafta, "tovarese" !

    RăspundețiȘtergere
  4. Thx, man !Se intampla asta din cauza numarului mare de filme postate.Ne vedem la Seinfeld ! ;)

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)