sâmbătă, 20 octombrie 2007

Rusine, Dinu Patriciu ?!



Vad, ca va intrebati, de ce e Patriciu atat de bogat. Dar voi de ce sunteti atat de saraci ? Sau atat de vizibil invidiosi pe succesele altora, succese in munca, bineinteles ? Sau de ce nu va ies lucrurile, de ce nu reusiti sa aveti succes? De ce succesul altuia trebuie anulat pentru a produce satisfactia maselor largi de neputinciosi, frustrati si incapabili ?




De ce e nevoie mereu de comparatii absurde intre oameni care fac lucruri diferite, care urmeaza cai diferite? Ce altceva decat confuzie putem obtine daca-l comparam pe Donald Trump cu Stefan Luchian? Asta inseamna justitie sociala? Asta e morala divina? Asta e egalitate in drepturi sau sanse?  Sunt uluit si ingrijorat ca, la 17 ani distanta de Ceausescu, inca mai sunt probleme de receptare a unei normalitati, sa zicem competitive.



Poate sa-ti placa sau nu mutra lui Patriciu, poti sa-l suspectezi de orice, dar daca performanta lui este validata de piata, pe banii aia multi, esti chiar tembel sa incerci sa aduci vorba despre nedreptate. E vorba de un calcul simplu, in care nu se amesteca nici problemele pensionarilor, nici copiii din Somalia, nici padurea tropicala si nici speciile pe cale de disparitie. 



E ceva normal, comunistilor, ca unii oameni sa mai si munceasca dupa primul milion sau miliard, sa angajeze oameni competenti care sa sporeasca succesul afacerilor. Sa dezvolte idei, sa cucereasca piete, sa gaseasca solutii inteligente impreuna cu avocatii, consilierii economici si alti tipi care inteleg realitatea aia care ii nemultumeste pe cei care ar vrea sa avem toti acelasi standard, indiferent de educatie sau calitati.



Si daca un om reuseste sa faca sa functioneze acest angrenaj urias, cred ca ar fi mai degraba interesant sa incerci sa afli cum a facut sa obtina o asemenea performanta economica. Dar inteleg ca e jenant si penal sa ai bani si in plus nu e valabil din punct de vedere intelectual sau ecologic.



Poate ca recenta tranzactie a lui Dinu Patriciu sa fie explicatia faptului ca in ultimul timp au disparut acele atacuri intre cei doi, iar faptul ca presedintele Basescu nu mai ataca sa insemne ca s-a recunoscut infrant in "meciul " avut cu omul de afaceri, aflat acum pe cai mari ? 





Se pare ca presedintele nostru este din ce in ce mai singur (intre 10-15 consilieri numiti in 2004 la inceput de mandat, l-au parasit), cel mai important dintre acestia, Adriana Saftoiu, fiind acum in postura de a-l consilia pe Ludovic Orban in candidatura sa la Primaria Capitalei. Langa Traian Basescu e greu sa rezisti si nu pentru ca nu esti competent ci, pentru ca, asa cum spunea si Ion Cristoiu, "presedintele gandeste cu ficatul"...



Si daca tot am ajuns in zona medicala, sa pomenesc un pic si despre recenta vizita pt operatia de gusa (nu de Cozmin Gusa), finalizata cu o afirmatie (a cata?) tendentioasa si discriminatorie la adresa comunitatii armene din Romania. Dar despre doctorul ce l-a operat, numai de bine, caci "in sfarsit, am intalnit si eu un armean bun, pardon competent..."




Deci asa domnule presedinte, dar cand ati luat palaria lui Vosganian si ati aruncat-o in public, in seara aflarii rezultatului in 2004, acel armean nu mai era competent ? Sau competenta e un criteriu relativ pentru dvs si tine de faptul ca esti sau nu langa "baietii destepti ai Presedintelui" ?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)