vineri, 26 octombrie 2007

Cine a fost Nicolae Dobrin ?


Nu pot lasa sa treaca ziua trista de azi, fara a posta cateva cuvinte, asa cum l-am perceput eu pe marele fotbalist Nicolae Dobrin. Un reper pentru generatia ce a cunoscut consacrarea la C.M. din Mexic 1970



Atunci, "gascanul" sau "printul din Trivale" (asa cum i se spunea), nu a putut juca din cauza unui conflict cu selectionerul Angelo Niculescu, desi era omul nr1 al Romaniei. 


Dinamo Bucuresti - FC Arges : 3-4 !! Presa acelor vremuri a scris cu litere mari " dinamo - DOBRIN 3-4 ! " Pitesti, 22 iunie 1979, a fost un thriller scris parca de Alfred Hitchcock. Cine a vazut acel meci nu-l va uita, mai ales golul lui Dobrin din minutul 90. Atunci la 3-3, arbitrul Otto Anderco ii impingea ca al 12-lea jucator pe cei de la Dinamo, iar Gica i-a soptit: "daca nu fluieri mai dau un gol", promisiune onorata din plin, spre stupoarea tuturor.



Mai stiu, ca Dobrin a fost dorit foarte mult de catre Santiago Bernabeu, pe atunci manager la Real Madrid insa regimul comunist si Ceausescu s-au opus unui transfer in afara tarii. Lucru ce l-ar fi facut unul din cei mai mari jucatori din istoria fotbalului european. Si, zic asta, fara a exagera, pentru ca asta s-a petrecut cu celebrul jucator ungur, ce a jucat la Real Madrid, Ferencz Puskas, ce s-a stins anul trecut.



Exista acele inutile comparatii intre diferite generatii si o serie de ierarhii care spun, ca unul dintre Dobrin, Dudu Georgescu, Dumitrache, Hagi, Gica Popescu, Mutu si Chivu, ar fii cel mai mare jucator roman din toate timpurile. Nu poti compara o generatie cu alta, fotbalul a cunoscut diverse etape cu schimbari de tactici, cu cresterea vitezei, apoi publicitatea a facut sa vorbeasca rating-ul din mass-media, iar un nume nu poate fii pus ca fiind "cel mai bun".


La fel se intampla si cu Pelle versus Maradonna, Cruyff vs Beckenbauer, Zidanne vs Ronaldo ! Iar azi cu Messi vs Ronaldinho. Este nedrept, sa faci asemenea lucru, toti fiind repere pentru generatiile care le-au incantat cu prestatia lor ca fotbalisti. Ca atare, nu se poate compara " generatia lui Dobrin " cu cea a lui Hagi ori cu cea e azi, a lui Mutu.



Romania poate spune ca a avut in Dobrin, dincolo de rautatile care circula despre acesta, un "magician in iarba". Avea, din ceea ce spun cei care l-au cunoscut, o placere teribila de a incanta lumea, juca pentru spectacol, pentru pitesteanul sau romanul acelor vremuri, aflat cu putine bucurii. Este, cu siguranta, in acel "hall of fame" al sportivilor romani alaturi de Patzaichin, Nadia, Hagi, Nastase, Lipa si multi altii.


Alti celebri fotbalisti pitesteni, ii vor aduce, cu siguranta, un omagiu marelui fotbalist Dobrin si ma refer aici la Mutu, Dica, Neaga, Coman. Toti romanii care l-au cunoscut, mai mult sau mai putin, vom spune ca am pierdut unul din reperele Romaniei ! Asteptam, ca altele sa se formeze si, sa se impuna astazi, pentru ca in viitor sa fie apreciate de catre generatiile de romani...



Romanii isi vor aminti de Gicu Dobrin ca cel care a avut bucuria in suflet de a juca si a transpus-o pe teren prin acele fente, scarite si driblinguri care i-au facut fericiti pe cei ce l-au putut vedea. Ca unul care doar din reluarile de pe Tv ori, in ziua de azi, de pe internet, mai pot vedea ce ai reprezentat.





Am descoperit, in cautarea mea de a insira cateva randuri, un video-clip care nu are cum sa nu fie urmarit de fiecare roman care l-au apreciat ! Si, pentru ca nu-s adeptul plansetelor lungi ori cuvintelor pompoase, consider ca trebuie sa-l aplaudam pe "omul Dobrin".  Inchei, spunand simplu : Multumin, Nicolae Dobrin !!












Nicolae DOBRIN

Data naşterii: 26.08.1947, la Piteşti

Debut în Divizia A: 01.07.1962, Ştiinţa Cluj - Dinamo Piteşti 5-1

A jucat la: Dinamo Piteşti (1962-1967), FC Argeş (1967-1980 şi 1982-1983), CS Tîrgovişte (1981-1982)

Meciuri/goluri în Divizia A: 408-111

Meciuri/goluri în cupele europene: 25-8

Debut în echipa naţională: 01.06.1966, RFG - România 1-0

Meciuri/goluri în echipa naţională: 47-6

Palmares: Campion al României cu FC Argeş (1972 şi 1979)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)