vineri, 15 august 2014

Sfanta Maria, gratarul romanului si aniversare vs comemorare !

Unii romani, ii sarbatoresc astazi pe cei dragi care poarta numele Sfintei Fecioare Maria. Acestia nu au avut curiozitatea sa dea un search pe Google (daca la Biserica li se pare ca e greu a merge) si sa afle faptul ca Nasterea Sfintei Maria se aniverseaza pe 8 septembrie.


Unii romani, nu pot pierde o zi libera data de Guvern, alegand sa ''manance gratar''. Ne referim la lucruri sanatoase : mici, fleici si cefe, tochituri in multa grasime animala si vegetala asezonate cu lichidele aferente ingurgitate fara masura care necesita stat la coada la farmacii.


Unii romani, pregatesc cu mare devotament, in aceste zile, traditionalul gratar precum un ritual ancestral. Astfel, pentru o edificare exemplara, va redau cateva fraze dintr-un articol executat magistral zilele acestea de catre Ovidiu Eftimie de la care aflam ca :


'' Secretul unui gratar reusit sunt sfaturile. Prin lege, o data cu buletinul, barbatul primeste licenta de facut gratar iar codul genetic, DNA-ul romanesc, contine 50% doar informatii despre cum sa faci gratar. Restul sunt detalii despre cum sa respiri sau sa faci pipi din picioare.


Femeia nu trebuie sa atinga gratarul ca il spurca. Are voie sa se uite, dar sa nu puna mana. Femeia are voie sa cotcodaceasca fericita in preajma gratarului si sa aduca castroanele. Carnea ramasa se pune in castroane de plastic si se depoziteaza in frigider. Se mananca singur, seara, cand partenera de viata doarme deja, sau noaptea, cand porcul ala betiv doarme si tu esti la dieta ''.


Romanii, nu sunt toti, in acest fel prezentat mai sus. De aceea, nici nu am generalizat in cele ce am afirmate anterior. Unii dintre romani, cunosc faptul ca azi ne aducem aminte de cei care au plecat dintre noi, cinstindu-le memoria printr-un gand, rugaciune, lumanare sau floare la locul de odihna.


In aceste zile, observam romani confuzi in imposibilitatea de a face diferenta intre a aniversa si a comemora. Asistam la o graba cu care unii evadeaza din cotidian, gasind ca argument aceasta zi importanta din calendarul crestin ortodox. O denaturare a realitatilor, sensurilor, simbolurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)