duminică, 14 iulie 2013

Vive La France ~ Joyeux Anniversaire : Renault, Orange, Groupe Societe Generale, Sofitel, Paribas, Michelin, L'Oreal, Lafarge, Carrefour, Cora, Faberlic, Danone, Alcatel

Ziua Nationala a Republicii Franceze ne trimite la cordul ombilical ce ne leaga de aceasta tara cu care am tot fost comparati in ultima perioada. Data ca exemplu pentru cateva dintre putinele momente remarcabile din istoria ei, Romania era considerata sora mica a Frantei. Iar Bucurestiul era apreciat drept micul Paris.


Astazi, investitiile franceze in tara noastra sunt destul de apreciabile. Renault este probabil cel mai notoriu exemplu prin preluarea brandului autohton Dacia. In ultimii ani, Dacia Renault a inregistrat un succes eviden la vanzari, pe un segment  de masini unde producatorul francez nu are concurent in fata altor competitori.


Orange a preluat Dialog acum multi ani si a devenit (pana ca Vodafone sa preia Connex) cel mai mare operator pe piata telefoniei mobile. Datele care sunt publice, inregistreaza aceasta suprematie de cativa ani buni, prin numarul ridicat de abonati si utilzatori de cartele reincarcabile.


BRD - Groupe Societe Generale : Banca Romana de Dezvoltare cu capital francez e alt exemplu, pe piata serviciilor financiar-bancare. Aici lucrurile stau altfel, concurenta este mult mai mare si echilibrata, desi BRD si-a adjudecat o felie consistenta din piata fiind in acest moment undeva pe locul 2-3 dpdv al totalului activelor.


Lista poate continua, eu am selectat din memorie, 3 investitii pe baza propriilor perceptii publice, cele mai semnificative investitii ale Frantei in Romania. Putem continua cu alte companii franceze prezenta in Romania : Sofitel, Paribas, Michelin, L'Oreal, Lafarge, Carrefour, Cora, Faberlic, Danone, Alcatel.


Compania franceza Thales sustine Laserul de la Magurele printr-o investitie de 60 milioane euro prin care va furniza sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Magurele. Joi 11 iulie 2013, contractul a fost semnat la Bucuresti de premierii roman si francez : Victor Ponta si Jean-Marc Ayrault.


Azi, statul francez : putere militara, economica si nucleara, defileaza (secondand Germania) si decide soarte Uniunii Europene. Pe strazile din Paris, se aude imnul celebru  #AllonsEnfantsDeLaPatrie ..


In acest timp, "ambasadorii romani" pe care nu ii putem categorisi "tigani", pentru ca ii discriminam si suntem amendati de CNCD, promoveaza prin cersatorie celebrul hit #DonnezMoiSilVousPlait ..


Morala : d'aia, n-are coada urs .. La Multi Ani, Franta : Joyeux Anniversaire !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)