sâmbătă, 20 iulie 2013

Festivalul Vin' la Teatru : Focsani, Teatrul Maior Gheorghe Pastia !

Teatrul Municipal "Maior Gheorghe Pastia" din Focsani gazduiește in perioada 18-21 iulie 2013 un eveniment inedit intitulat : "Festivalul Vin’ la Teatru" ! Aflat la prima editie, festivalul este organizat in totalitate pe baza de voluntariat, intrarea este libera iar singura dorinta a organizatorilor este de a va bucura de teatru.


Trebuie sa va mentionez, ca acesta este un eveniment conceput de cativa tineri inimosi din Focsani, in mare parte studenti la actorie - UNATC Bucuresti dar si la alte specializari ale unor facultati de prestigiu. Promovarea a inceput, asa cum se obisnuieste astazi, in online :  un grup de discutii si o pagina au fost create pe Facebook.


Inca de la inceput, am sustinut acest eveniment remarcabil si laudabil pentru comunitate !  El este initiat de cativa tineri inimosi iubitori de arta si frumos. Este adresat pentru focsanenii care vor altceva in viata de zi cu zi, cei care sunt satuli de festivaluri din bani publici si scuze ca nu sunt "acte de cultura" in Focsani.


Acesta se alatura altui exemplu recent de acum cateva saptamani in Focsani : Turneul International de Tenis "Vrancea Trophy" desfasurat in cartierul Sud. Din pacate, turneul de tenis nu a prins la populatia mioritica, pentru ca o mare parte e inca needucata, tributara unor mentalitati invechite si dornica doar de mancare si bautura. Cu toate ca, intrarea a fost libera .. Nu inteleg, de ce focsanenii invoca lipsa unor evenimente sportive si culturale, frecvent lipsind de la ele ! In schimb se duc la parangheliile pe multi bani publici cu fum, mizerie si alcool ..


In aceste zile de weekend, ne vom bucura de generozitatea de a oferi ceva comunitatii, din partea unor tineri din Focsani. Formula aleasa "Teatru gratis", nu este cea mai fericita, din punctul meu de vedere. Pentru ca, nimic nu este gratis : la modul general - in viata, cat si particular -  domeniul culturii.


Totusi, trebuie sa tinem seamasi de faptul ca foarte multi focsaneni invoca costul piperat al biletului de intrare la o piesa de teatru ! Zilele acestea, nu aveti scuze : daca veti lipsi de la acest eveniment ! Oana Bogzaru argumenteaza foarte bine intr-un articol de pe site-ul acestui eveniment : "de ce avem nevoie de un Festival de teatru in Focsani !


Concluzie :  ceea ce am observat eu, in ultimele saptamani, a fost o munca uriasa (de coordonare) in culisele acestui Festival Vin' la Teatru ! Avem alternativa la ceea ce multi invoca : lipsa actelor de cultura in Focsani ! In finalul acestui articol, vreau si eu sa felicit organizatorii ! Salut aceasta initiativa de a oferi "Teatru gratis" ~ mai ales pentru ca este facuta cu mult efort, talent si fara vreo remuneratie pentru cei implicati.

Un comentariu:

  1. Avem deja o veste buna, in ceea ce priveste continuarea acestui Festival frumos pentru orasul nostru. Am citit cateva informatii in ZdV care sustin ca maine-joi, in sedinta Consiliului Local Focsani se va propune spre votare suplimentarea cu cateva fonduri in folosul acestei actiuni ;)
    Mai multe detalii aici : http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/95243-festivalul-%E2%80%9Cvin%E2%80%99-la-teatru%E2%80%9D-continu%C4%83-%C3%AEn-noiembrie-%C5%9Fi-decembrie.html

    RăspundețiȘtergere

Va invit sa va exprimati opiniile, cu argumente, bun simt si umor :)