joi, 23 decembrie 2010

Facebook Meet in Irish Pub Clover Focsani !




Din discutiile ce le-am avut in online si, cu precadere, pe grupul de pe FaceBook - Blogosfera Vrancea - am sesizat ca propunerea pentru "BlogMeet" in weekend-ul trecut 18-19 decembrie nu a convenit tuturora !
Asadar, la sugestia unora dintre voi, am discutat in ultimile saptamani pe FB si-am convenit asupra datei de Duminica 26 decembrie - ora 12,00 ! Locatia, urma sa o stabilim de comun acord : Times, Wasserman, Irish Pub, ori o alta propunere ce putea veni din partea fiecaruia !

Dorinta de a merge intr-o locatie noua si recomandarile bune fata de un pub dragut, intim, ne-au facut sa alegem Irish Pub - Clover Focsani !
Imi place sa cred, ca v-ati gandit si la preferinta mea pentru folclorul, musica, dansurile irlandeze. Altfel, pentru ce am ales id-ul PATRICKdan in online ;)

Pana acum, au confirmat prezenta, dintre colegii prezenti in grupul nostru de pe FaceBook, urmatorii : Andra Zaharia , Adi Mangu ,  Alin Ionita , Florea Cristian , Dan Brasov , Tudorel Bezea , Dan Stefan  si eu - Dan Trofin .



Colegii nostrii din mass-media locala, sunt bineveniti, in masura timpului disponibil si daca doresc sa contribuie la promovarea Blogosferei din Vrancea sperand, la o colaborare pe proiecte comune, intr-un viitor apropiat ! Dintre acestia, prezenti in Blogosfera Vrancea sunt : Iulia Cretu , Gabriel Sava , Sebastian Oancea .

Orice alta persoana : coleg blogger, jurnalist sau care este prezent in on-line (in orice forma) si doreste sa ni se alature, poate veni la data, ora si locatia mentionate in curpinsul acestui articol.
Cei care nu se regasesc mentionati mai sus, nu sunt exclusi, doar i-am mentionat prin link pe cei prezenti acum in Blogosfera Vrancea. Lista se actualizeaza zilnic :)
Stim bine cu totii, ca orice persoana activa in cele 3 retele sociale vitale : FaceBook / Twitter / Blog nu poate invoca lipsa informatiei. Personal, o sa apelez pe cativa dintre voi, iar colegul GrimCris s-a oferit sa ma ajute cu o postare pe blogul lui si un Mail catre cei care ati mai fost prezenti la intalnirile noastre precedente.
Ideea ar fi, ca fiecare sa scrie pe blogul personal si pe profilul de pe FaceBook, in aceste 3 zile, promovand intalnirea noastra. De ce nu, chiar pe Twitter, pentru cei care sunteti si acolo.

Ceea ce mi-am propus, prin acest concept "FaceBook-Meet DeCRACIUN" este sa avem prima intalnire a bloggerilor prezenti pe aceasta retea sociala, fondata de un tip - Mark Zuckerberg - ales recent "Personalitatea Anului 2010", de catre prestigioasa revista Times. O retea sociala ce n-o putem neglija, ne-a cucerit pe majoritatea celor activi, care simt ca au ceva de spus, percep lucrurile si discuta despre acestea.
Motivele pentru care accesam FaceBook sunt diferite : ne gasim colegi de scoala/liceu/facultate, ne promovam un blog / site, facem un "personal-branding". Sau, pur si simplu, interactionam, socializam, empatizam si ne facem amicitii virtuale.
Tocmai de aceea, in orice situatie ne gasim, este bine ca, din cand in cand, sa comunicam si fata in fata, cautand lucrurile care ne apropie, gasind proiecte comune de promovat, ori modalitati de imbunatatire a comunicarii noastre.
Cei de la Irish Pub-Clover din Focsani : doamna Violeta si domnul Victor, cu care am luat legatura azi dimineata, au fost foarte amabili si s-au aratat incantati de ideea noastra, acest concept si ne-au rezervat deja un separeu unde ne vom putea intalni.  

Inchei, parafrazandu-l pe Robert DeNiro in filmul "88 minutes" : 
Tic-Tac, este Joi ora 12,00...
Mai aveti 72 ore :)

luni, 20 decembrie 2010

TAXI - Cele 2 Cuvinte : Te Iu....





Iata, ce au realizat, tinerii liceeni uniristi, alaturi de profesori Romulus Buzatelu, Angela Sarbu si dl director al CNU - Cornel Noana - "probabil cel mai tare director" de la cel mai bun liceu din Vrancea !
Spiritul de Unirist e precum un "Ecstasy" (ATB), sau un "TNT for the Brain" (Enigma). E si o dovada ca YouTube poate fi folosit pentru clipuri faine, nu doar pentru defularile unor teribilisti din Focsani !

Felicitari, colegilor mei de astazi din Colegiul National "UNIREA" Focsani :-)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=9bWJl3Pnu8U]

luni, 13 decembrie 2010

HELP Daniel !

Duminică 12 decembrie ora 14.00 a avut loc la Sală Polivalentă mult-aşteptatul meci amical, în scop caritabil, din cadrul campaniei organizate pentru Daniel - "Cancerul nu ştie să aleagă".

Echipa Voinţa DEEP SERV Focsani şi fostele glorii de la Dinamo Bucuresti au incantat audienta. Partida a debutat cu lovitura de început oferită de micuţul fotbalist Daniel care a uimit şi înduioşat întreaga sală prin vointa şi energia sa.


La intrarea pe teren, fiecare jucător a fost aplaudat de către Daniel, unindu-şi mânuţele gingaşe, în semn de mulţumire. Muţi de uimire şi vizibil impresionaţi de gestul micuţului, fostele glorii de la Dinamo i-au oferit lui Daniel, un echipament personalizat cu numărul  17 al jucătorului de la Dinamo - Andrei Cristea.

Alături de Daniel, au fost prezenţi, atât în calitate de prezentatori cât şi susţinători ai acestei campanii umanitare : Cristian Hrubaru (RockFM), Irena Stoenescu (Monitorul de Vrancea), Viorel Paizan (Sportul de Vrancea) si interpretul Adrian Enache.


Dacă doriţi să vă alăturaţi acestei cauze, să fiţi alături de Daniel, în această luptă nedreaptă, sunteti invitati la un concert caritabil JOI - 16 decembrie, ora 18:00 intitulat "Cancerul nu ştie să aleagă", cu participarea invitaţilor : Pastorala Mare, Directia 5 şi Provincialii.

Locatia este la Teatrul "Maior Gh. Pastia" iar ca prezentatori sunt invitati : Liana Stanciu (Magic FM) si Cristi Hrubaru (Rock FM). Biletele valabile pentru 2 persoane sunt în valoare de 300 lei (in Sala, primiti 1 ursuleţ) şi 800 lei (la Loja, primiti 2 ursuleţi) si se obtin prin rezervare la telefonul : 0743 224 129 ! 

Pentru donaţii, aveti 2 posibilitati : 
 * contul deschis la BRD - RO 45 BRDE 400S V196 1928 4000
 * numărul de TeleDon - 0900 900 960 - valabil doar în reţeaua RomTelecom (costul per apel este de 2 EUR).

duminică, 12 decembrie 2010

Majorete - C.N. UNIREA (coregrafie)



Frumoasele reprezentante din echipa de majorete, de la Colegiul National "Unirea" Focsani, ne-au încântat la fiecare apariţie, atât prin prezenţă, cât şi prin numerele impecabile, de dans.

Tombola de la pauză a fost prilej de bucurie pentru 6 suporteri prezenţi extrasi in baza biletului de intrare.
Acestia au avut ocazia unică de a da  executa 3 lovituri de la 7 metrii si a da gol fostelor glorii dinamoviste, portarii Dumitru (Tete) Moraru si Constantin Eftimescu.

O surpriză a meciului dintre Voinţa DEEP SERV Focsani şi Dinamo Bucureşti (fostele glorii) a fost scorul de la final : 6-6 (un scor simbolic) o egalitate între 2 echipe unite într-un singur suflet pentru un singur scop, DANIEL !

Vointa DEEP SERV Focsani - Dinamo Bucuresti : 6-6


Dinamo Bucuresti: Dumitru Moraru, Constantin Eftimescu, Iulian Mihaescu, Nicusor Vlad, Marin Dragnea, Costel Orac, Ionel Augustin, Marian Ivan, Daniel Iftodi, Liviu Ciobotariu, Nicusor Glont, Radu Viorel, Cornel Mirea si Lica Movila. Antrenori: Nelu Nunweiller si Florin Cheran
Vointa Focsani: Ion Paraschiv, George Sîrbu, Vasile Burga, Danut Dumitriu, Sandu Ciobotaru, Cristian Ion, Jan Oltianu, Claudiu Manta, Adi Toma, Sandu Avram, Elvis Ilas, Daniel Nicolas, Marian Spînu. Antrenori: Aurel Pastia si Mihai Oprisan.

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Cancerul nu stie sa aleaga !

Vin in atentia dumnevoastra cu un caz social (umanitar) mediatizat deja in Blogosfera Vrancea de catre Dan Stefan ! Iar, din presa locala, au scris deja 2 prieteni, care se ocupa despre sportul vrancean : George Dumitru in Monitorul de Vrancea si profesorul meu din liceu - Viorel Paizan in Sportul de Vrancea !

Pe scurt, cei care vom cumpara un bilet, vom intra Sambata (Sala Polivalenta Focsani) la un Turneu de fotbal al echipelor de copii, precum si Duminica la meciul dintre Vointa Deep Serv si Dinamo Bucuresti (fostele glorii). 

Cluburi importante fotbalul romanesc, au confirmat prezenta la aceasta competitie : Sportul Studentesc, Otelul Galati, FC Braila, Ceahlaul Piatra Neamt, Steaua Dunarii, Atletic Braila, Gloria Buzau, Prosport Focsani, CSS Targoviste.

Biletele costa doar 10 lei si se găsesc la Sala Polivalenta din Focsani, la sediul Monitorul de Vrancea si Deep Serv. Cei care vor achizitiona un bilet vor primi gratuit o cartela Cosmote PrePaid. Toate incasarile se vor varsa in contul micutului Daniel, un baiat din Gugesti bolnav de cancer...


In cadrul Campaniei "Cancerul nu stie să aleaga" - Asociatia "Marian Spanu" a deschis un cont la BRD : RO 45 BRDE 400S V196 1928 4000, unde orice om poate dona oricât il lasa inima. De asemenea, fiecare dintre noi, putem dona 2 euro la un Teledon apeland 0900 900 960.

Aceasta actiune umanitara este desfasurata in 2 faze, prima avand loc in acest weekend, exact cum v-am prezentat-o mai sus. Zilele urmatoare, se va derula si partea a doua, unde se preconizeaza strangerea unei sume considerabile, in cadrul unui eveniment pe care il voi prezenta tot aici !

marți, 7 decembrie 2010

ABOVE and BEYOND - Trance Around The World 350 !!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=U-0ePWLAWUE?fs=1]

Vinerea aceasta - 10 decembrie 2010 - in direct din Los Angeles - "Palladium" - are loc editia cu numarul 350 din show-ul radio "Trance Around The World (T.A.T.W.)" al britanicilor. Probabil, cea mai buna emisiune radio, pentru amatorii de Musica Trance si Progressive !

Cei care aveti cont Twitter, puteti sa le scrieti mesaje britanicilor, folosind id-ul lor @ABOVEandBEYOND si sa le urmariti postate pe harta Google Earth de aici : TATW 350.
Utilizatorii Facebook sunt la curent cu acest main-event al  sfarsitului de saptamana, pe pagina urmatoare : Above and Beyond @ TATW350, Palladium, LA, USA.

Revenind, la clipul de mai sus, sunteti invitati sa dati un "SubScribed" la canalul YouTube - ABOVE and BEYOND. Daca aveti si voi cont acolo, puteti fi notificati despre clipurile video postate si emisiunile radio "TATW" (seturile mixate). De asemenea, castigati puncte pe care le puteti schimba contra unor premii : tricouri, cd-uri, bilete la concertele lor, etc !
Asadar, vorba lui Tony McGuinness"...what are you waitting for ?! Hit that button...wherever there is " :))

Iata programul si invitatii speciali, asa cum a fost anuntat pentru US East (UK) CET / Romania ! Retineti, pentru a afla ora pentru Romania, faceti conversia feselor fuselor orare :D
12:00AM (05:00) 06.00 / 07.00 - Boom Jinx
1:00AM (06:00) 07.00 / 08.00 - Jaytech
2:00AM (07:00) 08.00 / 09.00 - Cosmic Gate
3:30AM (08:30) 09.30 / 10,30 - ABOVE and BEYOND
6:00AM (11:00) 12.00 / 13.00 - Super8 and Tab 
 
Pentru a asculta LIVE, va recomand sa folositi urmatoarele modalitati :
Winamp:

Windows Media Player:

Toata treaba pentru publicul din Romania, incepe maine dimineata (Sambata) de la ora 07,00 (AM). Cei 3 de la Above and Beyond vor mixa incepand cu 10,30 - conform MusicAddict (cine o fi scris articolul ?!).

luni, 6 decembrie 2010

Sf. Nicolae pentru pariori :)

Intr-un fel amuzant, a venit Sfantul Nicolae. Nu ca ar fi o suma fabuloasa, gestul conteaza. Nu mi-a azvarlit nimic in ghetele date cu crema pentru maine dimineata. Platind doar 0,25 centi, voi incasa azi, in baza acestui bilet, 10 euroi.

Am pariat pe Vaslui - Rapid : 1/X (sa conduca gazdele la pauza dar la final sa se termine egal). Vasluienii au marcat in min'43 (deci la mustata) iar giulestenii au egalat in min'49. Scor final 1-1:)



A urmat derby-ul etapei din Hexagon: St.Etienne - Bordeaux, la care am pariat pe un rezultat de egalitate la finalul partidei. Dupa 0-1 la pauza pentru Bordeaux, prietenul meu Boghita mi-a proorocit ca se va termina 2-2 la final ! Harsti, zic io ! Nu-i rau, auzi-te-ar Sfantu' :))


In mitanul secund, "Saint" Etienne au revenit luand conducerea in min'67 si '69 cu 2-1... Daca se termina 1-1, iarasi era bine, dar la 2-1 pentru gazde deja se naruiau sperantele mele...
Golul marcat in minutul '89 de bordolezi m-a facut sa ma amuz, gandindu-ma la Boghita, prietenul meu, caruia de acuma am sa ii spun Cobitza :)

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Petre TUTEA - un REPER dupa 19 ani ?!




Petre Țuțea s-a născut în anul 1902 la Boteni, în judeţul Argeş, în familia unui preot. Supranumit un Socrate român, Țuțea și-a lăsat amprenta asupra culturii românești, făcând parte, în anii 30, din valul de intelectuali reuniţi în jurul lui Nae Ionescu: Constantin Noica, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu. A studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung-Muscel și la Liceul „George Barițiu” din Cluj. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungând doctor în Drept administrativ, „Magna cum laude” (1929). 3 ani mai târziu, 1932, fondează revista „Stânga: linia generală a vremii”, unde semnează cu pseudonimul Petre Boteanu. În 1933 este referent în Ministerul Comerțului și Industriei, instituție care în 1936 își va schimba numele. Între anii 1933-1934 a fost atașat la Legația Economică Română din Berlin, unde se întâlnește cu Nae Ionescu.




Între 1935 a publicat Manifestul revoluției naționale, împreună cu Sorin Pavel, Ioan Crăciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu și Petre Ercuță și până 1948 a colaborat cu mai multe ziare. A scris articole de economie politică, în special, la ”Cuvântul”, ziar condus de Nae Ionescu. De asemnea, în aceeași perioadă, Petre Țuțea a fost șef de secție în Ministerul Comerțului Exterior, în Ministerul Războiului și director de studii în Ministerul Economiei Naționale



A fost arestat de către autoritățile comuniste impuse de sovietici și anchetat fără condamnare timp de 5 ani (1948-1953). Pe 22 decembrie 1956 a fost, iarăși, arestat, sub acuzația de uneltire contra ordinii sociale și a fost condamnat la 10 ani închisoare, în 1957. I s-a intentat un nou proces în 1959, în urma căruia a fost condamnat la 18 ani de muncă silnică, din care a executat 8 ani (1956-1964) în diverse penitenciare, mai ales la Aiud.

A fost eliberat în timpul amnistiei din 1964. Cu sănătatea zdruncinată în urma torturilor din închisoare, Țuțea a fost urmărit în permanență de securitate, care a efectuat numeroase descinderi în locuința sa modestă. Comuniștii i-au luat o mulțime de manuscrise, studii și materiale, printre care și o copie a proiectului Prometeu. Către sfârșitul vieții a început o Antropologie creștină concepută schematic în șase capitole. Din cauza persecuției a publicat foarte puțin înainte de 1989, însă imediat după prăbușirea regimului comunist scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile. A murit pe 03 decembrie 1991, la vârsta de 89 de ani.



Cateva consideratii personale : Daca mai este nevoie sa precizez, azi sunt 19 ani de cand lipseste de langa noi, unul dintre cele mai mari REPERE pentru poporul roman... Probabil, cel mai mare ROMAN, in conceptia mea ! Despre "nevoia de repere", am mai scris tot la fel cum am amintit recent, despre ultimele cuvinte rostite pe patul de spital, inainte de a trece in eternitate...



Ma oftic tare mult ca nu vad, zilele acestea, ceva comemorativ la adresa lui Petre Tutea, mai ales ca mi s-a aplecat de la supra-mediatizatul cortegiu funerar national al lui Adrian Paunescu, acuma cateva saptamani. Raman memorabile interviurile realizate de Vartan Arachelian, multe dintre ele postate pe YouTube, pentru doritori. O adevarata hrana spirituala, o nevoie profunda de cuvinte si ganduri mobilizatoare, pentru cei care nu se regasesc in prezentul dezolant.



Asadar, fac o recomandare :

...pentru cei care i-a desteptat imnul national din mahmureala unei stari de "dolce-far-niente"si s-au culcat la loc neintelegand sa faca ceva pentru ei, semenii lor ori sau sa lase ceva in urma.

...pentru cei care inca mai credeti ca "statul trebuie sa va ajute, sa va dea ceva".

...pentru cei care nu si-au ecscitat neuronii si mintile cu o carte la timpul potrivit, preferand jocul de pacanele in liceu, babaroase dupa seral, ori practica poker-ul cu politicieni, inalti functionari publici (sau cu statut special) in camere de hotel dubioase.

...pentru cei care se pretind de drepta : liberali, democrati, dar uita sa se raporteze la trecut si sa-si gaseasca repere puternice, care sa-i tina puternici in contactul cu "solul arid al realului", vaduvit de principii si oameni politici demni, responsabili !

Tuturor, acestora de mai sus, alaturi de un "hai sictir" la aperitiv, va servesc la felul intai urmatoarele randuri ! Pentru injuraturi, folositi cu incredere mailul afisat in profilul meu ori incercati de comentati, poate aveti vreo sansa !



"Marele român Petre Ţuţea s-a stins din viaţă lucid, în ziua de 3 Decembrie 1991, într-o rezervă a spitalului "Cristiana" din Bucureşti pe când era intervievat de un grup de reporteri. Întrebat: "Ce înseamnă un om de dreapta?", câteva clipe înainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a răspuns simplu :

"– Român absolut, asta înseamnă !"



UPDATE : Gânditor original, considerat un “geniu al oralităţii”, naţionalist fervent, deopotrivă sincer şi declamativ, prieten al lui Nae Ionescu şi al celor formaţi la şcoala lui - Mircea Eliade, Emil Cioran, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica, s-a bucurat de recunoaşterea contemporanilor. În timpul lui Ion Antonescu a fost director în Ministerul Economiei. După instaurarea regimului comunist a căzut în dizgraţie şi a avut de suferit represalii drastice, fiind anchetat, bătut şi întemniţat. În cursul a 13 ani de detenţie (1948-1953 şi 1956-1964) a trecut prin penitenciare din Bucureşti, Jilava, Ocnele Mari şi Aiud, cunoscute ca locuri de exterminare a deţinuţilor politici. A reuşit să supravieţuiască şi, mai mult decât atât, să continue să vorbească celor din jur, deţinuţi şi gardieni, despre credinţa sa în destinul poporului român şi în valorile creştinismului. O frază rostită de el în închisoare a rămas celebră: “Fraţilor, dacă murim aici în lanţuri şi în haine vărgate nu noi facem cinste Poporului Român, ci Poporul Român ne-a făcut onoarea să murim pentru el!”



Eliberat în 1964, a dus o viaţă de proscris. Locuia într-o garsonieră modestă de la ultimul etaj al unui bloc de lângă Cişmigiu (str. Episcop Ambrozie nr. 2-4, etaj VIII, apart. 49, sector 1, Bucureşti) şi, neavând dreptul să publice, trăia aproape exclusiv dintr-un ajutor bănesc dat de Uniunea Scriitorilor. “Îl găseam aproape zilnic - îşi va aminti peste ani Horia Stanca - la restaurantul-cantină al Uniunii, unde el lua masa şi unde ne procuram amândoi alimente pentru acasă de la bufetul restaurantului. Îl vedeam, înalt, spătos, mai subţirit, stând frumos la coadă între colegi tineri şi foarte tineri, nici unul deajuns de politicos să-i cedeze rândul. Majoritatea acestora n-avea idee cine era”.



După 1989, a fost redescoperit de societatea românească, datorită zelului unor studenţi (Marian Munteanu, Radu Preda ş.a.) care au văzut în el un mentor şi un vizionar şi i-au consemnat cu evlavie enunţurile apodictice. Atrase de excentricitatea personajului şi de poziţia lui anticomunistă tranşantă, presa scrisă şi televiziunea au dat amploare redescoperirii. În unele zile Petre Ţuţea era vizitat şi de câte opt-zece ziarişti, care îi solicitau declaraţii sau interviuri. Situaţia lui materială a rămas însă la fel de precară. Într-o scrisoare adresată lui Emil Cioran în 1990, există un post-scriptum edificator: “Am o dorinţă, să cumperi garsoniera mea, fiindcă nu vreau să mor chiriaş: poate să-ţi servească vreodată la venirea ta în Bucureşti, împreună cu doamna. Este în centrul Bucureştiului, lângă Cişmigiu. Într-o proprietate a lui Emil Cioran nu mă simt chiriaş.”



miercuri, 1 decembrie 2010

La multi Ani, Romania !

Iata, atitudinea lui Mircea Eliade dupa 20 de ani de la Marea Unire. Comparati cu situatia Romaniei la 20 de ani dupa revolutie : asemanarea este uimitoare. E clar, politicienii de astazi nu l-au studiat pe Eliade, n-ar trebui sa ne mai mire. Ce sa intelegem : s-a transmis genetic comportamentul acesta ?
In urmatoarele randuri, vom parcurge o analiza minutioasa, a conducerii politice a Romaniei in viziunea lui Mircea Eliade, surpinsa in lucrarea "Pilotii orbi" din anul 1937. 
La Multi Ani, romani ! desi, in contextul actual, este din ce in ce mai greu... 


Imoralitatea clasei conducãtoare românesti, care detine “puterea” politicã de la 1918 încoace, nu este cea mai gravã crimã a ei. Cã s-a furat ca în codru, cã s-a distrus burghezia nationalã în folosul elementelor alogene, cã s-a nãpãstuit tãrãnimea, cã s-a introdus politicianismul în administratie si învãtãmânt, cã s-au desnationalizat profesiunile libere - toate aceste crime împotriva sigurantei statului si toate aceste atentate contra fiintei neamului nostru, ar putea - dupã marea victorie finalã - sã fie iertate. Memoria generatiilor viitoare va pãstra, cum se cuvine, eforturile si eroismul anilor cumpliti 1916-1918, lãsând sã se astearnã uitarea asupra întunecatei epoci care a urmat unirii tuturor românilor.

Dar cred cã este o crimã care nu va putea fi niciodatã uitatã: acesti aproape douãzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai cã i-am pierdut (si când vom mai avea înaintea noastrã o epocã sigurã de pace atât de îndelungatã?!) - dar i-am folosit cu statornicã voluptate la surparea lentã a statului românesc modern. 
Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.

Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europã - luntrea statului nostru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob - elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte. Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã. Critica, insulta, amenintarea - toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.

Istoria cunoaste unele exemple tragice de state înfloritoare si puternice care au pierit în mai putin de o sutã de ani fãrã ca nimeni sã înteleagã de ce. Oamenii erau tot atât de cumsecade, soldatii tot atât de viteji, femeile tot atât de roditoare, holdele tot atât de bogate. Nu s-a întâmplat nici un cataclism între timp. Si deodatã, statele acestea pier, dispar din istorie. În câteva sute de ani dupã aceea, cetãtenii fostelor state glorioase îsi pierd limba, credintele, obiceiurile - si sunt înghititi de popoare vecine.

Luntrea condusã de pilotii orbi se lovise de stânca finalã. Nimeni n-a înteles ce se întâmplã, dregãtorii fãceau politicã, negutãtorii îsi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tãranii de ogorul lor. Numai istoria stia cã nu va mai duce multã vreme povara acestui stârv în descompunere, neamul acesta care are toate însusirile în afarã de cea capitalã: instinctul statal.

Crima elitelor conducãtoare românesti constã în pierderea acestui instinct si în înfiorãtoarea lor inconstientã, în încãpãtânarea cu care îsi apãrã “puterea”. Au fost elite românesti care s-au sacrificat de bunã voie, si-au semnat cu mâna lor actul de deces numai pentru a nu se împotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune în calea destinului acestui neam. Clasa conducãtorilor nostri politici, departe de a dovedi aceastã resemnare, într-un ceas atât de tragic pentru istoria lumii - face tot ce-i stã în putintã ca sã-si prelungeascã puterea. Ei nu gândesc la altceva decât la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu în aceste câteva miliarde risipite si câteva mii de constiinte ucise stã marea lor crimã, ci în faptul cã mãcar acum, când încã mai este timp, nu înteleg sã se resemneze. […]

Stiu foarte bine cã evreii vor tipa cã sunt antisemit, iar democratii cã sunt huligan sau fascist. Stiu foarte bine cã unii îmi vor spune cã “administratia” e proastã – iar altii îmi vor aminti tratatele de pace, clauzele minoritãtilor. Ca si când aceleasi tratate au putut împiedica pe Kemal Pasa sã rezolve problema minoritãtilor mãcelãrind 100.000 de greci în Anatolia. Ca si când iugoslavii si bulgarii s-au gândit la tratate când au închis scolile si bisericile românesti, deznationalizând câte zece sate pe an. Ca si când ungurii nu si-au permis sã persecute fãtis, cu închisoarea, chiar satele germane, ca sã nu mai vorbesc de celelalte. Ca si când cehii au sovãit sã paralizeze, pânã la sugrumare, minoritatea germanã!

Cred cã suntem singura tarã din lume care respectã tratatele minoritãtilor, încurajând orice cucerire de-a lor, preamãrindu-le cultura si ajutându-le sã-si creeze un stat în stat. Si asta nu numai din bunãtate sau prostie. Ci pur si simplu pentru cã pãtura conducãtoare nu mai stie ce înseamnã un stat, nu mai vede.

Pe mine nu mã supãrã când aud evreii tipând: “antisemitism”, “Fascism”, “hitlerism”! Oamenii acestia, care sunt oameni vii si clarvãzãtori, îsi apãrã primatul economic si politic pe care l-au dobândit cu atâta trudã risipind atâta inteligentã si atâtea miliarde. Ar fi absurd sã te astepti ca evreii sã se resemneze de a fi o minoritate, cu anumite drepturi si cu foarte multe obligatii – dupã ce au gustat din mierea puterii si au cucerit atâtea posturi de comandã. Evreii luptã din rãsputeri sã-si mentinã deocamdatã pozitiile lor, în asteptarea unei viitoare ofensive – si, în ceea ce mã priveste, eu le înteleg lupta si le admir vitalitatea, tenacitatea, geniul.

Tristetea si spaima mea îsi au, însã, izvorul în altã parte. Pilotii orbi! Clasa aceasta conducãtoare, mai mult sau mai putin româneascã, politicianizatã pânã în mãduva oaselor – care asteaptã pur si simplu sã treacã ziua, sã vinã noaptea, sã audã un cântec nou, sã joace un joc nou, sã rezolve alte hârtii, sã facã alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si când am trãi într-o societate pe actiuni, ca si când am avea înaintea noastrã o sutã de ani de pace, ca si când vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi. Iar dacã le spui cã pe Bucegi nu mai auzi româneste, cã în Maramures, Bucovina si Basarabia se vorbeste idis, cã pier satele românesti, cã se schimbã fata oraselor – ei te socotesc în slujba nemtilor sau te asigurã cã au fãcut legi de protectia muncii nationale.

Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul în piept si-ti amintesc cã românul în veci nu piere, cã au trecut pe aici neamuri barbare etc.Uitând, sãracii cã în Evul Mediu românii se hrãneau cu grâu si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitând cã blestemul a început sã apese neamul nostru odatã cu introducerea secarei (la sfârsitul Evului Mediu), care a luat pretutindeni locul grâului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slãbind considerabil rezistenta tãranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mãlaiul a adus pelagra, evreii au adus alcoolismul (în Moldova se bea pânã în secolul XVI bere), austriecii în Ardeal si “cultura” în Principate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politicã si administrativã.

Toatã Muntenia si Moldova de jos se hrãneau iarna cu peste sãrat; cãrutele începeau sã colinde Bãrãganul îndatã ce se culegea porumbul si pestele acela sãrat, uscat cum era, alcãtuia totusi o hranã substantialã. Pilotii orbi au creat, însã, trustul pestelui. Nu e atât de grav faptul cã la Brãila costã 60-100 lei kilogramul de peste (în loc sã coste 5 lei), cã putrezesc vagoane întregi cu peste ca sã nu scadã pretul, cã în loc sã se recolteze 80 de vagoane pe zi din lacurile din jurul Brãilei se recolteazã numai 5 vagoane si se vinde numai unul (restul putrezeste), grav e cã tãranul nu mai mãnâncã, de vreo 10 ani, peste sãrat. Si acum, când populatia de pe malul Dunãrii e seceratã de malarie, guvernul cheltuieste (vorba vine) zeci de milioane cu medicamente, uitând cã un neam nu se regenereazã cu chininã si aspirinã, ci printr-o hranã substantialã.

Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi în pieptul de aramã al românului. Sãrmanul român, luptã ca sã-si pãstreze mãcar o inimã obositã care bate tot mai rar si to mai stins. Adevãrul e acesta: neamul românesc nu mai are rezistenta sa legendarã de acum câteva veacuri. În Moldova si în Basarabia cad chiar de la cele dintâi lupte cu un element etnic bine hrãnit, care mãnâncã grâu, peste, fructe si care bea vin în loc de tuicã.

Noi n-am înteles nici astãzi cã românul nu rezistã bãuturilor alcoolice, ca francezul sau rusul bunãoarã. Ne lãudãm cã “tinem la bãuturã”, iar gloria aceasta nu numai cã e ridiculã, dar e în acelasi timp falsã. Alcoolismul sterilizeazã legiuni întregi si ne imbecilizeazã cu o rapiditate care ar trebui sã ne dea de gândit.

…Dar pilotii orbi stau surâzãtori la cârmã, ca si când nimic nu s-ar întâmpla. Si acesti oameni, conducãtori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bunã-credintã, si cu bunãvointã; numai cã, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteazã în ceasul de fatã – instinctul statal – nu vãd suvoaiele slave scurgându- se din sat în sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pãmânt românesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lãsând locul altor neamuri… Nu simt cã s-au schimbat unele lucruri în aceastã tarã, care pe alocuri nici nu mai pare româneascã.

Uneori, când sunt bine dispusi, îti spun cã n- are importantã numãrul evreilor, cãci sunt oameni muncitori si inteligenti si, dacã fac avere, averile lor rãmân tot în tarã. Dacã asa stau lucrurile nu vãd de ce n-am coloniza tara cu englezi, cãci si ei sunt muncitori si inteligenti. Dar un neam în care o clasã conducãtoare gândeste astfel, si-ti vorbeste despre calitãtile unor oameni strãini – nu mai are mult de trãit. El, ca neam, nu mai are însã dreptul sã se mãsoare cu istoria…

Cã pilotii orbi s-au fãcut sau nu unelte în mâna strãinilor - putin intereseazã deocamdatã. Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat. Si asta e destul ca sã începi sã plângi...

articolul l-am preluat din celebrul ziar "Vremea", Nr. 505, 19 Septembrie 1937, pagina 3