Blog generalist creat in 2007, despre retele sociale si social media, comunitati active si cultura urbana !
luni, 28 septembrie 2009
politIQ !
joi, 24 septembrie 2009
PSD Vrancea : Geoana vs Oprescu !
Tensiunea care mocneste in PSD, legata de intrarea in cursa a Doctorului Oprescu si punerea lui Geoana in postura de "looser" si de a NU intra in turul 2, a nascut si o harta a sustinerii lui Sorin Oprescu in cadrul PSD. Este vorba de un inscris care a pus pe jar conducerea din Kisellef. Conform acestuia, Mircea Geoana NU mai are sanse la turul 2 al prezidentialelor, facand un culoar favorabil lui Crin Antonescu (cel mai probabil) sau chiar lui Sorin Oprescu. In contextul apropiatei anuntari a candidaturii lui Sorin Oprescu la presedintie, se impune o evaluare a sprijinului potential - de natura organizatorica si institutionala - de care se va bucura Oprescu din partea organizatiilor PSD din tara. In constructia organizatorica se va miza in principal pe cei inlaturati, marginalizati sau nemultumiti de Mircea Geoana, care sunt in numar semnificativ si au o arie de influenta importanta.
Marian Oprisan va fi constrans intre optiunea lui afisata pentru Geoana si interesele lui Miron Mitrea. Desi momentan, interesele lui Mitrea se orienteaza mai degraba catre PDL si Traian Basescu, datorita opozitiei lui Mitrea fata de Mircea Geoana exista sanse ca o buna parte din voturile PSD sa fie directionate fie catre Basescu (varianta mai radicala si mai greu de impus), fie catre Sorin Oprescu ca alternativa la Geoana.
In Vrancea, un factor suplimentar il reprezinta Cristian Dumitrescu, a carui sotie Corina Dumitrescu, este Rectorul Universitatii Dimitrie Cantemir, cu largi conexiuni politice. Tinand cont de legaturile lui Oprescu cu Universitatea Cantemir, Cristian si Corina Dumitrescu ar putea sustine candidatura lui Oprescu. De altfel, se pare ca se pregateste declararea lui Sorin Oprescu "doctor honoris causa" al Universitatii Cantemir. Corina Dumitrescu, desi consilier personal al ministrului educatiei, a aspirat la mai mult decat atat, la postul de ministru al justitiei, iar esecul de a-l obtine a introdus un grad de insatisfactie in raport cu actuala conducere a PSD.
www.Twitter.com/DanTrofin
www.Facebook.com/TrofinDan
www.Linkedin.com/in/DanTrofin
www.YouTube.com/user/ecstra
www.djPATRICKdan.wordpress.com
luni, 21 septembrie 2009
Crin ANTONESCU la 50 de ani !
Liderului opozitiei - Crin Antonescu, are in fata un an foarte incarcat din viata lui. Din mai multe perspective : azi - implinirea varstei de 50 de ani, una aniversara. Iar, pana la sfarsitul anului : casatoria cu Adina Valean si candidatura pentru functia de "Presedinte al TUTUROR Romanilor" !
"Faptele vorbesc de la sine" - iata, despre ce e vorba, in "Povestea lui CRIN" : s-a nascut la 21 septembrie 1959 la Tulcea. Mama era invatatoare iar tatal, profesor suplinitor de limba romana. "Dupa obiceiurile vremii, n-a fost lasat sa termine facultatea pentru ca nu avea o origine suficient de sanatoasa. Desi nu provenea dintr-o familie bogata, bunicul meu facuse totusi parte din clasa de mijloc, era finantist, functionar public."
A copilarit intr-o casa aflata intr-o curte mare unde mai locuiau inca 12 familii. Constructiile, acum nationalizate, fusesera facute in perioada interbelica de proprietarul unei fabrici de covrigi, pentru angajatii lui. "Era acolo o lume foarte colorata, un fel de Romanie in miniatura. Soferi, profesori, muncitori, casnice, romani, bulgari, lipoveni...Si apa si instalatiile sanitare erau in curte. Pentru adulti era un adevarat infern, galagia nu se oprea aproape niciodata, dar pentru copii era un paradis. Curtea avea trei iesiri, te puteai juca in voie si puteai scapa usor cu fuga ori de cate ori scoteai din sarite pe cineva." Va locui acolo pana in 1977, cand casele au fost demolate.
In scoala primara si ciclul gimnazial devine foarte atasat de disciplinele umaniste, in special de limba romana. Asa ajunge sa iubeasca Iasul din povestirile marilor scriitori. "In anul cand terminam scoala generala tata s-a imbolnavit de plamani si a trebuit sa faca tratament undeva langa Iasi. Am reusit sa-l conving sa ma mut si eu aproape de el si sa intru la liceu in orasul viselor mele. Asa am ajuns, la 14 ani, sa stau in gazda si sa ma descurc aproape de unul singur cateva luni. Dupa primul trimestru tata a terminat tratamentul si ne-am dat seama ca e o aventura pe care n-o putem sustine financiar. M-am intors la Tulcea."
La liceul din orasul natal continua pasiunea pentru literatura si istorie, participa la olimpiade nationale si obtine mai multe premii. "Directorul, el insusi profesor de romana, se mandrea din ce in ce mai mult cu mine, ceea ce mi-a creat un regim privilegiat. Aveam voie sa invat numai la materiile care imi placeau." In 1978 castiga olimpiada nationala de istorie. "Asta m-a decis sa aleg, in fine, facultatea la care sa dau examen. Pentru ca ma tenta si filologia". In 1979 intra, al doilea pe lista, la Facultatea de istorie de la Universitatea din Bucuresti.
Incepe sa locuiasca in Caminul 6 martie, in apropierea Operei. Profesorii din primul an il fac sa se ataseze si mai mult de disciplina aleasa. "Eram in anul al doilea cand a murit tata. A fost un moment foarte greu pentru ca am avut cu el o relatie cu totul speciala. In plus, ma simteam total demobilizat, fara repere. Imi dorisem foarte mult sa termin facultatea in primul rand pentru el, pentru ca lui nu i se permisese asta. Ca sa am un alt statut dar si ca sa-l pot ajuta pentru ca fusese mereu foarte sarac." Dupa ce obtinuse note maxime la sesiunea din iarna, pe fondul acestor evenimente nu se mai prezinta la cea din vara si repeta anul. Incepe sa citeasca din ce in ce mai mult, in diverse domenii, asumandu-si o totala libertate intelectuala, dincolo de programa oficiala de studiu. In 1984 isi cunoaste viitoarea sotie. "A fost o intalnire deosebita si neasteptata, eu nici nu ma gandeam la insuratoare pe vremea aceea." Dupa casatorie decide sa repete ultimul an de studiu ca sa termine facultatea odata cu sotia. In 1985 devine absolvent, cu o lucrare de diploma despre "Conceptia politica la Dante Aligheri". Potrivit regulilor vremii e repartizat la o scoala din satul Stioborani, comuna Solesti, in judetul Vaslui.
"Era o scoala foarte mica, cu elevi putini. Norma mea cuprindea teoretic ore de istorie, franceza si sport. De fapt, incercai sa le vorbesti copiilor despre lumea in care traiesc, despre viata. Ca locuiesc intr-o tara numita Romania, ca exista undeva o capitala numita Bucuresti. Pentru ei nu era de imaginat ceva mai mare si mai fascinant ca Iasul. Era absurd sa le tin lectii despre Revolutia franceza. Erau foarte izolati, in sat era un singur televizor, practic nu aveau nicio sansa desi multi dintre ei erau inteligenti. Vedeai asta in ochii lor. Atunci am devenit foarte sensibil la ideea de sansa, la nevoia de a putea oferi unor asemenea copii posibilitatea sa evadeze din universul inchis in care s-au nascut, daca au talente, daca au vointa."
Un an mai tarziu scoala se inchide din lipsa de elevi si Antonescu devine profesor la Niculitel, la treizeci de kilometri de Tulcea natala. In 1989 termina stagiatura si devine muzeograf la sectia de istorie de la Muzeul Delta Dunarii, din Tulcea. "Schimbarile din Estul Europei erau in toi, comentam toata ziua cu colegi sau cu prieteni. Acolo m-a prins revolutia. In 22 decembrie, dupa ce l-am vazut pe Dinescu la televizor, am luat-o la fuga spre centrul orasului. Cativa studenti incepusera deja sa scoata simbolurile de pe judeteana de partid. Oamenii se strangeau in grupuri. Desi nu imi era prea clar ce se petrece am inceput sa strig impreuna cu cativa prieteni "Jos comunismul!". Era ceva nou pentru cei din jur. La momentul acela eu credeam ca va fi ceva cam ca in Ungaria din 56, ca miscarea va fi oprita de o interventie sovietica. Citisem mult despre asta."
Seara tarziu, tine primul discurs public in centrul municipiului. Oamenii adunati acolo cereau tot mai insistent sa vorbeasca intelectualii. "Nu mai tin minte nimic din ce am spus atunci. Erau acolo vreo 25000 de oameni."
Dupa revolutie redevine profesor la cel mai important liceu din oras, "Spiru Haret". Urmareste cu pasiune evolutiile de pe scena politica. Impreuna cu un grup de prieteni scoate « Gazeta de Tulcea », pe care o distribuie gratuit de pe capota unei masini. Participa la manifestatiile de la Bucuresti. "Evenimentele din 28-29 ianuarie m-au decis sa intru in politica. Am vazut atunci peste 200000 de oameni de toate varstele militand pasnic pentru o idee, am vazut si ce inseamna manipularea. Desi simpatizam cu toate partidele istorice am decis sa ma inscriu in PNL si din respect pentru trecutul partidului si pentru ca regaseam acolo multi reprezentanti ai generatiei mele."
E delegat sa organizeze filiala Tulcea a partidului si devine primul ei presedinte. E cap de lista la alegerile din mai 1990, cand obtine 4,7% din voturi, insuficient ca sa ocupe un loc in parlament. Editeaza din nou "Gazeta de Tulcea" dar dupa cateva numere ziarul se opreste din motive financiare. In 1992 protesteaza impotriva iesirii PNL din Conventia Democratica. "Stelian Tanase e cel care m-a readus in politica activa. El m-a convins sa intru in Partidul Aliantei Civice, recent infiintat, care era membru in CDR. Si tot el, nu stiu cum, i-a convins pe cei de la Bucuresti sa ma puna pe prima pozitie la Tulcea, pe lista Conventiei, la alegerile din 1992. Asa am ajuns deputat."
Ulterior, militeaza pentru unificarea miscarii liberale si pentru reintegrarea ei in CDR. Ca membru PNL redevine deputat in 1996 iar in 1997 e numit Ministru al Tineretului si Sportului, functie pe care o va detine trei ani. Din aceasta pozitie reuseste sa legifereze renta viagera pentru sportivii de performanta, care exista pana astazi, marirea spectaculoasa a baremurilor de premiere pentru sportivi, genereaza Legea Educatiei Fizice si Sportului si readuce in patrimoniul ministerului o serie de baze sportive importante printre care Sala Polivalenta din Bucuresti. "Pentru toate astea era nevoie de fonduri, am reusit sa obtin cel mai mare procent din PIB acordat pana atunci miscarii sportive. Dar dupa atatia ani, cred ca amintirea cea mai frumoasa a acelei perioade raman cele 11 medalii olimpice de aur obtinute la Sydney."
In 2000 redevine parlamentar pe listele PNL iar un an mai tarziu i se naste fiica, Irina. In 2005, dupa noi alegeri, devine seful grupului PNL din Camera Deputatilor. In 2009 Congresul PNL il alege presedinte al partidului si candidat al formatiunii la alegerile prezidentiale. In iulie, isi lanseaza programul prezidential intitulat "E in puterea noastra sa schimbam puterea lor".
www.Twitter.com/DanTrofin
www.Facebook.com/TrofinDan
www.Linkedin.com/in/DanTrofin
www.YouTube.com/user/ecstra
www.djPATRICKdan.wordpress.com
joi, 17 septembrie 2009
Lista de sustinere a societatii civile : 100 pentru CRIN !
marți, 15 septembrie 2009
RIP : Nicu CONSTANTIN
Azi dupa amiaza ne-a parasit si marele actor roman Nicu CONSTANTIN ! Actorul a încetat, azi, din viaţă, la ora 16.50, la Spitalul Militar, după o suferinţă de aproape 4 luni. Artistul în vârstă de 70 de ani a fost internat pe 11 mai la Spitalul Militar Central din Bucureşti, din cauza unei afecţiuni pulmonare severe.
La începutul lunii iulie, medicii au vrut să îl transfere de la reanimare la o secţie medicală obişnuită, însă starea lui de sănătate era oscilantă şi au hotărât să îl menţină în secţia ATI. Dobrogeanul Nicu Constantin era originar din Eforie Sud, din părinţi cu origini balcanice - mama lui s-a născut în Grecia, iar tatăl în Albania.
A absolvit, la Constanţa, cursurile Liceului de Marină, iar în Bucureşti a urmat Şcoala de Arte. În 2001, a fost desemnat cetăţean de onoare al localităţii natale şi, în acelaşi an, a fost distins cu Ordinul Cultural, clasa I. Până în anul 2000 a încântat publicul de pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", unde a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii, iar în perioada 1979-1982 a fost actor al Teatrului de Operetă "Ion Dacian".
Din palmaresul său mai fac parte peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune. În 2005, în cadrul Galei Uniter, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar în 2006, premiul Uniter pentru întreaga activitate. Actorul a jucat, de-a lungul carierei, si in peste 20 de filme, printre care "Împuşcături pe portativ" (1966) - filmul său de debut, "Vin cicliştii" (1968), "Alo, aterizează strabunica" (1981), Secretul lui Bachus (1983), Muschetarii in vacanţă (1984), şi "Ministerul comediei" (1999).
www.Twitter.com/DanTrofin
www.Facebook.com/TrofinDan
www.Linkedin.com/in/DanTrofin
www.YouTube.com/user/ecstra
www.djPATRICKdan.wordpress.com
RIP : Patrick SWAYZE
luni, 14 septembrie 2009
Generatia cu cheia de gat !
Trebuie sa admitem ca atunci cand eram mici, in cazul meu, mai mici, adoram sa mancam dulciuri. Desi n-am prins foarte bine febra ceausista si patriotismul uns pe maine aproape zilnic, imi amintesc cu drag de cateva alimente pe care le savuram, indiferent de cantitate, zi sau loc.
Va mai aduceti aminte eugeniile alea delicioase, am aflat de curand ca erau fabricate tocmai in Braila. Normal, astazi inca avem la dispozitie sansa de a le cumpara, poate intr-un ambalaj mai frumos, dar in nici un caz nu se compara cu acelea de acum 10-15 ani.
Va spune ceva cuvantul "mentosane"? Erau pur si simplu adorabile! Erau la un pret chiar mic si uneori ajungeam sa mananc peste 20 odata. Acum le gasim tot la acelasi pret mic, dar calitatea nu se compara.
Sa ajungem si in zona racoritoarelor. Nu se poate sa nu fi auzit de remarcabilul suc Brifcor. Mult timp m-am intrebat de unde vine denumirea acestui suc. Ei bine, curiozitatea mi-a fost exterminata: Bautura Racoritoare Indigena Fabricata cu Concentrat Original Romanesc va spune ceva? Gustul acidulat de portocale era fantastic.
Tablete de glucoza, yami! Desi erau atat de tari de mai mai ca-mi rupeam dintii, eram fericita cand parintii mei imi dadeau sa mananc glucoza.
Deocamdata, doar cele enumerate mai sus ies in evidenta in mintea mea. Cu siguranta sunt si alte alimente pe care le-am savurat cu placere. Pacat ca in supermarketuri gasim poate produse asemanatoare, dar gustul e cu totul altul. Stau si ma gandesc ca inainte nu exista o varietate de produse, uneori trebuia sa-ti sacrifici timp bun pentru a cumpara ce vroiai, dar cu siguranta gustul lor merita orice efort.
p.s. a, parca mai existau si vestitele gume Turbo! Era o adevarata bataie intre noi, copiii, colectionam acele "surprize" si eram atat de dezamagiti cand aveam vreo 2-3 dubluri.
Mai jos e o completare personala la articolul fain al Mihaelei !
"Eugenia" despre care aminteste, Mihaela, mi-a hranit recreatiile din timpul liceului, alaturi de sucul la dozator vara (deh, e-uri la greu, da nu mai conta). Bine, nu doar mie :))
Se pare ca si domnului prof. Muntenescu de la C.N. Unirea Focsani (de "mate"), care se "delecta" si dansul cu 1-2 "Eugenii" in ora, o cafea si 1-2 tigari Winchester dupa. Guess who was the "dealer" :D
N-am vazut om care sa fie mai dependent de ele, precum stimabilul meu profesor caruia, acuma cateva luni, la revederea de 10 ani, i-am adus 3 feluri de "Eugenia" ("moderne", ambalate si re-branduite) amintindu-ne de acele vremuri frumoase din liceu...
"Mentosanele" erau atat de bune, depasite doar de "Bomboanele Olimpic" (alea care se topeau in gura). Chiar acum am in fata unul, se cheama simplu: "mentosan" si e facut la o firma in Bucuresti, are 15 grame. Deci, "legenda continua", se pare...
Nu stiam de unde provine denumirea de "Brifcor", merci de informatie Mihaela. Mai pot aminti despre celebrul "Nectar bulgaresc", ce se gasea la sticla de jumatate de litru si era precursorul actualelor sucuri cu pulpa. Si-mi aduc (destul de vag) aminte de un suc la juma' de litra, cu gust de lamaie si apa minerala. Nu stiu cum se chema, dar era extrem de bun...
O faza foarte misto : acum 2 ani, aflandu-ma la Costinesti, am gasit undeva, mergand spre epava, un comerciant care aducea acest nectar de la bulgari si, va dati seama, mi-am luat o sticla. N-a costat deloc mult, circa 4 roni sticla de jumate si era chiar foarte bun. Se facea acum circa 20-25 de ani si, iata : inca se mai face la vecinii nostrii de la Sud de Dunare. Este din caise, parca si putin morcov adaugat. Cu aceata ocazie, mi-am satisfacut o pofta ce o aveam de pustan, cu acest Nectar Bulgaresc :)
"Glucoza" am mancat si eu dar, va zic sincer : era prea concentrata si nu prea imi placea. Asta desi, se gasea simpla dar si cu aroma de lamaie.
"Gumele Turbo" le cumparam uneori cu banii de mancare, in scoala generala. Deh... eram prichindel atunci :) Si, nu va zic : ce forfota era la scoala cand schimbam surprizele (dublurile ce le aveam) cu alti colegi. Imi aduc aminte cand nimeream cate un "Ferrari sau "Bugatti" ce ne holbam la acest model de masina, oarecum "SF" pentru acele vremuri. Pe atunci, cu o asemenea "surpiza", ne concuram intre noi baietii : sa vedem care strange mai multe si mai misto (surprize Turbo) si face toata seria. Am si acum, circa 2-3 serii de Turbo, pe care le-am pastrat alaturi de alte surprize de la gumele cumparate in generala si liceu.
Tot aici, pe taramul gumei, desi "Turbo" a rupt tot ce se putea, mai era si guma "Minti" intr-un ambalaj verde, cu aroma de menta iar surprizele erau cu formatii, interpreti si actori. Am si acuma in memorie, bucuria cand am nimerit surprizele cu formatiile mele preferate atunci : Roxette sau New Kids On The Block (ce rupeau cu "Step by Step" casetofoanele la vreo petrecere).
Ce sa zic, amintiri frumoase ce le avem pururi cu noi si, mai discutam, din cand in cand, cu prietenii. In afara de aceste "tentatii ale copilariei", ne putem duce cu gandul si la acele "Oracole" (caiete de amintiri), "Clasoarele cu Timbre", ori "Placile de Vinil".
Oare chiar am evoluat, din moment ce nu ne mai scriem amintirile in "oracole" ci in bloguri ? Iar discutiile / convorbirile le purtam pe YM ("mess"), SMS-uri sau celulare si nu prin scrisori ? Se pare ca nu putem sa ne rupem de aceste lucruri simple si deloc sofisticate din trecutul nostru. Un soi de sentimentalism contagios ma invaluie dar e de bine. Si, ma bucur, cand gasesc la altii din lista mea de bloguri, subiecte de acest gen. Ar putea fi multe alte completari cu acele lucruri care ne-au luminat copilaria dar, m-am rezumat doar la cateva.
Multumesc, pe aceasta cale, Mihaelei, pentru articolul ei.
Clipul de mai jos e cunoscut de multi dintre noi si se incadreaza in tema abordata de Mihaela pe blogul ei Sambata si in raspunsul meu dat astazi - Luni. Bucurati-va de el si de toate amintirile copilariei ce nu ni le poate lua nimeni.
O saptamana minunata !
duminică, 6 septembrie 2009
CHICANE - Tuborg Green Fest : Palatul Parlamentului, Bucuresti, Romania
- Sunetul putea sa fie si mai bun dar, avand in vedere, ca a fost in aer liber (exact unde a prestat si Madonna), a fost ok. Praful de pe jos era mai naspa decat nisipul udat de ploaia de dinaintea Concertului Tiesto de la "The Mission Dance Week-end". Au venit circa 9000 de oameni si grupulete de rock, alternative, electro, progressive-trance. Aproximativ 90% erau din Bucuresti, mai rar tacniti ca mine si Bogdan sa plecam 200 de km ca sa fim aproape de o trupa adevarata. Am fost incantati de "Suie Paparude" si-am apreciat si ritmurile destul de asemanatoare ale americanilor de la "The Crystal Method".
- Englezii de la CHICANE au aratat publicului roman ce inseamna sa faci un show LIVE, instrumentele musicale din dotare ajutandu-i sa remixeze melodiile cele mai cunoscute. Am ascultat celebrele piese cu care s-a evidentiat CHICANE in cluburile din intreaga lume si, mai ales, la Ibiza unde Nick (liderul trupei) este respectat precum Pete Tong. Am ascultat : Off Shore, Saltwater, Stoned in Love.
- Dintre piesele mai noi, a fost Poppiholla difuzata de vreo cateva saptamani de posturile comerciale si care se regaseste in play-listul celor mai mari DJ ai momentului. O surpriza a fost prezentarea in premiera a piesei Hidding all the Stars care este "Future Favorite" pe ASOT 420 la Armin van Buuren, saptamana aceasta. Practic, a fost prima interpretare LIVE intr-un concert, de cand a fost lansata, chiar in Romania. O alta surpriza a fost remixul de la Chicane al unei piese bine-cunoscute din anii '80 apartinand celebrului Paul Young. Este vorba despre Come Back and Stay.
- S-a baut multa bere, marea majoritate luau cate 5 pahare montate direct pe-un postament tip cofraj, pentru a putea fi transportate mai usor, dupa ce scapai de cozile imense. Cozile m-au enervat, in ciuda faptului ca s-a mers si de data asta tot pe ideea de a cumpara jetoane si abia apoi cu ele iti luai de la corturi ce vroiai : bere, sucuri neacidulate, floricele. Marea atractie ce trebuia sa fie "Silent Disco", am ratat-o. Dupa ce s-a terminat concertul Chicane, militienii dirijau pe unii catre iesire iar cei care vroiau sa intre nu puteau.
sâmbătă, 5 septembrie 2009
Crystal Method - Tuborg Green Fest 2009 Romania
vineri, 4 septembrie 2009
Tuborg Green Fest 2009 Romania !
Asadar, azi mergem la "Tuborg Fest" in aceeasi locatie unde a prestat Madonna, saptamana trecuta: Parcul Izvor. La naiba-n puii mei, sper sa nu mai fie atat de mult praf.
Merg pentru a urmari una din formatiile mele favorite, bine-cunoscuta pentru faptul ca presteaza doar Concerte LIVE !
Este vorba despre CHICANE - trupa care am descoperit-o la sfarsitul anilor de liceu, pentru cateva piese ce le consider etalon pentru musica trance.